Editörün seçtikleri
Erdoğan’dan Bosna’da 5 Çocuk Çağrısı

Bosna Hersek’te bulunan Başbakan Erdoğan, Bosna nüfusunun arttırılması gerektiğini söyledi ve ‘en az 5 çocuk’ dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,Bosna Hersek Başbakanı Vyekoslav Bevanda ile Parlamento binasında yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, “Bosna Hersek’in nüfus artış hızı çok düşük. Bunu Bosna Hersek’in artırması lazım ki genç ve dinamik bir nüfusa Bosna Herseksahip olsun. Bu bakımdan hocalarımızın da desteğine ihtiyacımız var. Ben Türkiye’de ‘3 çocuk’ diyorum ama burada en az 5 çocuk olması lazım” dedi.
Başbakan Erdoğan, Saraybosna Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Dayton Barış Anlaşması’nın üzerinden tam 17 yıl geçtiğini ve 1995 yılında doğan çocukların bugün 17 yaşına, üniversite öğrencisi olacak Çağa geldiklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
“Eğer Dayton Anlaşması’nın ardından, edinilen acı tecrübelerden yola çıkarak farklı bir nesli yetiştirebilseydik, çocuklarımızı farklı şekilde eğitebilseydik, Bosna’nın geleceği de o derecede farklı olacaktı. Önyargıyla büyüyen çocuk, önyargılı bir Bosna Hersek’i şekillendirecek demektir. Ama, sevgiyle, hoşgörüyle, anlayışla, farklı olana saygıyla yetişmiş bir çocuk, birlikte yaşama kültürünü ebediyen yaşatacak bir Bosna Hersek’i şekillendirecek demektir. Hiçbir şey için aslında geç değil. Umutsuz olmak, karamsar olmak için hiçbir nedenimiz yok. Gerekirse bugün başlayalım ama eskinin önyargılarıyla değil, yeninin hoşgörüsüyle çocukları geleceğe hazırlayalım.
Türkiye olarak arzumuz, geçmişteki kötü günlere inat, Balkanlarda kardeşliğin, dostluğun, işbirliğinin en güçlü şekilde yaşatılmasıdır. Bölge ülkeleri arasındaki iletişim ve dayanışmayı azami ölçüde artırmak, her alanda çok daha güçlü bir işbirliği tesis etmek durumundayız. Bölgede iletişim ve işbirliğini geliştirme konusunda Türkiye olarak her türlü samimi desteği veriyoruz, vereceğiz.”
“Nato Bosna Hersek’E HAKSIZLIK YAPMIŞTIR”
“Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek” ve “Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek” üçlü danışma mekanizmalarını kurduklarını, bu mekanizmaları etkin şekilde işlettiklerini kaydeden Erdoğan, bu mekanizmaları dörtlü hale getirmeyi istediklerini ifade etti.
Erdoğan, şu an gerek bölge ülkeleri için gerekse Bosna-Hersek için ön planda olan uluslararası mekanizmaların Avrupa Birliği ve Nato olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Türkiye olarak, bölge ülkeleriyle birlikte Bosna Hersek’in Nato ve AB üyeliklerine de tam destek veriyoruz. Bosna-Hersek’in vakit kaybetmeden AB üyelik sürecinde hızlı bir şekilde ilerleme kaydetmesi ve NatoÜyelik Eylem Planı’na başlaması önem taşıyor.
Henüz genç bir devlet olan Bosna-Hersek’in AB sürecinden, hukuki, ekonomik ve sosyal yapısını güçlendirme hususunda büyük bir destek alacağını düşünüyorum. Benzer bir şekilde, Nato üyeliği de hem bölge için hem de Bosna-Hersek için, sadece güvenlik alanında değil, ekonomik alanda da önem taşıyan bir gelişme olacaktır. Nato şu ana kadar Bosna Hersek’e haksızlık yapmıştır. Çünkü Bosna Hersek’in daveti hızlandırılmalıdır. Bunu takipçisiyiz, takipçisi olacağız.
Bosna-Hersek’te yaşayanların tamamının Nato’ya sıcak bakmadığını biliyorum. Bunun nedeninin, Nato’yu sadece bir güvenlik örgütü olarak görmekten kaynaklandığını düşünüyorum. Doğrudur, Nato, en başta bir güvenlik örgütü olarak kurulmuştur. Ancak bugün Nato, bundan çok daha fazlasıdır. Örneğin ekonomik alanda güvenliktir ve güvendir. Bosna-Hersek’teki tüm kesimlerin de Nato’yu daha geniş bir perspektiften görmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum.”
BOSNA HERSEK’E 5 ÇOCUK ÇAĞRISI
Bosna Hersek’in, bugün olduğu yerden çok daha ilerde ve çok daha yükseklerde olabileceğini vurgulayanBaşbakan Erdoğan, Bosna Hersek’in bunu ziyadesiyle hak ettiğini dile getirdi. Erdoğan, bu ülkenin,Avrupa’nın ortasında ekonomik potansiyeliyle, genç, dinamik nüfusuyla, Çalışkan insanlarıyla çok büyük bir atılımın arefesinde bulunduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Herhalde bundan dolayı gücenmezsiniz… Bosna Hersek’in nüfus artış hızı çok düşük. Bunu Bosna Hersek’in artırması lazım ki genç ve dinamik bir nüfusa Bosna Hersek sahip olsun. Bu bakımdan hocalarımızın da desteğine ihtiyacımız var. Ben Türkiye’de ‘3 çocuk’ diyorum ama burada en az 5 çocuk olması lazım. Ailelerde bunu başarmak lazım.
Ekonominin temelini insan teşkil etmektedir. İnsan varsa emek vardır, sermaye, üretim, tüketim vardır. İnsan yoksa bunların hiçbiri yok. Dolayısıyla da başarı genç ve dinamik nüfustadır. Türkiye ile ilgili de genç ve dinamik nüfusa sahip olduğu değerlendirmeleri yapılmaktadır. Ekonomi insan üzerine inşa edilmiştir. İnsanın olmadığı bir ekonomik sistemi konuşamayız. Bugün Avrupa’daki sıkıntının temelinde de yaşlı nüfus yatmaktadır. Onun için Bosna Hersek bunun tedbirini almalıdır.
Gereksiz tartışmalar, ayrılıkçı girişimler, Bosna Hersek’in potansiyelinin açığa çıkmasının önündeki en büyük engel olur. Bu ülke sizin ülkeniz. Bu ülke, biliyorum ki her birinizin aşkla, sevdayla tutunduğunuz biricik ülkeniz. Bu ülkenin aydınlık geleceği için, tarihin bir kenara bırakılıp, artık geleceğe odaklanılması elzemdir. Ben, Bosna Hersek’in bunu başaracağına yürekten inanıyorum. Türkiye olarak, Bosna Hersek’in bölgenin güçlü, itibarlı, istikrarlı bir ülkesi olabilmesi için de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da güçlü şekilde destek vermeye devam edeceğiz.”
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
-
Genel5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer6 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer6 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler6 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak