Editörün seçtikleri
Gazi-Ankara-Hacettepe birleşiyor yeni üniversite kuruyor

Gazi, Ankara ve Hacettepe üniversiteleri, Uluslararası BirleşikAnkara Üniversitesi (International United Ankara University-IUAU)adıyla yeni bir üniversite kurmaya hazırlanıyor. “Yarı sanal” üniversiteşeklinde faaliyette bulunacak IUAU’nun kendine ait kampüsü, mekanları veya ayrı bir akademik kadrosu olmayacak. Öğrenciler, 3 üniversiteninrektörünün de imzasını taşıyan bir diploma alacak.
YARI SANAL ÜNİVERSİTE
Türkiye’nin sayılı 3 üniversitesinin işbirliğiyle kurulacak IUAU, “yarı sanal üniversite” şeklinde eğitim faaliyetinde bulunacak. Üniversitenin rektörü, kampüsü, mekanları veya ayrı bir akademik kadrosu olmayacak. Üç üniversiteye ait mekanlar, öğretim üyeleri, laboratuvarlar, derslikler, klinikler hazırlanacak organizasyonla ortak kullanılacak.
İNGİLİZCE EĞİTİM VERİLECEK
IUAU’nın “sanal fakülte ve birimlerinde”, 3 üniversitenin öğretim üyeleri, örgün eğitim verecek. Üniversitede örgün eğitimin yanında uzaktan eğitim de aktif olarak kullanılacak. Öğrenciler, örgün eğitimin yapılacağı derslere, alınacak karar doğrultusunda belirlenecek üniversitede girecek.
Üniversitenin öğrencilerinin yüzde 50’si yabancı öğrencilerden, yüzde 50’si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşacak. Eğitim dili İngilizce olacak üniversitede, yabancı öğrenciler için Türkçe zorunlu ders olarak en az 2 yıl uzaktan eğitim yoluyla okutulacak. Üniversitede, yabancı öğretim üyesi istihdam edebilecek ve bunu özgelirinden finanse edebilecek.
İKİNCİ ÖĞRETİM ŞEKLİNDE YAPILANACAK
İkinci öğretim şeklinde yapılanacak üniversite, ihtiyaçlarını öğrencilerden alınan harçlarla karşılayacak. IUAU bir devlet üniversitesi olmasına rağmen ayrı bir bütçesi bulunmayacak. Sadece IUAU’yu oluşturan 3 üniversiteye küçük bir bütçe payı eklenebilecek.
IUAU’nin Türkiye’deki diğer üniversitelere rol model olması ve özellikle ilde üçten fazla devlet üniversitesi barındıran illerde kurulacak benzer uluslararası yapılanmalara öncülük etmesi amaçlanıyor.
HANGİ BRANŞLAR OLACAK
IUAU’nun, tıp, eczacılık, diş hekimliği, sağlık bilimleri, ziraat, veterinerlik, mühendislik, mimarlık, fen, mütercim tercümanlık, eğitim fakülteleribünyesinde lisans, sağlık, fen ve eğitim bilimleri ile bilişim, biyomedikal, nanoteknolojiler gibi konularda yüksek lisans ve doktora öğrencisi kabul edebilecek. İhtiyaç ve talep olan her branşta bölüm açılabilinecek.
REKTÖRÜ DE YOK, ÖĞRETİM ÜYESİ DE
Konuyla ilgili açıklama yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. SüleymanBüyükberber, proje fikrinin yaklaşık 6 ay önce doğduğunu, Ankara ve Hacettepe Üniversitesi rektörleriyle projenin şartlarını oluşturduklarını, konuyla ilgili kendisinin YÖK’e, ilgi bakan ve milletvekillerine sunum yaptığını söyledi.
Bu tip üniversite örneklerinin dünyada bulunduğunu ancak Türkiye’de ilk olacağını dile getiren Büyükberber, “Üniversitenin rektörü yok, öğretim üyeleri yok, mekanları yok. Bu mekanlar 3 üniversitenin ortak mekanları olabilir” dedi.
3 REKTÖRÜN İMZASI OLAN DİPLOMA ALINACAK
Türkiye’de 30 bin hekim açığı bulunduğunu, bu açığın 2023 yılına kadar kapatılması gerektiğini ifade eden Büyükberber, bu üniversitenin tıp fakültesinin daha öncelikli olarak faaliyete geçirilmesinin planlandığını, bu tür birlikteliklerle, açığın kapatılması doğrultusunda yeni bir adım atılacağını belirtti.
İngilizce ders verebilen öğretim üyelerinin bir fakülte çatısı altında toplanacağına işaret eden Büyükberber, bir koordinatörün yapacağı organizasyonla öğrencilerin, hangi üniversitede, hangi fakülte ve derslikte eğitim alacağını planlayacağını anlattı.
Büyükberber, “Öğrenciler, sonuçta 3 üniversitenin rektörününde imzasının taşıyan bir diploma alacak. Başka bir değişiklik olmazsa öyle görünüyor veya içimizden bir vekil seçip onun imzasıyla olacak” diye konuştu.
UZAKTAN EĞİTİM DE VAR
Üniversitenin ikinci öğretim gibi bir mali yapılanma içereceğini dile getiren Büyükberber, “Bu üniversite çok kaliteli olacak hem yabancı dilde eğitim verecek hem de 3 büyük üniversitenin en önemli öğretim elemanlarını bünyesinde barındıracak. Uzaktan eğitim verilmesinde sakınca olmayan dersler uzaktan eğitimle verilecek” şeklinde konuştu.
ÖĞRETİM ÜYELERİNE EK GELİR
Üniversitelerin kapasitelerinin ve atıl durumda kalan mekanların da kullanılacağına dikkati çeken Büyükberber, YÖK’ün ikinci öğretimde belirlediği fiyatlar dahilinde buradan elde edilen gelirin, ikinci ders ücreti karşılığı olarak öğretim üyelerine verileceğini ifade eden, “Öğretim üyeleri için ciddi bir gelir kapısı da olacak” dedi.
Büyükberber, öğrencilerin bu şekilde fakültelerdeki farklı ekolleri, yaklaşımları bir potada eritebileceklerini dile getirdi. Üniversitenin yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından kurulacağını dile getiren Büyükberber, eğitim-öğretime eylül ayından itibaren başlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
-
Genel5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer6 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer6 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler6 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak