Bizimle İletişime Geçin

Genel

Bir Ozan, Bir Kitap, Bir Savaş, Bir Kent

Yayınlandı

-

İnsanoğlu savaşsız yaşayabilir mi?

Tarih bizi bu konuda pek umutlandırmıyor. Yazılı ve sözlü belleğin en eskileri bile hep savaşlardan söz ederler. Batı edebiyatının yazılı en eski eseri İlyada Destanı bir savaşı, Troia kentinin yakılıp yıkılmasını anlatmaktadır. Bu destan sonrasında Troia, binyıllardan beridir alevler içindeki bir kentin sembolü olmuştur. Bu kent, en büyük savaşı, eşi benzeri olmayan öfkeyi, anlatılamaz kederleri, herşeyi tersine çeviren hileleri, yok olup giden kentleri ve umutları en iyi şekilde anlatmak için başlangıç noktasıdır.

Kentler insanlık tarihinin en can alıcı yerleridirler. Oralar sadece ticaret ve politika yapılan yerler değil, aynı zamanda anıların korunmuş hazinesi, arşivi, müzesi, kütüphaneleridir de. İşte savaşın ve kahramanlık dolu trajedilerin, evrensel acıların (aşk, ölüm, yokoluş) başkenti olan Homeros’un Troia‘sı, toprağında insanlık tarihinin unutulmaz anekdotlarını barındırmaktadır. Bu kent ve efsanesi, insanlık tarihinde başından beri yaşanmışların, yaşanacakların da belgeselidir bir anlamda.

Ama nedir, kimdir bir kenti ölümsüz kılan?

Ozanlar ozanı Homeros.

O olmadan ne Troia ne de İlyada varolabilirdi. Peki ama binyıllardan beridir bir kenti hep canlı tutmayı başaran bu ozan kimdir, nerede, ne zaman yaşamış, eserlerini nasıl vermiştir?

Antik dönem kaynakları bu sorulara kesin cevaplar vermekte yetersiz kalıyor. Genel kabul gören kaynaklarda bir ‘atasözü’ niteliğini almış şu tanımlama oldukça yaygındır: ‘Homer caecus fuisse dicitur’, yani Homeros’un kör olduğu söylenir. Ozanın ömrünün ikinci yarısı için geçerli olduğu kabul edilen bu konuyla ilgili geç dönemlerden kalan pekçok yazılı metin de bulunmaktadır.

Ozanın nereli olduğu ile ilgili kuşkular da, onun ne zaman yaşadığı sorusunda da devam etmektedir. Bütün söylenenler olasılıklardan meydana gelmektedir. Thukydides’in ozanın ne zaman yaşadığı bildikleri çok sınırlıdr: ‘Troia Savaşı’ndan çok çok sonraları yaşamış…’. Herodot ise tarih kitabında ‘Bana göre Hesiod ve Homeros benden en çok dörtyüzyıl önce yaşamışlardır…’ der.

Kısaca söylemek gerekirse Homeros‘un kendi yaşadığı çağdan onunla ilgili elimizde hiçbir yazılı belge bulunmamaktadır. Ozanımız üstüne eldeki belgelerin hepsi kendisinden sonra yazılmıştır. Söz konusu bu belgelerin en eskileri M.Ö.7. ve 6. yüzyıldan kalmadır.

Homer filolojisi araştırmaların artık kesin olarak verebildiği bir tarih ise Askralı ozan Hesiod’un M.Ö. 700’lerden önce doğmuş olduğudur. İlyada‘nın  ozanından sonraki en eski ve en önemli Epikurcu şair olan Hesidos’un babası ise Batı Anadolu’daki Kyme’de doğmuştur. Hesidos kelime hazinesi üzerine yapılan araştırmalar onun İlyada ve Odysseia destanlarını bildiğini kesinleştirmiştir.

Bu konuda, içeriğiyle ilgili oldukça dikkatli olunması gereken bir belge daha bulunmktadır. Bir tek elyazması olarak bizlere ulaşan bu belge ‘Homeros ve Hesiodos’un Geçmişi ve Yarışmaları’ adını taşımaktadır. Euboia’daki Khalkis kentinde iki ozanın yarışmasını (Bunu Anadolu’daki ozan atışmalarıyla da karşılaştırabiliriz) anlatan elimizdeki bu belge İmparator Hadrian’nın yönetimde olduğu döneme tarihlense de (117-138) el yazmasının kendisi M.Ö. 4. yüzyılda yaşamış olan Alkidamas’dan kalma olduğu kesindir. Bu belge üzerinde yapılan incelemeler anlatılan hikayenin tümüyle Alkidamas’ın hayalinden doğmadığı, tam tersine Alkidamas‘ın Heraklit, Theognis, Aristophanes ve Thukydides’den yaptığı alıntıların da gösterdiği gibi eski bir öze sahip olduğunu ortaya koymuştur. Burada adı geçen Aristophanes, Attikalı komedi yazarı Aristophanses değil, yazdığı eleştirel bir Homeros metni yaklaşık 195‘ler kadar İskenderiye Kütüphanesi’den korunmuş olan  Bizanslı Aristophanses‘dir (M.Ö. 257-180).

Hesiodos’un Khalkis’de olduğunu kendisinden bilmekteyiz. ‘İşler ve Günler‘ deki bir yerde Euboia’daki yarışmadan da söz eder:

Yalnız Euboia’ya gittim bir kez, Aulis’e,

Hani o Akhaların koca bir ordu toplayıp da

Kutsal Hellas’tan kızları güzel Troia’ya giderken

Denizlerin durulmasını bekledikleri yere.

Ordan da Khalkis’e gitmiştim

Yiğit Amphidamas’ın yarışlarına katılmaya:

Birçok ödüller konmuştu kahraman oğulları.

Herkes bilir benim orada

Bir yiğitlemeye birinci gelip

İki kulplu üç ayak kazandığımı‘ (İşler ve Günler 650- 657. Türkçesi: S. Eyuboğlu- A. Erhat).

İki ozan arasındaki bu yarışmayı tarihsel bir olay kabul ettiğimiz de bile iki ozanın kısa bir zaman dilimi içinde yaşamış olduklarını ortaya çıkmaktadır. Modern Homeros araştırmaları çok büyük bir ihtimalle Homeros’un Hesidos’dan çok uzak olmayan bir dönemde (M.Ö. 8. yüzyılda) yaşadığını ortaya koymuştur.

Peki öyleyse farklı zamanlarda yaşadıkları neredeyse kesin olan bu iki ozanı yarıştırıp, yarışı tarımdan söz edip barışcıl bir görüş savunuyor diye Hesidos’a kazandırmanın anlamı ne olabilir?

Pekçok Homeros araştırmacısı gibi Azra Erhat da bu soruya iki şair arasındaki sınıfsal farkın (sınıf felsefesinin) kırsal kökenli olan Hesidos’un, kentsel kökenli (karekterli) olan Homeros‘ ve doğal olarak da İonya’ya karşı zaferi olarak değerlendiriler.

Helenistik ve Roma döneminden kalma, Homeros’un hayatını konu olan bu ve buna 7 tane ‘vita-hayat hikayesi’ mevcuttur. Bu yazılı metinler ve Homeros’un yaşadığı dönem arasında 700 yılı aşam bir zaman dilimi vardır. Bu nedenle söz konusu bu hayat hikayelerinin kesin tarihsel gerçeklere dayanan biyografiler olarak algılanması doğru değildir. Ancak  Homeros uzmanlarının yaptığı çalışmalar bu biyografilerin M.Ö. 3. ve 4. yüzyıla dayandıklarını göstermiştir. Hatta bazı detayların M.Ö. 7. yüzyıla kadar geri gittiği de saptanmıştır. Örneğin Homeros’un doğum yeri. Ozanın İyonya’daki Smyrna (İzmir)’de doğduğu ile söylence M.Ö. 600’lere kadar geri gidiyor olmalıdır, çünkü o dönemlerde en görkemli dönemlerini yaşayan kent, Lidyalı kral Alyattes tarafından yakılıp yıkılmış ve daha sonra da unutulup gitmişti. Homeros’un öldüğü yer olduğu iddia edilen Kiklad adalarındaki  Ios adası ile ilgili veriler de Romalı ozan Bakchlides tarafından M.Ö. 5. yüzyıla kadar geri götürülmektedir.

En azından 20 kent Homeros’un anayurdu olma onuruna sahip çıkmaktadır. Daha önce belirttiğimiz gibi ilk sırada Smyrna yer almaktadır, ama bunun yanı sıra Kyme, Ithaka ya da Atina’nın da isimleri geçmektedir. 20. yüzyılın başlarında ünlü eski çağ filoloğu Wilamowitz-Moellendorf bu konuda şöyle demektedir: Homeros anayurdu olmak için yedi kent birbiryle yarışmaktadır. En önemli bilgilerinin temel eğitime dayandığı cahiler bile bunu bilmektedir’. Bu amansız mücadeleyi Smyrna’nın neden kazandığını ise şöyle açıklar: İşte böyledir, çünkü Smyrnalı ozan Homaros ya da Homeros varlığı konusunda hiç kuşku kalmamıştır’.

Yeni araştırmalar başka bir sonuç ortaya konmadığı sürece, Homeros’un doğum yeri, Batı Anadolu’daki antik Foça (Phokaia), Smyrna (İzmir’in 8 km. kuzeyinde) ve Değirmendere (Kolophon) arasındaki bölge olarak geçerliliğini koruyacaktır. Belki Milet’e kadar olan kıyı çizgisini de bu alan içinde düşünmek doğru olacaktır.

Önümüzdeki yazılarda, ozanın 2700 yıl önce yazıya geçirdiği destanın günümüze kadar gelen serüvenini ele alacağız.

 

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Genel

comuhaber.com, FAKÜLTE PROGRAMLARI SINIF WHATSAPP GRUPLARI (2025)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2025 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  Ekonometri
  İktisat
  İşletme
  Kamu Yönetimi
  Maliye
  Uluslararası İlişkiler
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  Finans ve Bankacılık
  Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  İş Sağlığı ve Güvenliği
  Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  Enerji Yönetimi
  Gıda Teknolojisi
  Sağlık Yönetimi
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi
  Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
  Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği
  Su Ürünleri Mühendisliği
Diş Hekimliği Fakültesi
  Diş Hekimliği
Eğitim Fakültesi
  Coğrafya Öğretmenliği
  Fen Bilgisi Öğretmenliği
  İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  İngilizce Öğretmenliği
  Japonca Öğretmenliği
  Kimya Öğretmenliği
  Okul Öncesi Öğretmenliği
  Özel Eğitim Öğretmenliği
  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  Sınıf Öğretmenliği
  Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  Türkçe Öğretmenliği
Fen Fakültesi
  Biyoloji
  Fizik
  İstatistik
  Kimya
  Matematik
  Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)
  Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İlahiyat Fakültesi
  İlahiyat
İletişim Fakültesi
  Gazetecilik
  Radyo, Televizyon ve Sinema
  Yeni Medya ve İletişim
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
  Arkeoloji
  Coğrafya
  Felsefe
  İngiliz Dili ve Edebiyatı
  Psikoloji
  Sanat Tarihi
  Sosyoloji
  Tarih
  Türk Dili ve Edebiyatı
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  Peyzaj Mimarlığı
  Şehir ve Bölge Planlama
Mühendislik Fakültesi
  Bilgisayar Mühendisliği
  Biyomühendislik
  Çevre Mühendisliği (İngilizce)
  Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  Gıda Mühendisliği
  Harita Mühendisliği
  İnşaat Mühendisliği
  Kimya Mühendisliği
  Yazılım Mühendisliği (İngilizce)
Sağlık Bilimleri Fakültesi
  Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  Ebelik
  Hemşirelik
Siyasal Bilgiler Fakültesi
  İktisat (İngilizce)
  İşletme (İngilizce)
  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Spor Bilimleri Fakültesi
  Spor Yöneticiliği
Tıp Fakültesi
  Tıp
Turizm Fakültesi
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  Turizm İşletmeciliği
Ziraat Fakültesi
  Bahçe Bitkileri
  Bitki Koruma
  Tarım Ekonomisi
  Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
  Tarımsal Biyoteknoloji
  Tarımsal Yapılar ve Sulama
  Tarla Bitkileri
  Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
  Zootekni

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et

Genel

comuhaber.com, MYO PROGRAMLARI WHATSAPP GRUPLARI (2025)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2025 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Ayvacık Meslek Yüksekokulu

Bayramiç Meslek Yüksekokulu

Biga Meslek Yüksekokulu

Çan Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu

Gökçeada Meslek Yüksekokulu

Lapseki Meslek Yüksekokulu

Yenice Meslek Yüksekokulu

Okumaya Devam Et

Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 25 bin öğretmen ataması sürecini başlatıyoruz

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Kritik Kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenlere müjdeyi verdi. Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere, 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlatıyoruz.” dedi.

“25 BİN YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ”

Erdoğan’ın açıklamalarından en dikkat çekeni öğretmen atamaları oldu. Binlerce öğretmene müjdeyi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “10 bini Milli Eğitim Akademisi’ne olmak üzere toplam 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattığımızın müjdesini bugün gençlerimizle paylaşmak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız kapsamlı bilgilendirmeyi önümüzdeki dönemlerde yapacak.” dedi.

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR