Bizimle İletişime Geçin

Kariyer

ALES’e nasıl çalışılır?

Yayınlandı

-

ALES'e nasıl çalışılır?Yüksek lisans yapmak ya da akademik personel olmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınav olan ALES için geri sayım başladı. 2014 İlkbahar Dönemi ALES 11 Mayıs’ta yapılacak. Bu yıl ilk defa ALES’e girecek adaylar ve daha önce ALES’e girmiş, ancak daha yüksek bir puan alabilmek için tekrar girecek adaylar için ALES’e nasıl hazırlanmalı? konusunu ele alalım istedik. Bu kısa süreyi iyi değerlendirmek isteyenler için ALES’te çıkan sorularınkonu dağılımları ve soruları nasıl hızlı ve doğru bir şekilde çözebiliriz sorusunun cevabı…

ALES’te kaç soru cevaplamam gerekiyor?

İlkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 kez gerçekleştirilen ALES’te bir yükseklisans programına girebilmek için en az 55, akademik personel olmak için en az 70 puan almak gerekiyor. Sınav Sözel 1, Sözel 2 ve Sayısal 1, Sayısal 2 olmak üzere toplam 200 soru ve 4 bölümden oluşuyor. Adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda 150 sorucevaplandıracaklar.  Örneğin, sözel bölüm öğrencisi Sözel 1, Sözel 2 ve Sayısal 1 testlerini cevaplandıracak; sayısal bölüm öğrencisi de Sayısal 1, Sayısal 2 ve Sözel 1 testlerini cevaplandıracaktır. Tabi siz isterseniz tüm soruları da cevaplayabilirsiniz. Ancak süre ve soruların puan kat sayıları düşünüldüğünde size yüksek puan getirmesi için böyle bir tercih yapmak bizce mantıklı. Ayrıca soruları cevaplamak için 3 saat veriliyor. Adayların 3 saat içerisinde 150 soruyu yanıtlayacağı düşünülürse, soru başına 1,2 dakika düşüyor.

Hangi konulardan soru çıkıyor?

Türkçe ve matematik soruların sorulduğu sınavın konu dağılımları şöyle,

1. Mantıksal yetenek
• Şekil yetenek
• Mantık soruları
• Sözel mantık
• Sayısal mantık
• Sayı dizileri
• Şifreli sorular
• Çözümleme
• Aritmetik işlemli diziler
• İşlem
• Grafikler

2. Sayısal yetenek
• Sayılar
• Rasyonel sayılar ve mutlak değer
• Üslü sayılar
• Köklü sayılar
• Çarpanlara ayırma
• Denklemler
• Kümeler
• Oran ve orantı
• Permütasyon kombinasyon olasılık ve binom açılımı
• Dört işlem problemleri
• Açılar ve üçgenler
• Çokgenler ve dörtgenler
• Çember ve daire
• Alan ve hacimler
• Analitik geometri

3. Sözel yetenek
• Sözcüğün anlamı
• Cümlenin anlamı
• Paragrafın anlamı
• Paragrafın içeriği

Önemli olan hızlı soru çözebilmek!

Bu sözü çevrenizde ALES’e giren hemen hemen herkesten duymuşsunuzdur. Ama hakikaten de bu böyle. Uzun paragraf soruları ya da mantık soruları biraz vakit alabiliyor.ALES’te süreyi doğru kullanmak önemli. Çünkü yüksek puan alabilmek için kısa zamanda çok soru çözmek gerekiyor. Yukarıda belirtmiş olduğumuz konuların bu kadar uzun olması gözünüzü korkutmasın, çünkü soruların yapılabilir kolaylıkta olduğunu söylemek mümkün.

Çalışmaya nerden başlamalı?

ALES’e hazırlanırken en etkili yöntem çok fazla soru çözmektir. Hatta ALES’e çalışmaya nerden başlamalıyım diye düşünüyorsanız, ilk önce daha önceki yıllarda çıkmış soruları çözmenizi öneririz. Geçmiş yıllarda çıkmış sorulara buradan ulaşabilirsiniz. Ya da çeşitli yayınevlerinden çıkmış olan geçmiş yıllara ait sınav sorularından oluşan bir kitap edinebilirsiniz. Geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözmek hangi konularda eksik olduğunuzu fark etmeniz açısından yararlı olacaktır. Eğer konu eksiğiniz varsa da bunları çok geç olmadan tamamlayabilirsiniz. Yüksek puan almak isteyenlere sınava son bir hafta kala her gün bir deneme çözmelerini öneririz. Bu onların soruları çok daha kısa sürede çözmelerine katkı sağlayacaktır.

İşte ALES’e çalışırken dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta:

1)Çalışmaya başlamadan önce bir önceki yılda çıkmış ALES sorularını alın ve hepsini çözün doğrularınızı yanlışlarınızı bulun, hangi konularda eksikleriniz çok veya en çok hangi derste zorlandınız? Eksiklerinizi bir yere not edin. Böylece Seviyenizi öğreniniz.

2) Hangi seviyede olduğunuzu öğrendikten sonra çalışmaya başlayacağınız kaynakları belirleyin çok kaynaktansa az ve kaliteli kaynak kitaplar almanızı tavsiye ederiz, böylece kaynak yığınları arasında kaybolup hangisinden başlayacağınızı düşünmek yerine belli kaynaklar hedefleyip bunları bitirmeye çalışmanız daha avantaj sağlayacaktır.

3) Kaynaklarınızı belirledikten sonra, ALES sınavına ne kadar bir zaman kaldığını hesaplayarak her ay için bir çalışma programı yapmanız fakat program yaparken sadece içinde bulunduğunuz ay ile ilgili bir program yapmanız daha verimli olacaktır. Çünkü sizin için önemli olan şimdilik içinde bulunduğunuz aydır ve bu ayı en verimli şekilde geçirmenizdir. Mesela bu ay şu dersleri ve şu konuları bitireceğim ve şu kadar test çözeceğim gibi bir plan yapabilirsiniz.

4) Bir aylık programınızı yaptınız sıra günlük programda, ALES’te kesin başarı kazanmak istiyorsanız aksatmamanız gereken bir günlük program şart. Bir gün aslında azımsanmayacak kadar önemli bir zaman dilimi ( her ne kadar önemsiz gibi görünse de). Çünkü saatler birbirini kovalamazsa günler, günler birbirini kovalamazsa aylar oluşmaz, mesela hayatınızdan bir günü silebilir veya durdurabilir veya geriye alabilir misiniz? Bu yüzden her gününüzün ayrı bir yeri ve önemi vardır. Günlük yapacağınız işler bir ayınızın nasıl geçeceğini de aslında haber verir hep yarınlara ertelediğimiz işler aslında ertelediğimiz bir hayatın da habercisidir. İşte bu yüzden ne olursa olsun mutlaka bir planınız olsun. Planlarınız da günlük olsun her akşam yatarken veya sabah kalktığınızda hemen planınızı oluşturun bugün şu kadar ders çalışacağım, şu kadar soru çözeceğim gibi.

5) Planınızı da yaptınız ve günlük olarak ders çalışmaya başladınız. Konu çalıştıktan sonra asla ve asla konunun ardından konuyla ilgili alabildiğine soru çözmeyi unutmayın. Sadece konu çalışması yeterli değildir. Çözeceğiniz her soru yeni bir bilgi demektir ve yanlış yapma olasılıklarınızı azaltan bir etkendir.

6) Konuları çalıştınız ve bitti ama sakın konuların bitmesi için son ayı beklemeyin mutlaka konularınızı son aydan önce bitirin ve son bir ay kala sadece deneme sınavları ve daha önceki yıllarda çıkmış ALES sorularının tümünü çözmeye çalışın.

7) Tüm bunları yaptınız ve sınav zamanı geldi çattı, o halde tek yapmanız gereken kazanacağınıza inanarak sınava girmek ve emeğinizin karşılığınız almak.

on5yirmi5.com

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kariyer

ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile İŞKUR İl Müdürlüğü arasında, “İŞKUR Gençlik Programı” protokolü imzalandı.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve ülke genelinde uygulanacak olan “İŞKUR Gençlik Programı” çerçevesinde ÇOMÜ ile İŞKUR Çanakkale İl Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü Rektörlük Senato Salonu’nda imzalandı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ve İŞKUR Çanakkale İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz’un imzaladığı iş birliği protokol törenine, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya ve Prof. Dr. H. Levent Dalyancı katıldı.

İŞKUR Gençlik Programı Kapsamında 1406 Öğrencimiz Programdan Faydalanacak 

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu protokol kapsamında 1406 ÇOMÜ’lü öğrencinin 10 ay süreyle program kapsamında kendi alanlarında çalışarak tecrübe kazanma şansı yakalayacaklarını ve sektöre hazır hale geleceklerini belirterek şunları söyledi:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından hazırlanan İŞKUR Gençlik Programı; yaklaşık bir senedir ilgili Rektör Yardımcılığımız ve Koordinatörlüğümüz tarafından yürütülen İşbaşı Eğitim Protokolü kapsamındaki 7+1 ve 3+1 işbaşı eğitim modellerinin uygulama kısmını daha da güçlendirecek bir çalışma oldu. Üniversite olarak amacımız kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ihtiyacı olan nitelikli eleman istihdamını sektörlerin ihtiyaç duyduğu şekilde gerçekleştirmek. Bu eğitim programı sayesinde öğrencilerimiz teorik ve uygulamalı alanlarda gelişimlerini sağlayacak ve sektöre hazır hale gelecek.”

Tüm ÇOMÜ’lü öğrencileri, İŞKUR Gençlik Programını tanımaya ve katılmaya davet eden ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, program kapsamında kontenjan olarak en yüksek istihdam sayısına sahip üniversiteler arasında olduğumuzun altını çizdi ve destek veren tüm iç ve dış paydaşlara teşekkür etti.

İŞKUR Çanakkale İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, üniversitelerdeki öğrencilerin iş gücüne alışabilmesi ve kariyerleri açısından onlara bir fırsat sağlanabilmesi için yeni bir programın hayata geçirildiğini belirterek program hakkında bilgiler verdi:

“Gençlerimizi Kariyer Fırsatlarına Bir Adım Daha Yaklaştırmayı Planlıyoruz”

“Üniversite öğrencilerinin istihdam edilebilirliğini artırarak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacında olan programa;  uzaktan eğitim dışında, örgün eğitimin tüm kademelerinde eğitim gören, 18 yaşını doldurmuş ve Türk vatandaşı olan bütün öğrencilerimiz başvurabilecek. Her öğrenci kendi üniversitesi ile düzenlenen programa başvurabilir. Öğrenciler akademik takvimin sonuna kadar olan dönemlerde, 140 günlük çalışma hakkı olmak suretiyle bu programdan yararlanabilecekler. Programımızdan öğrencilerimiz haftada 3 gün yararlanabilecekler. Bu çalışma mesaisi dolduran öğrencilerimiz aylık 15.000 e yakın gelir elde etme fırsatı yakalayacak.

“Başvurular 17-21 Şubat Tarihleri Arasında Gerçekleşecek”

Programa katılmak isteyen öğrenciler, 17-21 Şubat tarihleri arasında İŞKUR Gençlik Platformu https://genclik.iskur.gov.tr/ internet adresi üzerinden veya İŞKUR aplikasyonunu telefonlarına indirerek, İŞKUR Gençlik Programı’na müracaat edebilecekler. Aynı zamanda Çanakkale’nin çeşitli noktalarında bulunan hizmet noktalarımızdan da programa müracaat sağlayabilecekler.”

“17-18 Şubat Trakya Kariyer Fuarı’nda Öğrencilerimiz İŞKUR Standında Başvuru Yapabilirler”

17-18 Şubat tarihlerinde ÇOMÜ ev sahipliğinde düzenlenecek olan Trakya Kariyer Fuarı’nda İŞKUR standının hazır bulunacağını ve bu programa başvurmak isteyen öğrencilerin stantta kayıt yaptırabileceklerini belirten Yavuz, bu programın gerçekleştirilmesindeki emeği geçen tüm iç ve dış paydaşlara teşekkür etti.

Okumaya Devam Et

Kariyer

İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların ne zaman başlayacağını duyurdu. İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti. Üniversite öğrencilerine 15162 TL destek başvuru şartları ve tarihi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile gündeme geldi. İŞKUR gençlik programı detayları özellikle üniversite öğrencileri tarafından merak ediliyor. Üniversite öğrencilerine ayda 5 gün katılana 5 bin 415 lira, 14 gün katılana 15 bin 162 lira destek verilecek yeni destek paketi duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında milyonlarca genci sevindirecek müjdelere yer verdi. İŞKUR gençlik programı kapsamında üniversite öğrencileri bir yandan eğitimini sürdürürken kendilerini geliştirecek birçok alanda bu programa dahil olabilecek. Erdoğan konuşmasında “Programda toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesini hedefliyoruz.” dedi. Peki, İŞKUR gençlik programı nedir, kimler başvurabilir?

İşte İŞKUR gençlik programı detayları!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların başlama tarihini açıkladı. İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti. İŞKUR gençlik programı kapsamında üniversite öğrencilerine ayda 5 gün katılana 5 bin 415 lira, 14 gün katılana 15 bin 162 lira destek verilecek. Peki, İŞKUR gençlik programı nedir, ne zaman başlayacak, kimler başvurabilir?

İŞKUR GENÇLİK PROGRAMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların 1 hafta sonra başlayacağını bildirdi.

Bakan Işıkhan, “nöbetçi bakan” uygulaması kapsamında geldiği Meclis’te, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti.

İŞKUR GENÇLİK PROGRAMI NEDİR, KİMLER BAŞVURABİLİR?

Gençlere üniversitede okudukları dönemde deneyim kazanmalarına katkı vereceklerini anlatan Işıkhan, “Cep harçlıklarına kısmen de olsa destek vereceğiz. Gençlerin istihdam piyasalarına girdiklerinde daha hazırlıkları olmaları için dersler vereceğiz. Mülakat teknikleri, CV hazırlama, iş arama motivasyonuyla ilgili dersler, halkla ilişkiler, finansal okuryazarlığı gibi temel dersleri bu eğitim döneminde vereceğiz.” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, “tecrübe eksikliğinin” gençlerin çalışma hayatına katılmalarındaki en büyük bariyerlerden biri olduğuna dikkati çekerek, “Biz İŞKUR Gençlik Programı’yla bu bariyeri kaldırıyoruz. Üniversitede öğrencilerimiz okurken aynı zamanda üniversitelerde ve istedikleri alanlarda çalışabilecekler.” dedi.

İŞKUR Gençlik Platformu ya da İŞKUR Mobil Uygulaması üzerinden gençlerin programdan faydalanabileceğini vurgulayan Işıkhan, “Her üniversitenin kendi öğrencileri haftalık azami olarak 3 gün çalışabilecek. Programa katılan gençlerimize günlük 1083 lira ödeme yapacağız. Öğrencilerin programa ayda 5 gün katılmaları halinde yaklaşık 5 bin 415 lira, 14 gün çalışmaları halinde ise yaklaşık 15 bin 162 lira gelir desteği vereceğiz. Program süresince öğrencilerimize kısa vadeli sigorta primlerini işveren olarak biz yatıracağız. Programımıza ilişkin tüm ayrıntılara gençlerimiz, ‘genclik.iskur.gov.tr’ adresinden ulaşabilirler.” ifadelerini kullandı.

Programın gençler için hayırlı olmasını dileyen Işıkhan, kontenjanların gençlerin taleplerine göre artırılabileceğini söyledi.

Bakan Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na hane geliri 3 asgari ücretin altında olan öğrencilerin başvurabileceğini belirterek, “Gençlerimiz 1 hafta sonra da programa başvuruda bulunabilecek.” diye konuştu.

Program ile gençlere önemli bir fırsat sunacaklarının altını çizen Işıkhan, rektörlerin programa yoğun ilgisinin olduğunu kaydetti.

Kaynak: hürriyet.com.tr

Okumaya Devam Et

Kariyer

Atamalarda KPSS şartı kalktı, yeni dönem tarihi verildi

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Öğretmen atamalarında artık KPSS puanı aranmayacak. Atamalar, Akademik Giriş Sınavı (AGS) ve diğer kriterlere göre yapılacak. Yeni düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. KPSS puanı şartının kaldırılması 1 Eylül’den itibaren geçerli olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğine göre, öğretmen atamalarında KPSS şartı kaldırıldı. 1 Eylül 2025’te yürürlüğe girecek düzenleme, Akademik Giriş Sınavı (AGS) ve diğer değerlendirme kriterlerini esas alacak. Bu tarihe kadar eski sistem geçerli olacak.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce yaptığı açıklamada, öğretmen alımlarında KPSS’nin yerine farklı bir değerlendirme yöntemi kullanılacağını belirtmişti.

AGS nedir ve nasıl uygulanacak?

AGS, öğretmen adaylarının sınav sonuçlarının yanı sıra eğitim ve uygulama süreçlerini değerlendirmeyi amaçlayan yeni bir sınav sistemi. ÖSYM tarafından düzenlenecek olan sınav, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış programları temel alacak.
2025 yılında iki oturum şeklinde yapılacak:

Akademi Giriş Sınavı (AGS): Sözel ve sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası, eğitim mevzuatı gibi genel konuları içerecek. 80 sorudan oluşacak.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Alan bilgisine yönelik 50 soru içerecek.

Öğretmen atamalarında puanlama nasıl yapılacak?

Yeni sistemde öğretmen adaylarının AGS puanı yüzde 50, ÖABT puanı yüzde 50 oranında hesaplanacak. Yabancı dil öğretmenlikleri için ise AGS puanı yüzde 50, YDS veya e-YDS puanı yüzde 50 oranında dikkate alınacak. Adayların YDS puanı, aynı yıl ve AGS’den önceki sınav sonuçlarına göre en yüksek olanı seçilerek değerlendirilecek.
Yeni sistem şu branşları kapsayacak:
Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri, fizik, matematik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı diller (Almanca, İngilizce, Arapça vb.).
ret
Haber kaynağı: sputnik
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR