Connect with us

Editörün seçtikleri

ÖZEL ÜNİVERSİTELER GELİYOR

Published

on

Eskiden özel üniveriste açabilmek için gerekli olan Vakıf açma şartı yeni düzenlemeyle kaldırılacak, bu düzenlemeyle sınavsız üniversite yolu açıklacak.

Henüz taslak aşamasında olan çalışmaya göre özel müteşebbislerin açacağı üniversite için vakıf kurma şartı kaldırılacak.

Düzenlemenin sınavsız üniversitenin yolunu açacağı belirtiliyor. Yıllardır tartışma konusu olan Yükseköğretim Kanunu değişiyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) söz konusu kanunun değişmesi için bir çalışma başlattı.

Henüz taslak aşamasında olan çalışma, üniversitelerin yapısının değişmesini öngörüyor. Düzenlemeyle Anayasa’da belirtilen “Kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, devletin gözetim ve denetimine tâbi yükseköğretim kurumları kurulabilir” ibaresi kaldırılarak özel teşebbüslerin açacağı üniversite için vakıf kurma zorunluluğu kaldırılacak.

Advertisement

Türkiye’de orta gelirli ailelerin çocuklarını bir vakıf üniversitesinde okutacak maddi imkana sahip olmadığını kaydeden Prof. Aydın, “Herkesin üniversite okuyabilmesi için YÖK yeni bir proje üzerinde çalışıyor” dedi.

DAHA DİKKATLİ OLACAKLAR

Devlet üniversiteleri sayısının artmasıyla vakıf üniversitelerinin yakın gelecekte öğrenci bulmakta sıkıntı çekeceğini belirten Aydın, “Çünkü bazı vakıf üniversiteleri yeterli bir mali yapıya sahip değil. Hatta bir kısmı gerçek anlamda vakıf bile sayılmıyor” diye konuştu. Aydın, “Üniversitelerin yapısını içeren taslak son şeklini almadı ama genel kanı devlet, vakıf ve özel üniversiteler diye 3 ayrı üniversite türü olması yönünde. Bundan sonra üniversiteler öğrenci bulmakta daha dikkatli davranacaklar”ifadelerini kullandı.

GİRİŞLER KOLAYLAŞACAK

Advertisement

Bugün merkezi sınav sistemiyle her öğrencinin istediği fakültede okuyabilmesine rağmen istediği şehirde istediği üniversitede öğrenim göremediğini belirten Aydın, “Böylece herkesin maddi durumuna göre yeterli sayıda üniversite bulunmuş olacak. Adayların üniversiteye girişleri kolaylaşacak. Amaç sınavsız üniversiteye doğru ilerlemek” dedi. Yeni yasama dönemine kadar tamamlanacak taslağın, kanun değişikliği olarak Meclis’e sunulması planlanıyor. Uygulamanın hayata geçmesi için Anayasa değişikliği gerekiyor.

Türleri Daha da Artabilir

Vakıf Üniversiteleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, üzerinde çalışılan taslağın birkaç farklı üniversite türünü kapsadığına dikkat çekerek, “Devlet, vakıf ve özele ek olarak uluslararası üniversite de olabilir. Yani yabancı bir ülkenin üniversitesinin Türkiye’ye gelip şube açması gibi. Ayrıcabelirli alanlarda yoğunlaşan bir de tematik üniversiteler düşünülebilir.Uzunvadeli düşünüldüğünde bu sistemde sınav olacak ama her üniversite şartlarını kendisi koyacak” dedi.

MERKEZİ SINAV OLSUN

Advertisement

Sarıcaoğlu, mevcut durumda sistemin işlemediğe işaret etti. “Bu yıl çıkan tablo çok net ortada. Bunun için öncelikli olarak yapılması gerekenyeni üniversite açılmasını durdurmak” diyen Sarıcaoğlu, mevcut sistemde kontenjan fazlası sorununun ön plana çıktığını kaydederek şöyle dedi: “Dolayısıyla yeni üniversitelerisisteme soksanız bile devlet vevakıf üniversitelerine öğrenci gelmeyecek. Bizim önerimiz;ücretsiz olanlara merkezi sınav olması. Diğert araftan vakıf üniversiteleri öğrencilerini kendi seçmeli. Öğrenci de üniversitenin kalitesine göre tercihini yapmalı.”

Bugün

Advertisement
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Published

on

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Advertisement

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Advertisement
Continue Reading

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Published

on

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Advertisement

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

Advertisement

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Advertisement

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Advertisement

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Advertisement
Continue Reading

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Published

on

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Advertisement
Continue Reading

ÇOK OKUNANLAR