Bizimle İletişime Geçin

Genel

Batı Kültürünün Köklerine Yolculuk

Yayınlandı

-

Rönesanstan beri modern Avrupa kültürünün kökeni Yunan kültüründe aranmıştır. Kısmen yanlış olmayan bu algılama ve yorum, özellikle 19. yüzyıldan itibaren bulaşıcı bir hastalık gibi yayılan Pan-hellenistik ideolojiyle gerçek dışı, romantik bir tarih algılamasına dönüşmüştür. Evet, Avrupa kültürün kökenlerinin eski Yunan kültürüne dayandığı doğrudur, ancak, acaba Yunan kültürünün  kökeni nereye dayanmaktadır? Asıl sorun da budur!

Bu konudaki en önemli eserler araştırmacı Walter Burkert’e aittir. Kısa bir süre önce, yine bir eski çağ bilimcisi Doç. Dr. Mehmet Fatih Yavuz’un türkçe çevirisiyle Burkert’in konuyla ilgili önemli bir eseri daha yayınlandı:

Walter Burkert. Yunan Kültüründe Yakındoğu Etkileri (Çeviri M. Fatih Yavuz). İthaki Yayınları. 2012. İstanbul.

Kitap üç ana başlıktan oluşmakta: Birinci bölümdeki Göçmen Zanaatkârlar da yazar, kültür ve teknolojinin kentten kente dolaşan Yakındoğulu zanatkârlarla nasıl yayıldığını anlatmakta.

İkinci bölüm Bir Kâhin ya da Bir İşfacı: Büyü ve Tıp’ta ise  Doğu metinlerindeki büyü ve iyileştirmenin,  yine aynı etkinin toplumu çok etkileyen sağlık ve inanç alınında Yunan kültürünü nasıl biçimlendirdiğini ortaya koymaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise benzeri bir  etkinin edebi metinlerinde kendisini nasıl gösterdiği örneklerle anlatmaktadır.

Max Weber’e göre başlangıçtaki halk karakterinin en önemli öğesi << Hiçbir şeyi bilmediğini kabul etmektir>>. Bu durum,  kendisini özellikle bir halkın çevre ve tarihsel ödevler karşında bu ya da şu özelliğini nasıl koruduğunu,  terkettiğini ya da bunları nasıl geliştirebildiği konusunda ortaya koymaktadır. Yani Yunanlılar, bilebildiğimiz kadarıyla, her hangi bir köken nedeniyle değil, uzun tarihsel çatışmalar, gelişmeler sonrasında neyse o olabilmişlerdir.

Yunanlılar erken dönemde ait önemli tarihsel evreleri politik güç anlamında kendileri için yaşamış olsalar da, Doğu’nun gelişmiş kültürleri ile çok yönlü ilişkileri olmuş ve onlardan pekçok şey öğrenmişlerdir. Bu ilişkiler, Yunalıların bazı özelliklerini kazanmalarında, bazılarının da olduğunda daha erken gerçekleştirmelerinde ve bunları çok net bir şekilde özümsemelerinde oldukça etkili olabilmiştir. Ancak bu ilişkilerin etkisi ve derinliği uzun zaman gerektiği kadar gerçek anlamda algılanamamıştır. Bu konuda, Walter Burkert’in çığır açan çalışmalarına çok şeyler borçluyuz.  Burkert’in Venedik’de verdiği konferansların metinlerine dayanan İtalyanca baskısı 1999 yılında yayınlandığında hemen Fransızca ve İspanyol’ya çevrilen eser, yazarın kendisi tarafında Almanca’ya ve 2002’de ise büyük oranda aktuelleştirilerek İngilizceye çevrilmiştir.

Kitap konuyla ilgili genel bir girişle başlayıp, Yunanlıların, Doğu’dan nasıl etkilendiklerini ele alan bölümle  devam etmektedir. Burkert, daha ilk bölümdeki alfabe ve yazılı kültür ile ilgili genel bilgilerden hemen sonra, Homeros’un, Mezopotamya kökenli Gilgameş, Enuma, Eliş ve Athrahasis’den ne kadar büyük oranda etkilenmiş olabileceğini (olması gerektiğini); özellikle de anlatım tekniği, tanrıları kavrama, ölümlüler ve ölümsüzler arasındaki ilişkiler konusunda, çok belirgin bir şekilde gözler önüne sermektedir.  Yine aynı şekilde Sokrates öncesi felsefesini Doğu ile birleştiren geleneksel eğilimlerde de aynı etki söz konusudur: Bilgelik edebiyatı, dünyanın oluşumu ile ilgili mitolojiler, evrenin yaratılması konusundaki görüşler. Hangi konuda olursa olsun, Yunanlıarda, kökeni Mısırlılara,  Mezopotamyalılar, Hurrilere, Hititliere kadar izler görülmektedir. Yunanlılarda Thales’le başlayan güneşin tutulmasını önceden hesaplama işi, aslında Ilk kez Babil astronomisinde görülmektedir. Dairenin 360 derceye bölünmesi de ilk kez Babil matematiğinde gerçekleştirilmiştir. ‚Bağımsız bir Yunan felsefesi’’nden söz etmek imkansi gibi gözüküyor.  „Orpheus ve Ägypten“ isimli bölümde ise ölenlerin öteki dünyadaki mutluluğunu garanti altına almak için gerekli inanış ve öğretiler konusunda veriler sunulmaktadır. Yeni kaynaklar Diyonisos mitolojisinin daha beşinci yüzyılda bile yaygınlanmış olduğunu ortaya koymaktadır. Hatta bazı belgeler çok eski bir tanrı olan Diyonisos’un Mısır etkisiyle yaygınlaştığını, yeraltı dünyası ve ruhların gezileri mitolojilerinin de yine aynı kökenli olduğunu göstermektedir.

Yunalıların , Doğuya olan bağlılıklarının gittikçe biraz daha ortaya çıkmasıyla, Yunanlıra özgü tipik öğelerin ne olduğu sorusu da biraz daha ön plana çıkmaktadır. Burkert sonuçta bir tür <çok boyutlu zenginlik>ten söz ederken Yunan kültürünün <Yakındoğu-Akdeniz havzasında devamlı bir birliktelik içinde> yer aldığını da vurgulamaktadır.

Örneğin, Burkert, İlyada’daki bir savaş sahnesini II. Ramses’in şiiriyle karşılaştırmaktadır. İkisinde de kahramanlar, bir tanrının yardımıyla düşmana saldırıp, zafere ulaşmaktadırlar. Bir bölümde pekçoğu  bunu yaparken, bir yerde ise, komutanı kaçtığı için kral tek başına düşmana saldırıp, onları ödürüp, yenmek ister. <Ordum ve savaş arabalarım beni terk edip, içlerinden bir teki bile geri dönmeden öylece bekleyince, ben de tek başıma bütün yabancıları alt ettim>.Bu cümlelerle söylenmek isteyen çok tipik bir durumdur. Bir yandan kralın herkes üzerindeki inanılmaz hakimiyeti, öte yandan anlatılanlardaki gerçeklik payının çok zayıf olması. Kahramanların büyüklüğü, insanı aşan bir boyut kazanmaktadır. Yani Doğu ve Batı arasındaki benzerlikler kadar farklılıklar da oldukça ilgi çekicidir.

Waltert Burkert’in eserinde, pekçok yeni yayınları gözönünde bulundurarak , akkültürasyon, yabancı kültürlerin özümsenmesi, yabancı ve benzeri kültürlerin aralarındaki çatışmalar konusunu da ortaya koymaktadır. Bazı yerlerde ise eski yayınlarındaki verileri tekrarlasa, özellikle de Doğulaşan Devrim ( The Orientalizing Revolution) tekrarlamakla kalmakta. Kaynaklara bakıldığında neredeyse tüm yeni yayınların bildiği gözükmekle birlikte, eserdeki en büyük eksiklik, kütürel transferler konusundaki teorik alt yapıdır. Çünkü son yıllardaki çalışmalarda, yabancı kültür öğelerinin dolaşımı ve özümsenmesi konusunda teorik bir altyapı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda, iki kültür arasındaki çoğrafik ve kronolojik alandaki ortak noktalar çoğaldıkça, akkültürasyon sürecinin hızlandğını göstermektedir. Yani çoğu zaman, günümüzde varolan kültürel karışım ve birleşimden başlangıçtaki öğeleri teker teker ayıklamak çok zordur. Kitap, bu konudaki teorik eksikliğe rağmen <Yunan Mucizesi>ne eleştirel yaklaşmak için çok önemli bir kaynak.

Walter Burkert’in kitabını  Yunan uygarlığının gelişiminin Doğu’ya çok şey borçlu olduğu şeklinde özetlenebiliriz.  Burkert, 7. yüzyılda, askeri genişleme ve büyüyen ekonomik aktivitelerle bağlantılı, Yakındoğu’dan Batı’ya okuryazarlık dahil kültürel bir yolun açıldığını ve Yunanların şaşırtıcı bir şekilde, Doğu’dan aldıklarını hemen kendilerine adapte ettiğini, çok geçmeden de Yunan dünyasının Akdeniz uygarlığının liderliğini ele geçirdiğini yazılı kaynaklarla açıkca ortaya koymaktadır. Yazara göre bunu sağlayan da, Doğulu göçmen zanaatkârlar aracılıyla Batı’ya ulaşan kültür ile Doğu’dan Batı’ya farklı yollarla aktarılan büyü ve tıp çalışmalarıdır.

Özetle söylersek,  Batı’da çok derinlere inen Doğulu bir kültür var ve  Batı kültürünün ana kökelneri de buradan beslenmiştir.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 25 bin öğretmen ataması sürecini başlatıyoruz

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Kritik Kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenlere müjdeyi verdi. Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere, 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlatıyoruz.” dedi.

“25 BİN YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ”

Erdoğan’ın açıklamalarından en dikkat çekeni öğretmen atamaları oldu. Binlerce öğretmene müjdeyi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere toplam 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattığımızın müjdesini bugün gençlerimizle paylaşmak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız kapsamlı bilgilendirmeyi önümüzdeki dönemlerde yapacak.” dedi.

Okumaya Devam Et

Genel

İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:

27 Şubat 2025 Perşembe günü saat 10.00’da Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen İŞKUR Gençlik Programı Noter Kurasında ismi açıklanan öğrencilerin başvuru için hazırlamaları gereken evraklar aşağıda belirtilmiştir.

1. Kimlik Belgesi Fotokopisi

2. Adli Sicil Kaydı

3. Banka Hesap Numarası

4. Barkodlu SGK Hizmet Dökümü Listesi (Kendi ve aynı hanede yaşayan ve öğrenci olmayan 18 yaş üstü herkes için)

5. İkametgah Belgesi; kendi için, aileyle aynı ikamette ise aynı hanede ikamet edenleri gösteren Safahatli Nüfus Kayıt Belgesi

6. Aynı hanede bulunan çalışan kişilere ait maaş bordrosu (onaylı, imzalı)

Kişilerin tüm belgeleri 05 Mart 2025 Çarşamba günü 16.00’a kadar Rektörlük Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına şahsen elden teslim etmeleri gerekmektedir.

Hane Gelir Kontrolünün Yapılması: Başvuru tarihindeki Adres Kayıt Sistemi (AKS)’ne göre aynı adreste ikamet edenlerin, programa başlangıç tarihi dikkate alınarak ulaşılabilen en yakın döneme ait gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri aylık toplam kazançlarının asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen bir aylık asgari ücretin net tutarının üç (3) katını aşması halinde söz konusu adreste ikamet eden öğrenciler programa katılamaz.

Bu şart Genelge’nin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası (Programdan ayrılan ya da ilişiği kesilen katılımcının yerine; yedek listeden, yedek listeden boş kontenjanın karşılanamaması halinde ise Yönetmelik ile belirlenen başvuru ve katılım şartları ve bu Genelgenin 8 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında belirtilen şartları sağlayan Kuruma kayıtlı kişiler arasından ilana çıkılmadan yeni katılımcılar dâhil edilebilir. Kuruma kayıtlı kişiler arasından programa katılımcı eklenmesi halinde başvuran listesine geri dönülemez.) kapsamında programa eklenecek öğrenciler için de aranır.

AKS’ye göre yerleşim yeri adresi veya diğer adres bilgisi yurtlar ve sığınma evleri ve benzeri toplu yaşam alanları olanlar ile 08/03/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında kimlik bilgileri gizlenenler için hane gelir şartı aranmaz.

Not: Tüm belgeler kontrol edildikten sonra Başvurusu kabul edilenler 10 Mart 2025 tarihi itibariyle işe başlatılacaktır. Başvurusu kabul edilmeyen öğrencilerin yerine yedek listeden öğrenciler seçilecektir. Yedek liste ilan edildikten sonra belirlenecek tarihte işe başlama gerçekleştirilecektir.

 

Okumaya Devam Et

Genel

Trakya Kariyer Fuarı 2025’in Açılışı Gerçekleşti

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi destekleriyle “Geçmişin İzinde Geleceğini Keşfet” mottosuyla düzenlenen 2025 Trakya Kariyer Fuarı’nın (TRAKYAKAF) açılışı, İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Marmara Bölgesinin en büyük kariyer fuar organizasyonu olarak dikkat çeken 2025 TRAKYAKAF’ın açılış törenine; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkan Danışmanı Doç. Dr. Sinan Keskin, Adalet ve Kalkınma Partisi Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Çanakkale 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Kırklareli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Raif Cergibozan, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak,  Çanakkale Adalet Komisyonu Başkanı Eray Doğan, Çanakkale İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Özkan, Çanakkale Baro Başkanı Av. Ardahan Dikme, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale protokolü, kurum ve kuruluş müdürleri,  siyasi parti ve STK temsilcileri, ÇOMÜ’nün akademik, idari yöneticileri ile personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan tören; ÇOMÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Senfoni Orkestrası’nın müzik dinletisinin ardından ÇOMÜ ve TRAKYAKAF 2025’in tanıtım filmlerinin izlenmesi ile devam etti.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu açılış konuşmasında,  TRAKYAKAF 2025’in öğrencilerimizin ve mezunlarımızın sektörden temsilciler ile buluşması için çok önemli bir fuar olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

Türkiye’nin Geleceğini Şekillendirecek Büyük Bir Buluşmaya Tanıklık Ediyoruz

Bugün burada, gençlerimizin kariyer planlamalarına yön vermek, onları iş dünyasıyla buluşturmak ve istihdam olanaklarını artırmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Kariyer planlaması, bireyin sadece mesleki bir yol haritası çizmesi değil, aynı zamanda kendi potansiyelini keşfetmesi ve ülkesine, insanlığa katkı sağlayacak bir misyona sahip olması anlamına gelir. Bugün burada, yalnızca iş arayan gençler ile işverenleri bir araya getirmiyoruz; aynı zamanda Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek büyük bir buluşmaya tanıklık etmekteyiz.

Uygulamalı Eğitim Modelleriyle, Öğrencilerimizi Sektöre Hazırlıyoruz  

İçinde bulunduğumuz çağda; bilginin hızla üretildiği, teknolojik dönüşümün toplumsal yapıları yeniden şekillendirdiği ve iş gücü piyasalarının sürekli evrildiği bir süreçten geçmektedir. Yapay zekâ, büyük veri, dijital dönüşüm ve otomasyon gibi yenilikler, mesleklerin doğasını değiştirirken, iş dünyasında başarılı olmanın en önemli unsurlarını da belirlemektedir. Artık yalnızca diploma sahibi olmak değil, sürekli öğrenmeye açık olmak, yenilikçi düşünebilmek, analitik becerilere sahip olmak ve etik değerleri güçlü bir şekilde benimsemek bireyleri öne çıkaran temel unsurlar haline gelmiştir. Bu noktada, devletimizin ulusal ve bölgesel hedefleri doğrultusunda üniversitelerin rolü her zamankinden daha kritik hale gelmiştir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, öğrencilerimizin yalnızca akademik bilgiyle donanmasını değil, aynı zamanda uygulamalı eğitim modelleriyle sektörel deneyim kazanmalarını, girişimcilik ekosistemine dahil olmalarını ve yenilikçi projeler geliştirmelerini teşvik etmekteyiz. Çünkü biliyoruz ki, çağın gerekliliklerine uygun nitelikli insan kaynağı yetiştirmek, yalnızca bireylerin değil, toplumların refahını artıran en önemli unsurdur. Bugün burada bulunan kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları, sadece birer işveren değil, aynı zamanda geleceğin yeteneklerini keşfetmek, onları yönlendirmek ve onlara yatırım yapmak isteyen kıymetli paydaşlarımızdır. Bu fuar vesilesiyle öğrencilerimizin, sektördeki profesyonellerle doğrudan temas kurarak kariyerlerini inşa etmelerine katkı sağlayacak olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Bu Fuara Katılmak, Milletimizin Geçmişinden İlham Alarak Geleceğe Yön Vermek Demektir

Kıymetli katılımcılar, Çanakkale, tarihin en büyük mücadelelerinden birine sahne olmuş ve “Çanakkale Geçilmez” ruhuyla direnişin, fedakârlığın ve zaferin sembolü haline gelmiş kutsal bir toprak parçasıdır. Bugün burada bulunmak, sadece bir kariyer fuarına katılmak değil, aynı zamanda milletimizin geçmişinden ilham alarak geleceğe yön vermek anlamına da gelmektedir. Unutmayalım ki, başarıya ulaşmanın yolu, kararlılıkla ve azimle çalışmaktan geçer. Her bir gencimizin kendi alanında en iyi olmak için mücadele etmesi, hem bireysel hem de toplumsal kalkınmamız için büyük önem arz etmektedir.

Rektör Erenoğlu, konuşmasının sonunda,  başta Trakya Kariyer Fuarı’nın düzenlenmesine öncülük eden Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’ne, Çanakkale Valisi Ömer Toraman’a ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Protokol konuşmaları sırasıyla; Çanakkale İYİ Parti Milletvekili Rıdvan Uz, CHP Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan tarafından gerçekleştirildi.

Çanakkale İYİ Parti Milletvekili Rıdvan Uz, “Böyle bir organizasyonda gençlerimizi bir araya getiren başta ÇOMÜ Rektörlüğüne, Çanakkale Valiliğine ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu vatanı bizlere emanet eden tüm şehitlerin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi ve TRAKYAKAF 2025’in öğrenciler, mezunlar ve bölge için önemine değindi.

CHP Milletvekili İsmet Güneşhan, fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederek, “Gençlerimiz salonu doldurmuş. Bunu görmek beni çok mutlu etti ve geleceğe umutla bakmamı sağladı. Gençlerimizin geleceğe yönelik kariyer planlamasında fuar büyük katkı sağlayacak. Gençlerimiz geleceğimizin teminatı” dedi.

“TRAKYAKAF 2025 eminim ki özellikle gençlerimizin geleceğe sağlam adımlarla yürümesine önemli bir katkı sağlayacak. Ayrıca bölgemizin kalkınmasına, istihdamına da ciddi katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum” diyen Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale’nin tarihi, kültürel değerleriyle ve müstesna coğrafyası ile çok özel bir yer olduğunun altını çizerek “Çanakkale bir üniversite, bir öğrenci kenti. Aynı zamanda sanayi ve teknoloji potansiyeli yüksek bir kent. Onun için Üniversitemiz kentimiz için çok önemli. Bu bağlamda yerel yönetim olarak Üniversitemiz ve iş dünyası ile ilişkileri çok önemsiyoruz” dedi.

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, “Çanakkale olarak TRAKYAKAF 2025’e ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bizden önce bu fuarı yapmış olan illerimizden de destek alarak bu sene Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörünün ve çalışma arkadaşlarının yoğun gayreti ile bu fuarı sizler için hazırlamış bulunuyoruz. Bütün bu hazırlık ve telaş gençlerimiz için. Her biriniz birbirinizden farklısınız ve her birinizin yetenekleri birbirinden farklı. Gençlerimize inanıyor ve güveniyoruz. Amacımız yetenekleriniz doğrultusunda ülkemizin kamu, özel sektörünü ve sivil toplum alanını iyi tanımanızı sağlamak ve etkileşim içerinde olmanızı sağlamak. Bu sayede kendinize özellikle mezuniyet sonrası bir hayat çizgisi oluşturmanız. Doğru adımlar atabilmeniz ve doğru tercihler yapabilmeniz. Bütün bu çaba ve bu telaş bunun için. Sevgili gençler Türkiye son dönemlerde istikrarlı bir şekilde büyüyen nadir ekonomilerden birine sahip. Bu büyümü nüfus artışı göz önüne alındığında çok daha kıymetli. Öte yandan bu büyüyen ekonomi sayesinde işsizlik oranı düşüyor. Bu da çok önemli veri. Bunu sağlayan en önemli faktör de Türkiye’nin dinamik özel sektörü. Bu fuar, işte bu istihdam alanında gençler ile özel sektörü bir araya getiren bir vesile olduğunu düşünüyoruz. Bu fuarın organizasyonunda Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisimizin çok önemli desteği ve emeği var. Yurt satında bu fuarları organize ediyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. TRAKYAKAF 2025’te emeği geçen her kese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan ise “Bu kariyer fuarları Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisimizin organize ettiği çok önemli bir etkinlik ve geleneksel hale geldi. Bu bağlamda gençlerimizin bu etkinliğe ilgi göstermesi ve özellikle işverenlerle buluşmaları çok önemli bir fırsat. Özellikle bu organizasyona destek veren işverenlere de çok teşekkür ediyorum. Ben bu vesileyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR olarak gençlerimize verdiğimiz hizmetlerden de bahsetmek istiyorum. Özellikle gençlerimizi İŞKUR Gençlik Portalına davet ediyorum. Hakikaten bu sene Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve İŞKUR’un organizasyonunda İŞKUR Gençlik Programı üniversitelerde bir uygulamalı eğitim programı vesilesiyle bu dönem 100 bin önümüzdeki dönem 200 bin ve 5 yılın toplamında 1 Milyon öğrenciyi iş hayatına hazırlamak konusunda büyük bir fırsat sunuyor. Bu bağlamda hem üniversite hayatında staj, İŞKUR Gençlik Programı ve diğer programlar vesilesiyle mezun olmadan önce iş hayatına hazırlanmak çok önemli. Aynı zamanda mesleki ve teknik bilgilerimizi hem teorik hem de pratik bilgileri en iyi şekilde öğrenmeye çalışmak çok önemli.” diyerek bunun önemli bir çalışma disiplini gerektirdiğini kaydetti.

Protokol konuşmalarının ardından fuara destek veren ana sponsorlar arasında yer alan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Davut Doğan, Golteks Petrol ve Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kaplan, Kale Grubu’ndan Genel Müdür Süleyman Soysal, İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi adına Zeynep Aslan ve Çanakkale Bahçeşehir Koleji adına Emine Yıldız’a plaket takdim edildi. Ayrıca fuara katkı sunan kurum ve kuruluşların temsilcilerine plaket takdimi gerçekleştirildi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Rektör Erenoğlu ve protokol üyeleri stantları gezdi.

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR