Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Meclis’te 3 bin 100 TL maaşlı temizlikçiler var

Yayınlandı

-

Meclis'te 3 bin 100 TL maaşlı temizlikçiler varMeclis’te 4 yıllık üniversite mezunu 22 hizmetlinin çalıştığı açıklandı. Soru önergesi sahibi CHP’li Müslim Sarı, “Yanıt, çok dramatik bir tabloyu yansıtıyor. Benzer görüntüler başka kurumlarda da var. Türkiye’de eğitim iyi planlanmıyor” dedi.

TBMM’de düşündüren “eğitim” tablosu… Meclis’in kadrolu hizmetlilerden 22’sinin, dört yıllık üniversite mezunu olduğu ortaya çıktı. Akşam gazetesinden Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre; alanlarında iş bulamadıkları için parlamentonun temizlik hizmetlerinde istihdam edilen “diplomalı” hizmetlilerin aylık ortalama gelirlerinin ise 3100 TL olduğu öğrenildi.

TBMM’de “hizmetli kadrosu” ile işe alınan ve asli görevleri Meclis’in temizlik gibi işleri yapmak olan personelin eğitim durumu, CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı’nın soru önergesine verilen yanıtta yer aldı. Dört maddelik önergenin son maddesinde, “TBMM kadrosunda üniversite mezunu olup, hizmetli olarak kaç kişi çalışmaktadır” sorusu yöneltildi. Önergeyi TBMM Başkanı Cemil Çiçek adına yanıtlayan Başkanvekili Mehmet Sağlam, Meclis “hizmetli kadrosu” ile görev yapan personel arasında dört yıllık yükseköğretim mezunu 22 kişi bulunduğunu açıkladı. Bir bölümü Açık Öğretim fakültelerinden mezun olan kadrolu hizmetlilerin, mezun oldukları alanlarda iş bulamadıkları için temizlik işlerinde görevlendirilmek üzere hizmetli olmayı kabul ettikleri öğrenildi.

3100 TL MAAŞ
Meclis Başkanvekili Sağlam’ın verdiği yanıtta sözü edilen üniversite mezunu 22 hizmetlilerin, “yardımcı hizmetler” sınıfında oldukları, bir başka ifadeyle “temizlik hizmetleri” alanında istihdam edildikleri de öğrenildi.

Ünİversİtelİ temizlik personelinin aktif olarak hangi işlerde görevlendirildikleri ve aylık ne kadar ücret aldıkları konusuna ise Meclis Genel Sekreterliği açıklık getirdi. Bilgi veren Meclis Genel Sekreterliği, Meclis’te halen 215’i kadrolu, 142’si 4/C’li (sözleşmeli) olmak üzere 357 “yardımcı hizmetli” personel bulunduğunu, bu personele ek olarak, “hizmet satın alma” yoluyla 246 temizlik elemanının da görev yaptığını bildirdi.

TamamI “yardımcı hizmet” sınıfında olan dört yıllık yüksek okul mezunu 22 personelin aylık ortalama 3 bin 100 TL maaş aldığını da belirten Genel Sekreterlik, “Üniversite mezunu arkadaşlarımız, önemli bir kısmı hizmet alımı suretiyle yürütülen temizlik işlerini gözetmekte, başka bir ifadeyle onlara yöneticilik yapmaktadır. Az bir kısmı hizmetli olarak çalışmaktadır. Yeni bina hizmete girdiğinde halen hizmetli olarak çalışanlara da hizmetlileri denetleyecek bir görev verilmesi düşünülmektedir” açıklaması yaptı.

DRAMATİK BİR TABLOYU YANSITIYOR
Meclis’teki hizmetlilere ilişkin soru önergesinin sahibi CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, “bana gelen yanıt, ülkemiz adına çok dramatik bir tabloyu yansıtmaktadır” dedi. Sarı, “Bu tablonun sorumluluğunu sadece TBMM’ye ve sadece bu döneme bağlamak doğru değil. Benzer fotoğraflar, diğer kurumlarımız için de geçerli” dedi.  Sarı, şunları söyledi: “Soru önergeme verilen yanıt, ülkemizde eğitimin iyi planlanmadığının da açık bir göstergesidir. Herkesi üniversiteye yönlendiren bir sistem var, ama üniversite mezunlarıyla ekonominin gerçekleri arasında inanılmaz uçurumlar bulunuyor. Neredeyse herkes üniversite mezunu, herkes iktisadi idari bilimler mezunu, ama asgari ücretle çalışmaya razı oldukları halde iş bulamıyorlar. Öte yandan da OSTİM’e gidiyorsunuz, 3-4 bin lira maaşla vinç operatörü bulamıyorsunuz. Çarpık bir durum söz konusu. Bu nedenle eğitim ve ekonomi bağlantısının ciddi şekilde planlaması gerekir.”

haber 7

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR