Connect with us

Editörün seçtikleri

YÖK’ün fişleme merkezi kaldırıldı

Published

on

Öğretim üyelerini, dekanları ve rektörleri fişleyen ‘Toplumsal Faaliyet Birimi’ postmodern darbenin 15. yılında tarihe karıştı.

Kemal Gürüz döneminde YÖK bünyesinde kurulan ve 28 Şubat’la anılan birim, fişleme faaliyetlerinin yanı sıra öğretim üyelerinin atama ve terfilerinde de belirleyici rol oynuyordu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 28 Şubat’ın 15. yıldönümünde darbenin izlerini silecek önemli bir adım attı. Kemal Gürüz döneminde kurulan ve 28 Şubat sürecinde YÖK bünyesinde fişlemeleri yapan ‘Toplumsal Faaliyet Birimi’ kaldırıldı. Birim, 28 Şubat sürecinde öğretim üyeleri, dekan ve rektörleri ‘irticacı’ diye yaftalayıp işlem yapılması için YÖK’e sunuyordu. Ayrıca ‘irtica ile mücadele’ konusunda alınan kararları da üniversitelere bildiriyordu.

Birim, geçtiğimiz günlerde polisin baskınıyla gündeme gelmişti. Özel yetkili Ankara cumhuriyet savcısının talimatıyla aralarında bilişim uzmanlarının da bulunduğu yaklaşık 15 polis, YÖK’e giderek bu birimdeki bilgi ve belgeleri kopyalamıştı. Bunun üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bu merkezi kaldırma kararı aldı. Önceki gün toplanan YÖK Yürütme Kurulu, 28 Şubat’la anılan bu merkezin kaldırılmasını kararlaştırdı. Böylece 28 Şubat’ın önemli bir izi daha tarihten silinmiş oldu.

Advertisement

‘Toplumsal Faaliyet Birimi’, Kemal Gürüz’ün YÖK başkanlığı yaptığı 1999’un Ocak ayında şifahi emirle kuruldu. 22 Kasım 1999 tarihinde ise komisyon kararı ile resmî hale getirildi. Birim, ‘fişleme’ faaliyetlerinin yanı sıra akademisyenlerin atama ve terfilerini, ideolojik unsurları öne çıkararak yönlendirdiği gerekçesiyle de eleştiriliyordu. YÖK’ün resmî internet sitesinde de bu birimin görevine ilişkin olarak, “Devletimizin çeşitli kurumları ile stratejik konularda koordineli olarak çalışan birim, çeşitli kurum ve kuruluşların talepleri doğrultusunda öğretim üyesi görevlendirmesi işlerini yürütmektedir.” ifadesi yer alıyordu.

YÖK’ün sitede yayınlanan 2006 yılı faaliyet raporunun ‘Toplumsal Faaliyetler Birimi’ başlıklı bölümünde de ‘psikolojik harekât’ çalışmaları hakkında bilgi veriliyor. Buna göre bu birim, iç ve dış tehditlere karşı psikolojik harekât çalışmaları yapıyor. Toplanan bilgiler, raporlaştırılarak ‘gizlilik derecesine’ göre kim olduğu açıklanmayan ilgili makamlara gönderiliyor. Raporda şöyle deniliyor: “Devletimizin varlığına, bağımsızlığına, ülke ve millet olarak bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine, toplumun huzur ve güvenine yönelik iç ve dış tehditlere karşı dünyada ve ülkemizde ön plana çıkan psikolojik harekât ve kamu diplomasisi girişimleri çerçevesinde devletimizin bazı yetkili makamları tarafından milli güvenlik politikaları çerçevesinde hazırlanan ve psikolojik harekât faaliyetleri olarak değerlendirilen programlarda yer alan başkanlığımızca icra edilecek faaliyetlerin, ilgi alanları itibarıyla başkanlığımız bünyesindeki birimler ile üniversitelerimize bildirmek, söz konusu birimleri ülkemizin milli menfaatleri doğrultusunda faaliyetler yapmak üzere yönlendirmek, yapılan faaliyetler ile ilgili sonuçları toplamak, toplanan verileri analiz ederek rapor halinde ilgili makamlara sunmak, faaliyetlerle ilgili yetkili makamlarca yapılan toplantılara iştirak etmek, ‘bilmesi gerekenin bilmesi’ ve ‘gizlilik derecesi’ ilkelerini içeren faaliyetlerin yerine getirilmesinde; yapılan her türlü toplantı, değerlendirmeler, yazışmalar ve postalama (zarf kapatma, paket yapma ve evrak alıp-verme) işleri bizzat birim personeli tarafından yerine getirilmekte.”

28 Şubat sürecinde aktif rol oynayan Toplumsal Faaliyet Birimi, bir süredir atıl durumdaydı. Savcılık, geçtiğimiz günlerde 28 Şubat soruşturması kapsamında bu birimdeki belgelere el koymuştu. 28 Şubat’ta aktif faaliyet gösteren bu merkez, Yürütme Kurulu’nun kararı ve YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın imzasıyla tarihe karıştı.

Zaman

Advertisement

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Published

on

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Advertisement

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Advertisement
Continue Reading

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Published

on

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Advertisement

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

Advertisement

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Advertisement

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Advertisement

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Advertisement
Continue Reading

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Published

on

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Advertisement
Continue Reading

ÇOK OKUNANLAR