Editörün seçtikleri
YÖK Başkanı, Mardin’de Konuştu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Rektör arkadaşlarımla yüz yüze, üniversitelerinin meselelerini, YÖK ile ilişkilerini, Türk yüksek öğretim sistemini bütün lehçeleriyle değerlendirmeye, tartışmaya çalışacağız” dedi.
Prof. Dr. Çetinsaya, ilki Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliğinde üniversitenin senato toplantı salonunda düzenlenen Üniversiteler Bölge Toplantısı’na katıldı. Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Çetinsaya, göreve başladıktan sonra ilk Üniversiteler Arası Kurul toplantısına katıldığında, bütün rektörlere, “Sizler ne olur Ankara’ya gelmeyin. Ben sizin ayağınıza geleceğim. Sizlerle birlikte olmak için toplantılar gerçekleştireceğim” dediğini hatırlattı. Prof. Dr. Çetinsaya, şöyle konuştu: “Tabi Van bir istisnaydı. Van’a özel olarak gittim onu bu toplantılar dizisinin bir parçası saymadım. Şimdi bu toplantılar serisinin ilkini burada yapmaktan çok mutluyum. Yine göreve geldikten sonra bütün üniversitelerimize birer yazı gönderip onlardan kendi durumlarını analiz eden raporlar istemiştim. O raporlar geldi. Yükseköğretim Kurulu’ndaki arkadaşlarımızla analiz ettik, değerlendirdik. Rektör arkadaşlarımla yüz yüze üniversitelerinin meselelerini, YÖK ile ilişkilerini, Türk yüksek öğretim sistemini bütün lehçeleriyle değerlendirmeye, tartışmaya çalışacağız. Gerek bu analizlerden çıkan sonuçları, gerekse kendilerinin görüşleri ve düşüncelerini hep birlikte masaya yatıracağız.”
Öğrenci konseyi başkanlarıyla buluşacak
Toplantıya, Adıyaman, Batman, Dicle, Gaziantep, Gazikent, Harran, Kilis 7 Aralık, Mardin Artuklu, Siirt, Şırnak ve Zirve üniversitesi rektörlerinin katıldığını belirten Prof. Dr. Çetinsaya, “Bu toplantının bitiminde, bu üniversitelerin öğrenci konseyi başkanlarıyla bir araya geleceğim. Öğrenci arkadaşlarımızın temsilcileriyle görüşmeler yapacağım. Onların fikirlerini, ihtiyaçlarını, taleplerini değerlendireceğim. Daha sonra Ankara’ya döndüğümde de bütün hepsini ayrı ayrı analiz etme imkanım olacak” diye konuştu. Prof. Dr. Çetinsaya, bu toplantılar dizisini bir ay zarfında, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Ege bölgelerinde tamamlamayı planladığını belirterek, toplantı dizisini bitirdikten sonra kendi politikalarını, izleyeceği siyaseti ve çeşitli konuları açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenleyip kamuoyu ile paylaşacağını belirtti.
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı
TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı: