Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

KENAN EVREN MECLİS’İ TİYATROYA ÇEVİRMİŞ!

Yayınlandı

-

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 12 Eylül döneminde Kenan Evren’in 3 yıl boyunca Meclis’i tiyatroya çevirdiğini ve sayısız kanun yapıldığını söyledi.

Tarihi davanın önemine işaret eden TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “12 Eylül’de kepazelik yaşanmış. Genelkurmay Başkanı Evren, Meclis’i basıyor ve kendisini Meclis Başkanı, MGK üyelerini Genel Kurul ilan ediyor.

Evren odada, ‘Tasarının görüşmelerine başlıyorum. Geneli üzerinde konuşmak isteyen var mı?’ diyor. ‘Yok’ deniliyor. ‘Maddeyi oyluyorum’ diyor. Bu şekilde tiyatro oynar gibi 3 yıl boyunca sayısız kanun yapmışlar” dedi.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayı izleyen Üstün, salonda neler hissettiğini ve o dönemde Meclis’te kanunların nasıl çıktığını anlattı.
İlk günkü davayı izlediğini hatırlatan Üstün, “Bütün Türkiye oradaydı, bu sevindiriciydi. Herkesin orada olması, ülkenin geldiği noktayı gösterir. Herkes darbelerden ümidini kesmiş demek ki. Eskiden olsaydı, bir ümitle o tarafta yer almak isteyen insanlar olabilirdi, orada bunlar aklıma geldi” dedi.
Üstün, artık insanların “darbe” kelimesini ağızlarına almayacak noktaya geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Sağ, sol, İslamcı, komünist, sosyalist, Kürt… Herkeste müthiş bir özgüven gördüm. Herkes en marjinal sözünü, kimliğini ortaya koyarak söyleyebiliyor. ‘Ben ülkücü bilmem kim olarak şunu diyorum’, ‘Ben şurada yaşayan bir Kürt olarak’ diyor, mahkemede bunu söyleyebiliyor. Bu dikkatimi çekti orada. Bu özgüven ortamı, son 10 yılda sağlanan özgürlükler sayesinde oldu. Ben orada milletvekili olarak yorum yaparken, bana da laf attılar. Ben buna ‘vatandaşın özgüveni’ diyorum, ben ona aldırmadım. Bu özgüven ortamı, toplumun geldiği noktayı gösterir. Bugün konuşulan lafların 10’da 1’ini 15-20 yıl önce söylesen, hemen takibata çarptırılırdı ama şimdi öyle değil.”

“EVREN’İN HER SÖZÜ KANUN OLUYORDU”

Üstün, “Mahkeme salonunda 2 sanık değil de bir dönem yargılanıyor havası mı vardı?” sorusu üzerine, bazı müdahil avukatlarının sanıklar üzerinde çok yoğunlaştığını söyledi.

Avukatların taktiksel olarak yanlış yaptığını ifade eden Üstün, “Sanıklar üzerinde yoğunlaşırsak, sanki iki tane 90 yaşına gelmiş pirifaninin cezaevine düşmesini arzu ediyor gibi çok basit bir ideal peşinde koşan adamlar durumuna düşeriz” dedi.

Komisyon Başkanı Üstün, o dönemde yaşananları hatırlamak dahi istemediğini belirterek, şunları kaydetti:“12 Eylül’de bir kepazelik yaşanmış. O dönemin Meclis tutanaklarını inceledim. Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Meclis’i basıyor, Meclis Başkanı’nın odasında oturuyor ve kendisini Meclis Başkanı ilan ediyor. Kanunların çıkması için Genel Kurul’a ihtiyaç var. Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun’u Genel Kurul ilan ediyor. Komisyonları da komutanlara dağıtıyorlar. Bir kanun sevkedildiğinde, önce başında bir general olan komisyona gidiyor, orada güya görüşülüyor. Ondan sonra Genel Kurul dedikleri, başında Kenan Evren’in olduğu, üyeler dedikleri 4 komutanın olduğu heyete geliyor. Kenan Evren odada, ‘Adalet Komisyonu’ndan rapor geldi, tasarının görüşmelerine başlıyorum. Geneli üzerinde görüşmeleri açıyorum, konuşmak isteyen var mı?’ diyor. ‘Yok’ deniliyor. ‘Genelini oyluyorum, maddelere geçiyorum’, ‘1. maddeyi, 2. maddeyi, 3. maddeyi oyluyorum…’ diyor. Bu şekilde tiyatro oynar gibi 3 yıl boyunca, Ağustos 1983’e kadar sayısız kanun yapmışlar.

Kenan Evren’in her sözü kanun oluyordu. Karşısında emir komuta zincirinde çalışan astları vardı, hayır deme imkanları yoktu. Her sözü kanun olan birinin bu duruma düşmesine insan acıyor. Herkes kendi haddini, hududunu, sınırını, yetkisini bilmeli. Bir başka kişinin, kurumun yetkilerini gasbetmemeli.”

“ADETA ARENADA YARGILANAN KİŞİ GİBİ”

Üstün, 12 Eylül’e ilişkin soruşturmanın bu noktada kalmaması gerektiğine işaret ederek, “Nasıl ki Kenan Evren seçilmiş Meclis Başkanı’nın yerine oturdu ve şu anda yargılanıyorsa, seçilmiş Başbakan’ın, bakanın, Ankara, İstanbul ve Sakarya belediye başkanının yerine kim oturmuşsa, onlar da yetki gasbı yapmışlardır. En az onlar kadar bunlar da sorumludurlar ve yargılanmalılar. Soruşturma mutlaka buraya da uzamalı ki bundan sonra kimse bir başkasının yetkisini gasbetmesin. Bir kişi Meclis’in, başka birinin yetkilerini alarak diktatörlüğe soyunmasın. Diktatörlüğün sonu mahkemede bitiyor, çok acı bir şekilde” diye konuştu.
“O kudretli komutanın düştüğü durumu orada görünce içim burkuldu” diyen Üstün, herkesin bu duruma düşebileceğini anlamasını ve bu işi aklından geçirmemesini istedi. Üstün, “Bir zaman söylediği herşey kanun ama şimdi yargılanıyor. Şimdi mahkemede adete bir arenada yargılanan kişi gibi. Zor bir durum, zor bir süreç. Hem ülkeye bu sıkıntıları yaşattılar hem de kendilerini sıkıntıya soktular. Ben ülkeme acıyorum ama onların düştüğü duruma da acıyorum” diye konuştu.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR