Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

15 Yeni Özel Üniversite Kuruluyor

Yayınlandı

-

Üniversite kuracak olan girişimciler arasında sağlık alanında yatırımı olan gruplar, sanayi odaları ve sivil toplum kuruluşları öne çıkıyor.

Üniversite kuracak olan girişimciler arasında sağlık alanında yatırımı olan gruplar, sanayi odaları, sektörel dernekler ve sivil toplum kuruluşları öne çıkıyor.

Dördü tıp alanında olmak üzere 15 yeni özel (vakıf) üniversite geliyor. Bir süredir çalışmaları süren üniversitelerin proje takvimlerine göre, bir kısmı bu yıl, bir kısmı önümüzdeki yıl olmak üzere, birkaç yıl içinde hepsi açılmış, öğrenci kabulüne başlamış olacaklar.
EBSO ve TAYSAD, teknik üniversite hazırlıklarını sürdürüyor. Sağlık alanında yatırımları bulunan SANKO, Anadolu, Baymak ve Gözde Sağlık grupları sağlık alanında eğitim verecek üniversite kuracak
Doğa Koleji, TED Koleji ve Arıkanlı Holding’in üniversite projeleri tamamlanma aşamasında. Kavram Dershanesi’nin üniversite projesi yürüyor. Sivil toplum kuruluşları da üniversite kurmak için sırada. ‘Avrupa TAVAK Üniversitesi’ 2013-2014 öğretim döneminde açılması planlanıyor. TABA da üniversite kurmak için hazırlık yapıyor.
EBSO ve TAYSAD teknik üniversite hazırlığında

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üniversite kurma çalışmaları yapıyor. Dernek, özellikle kendi alanlarındaki eleman açığını kapatmak amacıyla, ‘teknik’ alanda bir üniversite kuracak. TAYSAD’ın üniversitesini kuracak olan vakfın adı, TOSB Organize Sanayi Bölgesi Geliştirme ve Eğitim Vakfı. TAYSAD’ın üniversitesi OSB’de 2013-2014 Eğitim Öğretim döneminde açılacak.

Ege Bölgesi Sanayi Odası da (EBSO) bir üniversite kurma çalışmaları yürütüyor. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde İzmir’e kurulması planlanan ‘teknik üniversite’ ile İzmir’de sanayinin ihtiyaç duyduğu teknik elemanların yetiştirilmesi hedefleniyor. Vakıf oluşumu tamamlanmış olan üniversitenin Çiğli OSB’nin içinde kurulması planlanıyor. Üniversite kurmayı planlayan iş örgütlerinden bir diğeri de Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA). TABA, Amerikan Üniversitesi’nin kurulması için özel üniversiteler kanununun çıkmasını bekliyor.

İnşaat şirketi mimarlık hastane tıp fakültesi kuruyor

Fi-Yapı’nın kuracağı İnan Üniversitesi, yerleşkesi içinde 86 bin 200 metrekare kapalı alanlı inşa edilecek. İçinde 5 fakülte (Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi, Mimarlık ve Yapı Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sosyal ve Davranış Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi) olacak. 1 Lisansüstü Programlar Enstitüsü, 1 Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu ve 1 Yabancı Diller Yüksekokulu’nun faaliyete geçirilmesi, bu akademik birimlerde oluşturulacak 79 bölüm ve programda eğitim ve öğretim görecek 6.500 dolayında öğrenciye ve eğitim öğretim hizmeti verecek 326 akademik personele ulaşılması planlanıyor.

Sağlık Bilimleri alanında eğitim verecek olan SANKO Üniversitesi’nin 2012-2013 eğitim öğretim yılında eğitime açılması öngörülüyor. SANKO Üniversitesi, Gaziantep’teki bir devlet ve iki vakıf üniversitesinden sonra dördüncü üniversite olarak faaliyet gösterecek. Sani Konukoğlu Vakfı bünyesinde kurulacak olan SANKO Üniversitesi’nde, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Hemşirelik bölümleri yer alacak.

Yine Amerikalı Johns Hopkins’le sağlık alanında yatırımları bulunan Anadolu Grubu da tıp alanında üniversite kurma çalışmalarını sürdürüyor. Baymak Grubu’nun patronu Murat Akdoğan, kendi vakfı üzerinde bir tıp üniversitesi kurma çalışmalarını sürdürüyor. Tıp konulu dördüncü üniversiteyi ise Gözde Sağlık kuruyor. Grubun Malatya ve İzmir’de de hastaneleri bulunuyor.

Kolej ve dershaneler yatırım atağında

Eğitim sektöründen üniversite yatırımları da dikkat çekiyor. Türkiye’nin en büyük eğitim yatırımcılarından Doğa Koleji’nin Doğa Üniversitesi’ni kurma çalışmaları son aşamada. Üniversite için kampus yeri oluşturuluyor. Şirket yetkilileri yatırımın 100 milyon doları geçeceğini belirtmişti. Bu yıl öğrenci kabulü bekleniyor. Yine TED Koleji’nin üniversitesinin kuruluşu geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bu yıl başlayacak eğitim – öğretim döneminde Eylül-2012’de öğrenci kabulüne başlanacak.

MEF Dershaneleri ve MEF Okulları’nın sahibi Arıkanlı Holding’in üniversite projesi tamamlama aşamasında. Kavram Dershanesi’nin üniversite projesi yürüyor. Ayrıca Yavuzlar Dershanesi’nin de üniversite kurma projesi var. 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında eğitime başlaması planlanan Almanya destekli ‘Avrupa TAVAK Üniversitesi’ için çalışmalar sürüyor.

Prof. Dr. Faruk Şen’in yürüttüğü çalışmalar planlandığı gibi giderse üniversitenin 2013-2014 öğretim döneminde açılması planlanıyor. Diğer yandan Nevvar Salih İşgören Vakfı, ölmeden önce İzmir’e yaklaşık 200 milyon liralık katkısı bulunan İzmirli merhum işadamı Salih İşgören adına İzmir’de bir vakıf üniversitesi kurmayı planlıyor. TABA da Amerikan Üniversitesi kurmak için hazırlık yapıyor.

62 vakıf üniversitesi var

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) verilerine göre Türkiye’de 103’ü devlet, 62’si özel olmak üzere 165 üniversite bulunuyor. Yeni kurulacak ya da proje aşamasında olan 15 özel üniversite ile özel üniversitelerin sayısı 77’ye ulaşacak. Bu veriler, özel üniversite sayısının devlet üniversitelerine yaklaştığını gösteriyor. Şirketler büyüyen nitelikli işgücü talebine bağlı olarak önemi giderek artan üniversite piyasasına yatırıma yöneliyor. Kurulması planlanan özel üniversitelerin dördünün sağlık alanında, üçünün ‘teknik’ nitelikte olması da bunu gösteriyor.

DÜNYA

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR