Editörün seçtikleri
Tarihçi Yılmaz Öztuna Vefat Etti
Türk tarihi ve Türk musıkisi sahasındaki yazdığı ansiklopedi ve kitapları ile tanınan tarihçi, eski milletvekili, gazeteci-yazar Yılmaz Öztuna Ankara’da vefat etti. Türkiye Gazetesi başyazarı da olan 82 yaşındaki Öztuna, 4 gün önce solunum yollarında meydana gelen bir rahatsızlık nedeniyle kaldırıldığı Ankara Güven Hastanesi’nde hayata veda etti. Öztuna, bugün Fatih Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.
ESERLERİ YABANCI DİLLERE ÇEVRİLDİ
Tarihçi ve yazarlık kimliği yanında, son derece aktif ve çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Yılmaz Öztuna, Ayasofya Hünkar Mahfili’nin ibadete açılması ve Topkapı Sarayı’nda Hırka-i Saadet Dairesi’nde Kur’an okunması fikir ve icraat öncülüğünü yaptı. Öztuna Ankara Devlet Konser Salonu ve İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin Türk Musikisi’ne açılmasını da savunuyordu.Yazdığı eserler ile birlikte, kültür, tarih ve musıki alanında bakanlıklarda, üniversitelerde, vakıflarda tv ve radyolarda görevler yapan Yılmaz Öztuna’nın bir çok eseri yabancı dillere çevrildi. Öztuna bir çok ülkede televizyon ve radyo programlarına katıldı. Öztuna, dünyada ilk defa olarak Türk Musikisi Tarihi kürsüsünü kurdu. Öztuna en son, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Çankaya’da bazı tarihçilerle birlikte yemeğe katılmıştı. Öztuna çıkışta, Cumhurbaşkanı ile birlikte çok güzel kültür, sanat, tarih ve coğrafya sohbeti yaptıklarını söylemişti. Öztuna, cumhurbaşkanlarının kültür ve sanat adamlarıyla görüşmesinin dünyada devlet başkanlarının adetlerinden olduğunu söylemişti.
Onlarca kitap yazdı
20 Eylül 1930 İstanbul doğumlu olan Öztuna, lise tahsilinin yanında İstanbul Konservatuvarı’na devam etti. 1950-57 arasında Paris’te kütüphanelerde çalıştı. Paris Üniversitesi Siyasi İlimler Enstitüsü’nde, Sorbonne’da Fransız Medeniyeti bölümünde Alliance Française’nin yüksek bölümünde okudu ve Paris Konservatuvarı’na devam etti. 1969’da Adalet Partisi’nden Konya Milletvekili seçildi. TRT’de çeşitli görevlerde bulundu. MEB’de bakan başmüşavirliği yaptı. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ve Türk Musikisi Korosu’nda kurucu yönetim kurulu üyesi, öğretim üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yayınlanan Türk Ansiklopedisi’nin genel yayın müdürlüğü yaptı. 1985’de Faisal Finans Kurumu müşaviri oldu. Ayasofya Hünkar Mahfili’nin ibadete açılması ve Topkapı Sarayı’nda Hırka-i Saadet Dairesi’nde Kur’an okunması, 1000 Temel Eser, Ankara Devlet Konser Salonu ve İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin Türk Musikisi’ne açılması gibi fikirler ve realizasyonlar da Yılmaz Öztuna’ya ait. Öztuna’nın, ‘Bir Darbenin Anatomisi’, ‘Türk Tarihinden Yapraklar’, ‘Osmanlı Padişahlarının Hayat Hikayeleri’, ‘Türk Tarihinden Portreler’, ‘Tarih Sohbetleri’ gibi eserleri de var.
Hayallerini yazıya aktardı
Prof. Dr. Turan Yazgan: Çok yakın dostluğumuz vardı. O, ahlakı, inancı, şahsiyeti, araştırmacı ve mütevazı kişiliği ile çok önemli eserlere imza atmıştır. Son derece meraklı, hayalleri ve hedefleri olan, sabırlı ve araştırmaları ile çok yönlü bir şahsiyetti. Bütün bu mühim özellikleriyle de, her zaman kültür, sanat, tarih ve musıki hayatımızda eserleriyle adından söz ettirecektir.
Kültür hayatında derin izler bıraktı
Prof. Dr. Halil İnalcık: Türk kültür ve musiki tarihi alanında yaptığı araştırmalar, yayınladığı eserler, kaleme aldığı makaleler ile Türk kültür hayatında derin izler bırakan bir üstattı. Herhangi bir üniversiteyi tercih etmedi. Gazetecilik ve yazarlık ile bilgi ve birikimlerini milletiyle paylaştı. Özellikle Türk musıkisi üzerine hazırladığı ansiklopedinin musıki tarihimize ve hayatımıza katkısı çok mühimdir. Araştırmacı ve çalışma disiplini olan bir tarihçimizdi. Öztuna Hoca’ya Allah’tan rahmet, ailesine ve kültür camiamıza da başsağlığı diliyorum.
Deha mertebesinde müthiş hafızası vardı
Prof. Dr. Uğur Derman: Türk musıkisine vakıf, deha mertebesinde müthiş hafızası olan bir kültür insanıydı. Tarihe, kültüre, musıkiye merakı daha çocuk yaşlarında başlayan Öztuna’nın ilk kitabı daha 16 yaşında yayınlanmış. Hayatının her safhasında tarih ve musıki alanında verdiği eserler bugün hâlâ kütaphanelerde önemli bir kaynak eseri olarak yer tutmaktadır. Özellikle Türkiye Tarihi Ansiklopedisi ve Türk Musıkisi Ansiklopedisi toplumun anlayabileceği bir üslupta kaleme alınmış önemli eserlerdir.
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı
TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
Sirius
10 Şubat 2012 at 11:50
Büyük Bir Türk Milliyetçisiydi.
Mekanı Cennet Olsun.
adalet
10 Şubat 2012 at 12:00
Türk Milliyetçilerinin Abisiydi.
Allah rahmet eylesin.
kitaplarını aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.
http://www.otuken.com.tr/yazardetay.asp?yazarID=93