YÖK
İşte YÖK’ün hazırladığı yatay geçiş rehberi

Üniversite öğrencilerinin farklı puan türleri arasındaki yatay geçişleri kolaylaştıran ve kontenjanı artıran YÖK, öğrenciler için geçişlere ilişkin ayrıntıların yer aldığı rehber hazırladı.
YÖK’ün internet sitesinde yer alan rehbere göre, yatay geçişler üniversite içi, üniversiteler arası ve merkezi yerleştirme puanıyla olmak üzere 3 şekilde yapılacak.
Üniversite içi programlar arası geçişler, üniversitenin kendi bünyesindeki fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun, eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılacak.
Kontenjanlar, her bir diploma programı için ikinci yarı yıldan başlamak ve beşinci yarı yıl dahil olmak üzere, kontenjan ilan edilen her yıl için ÖSYM kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 15’ini geçmeyecek. Kontenjanlar, senatonun belirlediği şartlar ve taban puanlar son başvurudan 15 gün önce ilan edilecek.
Farklı merkezi sınav puanlarıyla, öğrenci alan programlara yatay geçiş için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer olması, yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından ise az olmaması gerecek.
Üniversiteler arası yatay geçiş ise yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve YÖK tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılacak. Başvuru için öğrencinin, kayıtlı olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekecek. Önlisans okuyanlar hazırlıkta, birinci ve son dönemde, lisansta okuyanlar ise hazırlık, birinci ve son sınıfta yatay geçiş yapamayacak.
Açık veya uzaktan öğretim programlarına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, Eylül ayının ilk haftasının son günü mesai saati bitimine kadar ilgili yükseköğretim kurumuna başvuracak. Bu programlarda kontenjan sınırı bulunmayacak.
Üniversiteler arası geçişte, üniversitelerin yatay geçiş alacağı bölümler, kontenjanlar ve başvuru tarihi YÖK’ün internet sitesinde yer alıyor.
Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş
Genel not ortalaması yatay geçiş için yeterli olmayan adaylar, isterlerse ÖSYS’de aldıkları puanla farklı bir puan türünde de yatay geçiş için başvurabilecek. Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin, üniversiteye kayıt olduğu yılki ÖSYS puanının, geçmek istediği programın sınava girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekecek. Başvurularda bunun dışında başka şart aranmayacak. Ancak öğrencinin geçmek istediği programa ilişkin ÖSYS kılavuzunda aranan özel koşullar varsa bunları taşımaları gerekecek.
Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin başvurması halinde ilgili yükseköğretim programına başvuru yapıldığı yılda, ÖSYM ile öğrenci yerleştirilmemişse öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programa kayıt olduğu yıldaki ÖSYM kılavuzunda yer alan kontenjan dikkate alınacak.
Yatay geçiş için yüzde 30 kontenjan ayrılacak
YÖK tarafından tespit edilen usul ve esaslar uyarınca 2014-2015 eğitim öğretim yılı için her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için ÖSYS kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 30’u kadar kontenjan ayrılacak.
Başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda, ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlanarak sıralama yapılacak. Öğrenciler, sadece bir defa yatay geçiş yapabilecek.
İlgilenenler rehbere, “http://www.yok.gov.tr/web/ogrenci/yatay-gecis” adresinden ulaşabilecek.
Bilim Teknoloji
TÜBA-GEBİP Ödülü ÇOMÜ’ye Gurur Yaşattı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) Ödülü ve TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu.
Bu prestijli ödüller kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversitemiz Araştırma Dekanı Doç. Dr. Sercan Karav, “Doğa Bilimleri” alanında gerçekleştirdiği üstün nitelikli bilimsel çalışmaları ve Türkiye’de bilime yaptığı katkılar ile TÜBA-GEBİP Ödülü’ne layık görüldü.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödülünü alan Doç. Dr. Sercan Karav, sadece ÇOMÜ ailesi için değil, aynı zamanda ülkemizin bilim dünyası için de önemli bir başarıya imza atmıştır. Bilimsel çalışmalarındaki yenilikçi yaklaşımları ve azmi, özellikle genç araştırmacılar için ilham kaynağı olmuştur.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Araştırma Dekanlığı ekibi ile birlikte törende yer alarak bu anlamlı başarıyı yerinde kutladı. Törende bir konuşma yapan Rektörümüz, “Üniversitemizin ulusal ve uluslararası alandaki başarısını bu tür ödüllerle taçlandırmak bizler için gurur kaynağıdır. Bu başarı, genç araştırmacılarımızın bilime ve teknolojiye olan ilgisini artırarak yeni projeler için cesaretlendirecektir” dedi.
Genel
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ÇOMÜ’yü Ziyaret Etti

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini (ÇOMÜ) ziyaret etti.
Erol Özvar’ın ziyaretinde, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Hüsnü Levent Dalyancı ve Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya ile Genel Sekreter Oğuz Ünal hazır bulundu.
Üniversitemiz şeref defterini imzalayan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Rektör Erenoğlu tarafından Rektörlük Makamında ağırlandı. Ardından Senato Toplantısına katılan Özvar’a Rektör Erenoğlu tarafından üniversitemizin çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verildi.
Rektör Erenoğlu “Ülkemizin geleceğine katkı sağlayan önemli bir yükseköğretim kurumu olma yolunda hızla ilerliyoruz.” diyerek başladığı konuşmasında; “Üniversite senatomuzla birlikte daha güçlü, daha katılımcı bir yapıya kavuşmak için çalışıyoruz. Üniversitemiz ile kent ve sanayi arasındaki iş birliklerini güçlendiren projeleri hayata geçiriyoruz. Fakültelerimiz ve meslek yüksekokullarımızın faaliyetleri ile birlikte eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirmenin yanı sıra toplumsal katkı da sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Toplantı sonrasında, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOBİLTUM) ile Araştırma Dekanlığını ziyaret eden Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’a Araştırma Dekanı Doç. Dr. Sercan Karav tarafından sunum yapıldı. Doç. Dr. Karav, Araştırma Dekanlığının kuruluşundan bugüne gerçekleştirilen faaliyetleri aktarırken dekanlığın hedefleri, projeleri ve çalışmaları konusunda bilgi verdi.
Erol Özvar’ın bir sonraki durağı ise Çanakkale Teknopark Merkezi oldu. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Rektör Erenoğlu ve beraberindeki heyet Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil tarafından karşılandı. Genel Müdür Doç. Dr. Erkan Bil Çanakkale’yi bölgenin yazılım ve teknoloji üssü haline getirmek için çalıştıklarını belirterek Çanakkale Teknopark hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Erol Özvar son olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesinde incelemelerde bulundu.
Üniversiteler
ÇOMÜ Yeni Rektörünü Bekliyor!

ÖZEL HABER | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) Rektör Prof. Dr. Sedat Murat’ın görev süresinin sona ermesine az bir zaman kala yeni dönemde kimin rektör olacağı merakla bekleniyor. ÇOMÜ’ye Rektör olabilmek için onlarca akademisyenin YÖK’e başvuru yaptığı öğrenilirken, gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi.
18 Nisan 2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ÇOMÜ Rektörlüğü’ne atanan Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Prof. Dr. Yücel Acer’den devraldığı görevine 22 Nisan 2019 tarihinde başlamıştı. Rektörler hali hazırda 4 yıl için atanıyorlar. Mevzuata göre en fazla iki dönem rektörlük yapılabiliyor. Dolayısıyla mevcut rektör Prof. Dr. Sedat Murat yeniden atandığı takdirde 4 yıl daha görev yapabilecek. Rektör Prof. Dr. Sedat Murat’ın yeniden aday olduğu da konuşuluyor.
ÇOMÜ REKTÖRLÜĞÜ İÇİN 22 ADAY BAŞVURDU!
ÇOMÜ’ye rektör olabilmek için değişik üniversitelerde görevli akademisyenlerinde bulunduğu 22 adayın YÖK’e başvuru yaptığı öğrenilirken, adaylarla ilgili ön çalışmasını tamamlayan YÖK’ün de öne çıkan 3 ismi atama için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmaya hazırlandığı öğrenildi.
ÇOMÜ kulislerine yansıyan bilgilere göre farklı fakültelerden birçok akademisyen rektörlük görevine talip oldu. Bunlardan bazıları ÇOMÜ Rektörlüğü’ne aday olduklarını basına duyururken birçok ismin aday olduğu üniversite kulislerinde konuşuluyor. Uzun yıllar ÇOMÜ’de görev yapan Prof. Dr. Alper Şener rektörlük adaylığını ilk açıklayan isimler arasında bulunuyor. (Şener, hali hazırda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde görev yapıyor.) Yine aynı şekilde Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Görün’de adaylığını ilan eden isimler arasında bulunuyor.
ÇOMÜ Rektörlüğü’ne aday olduğu öğrenilen isimler şöyle:
Prof. Dr. Sedat Murat – ÇOMÜ Rektörü
Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu – ÇOMÜ Ezine MYO Müdürü
Prof. Dr. Muammer Karaayvaz – ÇOMÜ Tıp Fakültesi Dekanı
Prof. Dr. Abdullah Kelkit – ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Bülent Güven – ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Mustafa Görün – ÇOMÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi
Prof. Dr. Mehmet Mendeş – ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Mehmet Şahin – ÇOMÜ Lapseki MYO Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Ahmet Erdem – ÇOMÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Tevhit Ayengin – ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi
Prof. Dr. İsmet Kaya – ÇOMÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Alper Şener – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Prof. Dr. Mehmet Akbulut – Fırat Üniversitesi
Prof. Dr. Alim Yılmaz – İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Prof. Dr. Yakup Yılmaz – İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Prof. Dr. Ömer Dalman – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Orhan N. (Soyadı tam öğrenilemedi)
Prof. Dr. Mirza Tokpunar – ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
-
Genel4 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer5 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler5 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak