Bizimle İletişime Geçin

Genel

15 Ağustos 1868’de Halk Bahçesi’nde Ne Oldu?

Yayınlandı

-

 Çanakkale’nin tarihinde çok önemli günler vardır. Antik dönemde, Pers komutanı Kserkes’in M.Ö. 480’de Çanakkale Boğazı’nı geçerek Batı seferini başlatması; buna bir cevap olarak M.Ö. 334’de Büyük İskender’in Doğu seferi öncesinde Troia’yı ziyareti; benzeri bir şekilde 1462’de Fatih Sultan Mehmed’in Çanakkale ve Troia’yı ziyareti gibi. Yakın tarihten ise Atatürk’ün 1913’deki önce Troia daha sonra Çanakkale’yi ziyareti;  18 Mart 1915’deki Çanakkale zaferi. Bu tarihler de  Çanakkale yakın tarihi için çok önemlidir ve bu nedenle  de toplumsal belleklerdeki yerlerini almışlardır. Ancak, bu tür önemli günlerle karşılaştırılamayacak da olsa, bazı günler vardır ki, çok bilinmemesine rağmen Çanakkale için önem taşırlar. Bu günlerden bir tanesi de 15 Ağustos 1868’dir.

Ne olmuştur bu günde?

Çanakkale i limanında, 15 Ağustos 1868’de bir öğleden sonrasında, yüzündeki ifadeden oldukça canı sıkkın olduğu anlaşılan modern Avrupalı görünüşlü, ufak tefek, gözlüklü bir beye; sakallı, temiz giyimli, vücuduna göre küçücük bir başı olan, şapkalı bir başka Avrupalı bey yaklaşır. Gözlüklü açık tenli orta yaşın üstündeki bey oldukça kızgındır; çünkü Çanakkale limanından İstanbul’a kalkacak buharlı gemiyi kaçırmıştır. Sonraki ilk gemi için iki gün beklemesi; bu nedenle de  kentteki ona göre pek iyi olmayan otellerde gecelemesi gerekmektedir. Üstelik Troas bölgesine yaptığı gezi de pek amacına ulaşmamış gibidir. Şapkalı, sakallı bey kendini tanıştırarak, keyfi kaçık adama yardım etmek istediğini söyler. Gözlüklü canı sıkkın adam, hayalini kurduğu Troia kentinin yerini bulmak için çok uzun ve zahmetli yolculuklar yapmış, zengin Alman tüccar Heinrich Schliemann’dır. Sakallı, şapkalı bey ise, Çanakkale’deki İngiliz ve Amerikan konsolosluğu yapan Calvert ailesinden Frank Calvert’tir. Schliemann, 19. yüzyılda Troia olduğuna inanılan Pınarbaşı köyündeki Ballı Dağ’ı ziyaret etmiş, hatta o tepede birkaç gün kazı bile yapmıştır. Ancak gördükleri kendisini ikna etmemiştir. O kadar zahmete katlanarak gelip gördüğü yer Troia mıdır, değil midir, pek anlayamamıştır.

Calvert kendisini tanıştırdıktan sonra, uzun yıllardır Çanakkale’de yaşadığını belirterek; Troia’yı görmeye gelen gezginleri de kendisinin dolaştırdığını söylemiştir. Buna karşın Schliemann ise Troia’yı ziyaret ettiğini  ve incelemelerde bulunduğunu dile getirmiştir. Peki ama, hangi Troia? Bölgeyi çok iyi tanıyan Calvert, asıl Troia’nın Ballıdağ’da değil de, Hisarlık Tepe’de olduğunu söyleyince; Schliemann biraz şaşırmış, bu çelimsiz ama bilgili adamı dikkatle dinlemiştir.  Calvert, bu konuyla ilgili Paris’de bir süre önce yayınlanan kitaptan söz açtıktan sonra, Hisarlık Tepe’nin bir bölümünü satın aldığını, hatta kendi arazisinde 1863 v3 1865 yıllarında kazılar yaptığını ve çok önemli eserler bulduğunu da söyleyince, Schliemann’nın dikkati daha da artmıştır.

Söz konusu bu iki otodidaktın (kendi kendisini yetiştiren) konuşmalarının tam olarak nasıl geliştiğini bilmesek de, daha sonraki yazışmalardan buna çok yakın bir şeyler konuştukları kesin gibi.. Hiç kuşkusuz Schliemann, Calvert’i Paris’deki ilişkileri ve mal varlığı ile etkilemeye çalışmış olmalı. Calvert ise  Schliemann’a karşı oldukça dikkatli davranmış olmalıdır. Çünkü  kendisinin üniversite eğitimi almadığını daha henüz 16 yaşındayken okulu terkettiğini bir öğrense, belki de onu hiç dikkate almayacaktır. Çünkü İngiliz Kraliyet Müzesi Müdürü Newton, bu nedenle Calvert’i yıllarca ciddiye almamış ve onun Hisarlıkla ilgili projelerini desteklememiştir. Ancak öte yandan Schliemann’nın eğitim durumu kendisinden hiç de iyi değildir. Yoksul bir ailenin çocuğu olarak büyüyen Schliemann, daha henüz 14 yaşındayken okulu bırakıp hayat mücadelesine atılmıştır.

Schliemann, Çanakkale ziyareti öncesinde Hisarlık Tepe (Troia) hakkında çok az şey bilmektedir. Calvert ise, düş ve geçek arasında gidip gelen, mitolojiyi tarih gibi algılayan, deli gibi çalışan ve büyük servetler kazanan Schliemann’ı hiç tanımamaktadır. Calvert, Hisarlık ile ilgili projelerine bir ortak bulma umuduyla tüm bildiklerini Schliemann’a anlattır 15 Ağustos 1868 günü. Daha sonra, limanın hemen yakınlarındaki Calvertlerin görkemli evine gidip, ailenin eski eser kolleksiyonuna bakarlar; evin büyük bahçesinde (bugünkü Halk Bahçesi) sohpet ederler. Özellikle Hisarlık Tepe’den çıkan eserler Schliemann’ı çok heycanlandırır. Ancak Schliemann’nın Hisarlık Tepe’yi görmeye vakti olmaz. Schliemann ile Calvert’in Halk Bahçsesi’ndeki bu buluşmada, hem arkeoloji tarihinin, hem de Çanakkale’nin  kaderi bir anlamda çizilmiş olur. 15 Ağustos’taki bu buluşma, Hisarlık Tepe’nin daha sonraki yıllarda, Troia olarak anılması için hayati bir önem taşımaktadır. Bu buluşma sonrasında Schliemann-Calvert yazışmaları sonucunda 1870 yılında Schliemann’nın Hisarlık Tepe (Troia) kazıları başlar ve 1890’daki ölümüne kadar sansasyonel buluntularla devam eder.

 

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Genel

comuhaber.com, FAKÜLTE PROGRAMLARI SINIF WHATSAPP GRUPLARI (2025)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2025 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  Ekonometri
  İktisat
  İşletme
  Kamu Yönetimi
  Maliye
  Uluslararası İlişkiler
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  Finans ve Bankacılık
  Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  İş Sağlığı ve Güvenliği
  Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  Enerji Yönetimi
  Gıda Teknolojisi
  Sağlık Yönetimi
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi
  Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
  Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği
  Su Ürünleri Mühendisliği
Diş Hekimliği Fakültesi
  Diş Hekimliği
Eğitim Fakültesi
  Coğrafya Öğretmenliği
  Fen Bilgisi Öğretmenliği
  İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  İngilizce Öğretmenliği
  Japonca Öğretmenliği
  Kimya Öğretmenliği
  Okul Öncesi Öğretmenliği
  Özel Eğitim Öğretmenliği
  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  Sınıf Öğretmenliği
  Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  Türkçe Öğretmenliği
Fen Fakültesi
  Biyoloji
  Fizik
  İstatistik
  Kimya
  Matematik
  Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)
  Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İlahiyat Fakültesi
  İlahiyat
İletişim Fakültesi
  Gazetecilik
  Radyo, Televizyon ve Sinema
  Yeni Medya ve İletişim
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
  Arkeoloji
  Coğrafya
  Felsefe
  İngiliz Dili ve Edebiyatı
  Psikoloji
  Sanat Tarihi
  Sosyoloji
  Tarih
  Türk Dili ve Edebiyatı
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  Peyzaj Mimarlığı
  Şehir ve Bölge Planlama
Mühendislik Fakültesi
  Bilgisayar Mühendisliği
  Biyomühendislik
  Çevre Mühendisliği (İngilizce)
  Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  Gıda Mühendisliği
  Harita Mühendisliği
  İnşaat Mühendisliği
  Kimya Mühendisliği
  Yazılım Mühendisliği (İngilizce)
Sağlık Bilimleri Fakültesi
  Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  Ebelik
  Hemşirelik
Siyasal Bilgiler Fakültesi
  İktisat (İngilizce)
  İşletme (İngilizce)
  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Spor Bilimleri Fakültesi
  Spor Yöneticiliği
Tıp Fakültesi
  Tıp
Turizm Fakültesi
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  Turizm İşletmeciliği
Ziraat Fakültesi
  Bahçe Bitkileri
  Bitki Koruma
  Tarım Ekonomisi
  Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
  Tarımsal Biyoteknoloji
  Tarımsal Yapılar ve Sulama
  Tarla Bitkileri
  Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
  Zootekni

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et

Genel

comuhaber.com, MYO PROGRAMLARI WHATSAPP GRUPLARI (2025)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2025 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Ayvacık Meslek Yüksekokulu

Bayramiç Meslek Yüksekokulu

Biga Meslek Yüksekokulu

Çan Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu

Gökçeada Meslek Yüksekokulu

Lapseki Meslek Yüksekokulu

Yenice Meslek Yüksekokulu

Okumaya Devam Et

Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 25 bin öğretmen ataması sürecini başlatıyoruz

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Kritik Kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenlere müjdeyi verdi. Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere, 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlatıyoruz.” dedi.

“25 BİN YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ”

Erdoğan’ın açıklamalarından en dikkat çekeni öğretmen atamaları oldu. Binlerce öğretmene müjdeyi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere toplam 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattığımızın müjdesini bugün gençlerimizle paylaşmak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız kapsamlı bilgilendirmeyi önümüzdeki dönemlerde yapacak.” dedi.

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR