Editörün seçtikleri
Türkiye’nin sırları İsrail’e verilebilir

İsrail’in etkili olduğu Halkbank operasyonunda el konan bilgisayarlarda 11.5 milyon müşteri ve 1 milyon 250 bin şirketin yanı sıra Türkiye’nin de ekonomik ilişkilerinin sırlarının yer alması, bu bilgilerin İsrail’e sızdırılacağı korkusuna neden oldu.
İstanbul Başsavcılığı tarafından 14 ay boyunca gizli ce yürütülen İsrail destekli seçim ayarlı operasyonda asıl hedefin Halkbank olduğunu ortaya çıkması Türkiye’nin ekonomik sırlarının İsrail’e sızabileceği endişesi yarattı. Türkiye’nin ekonomik yükselişinin lokomotiflerinden olan Halkbank aynı zamandaTürkiye ile Kuzey Irak’ın petrol ve doğalgazticaretinin, Türkiye ile İran ticaretinin ve Hindistan’ın İran ile ekonomik ilişkilerinin on milyarlarca dolarlıkpara trafiğinin de tam ortasında bulunuyor. Bu nedenle de operasyonda el konulan Halbank’ın sırlarının yer aldığı Databank’taki bilgilerin tıpkı gizli operasyonun baskın görüntülerinin basına servis edilmesi gibi başta Halkbank’tanrahatsızlığını açıkça dile getiren İsrail olmak üzere sızdırılması ihtimali, Türkiye’nin önünde uğraşması gereken en önemli sorunlar arasında yer alıyor.
Bağış parası servis edildi
Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evinde kutular içinde bulunan 4.5 milyon dolarınsoruşturmayı yürüten savcıların da yaptıkları dinlemelerde haberdar olduğu üzere Makedonya Balkan Üniversitesi ve Osmancık İHL için kullanılmak için toplanan makbuzlubağışlardan oluştuğu ortaya çıkmıştı. Yolsuzluk ve rüşvet iddialarını kuvvetlendirecek şekildebasına servis edilen baskın görüntülerini oluşturmak için bağış paralarının Genel Müdür Aslan’ın evine geldiği anda operasyon düğmesine basıldığı belirlenmişti. Operasyondan bir kaç sonra Aslan’ın evindeki para görüntüleri basına servis edilmişti. Görüntülerle birlikte de Halkbank ve gözaltına alınanlara karşı linç kampanyası başlatılmış oldu. Basına servis edilengörüntüler operasyonda el konulan Halkbank’ın Databank’ının güvenliği için de endişe yarattı. Databank aynı zamanda Türkiye’nin ekonomik ilişkilerinin de kara kutusu özelliğini taşıyor.
İsrail Halkbank’ı şikayet etmişti
Ekonomi yönetimde 11.5 milyon müşteri ve 1 milyon 250 bin şirketin sırlarının yanı sıra Türkiye’nin ekonomik ilişkilerinin sırlarının da yer aldığı Databank’taki bilgilerin operasyon görüntülerinde olduğu gibi İsrail ve bazı kuruluşlara servis edilirse endişesi yaşanıyor.
Kritik sırlar el konan o bilgisayarlarda
Halkbank’ın operasyon kapsamında götürülen bilgisayarlarında yer alan ticari sırlar içinde Türkiye’nin Kuzey Irak ve İran ile ticari ilişkilerine ilişkin veriler de yer alıyor. Bunun yanında İran’la son nükleer pazarlık sonrası Hindistan’ın da İran’a ödemelerinde Halkbank’ı kullanacak olması Batılı ülkeleri rahatsız ediyordu. İran’a 5.3 milyar dolar petrol borcu bulunan Hindistan aylık 1 milyar dolar, yani yıllık 12 milyar doları bulan ödemeyi Halkbank üzerinden yapmayı planlıyor. Bu nedenle de Halkbank’taki bilgiler Türkiye’nin ticari kara kutusu özelliğini taşıyor. Operasyonun da Halkbank’tan rahatsızlığını açıkça ilan eden İsrail bağlantılı olduğu ifade edilmesi, evlere baskın görüntülerinin bile saatler sonra basına servisiyle birlikte düşünüldüğünde Türkiye’nin mahrem ticari bilgilerinin İsrail’e servis edilebileceği endişesini doğuruyor.
Kaynak: Star
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
-
Genel5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer6 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer6 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler6 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak