Editörün seçtikleri
MEMURUN FAZLA MESAİ ÜCRETİNE ZAM

2013 Bütçe Kanunu Tasarısı’na göre, çeşitli kamu görevlilerinin yeni yıldaki yurt içi gündelikleri ve fazla mesai ücretleri…
Memurun fazla mesaisi 1,45 liraya çıkacak. Özel kalem personeli ve şoförler saat başına mesai alacak.
İşte tüm birimlerin ek ücretleri;
Bu yıl 1 lira 35 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda 1 lira 45 kuruşa yükselecek.
Yeni yılda yurtiçi gündeliklere de yüzde 5,1 ile yüzde 6,4 arasında zam yapılacak.
BAŞBAKAN’IN GÜNDELİĞİ ARTTI
2013 yurtiçi gündelik olarak TBMM Başkanı ve Başbakan’a 51 lira, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, bakanlar ve milletvekillerine 46 lira, en alt kademedeki memura ise 28,50 lira ödenecek.
ZAM YÜZDE 7.4 ORANINDA
Geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’na göre, memurların saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 7,4 oranında artış gösterecek. Halen 1 lira 35 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, 1 Ocak 2013 yılından itibaren 1 lira 45 kuruş olarak uygulanacak.
Bakanlıkların özel kalem müdürlüklerinde çalışan personele ve makam şoförlerine ayda 90 saati, genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarında görevli şoförlere de yeni yılda 60 saati geçmemek üzere 1,43 lira yerine, 1,53 lira fazla mesai ücreti verilecek.
SAAT BAŞINA 1.53 LİRA FAZLA MESAİ ÜCRETİ
Her bir makam için aylık toplam 450 saati geçmemek kaydıyla Kurul Başkanı (Bakanlıklar), genel müdür ve daha üst birim yöneticileri, strateji geliştirme başkanı, vali, general ve amiral rütbesini haiz olmak kaydıyla Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığındaki daire başkanı ve daha üst birimlerin yöneticileri, rektör, büyükşehir ve il belediye başkanları ile birlikte çalışan personel de yine ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına 1,53 lira fazla çalışma ücreti alacak.
ÜNİVERSİTE FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ
Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurtlar ile üniversitelere bağlı yurtlarda görev yapan personelden gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığında kendilerine izin verilme imkanı bulunmayanlara da ayda 90 saati aşmamak üzere yeni yılda 1,35 lira yerine 1,45 lira ek çalışma ücreti ödenecek.
Anadolu Üniversitesi dışındaki diğer yükseköğretim kurumları kadrolarında görev yapan personelden, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nce düzenlenen akademik danışmanlık ve yüz yüze eğitim hizmetlerinin yürütülmesine yardımcı olmak üzere normal çalışma saatleri dışında görevlendirilen ve fiilen görev yapan personele ayda 60 saati aşmamak üzere saat başına 2,50 lira ödemede bulunulacak.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde çalışan ((110 kişiyi geçmemek üzere) personelden fazla çalışma karşılığında kendilerine izin verilme imkanı bulunmayanlara, ayda 60 saati geçmemek üzere saat başına 1,45 lira ödenecek.
MEB İÇİN SAAT BAŞINA 2.50 LİRA ÖDEME
Mesleki ve teknik eğitim bölgesinde yer alan meslek yüksekokulları ile ilişkilendirilen ve teknik orta öğretim kurumlarında görev yapan Milli Eğitim Bakanlığı idari personeline, yasal çalışma saatinin bitiminden sonra fiilen yaptıkları fazla çalışma süreleri için ayda 100 saati geçmemek üzere saat başına 2,50 lira ödeme yapılacak.
GAZİ, DUL, YETİM AYLIKLARI
Tasarıya göre, 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanunun 1’inci maddesinde yer alan 5.750 gösterge rakamı, 1 Ocak 2013-31 Aralık 2013 tarihleri arasındaki aylık ödeme dönemlerinde 6.016 olarak uygulanacak.
Vatani hizmet tertibinden aylık bağlanmasına ilişkin muhtelif kanunlarda yer alan gösterge rakamları 2013 yılında aylık ödeme dönemlerinde kendileri için 6.016, dul eşleri için 4.813, diğer yakınları için 3.348 olarak uygulanacak.
2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun uyarınca aylık ödemelerine esas alınan 1.615 gösterge rakamı 2013 yılında aylık ödeme dönemlerinde 1.620 olarak uygulanacak.
KALKINMA PLANINI YAPANLARIN RAKAMI
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 87’nci maddesinde sayılan ”sermayesinin tamamı devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan iktisadi kurumları ve sermayenin yarısından fazlası devlete ait bankalarda, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlarda” çalışan personelden, Kalkınma Bakanlığı’nca 10. Kalkınma Planı’nın hazırlanması amacıyla oluşturulan Özel İhtisas Komisyonlarında raportör olarak fiilen görev yapanlara bu hizmetlerinin karşılığı olarak bir defaya mahsus olmak üzere, diğer mevzuatta yer alan kısıtlamalara tabi tutulmaksızın 80.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek.
BAŞBAKAN VE BAKANLARIN GÜNLEDİKLERİNE YAPILAN ZAM
Harcırah Kanunu uyarınca verilecek gündelik ve tazminat tutarları da 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yüzde 5,1 ile yüzde 6,4 arasında zamlanacak.
Buna göre, yeni yılda TBMM Başkanı ve Başbakan’a 48,5 lira yerine 51 lira ödenecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, bakanlar, milletvekilleri, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Başbakanlık Müsteşarı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, orgeneraller, oramiraller, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay Başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Diyanet İşleri ve Yükseköğretim Kurulu Başkanları’nın yurtiçi gündeliği de 43,50 liradan 46 liraya yükselecek.
En alt kademedeki memura ise 27 lira yerine 28,50 lira ödenecek.
2013 Bütçe Kanunu Tasarısı’na göre, çeşitli kamu görevlilerinin yeni yıldaki yurt içi gündelikleri şöyle olacak:
Gündelik Tutar Kamu görevlileri 2012 2013 (TL) (TL)
———————————————— —- —–
-TBMM Başkanı ve Başbakan 48,50 51,00
-Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı,
bakanlar, kuvvet komutanları, Jandarma Genel
Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Başbakanlık
Müsteşarı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, TBMM
Genel Sekreteri, orgeneraller, oramiraller, Yargıtay,
Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Sayıştay Başkanları,
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı,
Diyanet İşleri ve Yükseköğretim Kurulu Başkanları 43,50 46,00
– Memur ve hizmetliler:
– Ek göstergesi 800 ve üstü olanlar 36,50 38,50
– Ek göstergesi 5800-8000 olanlar 33,50 35,50
– Ek göstergesi 3000-5800 olanlar 31,00 33,00
– Kadro derecesi 1-4 arası olanlar 28,00 29,50
– Kadro derecesi 5-15 arası olanlar 27,00 28,50
aktifhaber
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
-
Genel5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer6 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer6 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler6 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak