Bizimle İletişime Geçin

Üniversiteler

Üniversite tercihlerinde hangi meslekler yükselişte?

Yayınlandı

-

Fotoğraf: Twitter

İndependent Türkçe’den Abdülhakim Günaydın, üniversite tercihleri ile ilgili önemli bir çalışmaya imza attı. Günaydın doğru tercihler konusunu uzmanlara sordu.

YKS’ye giren milyonlarca öğrencinin 209 üniversitenin sayısız bölümünü tercih etmesi için sayılı günleri kaldı. Uzmanlar, doğru tercih için uyarıda bulundu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren milyonlarca öğrenciden biri de Amed Direk. Direk kara kara düşünüyor ve tercih yapamıyor, çünkü istediği İngilizce bölümüne puanı yetmiyor. Direk’in hayali İngilizce bir bölüm bitirip yurtdışına gitmek.

Bu yüzden hazırlanıp seneye tekrar YKS sınavına girmek istiyor. Aslında Amed Direk’in ağabeyinin durumu da benzerlik taşıyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle üniversiteyi ikinci sınıftan terk eden ağabey, turizm bölgelerinde İngilizce öğrenmek için restoran ve otellerde çalışıyor. Hayali İngilizcesini ilerletip yurtdışında üniversite veya uluslararası bir şirkette çalışmak.Aslında Direk kardeşler bu konuda yalnız değil, benzer durumda olan yüzbinlerce belki milyonlarca insan var.

Hangi bölümler daha çok ilgi görüyor?

3 milyonu aşkın gencin yarıştığı sınavı geçenler güzel bir bölüm hayatlarını kurtarmayı planlıyor. Ancak işler o kadar da kolay olmuyor. Zira revaçta olan bölümler yüksek puan gerektiriyor. Aynı bölümü özelde okumanın ise maliyeti çok yüksek. Son dönemlerde tıp, psikoloji, havacılık yöntemleri, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, hukuk, gastronomi ve mutfak sanatları, uluslararası ticaret ve finans, yapay zeka mühendisliği ve ilahiyat gibi bölümlere ilgi daha fazla. Bunların yanı sıra üniversitenin herhangi bir İngilizce bölümünü bitirip yurtdışına çıkmayı hedefleyenler de azımsanmayacak sayıda. Hangi bölümleri okuyan öğrencilerin gelecek endişesi olmayacak? Üniversiteyi bitiren gençleri nasıl bir yaşam bekliyor? Konu hakkında eğitimciler ne düşünüyor, önerileri neler?

“İş garantisi diyebileceğimiz bir bölüm kalmadı”

Independent Türkçe’ye konuşan Genç Kariyer Akademi kurucusu ve eğitimci yazar Nur Erdem Özeren, üniversite mezuniyeti sonrası garanti bir mesleğin kalmadığını söyledi. Özeren’e göre her ne kadar bugün yazılım garanti meslek gibi görülse de mezuniyetten birkaç sene sonra yazılımcılara da ihtiyaç kalmayacak, çünkü yapay zeka bunu da yapacak. Birkaç yıl önce hukuk fakültesinin de garanti meslek olarak görüldüğünü ancak zaman geçtikçe mezunlarının çoğalması yavaş yavaş işsizliği yaşamaya başladıklarını kaydeden Özeren, “Dolayısıyla iş garantisi kesin diyebileceğimiz bir bölüm artık yok. Hem Türkiye’de hem de dünyada böyledir. Önemli olan beceridir. Eskiden bilgiye sahip olmak, bir bölümden mezun olmak bunu sağlarken bugün çok zor hale geldi” dedi.

“Öğrenciler yurtdışına kapak atmanın yollarını arıyor”

“Diploma artık bir karton parçasından ibaret, önemli ve kıymetli olan pratiktir. Bugün bu noktaya geldik” diyen Özeren, devamında şunları kaydetti:

“Yurtdışına gitmek isteyen öğrencilerin sayısı arttı ama bu tamamen İngilizce bölümlerle ilgili bir şey değil. Öğrenciler bir şekilde yurtdışına kapak atmanın yollarını arıyor. Bu konudaki talep arttı. Türkiye’de özellikle vakıf üniversitelerine hem şehir değiştirip hem de vakıf üniversitesine gidip para vermek zorunda olan öğrenciler artık bu ikisinin toplam maliyeti yerine yurtdışına gitmeyi tercih ediyorlar. İngilizce bölüm gerekli ama tek başına yeterli değil. Yurtdışında çalışabilmek için bölümden öte İngilizce seviyesinin çok iyi olması önemlidir. Talep var ve her geçen gün yurtdışına çalışma isteğinin arttığını ve buna göre bölüm seçimi yapıldığını görüyoruz.”

“Öğrenciler üniversitenin yurtdışı bağlantılarını soruyor”

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı başdanışmanı eğitim bilimci Turgay Polat da geçmişe göre öğrencilerin tercih eğiliminde çok büyük değişimler olduğu görüşünde.

Polat’a göre öğrenciler bölüm bazlı tercih fikrinden epey uzaklaştı. Çünkü önemli olanın hangi bölümün diplomasını alındığı değil, üniversite bittiğinde nasıl bir donanıma sahip olunacağıdır. Özellikle mezun sorgulamasının bu yıl çok arttığını ve öğrencilerin mezunlarla ilgili bilgi almak istediklerine değinen Polat, “Ayrıca tercih edecekleri üniversitenin yurtdışı bağlantıları ve dil eğitimlerini soruyorlar. Mezun olduklarında hem memleketin hem de dünyadaki değişime ayak uyduracak bir alana yönelmek istiyorlar. Öğrenciler ‘hareket etmeliyim, sadece bir ülkeye takılıp kalmayalım’ diyor. Yani yurtdışı konusunu çok sorguluyorlar” diye konuştu.

“Türkiye’yi kar topu gibi büyüyüp gelen bir kriz bekliyor”

Ekonomik kriz kaynaklı son dönemde yurtdışına gitme isteği artsa da aslında bu isteğin birkaç yıldan beri olduğuna vurgu yapan Polat, “Çünkü uluslararası şirket sayısı çok arttı. İngilizce üzerinden çalışan çok sayıda şirket var. İş bulup çalışmak için dil bilmesi artık zorunluluk oldu ve çoğu İngilizceyi olmazsa olmaz görüyor” ifadelerini kullandı.  Türkiye’de yükselen öğrenci sayısına dikkati çeken Polat şöyle devam etti:

“Türkiye’yi kar topu gibi büyüyüp gelen bir kriz bekliyor. 2009’dan bu yana üniversite sınavlarına başvuran öğrenci sayısı bir milyon 400 binden 3,5 milyona kadar çıkmış durumda. Bunların içinde ciddi bir kısmı öğrenciyken üniversiteyi terk edip gelip tekrar tekrar okuyanlar var. Önümüzdeki yıl yeni mezunların dahil olmasıyla 4 milyona civarına ulaşacak. Artık bu yönetilebilecek bir sayı olmaktan çıkacak. Türkiye bir kriz ile karşı karşıya kalabilir. Meclis başta olmak üzere tüm sorumlu kurumların şimdiden harekete geçmesi lazım. Çünkü bu büyük bir kriz ve bununla sınanacağız.”

“İngilizce tıp ve endüstriyel eczacılık yükselişte”

Doç. Dr. Görkem İldaş’ın programına konuk olan İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyhan Alkan da dünya var oldukça sağlık alanının popülaritesini yitirmeyeceğini belirterek, gençlere özellikle İngilizce tıp ve endüstriyel eczacılık bölümlerini tercih etmeyi tavsiye etti.

Dünyadaki gelişmiş ülkelerde özellikle genç nüfusun azaldığını anımsatan Alkan, “Burada önemli olan dünyadaki trendleri görecek, teknolojiyi kullanacak ve özellikle de bilişime doğru giden sağlığın uygulamalarını anlayacak bir eğitim sistemini kurup ona göre yerinizi almaktır. Aday öğrencilerin İngilizce tıp ve endüstriyel eczacılık bölümlerine bir kez bakmalarını öneririm” çağrısında bulundu.

“Yanlış tercih işsizler ordusunu artırıyor”

Basına geçilen basın bülteninde görüşlerini dile getiren Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel ise eğitim sistemini eleştirerek yeteneğin erken yaşta belirlenmemesinin diplomalı işsizler ordusunun en önemli sebepleri arasında görüyor. Yetenekleri en iyi şekilde ortaya çıkarabilecek üniversiteleri tercih etmeleri gerektiğini belirten Yüksel, “Önemli olan iyi bir meslek seçmek değil, meslekte iyi olmaktır” dedi. Öğrencilere “Fark yaratacağınız alanda devam edin” önerisinde bulunan Yüksel, “Yapılması gereken çocukları daha anaokulundayken yeteneklerine göre sınıflandırmaktır. Eğer üniversite kendindeki yeteneği artırmayacaksa asla boşa vakit kaybetmesinler, üniversite yerine bir ustanın yanında meslek öğrensinler. Dünyanın, Türkiye’nin en zenginleri üniversite mezunu değil” değerlendirmesinde bulundu.

“Gençlerimizi yurtdışına kaptırmayalım”

Üniversitelerin temel görevinin meslek öğretmek değil, öğrencilerin yeteneklerini, farklılıklarını ortaya çıkarmak olduğunu belirten Yüksel, “Üniversite, hayatı doğru okumanın yeri ve en son, en doğru bilginin üretildiği yer. Türkiye’ye bakıyoruz, çok sayıda işsiz var. Demek ki biz hayatı doğru okumayı öğretemiyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en iyi öğrencilerini yurtdışına kaptırmaması gerektiğini söyleyen Yüksel, şunları kaydetti:

“Ağır söyleyeceğim ama bu Türkiye’ye hiç yakışmayan, Türkiye’yi sevmeyenlerin yaptığı bir hareket. Bu ülke bizim! Gideceğiz ama döneceğiz. Oradaki insanlara hizmet etmek için buranın en zekisini toplayıp götürmeyeceğiz. Eğer bir köyde zekileri alıp çıkartırsanız, genetikçi olarak söylüyorum, orada IQ 2-3 azalır. Çünkü epigenetik faktör olarak anne baba iyiyse çocuğa da geçiyor. Onun için biz bu ülkeyi seveceğiz. Bu ülkeye insan yetiştireceğiz.”

Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, Amed Direk gibi heyecan ve kararsızlığı bir arada yaşayan gençlere, “Diplomalı işsin olmayın! Yanış tercih işsizler ordusunu artırıyor” diyerek uyarıda bulundu.

Kaynak: The Independentturkish

 

 

 

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

BİRİM HABERLERİ

2024-2025 Bahar Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2024-2025 Bahar Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş Takvimi açıklandı. Başvurular 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında yapılacak. Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:

YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ Başlangıç Tarihi    Bitiş Tarihi
 Başvuru 20.01.2025 24.01.2025 (17:00)
 Değerlendirme 27.01.2025 30.01.2025
Sonuçların Açıklanması 31.01.2025
 Kesin Kayıt 03.02.2025  05.02.2025 (17:00)
 Yedek Kayıt 06.02.2025 07.02.2025  (17:00)

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi son 10 yıla ait program taban puanları için TIKLAYINIZ

 

Başvurular https://ubys.comu.edu.tr/adresinden belirtilen tarihler arasında online (internet) olarak yapılacaktır.

 

(Posta ile başvuru alınmayacaktır)

 

1- Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş Online (İnternet) Başvurusunda Bulunan Öğrencilerden İstenen Belgeler

  1. Onaylı Not belgesi (transkript); başvuruda bulunan öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belge.( E-Devlet, Elektronik imza ya da Islak İmzalı)

 

  1. Öğrencinin yerleştiği yıldaki LYS ve ÖSYS Sonuç Belgesi (İnternet çıktısı)

 

  1. ÖSYM Yerleştirme Belgesi. (İnternet çıktısı)

 

  1. DGS ile yerleşen öğrencilerin DGS Sonuç belgesi ve DGS Yerleştirme belgesi.(internet çıktısı

 

  1. Kayıtlı olduğu Üniversiteye ait öğrenci belgesi (son 6 ay içerisinde alınmış olması ve öğrenci belgesinde Kayıt Türü bilgisi yok ise eğitim görmekte olduğu üniversiteden Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş Yapmadığına dair belge.)

 

  1. Öğrencinin kayıtlı olduğu Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası almadığını gösterir belge. .(Transkript belgesininde disiplin cezası bilgisi bulunan öğrenciler transkrip belgesini yükleyebilir.)

 

  1. Kayıt Donduranlar için Kayıt Dondurma yazısı.(Elektronik imza ya da ıslak imzalı)

 

  1. **** DGS ve 35 Yaş üstü kontenjanından başvuruda bulunacak öğrencilerin https://destek.comu.edu.tr/talepout/yeni adresinden “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı- Yatay Geçiş Birimi” seçilerek ÖYSM yerleştirme belgelerini yüklemeleri ve başvuru yapacakları Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu ve bölüm/program bilgilerini girmeleri gerekmektedir.

 

 

2- Kesin Kayıtta İstenen Evraklar

 

Kesin kayıtlar başvuru yaptığınız Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokul öğrenci işleri bürosunda yüz yüze veya noter onaylı vekaletname ile yapılacaktır.

 

  1. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi.

 

  1. 3 adet fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır).

 

  1. Üniversitelerinden alınan yatay geçiş yapmasında sakınca olmadığına dair belge

 

  1. Online başvuruda istenen belgelerin asıl suretleri (imzalı) ve online başvuru formu çıktısı.

 

  1. Ders İçerikleri: Öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu derslerin tanımlarını (ders içeriklerini) gösterir belge.

 

Online başvuruda yanlış beyanda bulunanların, sahte evrak yükleyenlerin kesin kayıtları yapılmayacaktır.

 

3-Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Usul ve Esasları

EK MADDE 1 – (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988)

( 1) Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslar ile yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından tespit edilir. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.

EK MADDE 1’İN UYGULAMA, USUL VE ESASLARI İÇİN tıklayınız… 

 

2024-2025 BAHAR DÖNEMİ MERKEZİ TABAN PUANINA GÖRE(EK MADDE-1) YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYINIZ.

Okumaya Devam Et

BİRİM HABERLERİ

ÇOMÜ 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Lisansüstü Öğrenci Alım Kontenjanları ve Başvuru Şartları

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı lisansüstü programlarına öğrenci alımı ve Tezsiz Yüksek Lisans programından Tezli Yüksek Lisans programına geçiş işlemlerine ilişkin detaylı bilgilere aşağıdaki tabloda yer alan kılavuzlardan ulaşabilirsiniz.

ÖNEMLİ HATIRLATMALAR:

  • Başvuru Tarihleri 13-22 Ocak 2025’tir.
  • Başvuru işlemleri yalnızca online olarak yapılacaktır.
  • Online başvuru ekranı 13 Ocak 2025 Pazartesi saat 00:00’da açılacak, 22 Ocak 2025 Çarşamba saat 17:00’de kapanacaktır. 13 Ocak 2025 tarihinden önce başvuru yapılamayacaktır.
  • Başvuru Formu eksiksiz doldurularak çıktısı alınıp imzalandıktan sonra, taranıp sisteme pdf formatında yüklenmelidir.
 BAŞVURU FORMLARI
1.  Lisansüstü Başvuru Formu için lütfen tıklayınız.
2. Tezsiz Yüksek Lisans Beyan Formu için lütfen tıklayınız.

(Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvuru yapacak adayların Lisansüstü Başvuru Formu ile birlikte Tezsiz Yüksek Lisans Beyan Formunu da doldurup sisteme yüklemeleri gerekmektedir.)

3. Tezsiz Yüksek Lisans Programından Tezli Yüksek Lisans Programına Geçiş Başvuru Formu için lütfen tıklayınız.
 FORMLAR HAKKINDA AÇIKLAMALAR:

  • Lisansüstü programlarımıza başvuru yapacak adaylar başvuru işlemlerinde yukarıdaki tablodan kendilerine uygun olan formu eksiksiz doldurarak çıktısını aldıktan sonra imzalayıp “diğer belgeler” kısmındaki “Başvuru Formu” alanına pdf formatında yüklemelidir.
  • Tezsiz Yüksek Lisans Programlarına Başvuru yapacak adayların Lisansüstü Başvuru Formu ile birlikte Tezsiz Yüksek Lisans Başvuru Beyan Formunu da doldurmaları ve sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
  • Tezsiz Yüksek Lisans Programından Tezli Yüksek Lisans Programına Geçiş Başvuru Formu, ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde öğrenim görmekte olan ve Enstitümüzün Tezsiz YL programından Tezli YL programına geçiş yapmak isteyen öğrencilerin geçiş başvurusu işlemleri için kullanılacaktır.

 

2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

(Kılavuzlar)

1.  Doktora-Sanatta Yeterlik Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.
2.  Tezli Yüksek Lisans Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.
3.  Tezsiz Yüksek Lisans (örgün-ikinci öğretim) Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.
4.  Yabancı Uyruklu Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.üniverst

Okumaya Devam Et

Çanakkale

Çanakkale, Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Sıralamasında Türkiye 5.’si Oldu

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından gerçekleştirilen “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri (ÖDÜŞ)-2024” araştırmasında, Çanakkale 85 ortalama puanla Türkiye genelinde 5. sırada yer alarak bir kez daha “Türkiye’nin Üniversite Öğrenci Başkentleri” arasında yer almayı başardı.

Bu kapsamlı araştırma, Türkiye’de lisans düzeyindeki 40 bin öğrencinin deneyimlerinden yola çıkarak, üniversite şehirlerinin öğrenci memnuniyeti açısından değerlendirildiği en büyük çalışma olma özelliğini taşıyor. Öğrencilerin yaşadıkları şehirlerden duyduğu memnuniyet, ulaşım olanakları, güvenlik, sosyal ve kültürel etkinlikler, esnafla ilişkiler ve halkın öğrencilere karşı tutumu gibi pek çok kriter üzerinden ölçüldü. Çanakkale, bu kriterlerde elde ettiği yüksek memnuniyet düzeyiyle A+ seviyesinde yer aldı.

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR