Connect with us

Kariyer

Kimler “Yatay Geçiş”yapabilir,süreç nasıl olacak?

Published

on

46433YÖK’ten yapılan açıklamada, “Ara dönemde olunduğundan, geçmişte yaşanılan aksaklıkların tekrar yaşanmaması ve yükseköğretim kurumlarımızın kendi planlamalarında bir zafiyet meydana gelmemesi için bu konuda karar yükseköğretim kurumlarının yetkili kurullarına bırakılmıştır” ifadesi yer alıyor. YÖK’ün ara dönemde verdiği karara ilişkin eğitimajansı.com’a değerlendirme- lerde bulunan Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve eğitim yazarı Burak Kılanç, “Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş ilk defa 2013 Eylül ayında uygulanmaya başlandı. 2014 senesinde de Ağustos ve Eylül Dönemi’nde uygulandı. Öğrenciler arasında Şubatta uygulanmasına yönelik bir beklenti ve soru vardı. YÖK bu konudaki beklentiyi olumlu olarak yanıtladı ve merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş olabileceğine karar verdi. Bu konuda önemli olan nokta yetkinin üniversitelerin ilgili kurullarına bırakılmış olmasıdır. Bir üniversite almış olduğu kararla ben merkezi yerleştirme puanı ile şubat ayında yerleştirme kabul etmiyorum diyebilir” ifadelerini kullandı.

Bu uygulamanın üniversitelerin keyfine bırakılmadan zorunlu olması gerektiğini vurgulayan Burak Kılanç, “Üniversitelerin kararına kalan bir durum söz konusu olmasaydı ve bütün üniversiteler bunu uygulamak zorunda kalsaydı diye düşünüyorum. Dayanağına bakacak olursak her sene 2 Milyonu aşkın genç, üniversite sınavına başvuruyor. Bunların arasında zamanında doğru tercih yapmayan ve bir arayış içerisinde olan bir kitle de bulunuyor. YÖK tarafından verilen bu karar, yanlış tercih, bölüm ve üniversiteye yerleştiğine inanan gençlerin önünü açmak için getirilen güzel bir uygulama ve böyle iyi bir uygulamanın YÖK tarafından uygulanması beklentileri daha fazla karşılardı” dedi.

KONTENJANIN YÜZDE 20’Sİ KADAR GEÇİŞ HAKKI VERİLECEK

YÖK tarafından yapılan açıklamada, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) kontenjanlarının yüzde 20’sine kadar sınıf seviyesinde kontenjan belirlenebileceğini ifade eden Kılanç, “Kontenjanlar konusuna değinirsek, örneğin 100 kontenjanı olan bir Hukuk Fakültesi, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıfın her birine yüzde 20 kontenjan ayıracak olursa 80 yatay geçiş kontenjanı açıklayabilir. Bu üniversitenin kendi kararı doğrultusunda gerçekleşecek bir rakam. Eğer kontenjan yüksek olursa aynı doğrultuda talep de artar. Sosyal medyadan gelen sorular dikkate alındığında yatay geçişe gençlerin ilgi gösterdiğini düşünebiliriz” dedi.

Advertisement

GEÇİŞ YAPACAK ÖĞRENCİLERİ NELER BEKLİYOR?

Şubat ayında öğrenci alınmasıyla ilgili kararın üniversitelerin ilgili kurumlarına bırakıldığını vurgulayan Kılanç, “Öğrenciler öncelikle, uygulama esaslarında üniversitelerin bu sürece dahil olup olmadıklarını, olacaklarsa da kaç kontenjanla dahil olacaklarını web sitelerinden takip etsinler. Bu doğrultuda öğrenciler, öncelikli olarak hedefledikleri üniversiteleri ve başvuru tarihlerini web sitelerinden incelesinler. Eğer şartları yerine getiriyorlarsa ÖSYM’nin web sitesine girip o senenin sınav sonuç ekranından sınav sonuç belgelerini bastıracaklar. Şu anda sadece kendi puanları ile nerelere gireceklerini araştıracaklar. Öğrencilerin bu süreçte araştırmacı olmaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Kılanç ayrıca YÖK tarafından yayınlanan Yatay Geçiş şartlarını da şu sözlerle açıkladı: “YÖK birtakım kurallar açıkladı. Birincisi merkezi puanla yatay geçiş sadece bir defa yapılabiliyor. Bu hakkı kullanıp yatay geçiş yapacakları yerden memnun kalmadıkları durumda eski bölümlerine geri dönme şansları da var. Özel Yetenek Sınavı ile bir yere yerleşenler puanları ile Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci almayan bir yere yerleşebilirler. Ancak, özel yetenekle öğrenci alan bir yere geçiş yapmak şu an için mümkün değil. İki yıllıklar için de merkezi puan şartını yerine getirmek kaydıyla yatay geçiş yapma yolu açık. Adayların bu anlamda biraz araştırmacı olup üniversitelerle yakın ilişkilerde bulunmaları onlara fayda sağlayacaktır. Liselerinde bulunan danışman ve rehber öğretmenler de yardımcı olabilir. Çünkü puanlar ve hangi puanın dikkate alınacağı ile ilgili bu kişilerin ciddi bilgi birikimi vardır.”

TERCİH MERKEZİ YATAY GEÇİŞ DÖNEMİNDE HİZMET VERECEK

Advertisement

Nişantaşı Üniversitesi Üniversite Tercih Merkezi olarak yatay tercih döneminde öğrencilere yardımcı olacaklarının müjdesini de veren Kılanç, “Üniversite Tercih Merkezi olarak yatay geçişle ilgili bir bilgisayar programı hazırladık. Tahminlerimize göre 15 Ocak 2014 Perşembe gününden itibaren bunu

sitemizde yayınlayacağız. Öğrenciler bu sistem ile hangi yıl üniversiteye girdiklerini ve puanlarını belirterek nereleri tercih edeceklerini görecekler” dedi.

Advertisement
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kariyer

Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru Takvimi

Published

on

Görsel: Web

2024-2025 Akademik Yılı Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru Takvimi açıklandı. ÇOMÜ Erasmus Birimi’nden yapılan duyuru şöyle:

Continue Reading

Genel

ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı – Başvuru Şartları ve kontenjanlar-2023

Published

on

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı 07 Ağustos 2023 – 18 Ağustos 2023 tarihleri arasında Özel Yetenek Sınavı Başvuru Sistemi (ÖZYES) üzerinden online olarak yapılacak. Özel Yetenek Sınavı ise 22-25 Ağustos 2023 tarihleri arasında olacak. Ayrıca ÖZYES’de İllinois Çeviklik Testi uygulanacak.

Spor Bilimleri Fakültesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon olmak üzere 4 bölüm eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ediyor.

Önemli tarihler:

Advertisement
Online Başvuru İşlemleri 07 – 18 Ağustos 2023
Şahsen Başvuru ve Evrakların Teslimi 14 – 18 Ağustos 2023
Özel Yetenek Sınavı 22 – 25 Ağustos 2023
Parkur Derecelerinin İlanı 26 Ağustos 2023
Derece Sonuçlarına İtirazlar 28 – 29 Ağustos 2023
İlk Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 31 Ağustos 2023
Geçici Kayıt İşlemleri (İlk Yerleştirmede Kayıt Hakkı Kazanan Adayların Şahsen Başvurusu) 04 – 08 Eylül 2023
Boş Kontenjanların ve Yedek Adayların İlanı 11 Eylül 2023
Boş Kontenjanlara Online Başvuru (Yedek Adaylar) 11 – 14 Eylül 2023
Ek Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 15 Eylül 2023
Ek Yerleştirmede Kayıt Hakkı Kazanan Yedek Adayların Şahsen Başvurusu 18 – 21 Eylül 2023
Kesin Kayıt Sonuçlarının İlanı 22 Eylül 2023

Continue Reading

Kariyer

ÇOMÜ’den çift diploma ile mezun olmak ister misin?

Published

on

Görsel: pearsonaccelerated.com

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler Çift Anadal Uygulaması ile aynı anda iki diploma ile mezun olabiliyor. Son senato toplantısında Eğitim Fakültesi ve Fen Fakültesi bünyesinde yeni çift anadal programları belirlendi. 

Çift Anadal, öğrenim gördüğü önlisans ya da lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın derslerini de başarıyla geçerek çift diploma almalarını sağlayan uygulamadır. Örneğin, psikoloji okuyan bir öğrenci sosyoloji alanındaki ya da işletme okuyan bir öğrenci iktisat alanındaki dersleri de vererek her iki programın da diplomasını almaya hak kazanabilir. Bununla birlikte çift anadal uygulaması öğrenciler açısından ciddi bir yüktür. Nitekim çift diploma alma uğruna söz konusu öğrenci üniversitenin sosyal yaşamından soyutlanabilir. Yine de çift diploma sahibi olmak elbette ki öğrencilerin kariyeri ve kazanılan yetiler açısından son derece önemlidir.

Çift Anadal Yapmanın Genel Koşulları Nelerdir?

Advertisement

Yönetmelik için tıklayınız

“Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Ayrıca aşağıdaki şartlar uyarınca yükseköğretim kurumları kontenjan belirleyebilir ve öğrenciler de bu şartlar kapsamında başvuru yapabilir:

a) Çift anadal yapacak öğrencilerin kontenjanı, anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması %20 oranından az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

b) Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

Advertisement

c) Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.

(3) Çift anadal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

(4) Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 65’in altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

(5) İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.

Advertisement

(6) Çift anadal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.”

Continue Reading

ÇOK OKUNANLAR