Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Üniversitede Vahim Araştırma

Yayınlandı

-

Üniversiteye girmeye hak kazanan öğrencilerden yüzde 37’sinin çeşitli nedenlerle eğitimini bıraktığı ortaya çıktı.

Araştırma Türkiye’deki 13 üniversitede yapıldı.

Öğrencilerin yüzde 14’ü ailevi nedenler, yüzde 13’ü disiplin kuralları, yüzde 10’u da ekonomik sorunlar yüzünden üniversite eğitimini yarıda bırakıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin 13 üniversitede yaptığı araştırma, öğrencilerin yüksek öğrenimde karşılaştığı zorlukları ortaya serdi. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 6’sına aileleri para göndermiyor. Yüzde 25’i eğitimi için yeterli maddi imkâna sahip olmadığını düşünüyor, yüzde 50’si de bu konuda endişe taşıyor.

Tanıtım

KREDİ SİSTEMİ ETKİLİ DEĞİL

Farklı fakültelerde öğrenim gören toplam bin 839 öğrenciyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, öğrencileri en çok ekonomik problemler zorluyor. Çalışmada görüşülen öğrencilerin yüzde 25’inin eğitimini sürdürmek için yeterli maddi imkâna sahip olmadığını belirttiği, yüzde 50’sinin de endişeli olduğu ancak “Muhtemelen öğrenimimi sürdürmek için yeterli parayı bulacağım” seçeneğini işaretlediği ortaya çıktı. Araştırmanın sonuç raporunda; parasızlığın öğrencilerin akademik başarılarını olumsuz etkileyeceği belirtilirken, “Öğrencilerin yüzde 6’sına ailelerinin para göndermediği saptanmıştır. Bu durum yükseköğretim düzeyinde kredi ve burs sistemlerinin yeterince etkili işletilmediği şeklinde yorumlanabilir” ifadelerine yer verildi.

YÜZDE 30’U DERSLERE İLGİSİZ

Araştırma sonuçlarına göre okuldan kaydı silinen öğrencilerin büyük bölümünün derslerinde başarısız olduğu ortaya çıktı. Öğrencilerin yüzde 30’unun derslerine yeterince ilgi göstermediği belirlenirken yüzde 18’inin sınıf geçme kurallarından zorlandığı kaydedildi. Öğrencilerin yüzde 14’ü ailevi nedenler, yüzde 13’ü disiplin kuralları nedeniyle öğrenimini yarıda kesmek zorunda kalırken yüzde 10’unun ise ekonomik problemlerle karşılaştığı için kaydını sildirdiği ifade edildi. Araştırmanın sonuçları öğrencilerin ödenen harç miktarlarını yüksek bulduğunu da gözler önüne serdi. Öğrencilerin yüzde 72’sinin belirlenen öğrenim harcı miktarlarını fazla bulduğu ve harç ödemek zorunda kalmaktan rahatsız olduğu belirlendi.

Tanıtım

Hocalar yetersiz bulunuyor

Araştırmada öğrencilerin öğretim elemanlarını da yetersiz bulduğunu gösterdi. Öğrenciler, öğretim elemanlarını genel olarak ‘orta’ düzeyde değerlendirirken, öğrencilerin hiçbir öğretim elemanını ‘çok iyi’ olarak nitelendirmediği de ortaya çıktı.

İletişim eksikliği çok büyük

Öğrencilerin öğretim elemanlarıyla sağlıklı diyalog kuramadığının ortaya çıkması araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri oldu. Öğrencilerin yüzde 76’sı bölümlerindeki öğretim elemanlarıyla rahat diyalog kuramadıklarını belirtti. Araştırmada, “Karşılaştığım sorunlarda üniversitede yardım edebilecek kimseyi bulamıyorum” diyen öğrenci sayısı ise yüzde 43.

Tanıtım

Yarısından fazlası kaygılı

Yapılan araştırmaya göre üniversite öğrencilerinin yüzde 58’i okulu tamamlamak için önlerinde engeller olduğunu düşünürken sadece yüzde 42’si “Önümde bir engel göremiyorum” seçeneğini işaretledi. Öğrencilerin yüzde 29’u dersler, öğretim elemanları ve destek hizmetleri gibi fakülteyle ilgili sorunlar nedeniyle kaygı yaşarken, yüzde 28’i ise aile yükümlülükleri, maddi ve kişisel sorunlar gibi etkenler nedeniyle amaçlarına ulaşamayacaklarını düşünüyor.

Bugün

Tanıtım
Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Tanıtım

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Tanıtım

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

Tanıtım

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Tanıtım

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Tanıtım

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Tanıtım
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR