BİRİM HABERLERİ
Türkçe Öğretiminde Çağdaş Gelişmeler Başlıklı Panelinin Üçüncüsü Gerçekleştirildi
Çok sayıda öğrenci ve akademisyenin katıldığı panel, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Aziz Kılınç’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Doç. Dr. Aziz Kılınç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni dil ve edebiyat eğitiminin merkezi haline getirme amacıyla başlattıkları panellerin üçüncüsünü düzenlemenin gururunu yaşadıklarını belirtti. Sözlerine ÇOMÜ Türkçe Eğitimi Bölümünün Türkçe Eğitimi alanında öğrenci alabilen üç doktora programında biri olduğunu belirterek devam eden Kılınç, Türkçenin anadili ve yabancı dil olarak öğretiminin önemini vurgulayarak konuşmasını sona erdirdi.
“Türkçe Öğretimine Metindilbilimsel Bir Yaklaşım” başlıklı sunumlarıyla dil eğitiminde kullanılan metinlerin önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Şükran Dilidüzgün ise, ders kitaplarında kullanılan metinlerin ve buna bağlı olarak geliştirilen metin altı soru ve etkinliklerin eksikliklerine dikkat çekti.
Halen İstanbul Üniversitesi Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi dekanı ve Türkçe Eğitimi Bölümü başkanı olan Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün “Edebiyat Öğretiminde Yeni Yönelimler” başlıklı konuşmasında, Türkiye’nin yükseköğretimde İngilizce, Almanca, Fransızca gibi batı dillerinin ve edebiyatlarının eğitimine çok erken dönemlerde yönelmesine rağmen Türkçe konusunda 1990’lı yıllara kadar beklediğine dikkat çekti. Henüz edebiyat eğitiminin istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Dilidüzgün, bu bağlamda edebî eserlerin de tam olarak anlaşılamadığını belirtti.
Panel öncesinde Eğitim Fakültesi Dekanlık Toplantı salonunda Türkçe Eğitimi ve Yabancılara Türkçe Eğitimi Anabilim Dallarında eğitim gören 40 civarındaki lisansüstü öğrenciyle sohbet eden Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün ve Yrd. Doç. Dr. Şükran Dilidüzgün, genç akademisyen adaylarının sorularını yanıtladı.
Bilindiği üzere Eğitim Fakültesi ve Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) bundan önce de Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Firdevs Güneş ve Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Akyol’un katılımlarıyla “Türkçe Öğretiminde Çağdaş Gelişmeler” temalı panelin birincisini gerçekleştirmişti. Aynı temaya ilişkin ikinci panel ise Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nadir Engin Uzun ve Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Günay’ın katılımlarıyla gerçekleşmişti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi bölüm başkanı Prof. Dr. Kemal Yüce, bir yıl içerisinde üç farklı panelde alanın önemli hocalarını, Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileriyle ve akademisyenleriyle buluşturduklarını belirterek öğrencilerden oldukça büyük ilgi gören panellerin devam edeceğini bildirdi.