Bizimle İletişime Geçin

Genel

Homeros’un Çiçekleri

Yayınlandı

-

Homeros’un destanlarını ve o destanlara konu olan kültür coğrafyasını  anlamak istiyorsanız;  önce insanlar, tanrılar ve yarı tanrıları etkileyen  doğadan işe başlamalısınız.  Ege dünyası,  tarih öncesi dönemden günümüze kadar pek çok değişiklikler yaşadı/ yaşamakta. Ege  Bölgesi’nin en önemli kenti Troia gibi diğer tüm kentlerden, saraylardan, tapınaklardan, tiyatrolar  ve pazar yerlerinden geriye çok az şey kaldı. Arkeologlar ve tarihçiler bu kalıntıları dillendirmek için büyük çaba sarf ediyorlar. Ancak bu coğrafyadaki bitkiler dünyası ise büyük oranda yaşayarak  günümüze kadar gelmiştir. Ege coğrafyasının bitki dünyası binyılları aşan bir yerleşim sürecinden etkilenmiş olmasına rağmen,  bu uzun sürece direnen yaklaşık 6000 bitki türü günümüze kadar ulaşmıştır. Buna karşın Homeros’un destanları İlyada ve Odysseia’da ise 60 bitki türüne değinilmektedir.

Antik dönemde doğanın sembolik bir din gibi algılandığı bilinmektedir.  İşte bu nedenle de çicekler  şifalı etkileri nedeniyle tanrıların bir hediyesi olarak kabul edilmiştir.  Homeros iki destanında çiçekler de oldukça önemli bir yer tutmaktadır.  Arkeolojik olarak  Grit ve Thera adasındaki M.Ö. 2. bine ait freskolarda resmedilen ve destanlarda sıkça adı geçen çiçeklerin başında  leylak gelmektedir.  İnsanın eskiden beri ulaşmak için çaba gösterdiği simetri, harmoni, saflık ve masumiyet,  Homeros’da ‘leylak  gibi’ terimiyle anlatılmaktadır.  İlyada Destanı’nda Homeros, Aias’ın tenini ‘leylak sesli’ diye tanımlar. Demeter’e adanan ağıtta ise ‘ bir mucizedir  onlara bakmak’ diye söz edilir leylaklardan.

Homeros’un en çok sözünü ettiği çiçeklerden diğeri ise güldür. Bu çiçekle ilgili çok sayıda mitolojik öykü vardır. Daha antik dönemlerde gülden kokulu yağlar üretilmiştir. Ancak o dönemlerde söz konusu olan yaban gülüdür. Günümüzdeki bahçe gülleri daha sonra kültüre alınmış güllerdir. Gülün ortaya çıkması konusunda da farklı mitolojik öyküler anlatılmıştır. Büyük oranda Homeros’tan esinlenerek mitolojiyi yeniden yaratan Ovidus’a göre gül, Adonis’in kanından doğmuştur. Diğer bazı kaynaklara göre ise gül,  Aphrodit’in damlayan  kanının toprağa değdiği yerden fışkıran kaynaktan çıkmıştır.

Homeros’un ismini andığı çiçeklerden biri de  lotus (nilüfer )dur.  Lotus çiçeğine İlyada Destanı’nın dört farklı yerinde değinilmektedir. Zeus ve Hera’nın aşk yuvalarının anlatıldığı bölümde ozan bizi, günümüzde de  ağaç olmayan İda Dağı’nın zirvesine ışınlar:

‘Bulutlar devşiren Zeus karşılık verdi, dedi ki:

<<Tanrılar, insanlar görecek diye korkma

altın gibi bir sisle örterim dört bir yanımızı

güneş bile onu geçip göremez bizi

her şeyi keskin ışıklarıyla gören güneş bile>>

Böyle dedi, aldı karısını koynuna, sarıldı

tanrısal toprak yumuşak bir çimen saldı

taptaze lotus bir halı serdi toprakla aralarına

çiğdemlerden, sümbüllerden, tatlı bir halı

uzanıverdi ikisi de halının üstüne

sardı onları güzel bir altın bulut

buluttan çiy damlaları akıyordu pırıl pırıl’ (İlyada. XIV, 340 vd.).

Ozanımızın,  İda Dağı zirvesini çok iyi tanıdığı belli. Gerçekten de günümüzde nisan-mayıs aylarında gittiğinizde Kazdağı’nın 1400 metre üzerinde sarı, mavi ve beyaz renkli çiğdemleri görebilirsiniz.  Burada iki tür çiğdem söz konusudur: Sarı olan Crocus gargaricus; mavi ve beyaz ise crocus biflours’dur. Güneşin bu çiçeklerin üstüne vurması sonrasında çok renkli tanrısal bir örtü ortaya çıkmaktadır.  Homeros’un dizelerinde adı geçen lotus, çiğdem ve sümbül çiçekleri İda Dağı’nda günümüzde de bir arada bulunmaktadır. Kimi araştırmacılar Homeros destanlarında bazı çiçeklerin doğal olarak aynı zamanda ve yerde yetişmemelerine rağmen, bir arada anlatıldıklarına da değinmişlerdir .  Bu durumun Homeros tarafından şiirsel bir coğrafya oluşturmak için bilinçli bir şekle yapıldığı düşünülmektedir. İlyada’nın II. kitabında öfkeli Akhilleus’un denizin kıyısında zaman geçirmek için oyalandıkları bölümde şu dizeler yer alır:

Deniz kıyılarında oyalanır adamları

disk atarlar, kargı atarlar, ok atarlar

atlar arabaların yanında aknilüfer çiçeği yer

arabalarsa, efendilerinin barakaları yanında

öylece dururlar, bataklığın beslediği çimenlikte, sımsıkı bağlı.’ (II- 775).

Bu dizelerde lotus çiçeğiyle ilgili üç bilgi verilir. 1)Lotus çiçekleri atlar tarafından yenmektedir. Odysseia’da da at yetiştiriciliğinin yapıldığı yükseltilerdeki lotus çiçeklerinden bahsedilmektedir. 2). Olay denizin kıyısında olup bitmektedir. Bu da kıyıda ve ovada yetişen bir lotus türünün varlığına işaret etmektedir. 3)  Tüm bu anlatılanlar günümüz topografyası ve botanik özelliklerine uymaktadır.

Akhilleus’un nehir tanrısı Skamandros’la mücadelesinin anlatıldığı bölümde de ovadaki lotus ve diğer çiçeklerden de söz edilir:

‘Böyle dedi, Hephaistos da şaşılacak bir ateş hazırladı

Yaktı kurbanlarını Akhilleus’un

yaktı ırmaktaki binlerce ölüyü.

Kurudu baştan başa bütün ova.

Durdu parlak suyun akışı

güzün yeni sulanmış bir yemiş bahçesini

Boreas yeli nasıl birden bire kurutursa

bahçeye bakan da sevinirse nasıl.

Tekmil ova öyle kurudu, ateş yaktı ölüleri.

Sonra da ışıldayan alevini çevirdi ırmağa doğru

Gürgenler, söğütler, demir hindiler yanıyor

ırmağın güzel suları boyunca uzanan

nilüferler, kamışlar, mazılar yanıyordu.’ (İlyada-II- 345…).

 

Homeros destanları;  çiçeği, böceği, kurdu ve kuşuyla bu eşiz coğrafyayı şiirle ölümsüzleştirmiştir.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Genel

comuhaber.com, FAKÜLTE PROGRAMLARI SINIF WHATSAPP GRUPLARI (2025)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2025 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  Ekonometri
  İktisat
  İşletme
  Kamu Yönetimi
  Maliye
  Uluslararası İlişkiler
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  Finans ve Bankacılık
  Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  İş Sağlığı ve Güvenliği
  Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  Enerji Yönetimi
  Gıda Teknolojisi
  Sağlık Yönetimi
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi
  Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
  Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği
  Su Ürünleri Mühendisliği
Diş Hekimliği Fakültesi
  Diş Hekimliği
Eğitim Fakültesi
  Coğrafya Öğretmenliği
  Fen Bilgisi Öğretmenliği
  İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  İngilizce Öğretmenliği
  Japonca Öğretmenliği
  Kimya Öğretmenliği
  Okul Öncesi Öğretmenliği
  Özel Eğitim Öğretmenliği
  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  Sınıf Öğretmenliği
  Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  Türkçe Öğretmenliği
Fen Fakültesi
  Biyoloji
  Fizik
  İstatistik
  Kimya
  Matematik
  Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)
  Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İlahiyat Fakültesi
  İlahiyat
İletişim Fakültesi
  Gazetecilik
  Radyo, Televizyon ve Sinema
  Yeni Medya ve İletişim
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
  Arkeoloji
  Coğrafya
  Felsefe
  İngiliz Dili ve Edebiyatı
  Psikoloji
  Sanat Tarihi
  Sosyoloji
  Tarih
  Türk Dili ve Edebiyatı
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  Peyzaj Mimarlığı
  Şehir ve Bölge Planlama
Mühendislik Fakültesi
  Bilgisayar Mühendisliği
  Biyomühendislik
  Çevre Mühendisliği (İngilizce)
  Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  Gıda Mühendisliği
  Harita Mühendisliği
  İnşaat Mühendisliği
  Kimya Mühendisliği
  Yazılım Mühendisliği (İngilizce)
Sağlık Bilimleri Fakültesi
  Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  Ebelik
  Hemşirelik
Siyasal Bilgiler Fakültesi
  İktisat (İngilizce)
  İşletme (İngilizce)
  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Spor Bilimleri Fakültesi
  Spor Yöneticiliği
Tıp Fakültesi
  Tıp
Turizm Fakültesi
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  Turizm İşletmeciliği
Ziraat Fakültesi
  Bahçe Bitkileri
  Bitki Koruma
  Tarım Ekonomisi
  Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
  Tarımsal Biyoteknoloji
  Tarımsal Yapılar ve Sulama
  Tarla Bitkileri
  Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
  Zootekni

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et

Genel

comuhaber.com, MYO PROGRAMLARI WHATSAPP GRUPLARI (2025)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2025 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Ayvacık Meslek Yüksekokulu

Bayramiç Meslek Yüksekokulu

Biga Meslek Yüksekokulu

Çan Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu

Gökçeada Meslek Yüksekokulu

Lapseki Meslek Yüksekokulu

Yenice Meslek Yüksekokulu

Okumaya Devam Et

Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 25 bin öğretmen ataması sürecini başlatıyoruz

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Kritik Kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenlere müjdeyi verdi. Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere, 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlatıyoruz.” dedi.

“25 BİN YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ”

Erdoğan’ın açıklamalarından en dikkat çekeni öğretmen atamaları oldu. Binlerce öğretmene müjdeyi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere toplam 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattığımızın müjdesini bugün gençlerimizle paylaşmak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız kapsamlı bilgilendirmeyi önümüzdeki dönemlerde yapacak.” dedi.

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR