Connect with us

Editörün seçtikleri

Binlerce öğrenciye askerlik şoku

Published

on

Üniversiteler, 29 yaşını dolduran öğrencilerden askerlik durum belgesi istemeye başladı.

Askerlik şubeleri öğrencilere belge vermiyor. Halen üniversitede okuyan 29 yaşını dolduran öğrenciler de askere çağrılmaya başlandı.

YÖK’E YAZI GÖNDERİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı ocak ayında YÖK’e gönderdiği yazıda “29 yaşından büyük yükümlülerin askerliklerinin ertelenmesine imkan yok. Bu durumdakiler askerlik yapıp eğitimlerine devam edebilir” dedi.

ASKERE ÇAĞRILIYORLAR

Üniversite öğrenci işleri YÖK’ün gönderdiği yazı sonrasında ilk kez kayıt için gelen veya evrak tazelemek isteyen 29 yaşını dolduran öğrencilerden “askerlik durum belgesi” istemeye başladı. Askerlik şubeleri ise bu öğrencilere belge vermiyor. Halen üniversitede okuyan 29 yaşını dolduran öğrenciler de askere çağrılmaya başlandı.

Advertisement

Radikal gazetesinin haberine göre, Türkiye’deki 167 üniversitede 29 yaşsınırındaki öğrenciler konuyu internet forumlarında tartışıyor.

“KAYIT YAPTIRAMAZSIN” DENİLDİ

ODTÜ öğrencisi İbrahim Kaya, 14 Mayıs’ta askerlikle ilgili 29 yaş sınırı nedeniyleüniversite yönetimine başvurdu. Kaya’ya gelen 16 Mayıs tarihli yazıda Milli Savunma Bakanlığı’nın 18 Ocak 2012’de YÖK’e gönderdiği yazıya atıfta bulunularak “29 yaşını tamamlayan öğrencilerin kayıt yaptıramayacağı”belirtildi.

Sosyoloji Bölümü 1. sınıf öğrencisi İbrahim Kaya, çözüm arıyor: “Okul eylülde kaydımın yapılması için benden askerlik yaptığıma dair belge istiyor. Ama ben askerlik yapmadım bu belgeyi nasıl alacağım? Bu durumda üniversitekaydımı yapmayacak. Mağdur öğrenciler olarak meclise bizzat başvuruda bulunduk. Ama sonuçsuz kaldı.”

MEZUN OLMASINA 1 YIL KALDI AMA..

ODTÜ İşletme Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Arda Güven de endişeli: “Eskiden 29 yaşında bir öğrenci üniversiteyi bitirene kadar askere gitmiyordu. Mezun olmama 1 yıl kala ben okula ara verip nasıl 15 ay askerlik yaparım?” İÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik 3. Sınıf öğrencisi Yaşar Aydoğan 4 aydır düğümü çözmeye çalışıyor:

Advertisement

“Eğer okuldan kaydımızı silersek 2 yıl daha askere gitmeme hakkı elde ediyoruz. Şimdi 29 yaşındayım, okulu bırakırsam 31 yaşına kadar askere gitmeme hakkı elde ediyorum. Ama bana 1 yıl daha süre verirlerse zaten mezun olacağım. Askerlik şubesinden yoklama kağıdı geldi ve 4 aydır bu sorunu çözmek için uğraşıyorum. Bütün zamanımı bu soruna ayırdığım için derslerimle de ilgilenemiyorum.”

“ESKİDEN MÜSAMAHA GÖSTERİLİYORDU”

ODTÜ’lü Kaya, Güven ve İÜ’lü Aydoğan, buzdağının sadece görünen kısmı. İnternet forumlarında binlerce genç, 29 yaş muammasını çözmeye çalışıyor. 29 yaş ile ilgili olarak aslında yasal bir değişiklik yok. Hem 1111 Sayılı AskerlikKanunu gerekse bu kanunda değişiklik yapan yeni kanunda 29 yaş sınırı var. Ancak forumlardaki iddialara göre eskiden hâlâ okumakta olan öğrenciler için hem üniversite yönetimleri hem askerlik şubeleri ‘müsamaha’ gösterirken artık durum değişti. Üniversite yönetimlerinin kendilerine “kayıt dondurup askerlikten sonra eğitime devam etmelerini” önerdiğini savunan öğrenciler, “Biz üniversitelerin bize sahip çıkmasını istiyoruz. 29 yaş sınırının 32’ye çıkarılmasını istiyoruz” diyor.

Türkiye genelindeki 167 üniversitede 29 yaş sınırında binlerce öğrencinin olduğu tahmin ediliyor. Kayıt dondurmanın yanı sıra gündeme gelen seçeneklerden biri de bedelli askerlik. Ancak bunun için de en geç 15 Haziran’a kadar başvurup 15 bin liralık ilk taksidin ödemesi gerekiyor. Başvuruların bitmesine 1 ay kala bedelliaskerlik için başvuranların sayısı 27 bin 400’dü.

Advertisement
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. GİT OLUM BAŞIMDAN

    28 Mayıs 2012 at 22:37

    tabii bedelliyi çıkarttı bu lanetli hükumet şimdide kasım kasım kasılıyor asker bulmak için.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Published

on

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Advertisement

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Advertisement
Continue Reading

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Published

on

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Advertisement

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

Advertisement

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Advertisement

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Advertisement

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Advertisement
Continue Reading

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Published

on

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Advertisement
Continue Reading

ÇOK OKUNANLAR