Bilim Teknoloji
NASA’nın Merak’ı Kızıl Gezegen’e İndi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarafından tasarlanan ve şimdiye kadar üretilmiş en zeki gezegenler arası gezginci robot olan Curiosity (Merak), Mars gezegenine indi. İnsanoğlunun uzun yıllardır hayallerini süsleyen Mars’ın keşfinde dev bir adım atılmasını sağlayan araç hedefine varabilmek için 570 milyon kilometre yol kat etti…
YARDIMSIZ İNDİ
– mars’ta 687 gün, yani 1 Mars yılı geçirecek.
– ARAÇ, özel ısı kalkanı ve sesten hızlı açılan paraşütünün yardımıyla inişini yaptı.
– CURIOSITY, Mars ile Dünya arasında, 14 dakikayı bulan sinyal ulaşma farkı nedeniyle özel olarak geliştirilen yarım milyon bilgisayar kodunu izleyerek Mars’a inişini, dünyadan hiçbir yardım almadan kendi başına gerçekleştirdi.
KARBONUN PEŞİNDE
– Robot, kızıl gezegende rotayı ilk olarak daha önce tabanında su olduğuna işaret eden mineral izlerine rastlanan dev Gale kraterine çevirecek. Kraterin bulunduğu Sharp Dağı’nda da kazı yapacak olan robot, sondaj yaparak karbon izi arayacak.
– BİLİM adamları, hayatın oluşması için gerekli su, enerji ve karbondan sadecesonuncusuna ait işaret bulamamıştı.
4 tekerlekli laboratuvar
Curiosity, gelişmiş teknolojisiyle dikkat çekiyor. İşte özellikleri:
– 2.5 milyar $ değerinde ve bir otomobil büyüklüğünde.
– Radyoaktif plütonyumun parçalanmasıyla açığa çıkan sıcaklık sayesinde hareket ediyor.
– 12’den fazla kamerayla donatıldı ve meteoroloji istasyonu var.
– Sondaj cihazıyla çevreyi ‘tatmasını’ ve ‘koklamasını’ sağlayan özel araçlara sahip.
Özel fren, hızı saatte 21 bin 243 km’den 2.74 km’ye düşürdü
– Robotun ilk renkli fotoğrafları, gelecek birkaç gün içinde çekmesi bekleniyor.
– Özel bir frenleme mekanizmasıyla iniş yapan araç, saatte 21 bin 243 kilometre olan hızını 2.74 kilometreye düşürdü.
– 2004’ten beri Mars’ta bulunan Opportunity ile birlikte gezegende iki araç oldu.
– Araç, radyasyon algılayıcılarını açarak gezegende görev yapacak astronotların karşılaşması muhtemel riskleri daha iyi anlamalarını sağlayacak veriler sunacak.
İşte “Merak’ın gönderdiği ilk fotoğraf…
Bilim Teknoloji
Prof. Dr. Nurettin Şahiner, Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyeliğine Seçildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nurettin Şahiner, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 21 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen 61 sayılı Genel Kurul toplantısında Asli Üyeliğe seçildi.
Bilim Teknoloji
TÜBA-GEBİP Ödülü ÇOMÜ’ye Gurur Yaşattı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) Ödülü ve TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu.
Bu prestijli ödüller kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversitemiz Araştırma Dekanı Doç. Dr. Sercan Karav, “Doğa Bilimleri” alanında gerçekleştirdiği üstün nitelikli bilimsel çalışmaları ve Türkiye’de bilime yaptığı katkılar ile TÜBA-GEBİP Ödülü’ne layık görüldü.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödülünü alan Doç. Dr. Sercan Karav, sadece ÇOMÜ ailesi için değil, aynı zamanda ülkemizin bilim dünyası için de önemli bir başarıya imza atmıştır. Bilimsel çalışmalarındaki yenilikçi yaklaşımları ve azmi, özellikle genç araştırmacılar için ilham kaynağı olmuştur.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Araştırma Dekanlığı ekibi ile birlikte törende yer alarak bu anlamlı başarıyı yerinde kutladı. Törende bir konuşma yapan Rektörümüz, “Üniversitemizin ulusal ve uluslararası alandaki başarısını bu tür ödüllerle taçlandırmak bizler için gurur kaynağıdır. Bu başarı, genç araştırmacılarımızın bilime ve teknolojiye olan ilgisini artırarak yeni projeler için cesaretlendirecektir” dedi.
Bilim Teknoloji
Denizcilik Meslek Yüksekokulu Akredite Oldu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü, Sualtı Teknolojisi programı akredite oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurulu, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Çanakkale Bölge Liman Başkanlığından temsilcilerinin katıldığı denetlemede birinci sınıf dalgıç yeterlilik belgesinin alınabilmesi için de gerekli olan dalış takımları ve teçhizatlar yerinde görüldü.
Denetleme sonucunda akredite olan Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü, Sualtı Teknolojisi programı ile ilgili Denizcilik MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku; “Bu süreçte emeği geçen Rektörümüz Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, kurumsal akreditasyondan sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Dinçay Köksal ve tüm üniversite yönetim kadrolarımıza teşekkür ederim. Kurumsal aidiyetimizi güçlendirerek üniversitemizi daha yüksek bir çıtaya çıkartacağız. Eğitim ve öğretim kalitemiz buna bağlı olarak artacak. Hedefimiz Denizcilik MYO’yu ülkemizin alanında en iyi okullarından biri haline getirmek” dedi.
-
Genel4 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer5 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler5 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak