Bizimle İletişime Geçin

Meslekler 10 yılda bir değişiyor

Yayınlandı

-

Harvard Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Dekanı Prof. Dr. Huntington D. Lambert her 10 yılda bir daha önce olmayan mesleklerin ortaya çıktığını, dünyada iki milyar insanın daha iyi bir eğitim beklediğini söyledi. Prof. Dr. Lambert’a göre, gelecekte iyi düşünebilme yeteneği ve teknik becerinin birleştiği ‘T’ insan modeli öne çıkacak.

Hürriyet’ten Gülseven Özkan’ın haberi…

Harvard Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Dekanı Prof. Dr. Huntington D. Lambert, dünyada iki milyar insanın daha iyi bir eğitime ihtiyaç duyduğunu belirterek, online eğitimin buna yanıt verebileceğini söyledi. Gelecekte düşünen, iletişim becerileri iyi olan ve teknik bilgilere de sahip insanların ‘T’ şekliyle ifade edileceğini dile getiren Prof. Dr. Lambert, mesleki eğitim için internetle bağlantılı elektronik kimliklerin gerekliliğine değindi. Prof. Dr. Huntington D. Lambert ile sürekli ve online eğitim üzerine konuştuk:

MUHAKEME YETENEĞİ GEREKTİREN İŞLERİN ÖNÜ AÇILACAK 

Üniversiteler nasıl düşünülmesi gerektiğini öğreten kurumlar olmalı. Problem çözümünün nasıl yapılacağına yönelik bir faaliyet içinde bulunmalılar. Her 10 yılda bir, daha önce olmayan meslekler ortaya çıkıyor. Üniversitenin burada asıl rolü zihinleri yaratmak. Yani mesleki eğitimde zihinleri düzenli olarak eğitmeye odaklanılmalı. Öğrenciler bu eksende düşünmeli. Gelecekte hangi mesleklerin yok olacağını anlamanın en iyi yolu, o meslek dalının karar almayı gerektirip gerektirmediğine bakmak. Önümüzdeki yıllarda muhakeme yeteneği gerektiren işlerle ilgili alanların önü açılacak. Diğer işleri, makineler ve bilgisayarlar yapacak.

IYİ KARAR VERENLER KAZANACAK

Gelecekte ‘T’ şeklinde insan kavramı geçerli olacak. Bu harfin tepesinde, iyi düşünebilme yeteneği yer alıyor. Alt tarafında ise güçlü teknik beceriler var. İki yetenek aynı kişide bulunduğunda ona ‘T’ şekilli insan deniyor. Hem teknik hem sosyal becerilerin bir araya geldiği kişileri geleceğin insanı olarak görebiliriz. İyi iletişim ve karar verme becerisine sahip, sürdürülebilir anlama yeteneği olan, mühendis zekâları da yüksek olan kişilerden bahsediyoruz. Bizler bunu yaratmaya çalışıyoruz. Böyle bir birey yaratmada okul öncesinden yükseköğretime kadar her dönem önemli. Amerika ve Avrupa sistemi bu noktada birbirine benziyor. Avrupa’da mesleki eğitime büyük bir odaklanma var ama ‘T’nin tepesine daha az önem veriliyor. Daha çok mühendis kafası yaşanıyor. Amerikan sisteminde ise düşünme yani ‘T’nin üst tarafı daha çok yer kaplıyor. Teknik şeyler daha alt sıralarda bulunuyor. Başarılı olmak bunları daha çok iç içe geçirmekle mümkün. Geleceğin trendi ve olması gereken bu.

ONLINE EĞİTİM İLERİDE DE FENOMEN OLACAK 

Amerika Birleşik Devletleri verilerine göre, ülkemizde online olarak yükseköğretim gören öğrencilerin yüzde 80’ini yetişkinler oluşturuyor. Bu orana 30 senede ulaşıldı. Online eğitim, geleceğin dünyasında da fenomen olacak. Bilgi ekonomisi için buna ihtiyaç var. Ancak bunu yapacak genç yok. Bu yüzden de yetişkinler eğitiliyor.

Türkiye’nin nüfusu oldukça genç olduğu için sizin buna daha fazla zamanınız var. Üniversitelerin en önemli rolü bilgi ekonomisinde yer almaları. Böyle olduğunda işler düzenli olarak gelişiyor demektir. Yaşam boyu eğitim programında başarılı olmanın ilk yolu, sosyal bilimlerde iyi olmak. Dünyada iki milyar insan daha iyi bir eğitim bekliyor. Ama onlar için yeterince okul yok. Bu nedenle onları eğitime ulaştırmanın en iyi yolu online eğitim.

HERKES YARARLANABİLİR 

Harvard’da her yıl 700 kursla hizmet veriyoruz. Bunların 400’ü online. Bu eğitimlerimiz dünyadaki herkesin erişimine açık. Lisanslarımızın birine sahip olmak için üç farklı dersten en az ‘B’ üstü puan almak gerekiyor. Programlarımızın büyük kısmı İngilizce. Başvurular üniversitemize yapılıyor. İnsanların yaşamlarına profesyonel olarak uyan alanlar sunmaya dikkat ediyoruz.

Daha çok bilgi teknolojileri, yönetim, çevresel yönetim gibi programlar var. Üniversitelerin online eğitimde daha başarılı olması için öğrenciler nerede ise fakülte onlara doğru genişletilmeli. Ders almak isteyen her öğrenciye fırsat verilmeli. İnternette sonsuz bir bilgi var ama çoğu doğru değil. Sosyal medyada hızlı tüketilen bilgi bir süzgeçten geçmezse gürültüdür. Akademik bilgiyle süzüldükten sonra gerçek bilgi olur. Bu nedenle üniversiteler önemli. Öğrenme süreci birçok bilginin gerçeğe dönüşmesinden geçer.

MESLEKİ EĞİTİMDE DİJİTAL KİMLİK KULLANILIYOR

Amerika’da herkesin anlayabildiği bir mesleki eğitim sistemi var. Mesleki eğitimde iyi olanlara diploma veriliyor. Uluslararası geçerliliğiolan dijital kimlik sistemi bulunuyor. Bunun sayesinde insanlar farklı ülkelere giderek çalışabiliyor. Avrupa’da ve Türkiye’de bir işe girebiliyor. Türkiye’de ise böyle bir sistem yok. Türkiye’de mesleki eğitime yardımcı olmak için dijital kimliklere ihtiyaç var. Çünkü internet sayesinde eğitim ve iş dünyası global hale geldi.

BAĞIŞLARLA MİLYAR DOLARLIK KAMPUS KURACAĞIZ

Harvard Üniversitesi şimdiye kadarki en  büyük bağışını 400 milyondolar ile 3 Haziran 2015’te aldı. Bağışı yapan yatırımcı John Paulson’ın ismini mühendislik bölümüne verdik. Mezunlarımızın bağış yapmasının nedeni, üniversitemizi sevmeleri.

Burada eğitim alanların hepsi hayatta başarıyı hedefliyor ve öyle de oluyor. Başkalarının da başarılı olması için bağış yapıyorlar. Paralar, öğrenciler için kullanılıyor. Şimdi milyar dolarlık bir proje olarak yeni bir kampus kuracağız. Eğitim dünyada yaptığımız en iyi şey. Yarattığımız problemleri çözebilmesi için çocuklarımızı ve torunlarımızı iyi eğitmeliyiz.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Genel

comuhaber.com, FAKÜLTE PROGRAMLARI SINIF WHATSAPP GRUPLARI (2025)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2025 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  Ekonometri
  İktisat
  İşletme
  Kamu Yönetimi
  Maliye
  Uluslararası İlişkiler
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  Finans ve Bankacılık
  Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  İş Sağlığı ve Güvenliği
  Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  Enerji Yönetimi
  Gıda Teknolojisi
  Sağlık Yönetimi
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi
  Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
  Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği
  Su Ürünleri Mühendisliği
Diş Hekimliği Fakültesi
  Diş Hekimliği
Eğitim Fakültesi
  Coğrafya Öğretmenliği
  Fen Bilgisi Öğretmenliği
  İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  İngilizce Öğretmenliği
  Japonca Öğretmenliği
  Kimya Öğretmenliği
  Okul Öncesi Öğretmenliği
  Özel Eğitim Öğretmenliği
  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  Sınıf Öğretmenliği
  Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  Türkçe Öğretmenliği
Fen Fakültesi
  Biyoloji
  Fizik
  İstatistik
  Kimya
  Matematik
  Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)
  Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İlahiyat Fakültesi
  İlahiyat
İletişim Fakültesi
  Gazetecilik
  Radyo, Televizyon ve Sinema
  Yeni Medya ve İletişim
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
  Arkeoloji
  Coğrafya
  Felsefe
  İngiliz Dili ve Edebiyatı
  Psikoloji
  Sanat Tarihi
  Sosyoloji
  Tarih
  Türk Dili ve Edebiyatı
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  Peyzaj Mimarlığı
  Şehir ve Bölge Planlama
Mühendislik Fakültesi
  Bilgisayar Mühendisliği
  Biyomühendislik
  Çevre Mühendisliği (İngilizce)
  Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  Gıda Mühendisliği
  Harita Mühendisliği
  İnşaat Mühendisliği
  Kimya Mühendisliği
  Yazılım Mühendisliği (İngilizce)
Sağlık Bilimleri Fakültesi
  Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  Ebelik
  Hemşirelik
Siyasal Bilgiler Fakültesi
  İktisat (İngilizce)
  İşletme (İngilizce)
  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Spor Bilimleri Fakültesi
  Spor Yöneticiliği
Tıp Fakültesi
  Tıp
Turizm Fakültesi
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  Turizm İşletmeciliği
Ziraat Fakültesi
  Bahçe Bitkileri
  Bitki Koruma
  Tarım Ekonomisi
  Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
  Tarımsal Biyoteknoloji
  Tarımsal Yapılar ve Sulama
  Tarla Bitkileri
  Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
  Zootekni

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et

Genel

comuhaber.com, MYO PROGRAMLARI WHATSAPP GRUPLARI (2025)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2025 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Ayvacık Meslek Yüksekokulu

Bayramiç Meslek Yüksekokulu

Biga Meslek Yüksekokulu

Çan Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu

Gökçeada Meslek Yüksekokulu

Lapseki Meslek Yüksekokulu

Yenice Meslek Yüksekokulu

Okumaya Devam Et

Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 25 bin öğretmen ataması sürecini başlatıyoruz

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Kritik Kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenlere müjdeyi verdi. Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere, 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlatıyoruz.” dedi.

“25 BİN YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ”

Erdoğan’ın açıklamalarından en dikkat çekeni öğretmen atamaları oldu. Binlerce öğretmene müjdeyi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere toplam 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattığımızın müjdesini bugün gençlerimizle paylaşmak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız kapsamlı bilgilendirmeyi önümüzdeki dönemlerde yapacak.” dedi.

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR