Editörün seçtikleri
Sözlükten Eleştirdi, 6 Ay Uzaklaştırma Aldı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran ’ı, Ekşi Sözlük üzerinden eleştirdiği için 6 ay okuldan uzaklaştırılan Mikail Boz hakkındaki ceza 1 haftaya düşürüldü. Dekan Devran, Boz ’un bazı öğretim üyeleri tarafından kullanıldığını ileri sürdü.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi son sınıf öğrencisi Mikail Boz, internet sitesi Ekşi Sözlük üzerinden Prof. Dr. Yusuf Devran’ın önce bölüm başkanı olmasını, ardından kısa sürede dekan olmasını eleştirmiş, başarılı öğrenci 6 ay okuldan uzaklaştırma cezası almıştı. Prof. Devran’ın Hürriyet’e, “Özür dilesin elimden geleni yapayım” dediği gün Fakülte Yönetim Kurulu, Boz’un 6 aylık uzaklaştırma cezasını 1 haftaya düşürdü. Bianet’e konuşan Mikail Boz, cezanın tümüyle kaldırılmasını tercih edeceğini ancak bir önceki cezaya kıyasla durumun olumlu olduğunu belirterek, “Yasal olarak bana bir kağıt ulaşmadı. Sene kaybım olmayacağı için memnunum ancak ceza almamam gerekirdi” dedi.
Uludağ, İTÜ sözlüğü aradım, çıkardılar
Karar açıklanmadan önce Prof. Dr. Devran şunları söyledi: “Benim haysiyetime, şerefime dil uzatılıyor. Mahkemeye başvurma hakkım vardı, onu kullandım. Bana bu çocuk üzerinden oyun oynanmak isteniyor. Bu mesele organize. Çıksın televizyonlarda ‘Hocamdan özür dilerim’ desin. Bu erdemdir. Onun için elimden geleni yapayım. Çok incindim. Benim hakkımda Ekşi Sözlük’te iddialar olmaya başlayınca ben bütün sosyal medyada iftira atanlarla ilgili çalışma yaptım. İTÜ Sözlük ve Uludağ Sözlük’te de aynı iddialar vardı. Onlar bazı iftiraları çıkardılar.
Ekşi Sözlük bu işin reklamını yapıyor
Ekşi Sözlük bu işin reklamını yapıyor. Bana, ‘Git, Savcılığa başvur’ dediler. Savcılığa başvurdum. Disiplin soruşturması açtım. Üniversite Yönetim Kurulu bir muhakkik atadı. Ben bunun arkasında Mikail Boz olduğunu bilmiyordum. Üzüldüm. Kendisini davet ettim, ‘Benim de oğlum var. Ama bu hakaret ve yanlış’ dedim. Fakülte Yönetim Kurulu karar aldı.
Özgürlükten yanayım, YÖK’e karşıyım
Kişisel olarak bir üniversite ortamının özgür olmasını istiyorum. YÖK’ün kaldırılmasını savunan ben, disiplin yönetmeliğinin kaldırılması yönünde karar çıksa ilk imzayı atarım. Okulumda tutuklu öğrenciler var. Bu öğrenciler ellerinde kelepçelerle her zaman koridorlarda gezdirilerek sınıflarda sınava sokuluyordu. Bu çocukların onurları incinmesin diye sınavları hapiste yaptırmaya başladık.
Okuldaki bazı hocalar onu kullanıyor
Ancak, bir üniversite ortamında kişisel çıkarlar için bir öğrenciye tetikçilik yaptırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu çocuk belirli kişi ve mihraklar tarafından kullanıldı. Bu çocuk okuldaki bazı hocalar tarafından kullanılıyor. Mikail Boz, 2 yıl önce Kocaeli Üniversitesi’nden 2.96 ortalama ile bize geliyor. Okul birincisi değil. Olayın arkasında çok derin ilişkiler var. Çocuk üzerinden bana zarar vermek istiyorlar. Ailemde, parasal ilişkilerde ya da başka bir şey bulamadılar şimdi beni bununla yıpratmak istiyorlar.
Mikail Boz ne demişti?
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Mikail Boz, fakültenin dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran hakkında www.eksisozluk.com adlı sitede şunları yazmıştı: “Biraz tepeden inme biçimde getirilmiş gibi görünüyor. Günahlarını almayalım ama özgeçmişinde ‘samanyolu tv deneyimi hemen göze batıyor’… Marmara İletişim’de dördüncü ayını tamamlamadan atı aldığı gibi Üsküdar müsküdar bırakmayan, dekanlığa yerleşen profesör. Meğer herif ‘marmara iletişimin mesihi’ imiş, şimdiden tepeden dekan oldu. Pek yakında rektör olursa şaşırmayacağım.”
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
-
Genel4 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer5 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler5 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak