Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

9 Metrekare İçinde Bir Üniversite

Yayınlandı

-

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin yüzde 73’ü konteynirde kalmak için başvurunca hesaplar karıştı, 2. dönem nisan ortasına ertelendi.

Van’da yaşanan depremin ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde eğitim bir türlü normale dönemedi. Üniversitede eğitim alacak öğrenciler gruplara bölünerek farklı dönemlere ayrıldı. 20 bin öğrencisi olan üniversitede şu an sadece 750 öğrenci eğitim alabiliyor.

Üniversite yönetimi, depremden sonra 1. dönemin devam zorunluluğunu kaldırarak sınavları 2. dönemin başına erteledi. İsteyen öğrencilere, 1. dönemde kaçırdıklarını telafi etmek için 20 günlük ‘yoğunlaştırılmış eğitim programı’na katılma seçeneği sunuldu. Bu programa katılan öğrencilerin bölümlerine göre 4 gruba ayrılarak farklı tarihlerde okula gelmesine karar verildi.
Bu sırada yapılan bir anket sonucunda beklenmeyen bir sonuç çıktı: Devam zorunluluğu olmamasına rağmen, öğrencilerin yüzde 94’ü okula dönmek ve hızlandırılmış kura katılmak istiyordu. Bu öğrencilerin yüzde 73’ü konteynirlerde, yüzde 14’ü de devlet yurtlarında kalmak istediğini belirtti. Oysa depremden önce öğrencilerin yalnızca yüzde 27’si devlet yurdunda kalıyordu. Beklenmeyen talep, idarenin tüm hesaplarını altüst etti.

Tanıtım

Twitter’dan kampanya

Yoğun talep üzerine hızlandırılmış kura bir grup daha eklendi ve 2. dönemin başlangıç tarihi 1 ay ileri sarkıtıldı. Şu ana kadar 1. grupta 350 öğrenci hızlandırılmış kuru tamamladı, 2. grupta 750 öğrenciyse kura devam ediyor. Kurlar tamamlandıktan sonra 2. dönem eğitim görecek 16 bin 500 öğrenci, 2 grup halinde okula alınacak. İlk grup 16 Nisan-3 Haziran; ikinci grup da 3 Haziran-22 Temmuz arası eğitim görecek.

Öğrenciler, aylardır devam eden belirsizlikten kötü etkilendiklerini belirtiyor, yurtların çoğu hasarlı olduğundan kalacak yer bulamayacaklarından endişeleniyorlar.
Twitter’dan ‘Yüzüncü Yıl Susmayacak’ kampanyası başlatarak sosyal medyanın dikkatini barınma sorunlarına çeken öğrencilerden Güngör Başdinç, “Artık okula dönmek istiyoruz” diyor. Türk Dili ve Edebiyatı 2. sınıf öğrencisi Başdinç, depremden önce birçok Vanlı arkadaşı gibi ailesiyle kalıyordu. Evi ağır hasar gören aile Kocaeli’ne taşınınca Güngör de konteynirde kalmak için başvurdu. Konteynirlerde kalmak isteyen öğrencilerden 175 lira depozito isteniyor. Gıda Mühendisliği öğrencisi Mehmet Ziya Bahadır, hızlandırılmış kurs için okula gitmek istese de nerede kalacağının belli olmadığını söylüyor. Okulu uzatan öğrencilere yurt sözü verilmediğini belirten Bahadır, “İçimde bir korku var” diyor ve soruyor: “Acaba bana konteynir verilecek mi?”

Oturacak yer yok

Tanıtım

Eğitim alabilen öğrencilerin de fiziksel imkânları kısıtlı. Tıp fakültesi öğrencileri için ilk dönem dersleri 26 Aralık’ta tekrar başlatılmış, 40 gün sabah 08.00’den 17.00’ye kadar, cumartesi ve pazar dahil aralıksız ders görmüşler. Fakülte binası ağır hasarlı olduğü için dersleri Radyoloji binasında gördüklerini anlatan 2. sınıf öğrencisi Rojin Alpergin, “Derste oturacak yer bulamayanlar oldu. Programda gözükmesine rağmen bütün laboratuvar derslerimiz iptal edildi. Anatomi, fizyoloji derslerimizi laboratuvarsız gördük. Biz ileride doktor olacağız, insanların hayatları elimizde olacak. Temel tıbbı anlamadan nasıl iyi doktor olacağız?” diyor.

‘Hocalarımız gidecek diye korkuyoruz’

40 gün 9 metrekarelik konteynirde iki kişi kaldıklarını belirten Rojin Alpergin, içeride masa koyacak yer bile olmadığını anlatıyor.Alpergin’in bir diğer endişesi de öğretmenlerın Van’ı terk etmesi: “Bazı hocalarımız konteynır bile bulamadı. Tek anatomi hocamız vardı, gitmeyi düşünüyor. Lütfen hocalarımıza da gerekli imkanlar sağlansın.” Rektör Peyami Battal ise “Barınma sorunu yok, hatta konteynir fazlamız var. Gece gündüz çalışıyoruz. 72 dersliği yetiştirmek için geceleri beton döktürdüm. 3 hafta içinde 6 yurt, 1 aya kadar da 8 yurt onarılmış olacak. Hiçbir öğrenci dışarıda kalmayacak” diye konuştu.

Radikal

Tanıtım

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Tanıtım

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Tanıtım

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

Tanıtım

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Tanıtım

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Tanıtım

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Tanıtım
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR