Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Üniversitede nasıl başarılı olunur?

Yayınlandı

-

3423Üniversite, gençler için bir anlamda hayata hazırlandıkları bir sürecin başlangıcıdır. Uzun bir hazırlık döneminde sonra kazanılan üniverstede okumak büyük bir başarı olarak değerlendirilebilir. Fakat bu noktada bilinmesi gerekenler haberde.

Üniversitede başarılı olabilmek için kişinin üniversite yaşamına en kısa sürede adapte olması gerekmektedir. Barınma, ulaşım ve maddi olanakların planlanması ile birlikte yepyeni bir süreç başlamaktadır. Üniversitede sosyal olarak kolay adapte olan kişilerin daha başarılı olduğu yapılan araştırmalarda bilinmektedir. Bundan dolayı kişinin üniversitedeki derslerine odaklanabilmesi için yapması gereken ilk davranış bulunduğu şartlara uyum sağlamaktır.

Üniversite sınıfları genelde kalabalık olmaktadır. Bu kalabalığın içerisinden sıyrılabilmek ve eğitim görevlilerinin tanıdığı bir kişi olabilmek için derslerde mutlaka aktif olunmalı ve derse hazırlıklı gelinmelidir. Üniversite, öğrencilere teorik konularla birlikte dersin metodunu da öğretmektedir. Bu nedenle öğrencilerin de kendisini geliştirmesi için araştırmacı olması gerekmektedir.

Üniversitede derslerde, mutlaka not tutulmalıdır. Bu notlar hocaların özellikle belirttikleri noktaları içermektedir. Not tutmak, hocanın ağzından çıkan her kelimeyi birebir yazmak demek değildir. Not tutarken dersi de dinlemeli ve dersin içeriğini mutlaka anlamalısınız. Derste anlaşılmayan ve sadece yazılarak alınan notlar final ve vize zamanlarında büyük bir sorun olacaktır.

Tanıtım

Nasıl kolay.com’da yer alan habere göre, dersler başarılı olabilmek için günlük olarak tekrar yapmak çok önemlidir. Böylece vize ve final zamanlarında konu sıkışıklığı yaşamanız söz konusu olmayacaktır. Tüm konuların tek gecede çalışıldığı sınav sürecinden başarılı çıkmak mümkün olmamaktadır. Böyle yaparak iyi not alınsa dahi bilgiyi kazanım olmayacağı için ders öğrenilmeyecektir.

Üniversitelerin kütüphanelerinde zaman geçirmek ve alanla ilgili kaynaklar hakkında bilgi sahibi olmak üniversite hayatında kişiye büyük bir özgüven ve başarı getirecektir. Özellikle lisansüstü eğitim amaçlayan kişilerin teorik bilgi konusunda kendisini olabildiğince geliştirmesi gerekmektedir.

Üniversitede sosyal olmak da başarının şartlarından birisidir. Üniversitede hocaların aktif ve sosyal yönü kuvvetli öğrencilerle iyi bir iletişim kurduğu bilinmektedir. Bu aktifliğin derslerle ilgili olması akademik olarak başarının kazanılmasını sağlamaktadır.

Üniversitede düzenli ve planlı bir şekilde geçirilen çalışmalar, başarıyı getirmekte ve bu durum da diploma puanına yansımaktadır.

Tanıtım

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Tanıtım

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Tanıtım

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

Tanıtım

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Tanıtım

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Tanıtım

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Tanıtım
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR