Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

‘Çanakkale’ye yakışacak bir film geliyor’

Yayınlandı

-

4100842008 yapımı 120 filmi ile büyük beğeni toplayan yönetmen Özhan Eren, ikinci filmi Son Mektup ile Çanakkale Savaşı’na mercek tutuyor.

Yönetmenliğini, senaryosunu ve yapımcılığını üstlendiği 2008 yapımı filmi 120 ile çok konuşulan Özhan Eren, ikinci filminde bu kez Çanakkale Savaşı’na çeviriyor yüzünü. Eren’in yeni filmi Son Mektup, Çanakkale Savaşı sırasında filizlenen bir aşkın ve 40 yıl sonra adresine ulaşan mektupların hikayesini anlatıyor. Filmin başrollerini ise Tansel Öngel, Nesrin Cavadzade, Nermin Hüseynova ve Barbara Sotelsek paylaşıyor. Tiyatro geçmişinden tanıdığımız Öngel’i Son Mektup’ta Pilot Yüzbaşı Salih Ekrem rolünde izliyoruz. Cavadzade ise Nihal hemşire rolüyle karşımıza çıkıyor. Çekimleri Çanakkale’de büyük bir hızla devam eden film Türkiye sinema tarihinin en büyük yapımlarından biri olmaya şimdiden aday. Eren, ‘Bu projede para pul hesaplarını değil, filmin kendisini çok önemsiyoruz. Elimizden geldiği kadar nerede kaynak bulursak oraya başvurduk. Bir tek hedefimiz var: Çanakkale harbinin şanına, 100. yılının şanına yakışır bir sinema filmi olması. Bizler memnun olalım, seyircimiz mutlu olsun istiyoruz’ diyor. Filmin önümüzdeki yıl 27 Şubat’ta vizyona girmesi planlanıyor.

HEP HAYAL ETTİM

‘Dönem filmlerinde rol almayı hep hayal ederdim. Başka milletlerin çektiği dönem filmlerini gördüğüm zaman üzülürdüm.’ diyen başarılı oyuncu Tansel Öngel, Son Mektup ile hayaline kavuşuyor. Mahsun Kırmızıgül’ün Mucize isimli filminde de yer alan Öngel’in bu beyaz perdede ilk başrol denemesi. Senaryo kendisine geldiğinde dizi çekimlerinin devam ettiğini söyleyen Öngel, başta projeye sıcak bakmıyor. Ancak yapılan hazırlıkları ve çalışmaları görünce kararını değiştiriyor.

Klişelerim yıkıldı

Her oyuncunun tarihe merakı olduğunu söyleyen Tansel Öngel, bu film sayesinde kafasındaki pek çok klişeyi de yıkmış. Özhan Eren’in Çanakkale’yi yazdığı bir kitabını okuyan Öngel, ‘Çanakkale’ye dair bildiklerimden utandım. Bizim tarihin hikaye kısmını bırakmamız gerekiyor. Bu ülkenin tarihinin hikayeye ihtiyacı yok. Tarih kitaplarını bence yeniden yazmalılar. Çanakkale Savaşı Seyit Onbaşı’dan ibaret değil, Mustafa Kemal Atatürk’ün Anafarta’larda kırılan saatinden ibaret değil.’ diyerek tarihin doğru aktarılması gerektiğinin altını çiziyor. Uçak sahnelerinde oldukça zorlandıklarını kaydeden Öngel, tarihi filmde rol almanın bir oyuncu için çok önemli olduğunu şu sözlerle anlatıyor: Tarihi filmlerde şu anın ritmini yaşamıyoruz. Başka bir ritmi keşfediyorsunuz, başka bir ahlak anlayışı var. Her şey başka. Başka bir kültürü canlandırıyorsun bu topraklarda olsan bile.

Daha cesur olmalıyız

Oynadığı role kendisinin ne katacağını düşünerek hazırlandığını söyleyen Nesrin Cavadzade, bugüne kadar rol aldığı bütün projelerde ödüllendirildiğini ancak bu ödüllerin pratik bir getirisinin olmadığını dile getiriyor. Türkiye’de sinemanın sektörleşememesinden kaynaklı sorunlar olduğuna vurgu yapan Cavadzade, ‘Türkiye’de yılda 70 film çekiliyor. Bunların içinden belki yedisi benim içinde olmak isteyeceğim işler oluyor. Sonra üç aşağı beş yukarı aynı yönetmenlerle çalışırken buluyorsunuz kendinizi. Nuri Bilge Ceylan, Semih Kaplanoğlu, Tayfun Pirselimoğlu, Derviş Zaim, Reha Erdem, Cemal Şan var, öte tarafta birkaç tane ana akım işler yapan kıymetli yönetmenler var. Daha cesur olmalıyız belki de’ diyor.

Doğru hatırlamalıyız

Çanakkale Savaşı’nın gelecek nesillere doğru aktarılması açısından da Son Mektup’u önemli bulan Öngel, dil okulu için gittiği Londra’da yaşadığı bir anıyı paylaşıyor: ‘Londra’da bir dil okuluna gittiğimde HydePark’a gittik. Parkın karşısında bir heykel gördüm, çıktım parktan bir baktım üzerinde Gelibolu yazıyor. Anzak ülkelerinin bayrakları var. Dayanamadım ‘Yahu savaşı biz kazanmadık mı?’ dedim. ‘Onu kimse bilemez’ diyerek soğuk bir İngiliz esprisi yaptılar. Sonra düşündüm: Çanakkale dışında bu savaşı yaşattığımız hangi heykelimiz var bizim? Bence Ankara’nın ve İstanbul’un göbeğinde olmalı. Tıpkı Londra’da olduğu gibi. Sultanahmet’teki dikilitaş kadar değerli bir anıtımız olmalı. Hiç unutmamalıyız ve doğru hatırlamalıyız.’

Beni karakterin fedakârlığı etkiledi

Son Mektup’ta sevgi dolu, iyimser, yaralılara savaşta gönüllü yardım edecek kadar cesur ve kahraman bir hemşire rolünde izlediğimiz Nesrin Cavadzade’ye senaryo geldiğinde kendisini en çok etkileyen karakterinin fedakarlığı olmuş. İlk defa bir dönem filminde oynadığı için heyecanlanan Cavadzade, ‘Bu benim onuncu filmim. Bugüne kadar hep bağımsız sinemaya işler yaptım. Hep yönetmen sineması diye tabir ettiğimiz işleri yaptım. Geçen kış Kuzu filminde oynadım Kutluğ Ataman’ın. Ben kendimi hiç epik bir hikayenin içinde deneyimleme şansı bulmadım. Bir kere bunu çok istiyordum, ikincisi bugüne kadar hiç dönem filminde oynamadım. Hep günümüze ait karakterleri canlandırdım. Bana hep ‘Yüzün bir dönem işine çok yakışır’ derler. Hep kulağımın bir yerinde vardı. Bunun nasıl olacağını da merak ediyordum’ diyerek biraz korkuyla biraz endişeyle ama isteyerek filme dahil oluyor.

on5yirmi5

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR