Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

“Bursların kesilmesi mümkün değil”

Yayınlandı

-

Şike, doping, dünya kupaları, turnuvalar derken Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sanki sadece “spor bakanı” gibi göründü kamuoyunda. Aslında aynı zamanda gençliğin bakanı Kılıç. Bu nedenle kendisine son dönemde Türkiye’de yaşanan olaylarda öne çıkan gençlerle ilgili Akşam gazetesinin sorularını yanıtladı.

– Üniversitelilerin mali problemleri ve barınma gibi sıkıntılarını gidermek için neler yapıyorsunuz? 

1 milyon 300 bin öğrenciye doğrudan ulaşan Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu öğrencilerden 309 binini Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlara yerleştiriyor. Üstelik 1961’den bu yana Yurt-Kur Genel müdürlerine tanınan yüzde 5’lik kontenjan ayrıcalığı da tarafımdan kaldırıldı. Yani herkes 10 maddeden oluşan kriterlere uygun yurtlara yerleştiriliyor. Yurtlara yerleştirilen öğrencileri burs ve krediye ilaveten 204 TL yemek katkısı yardımı da yapılıyor. Ayrıca yeni eğitim döneminde 309 bin gence ücretsiz internet hizmeti verilecek. Ağustos 2013 itibariyle 301 bin 175 öğrenci bakanlıktan, 433 öğrenci diğer kurumlardan geri ödemesiz burs alıyor.

– Yurtdışında okuyan Türk öğrencilere de burs imkânı sağlıyor musunuz?

Yurtiçindeki bu öğrencilere ilaveten kurumun KKTC’de iki yurdu, dünyanın 26 farklı ülkesinde ise eğitim desteği sağladığı öğrencileri var. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun karşılıksız bursla yurtdışında okuttuğu öğrenci sayısı 714 kişiye çıkmış durumda. Bu öğrenciler arasında özürlü öğrenciler önemli bir yer tutuyor. Bakanlık yurtdışında okuyan 6 bin 712 öğrenciye de burs miktarı kadar kredi desteği veriyor. Kredilerin geri ödemesine ise öğrencileri mezun olup yeni bir işe girmedikçe başlanmıyor.

– Türkiye’de şu an kaç öğrenci yurdu var?

Türkiye genelinde 81 il 142 ilçede 360 yurdumuz var. Buna ilaveten KKTC’de de iki yeni yurt açtık. Böylece sayı 362’ye çıktı. Yurtlarımızda 309 bin lisans, yüksek lisan ve doktora öğrencisi kalıyor. 184 yeni yurt projemiz var. 184 yurdun bitmesi ve kiralamalarla beraber hedefimiz Türkiye’deki yatak kapasitesini 500 bine rakamına yaklaştırmak. Şu an daha ziyade devam eden büyük komplekslerimiz, kampuslarımız var. Mersin’de 3 bin 500 kişilik yurt hizmete açtık. İstanbul Zeytinburnu’nda yılsonunda 3 bin 500 kişilik yurt hizmete açacağız. İzmir’de 4 bin, Ankara’da 10 bin kişilik yurt projelerimiz var.

BURSLARIN KESİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

– Gezi olaylarında tutuklanan öğrenciler hakkında bir girişiminiz olacak mı? 

Eylemlere katılan öğrencilerin burslarının kesileceğine dair bir yaygara var. Böyle bir şey mümkün değil. Kaldı ki eylemlere katılan öğrencileri tespit etmemiz de mümkün değil. Üniversitelerden, YÖK’ten herhangi bir işlem bilgisi gelmesi halinde öğrenci eğer suça karışmışsa hakkında işlem yapabiliyoruz. Kurum olarak kim eylemlere katıldı kim katılmadı diye bir tespitte bulunmamız söz konusu da mümkün de değil. Ama kredi yurtlarında bu konuda yönetmelik belli. Bu yönetmeliği biz hazırlamadık. 1997’dan bu yana yürürlükte. Eylemlere karışan öğrencilerle ilgili bizim bir tespitimiz yok. Olmaz.

KARALAMAYA YÖNELİK HABERLER

– Eylemci öğrencilerle ilgili işlem yapacak mısınız?

Gezi Parkı olaylarına katılan ve tutuklanan öğrencilerin listesi diye bir liste yok. Öyle bir çalışma yapıldığı da yok. Bu yöndeki haber ve yorumlar karalamaya yönelik. Birilerinin aklından geçenleri bize yamamaya çalışıyorlar. Aklımızın ucundan bile geçmiyor böyle şeyler. Böyle bir gündemimiz yok. Gençlerle aynı kümede kaynaşmayı, bir arada olmayı, birlikte aktiviteler yapmayı, projeler geliştirmeyi, ülkemizle alakalı adımları birlikte atmayı kurguluyoruz ve buna yönelik çok kurumsal çalışmalarımız var.

HEDEF 1 MİLYON ÖĞRENCİ

– Yeni öğretim yılında öğrencilere ne kadar burs vermeyi planlıyorsunuz? 

400 bin burs vermeyi planlıyoruz. Ayrıca  isteyen her öğrenciye 280 TL kredi veriyoruz. Bu rakam şu anda 900 bine yakın. 1 milyonu da bulsa, isteyen her öğrenciye kredi vereceğiz. Burs ve kredi oranları aynı. Yılbaşından sonra enflasyonun biraz üstünde artış sağlayacağız.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR