Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Daha iyi ödül için girdim

Yayınlandı

-

Daha iyi ödül için girdimSınavlarda derece yapıp prestijli üniversiteleri kazandıkları halde dershanelerin vaat ettikleri ödüller nedeniyle ikinci yıl tekrar sınava giren öğrenciler konuştu.

Haksız rekabet tartışmaları, seçkin üniversitelere girdiği halde, dersanelere reklam amacıyla promosyon için yeniden sınava giren öğrencileri akıllara getirdi. 2007’de Boğaziçi’ne giren Onuk ve Ahıskalı, araba için yeniden sınava girdiklerini açıklamıştı.

Star Gazetesi’nden Erdinç Akkoyunlu’nun haberine göre haksız rekabet nedeniyle kapatılması planlanan dersanelerle ilgili sürdürülen tartışmada Başbakan Erdoğan’ın ‘garabet’ diye tanımladığı sistem, 2008 yılındaki ÖSS sınavında yaşanan promosyon yarışıyla gündeme gelmişti. Dersanelerin “En çok şampiyon bizde var” yarışıyla başlayan ve bir önceki yılın şampiyonlarının araba, para gibi ödülleri almak için yeniden sınava girmesiyle çığırından çıkan yarış, günlerce manşet olmuş ve tartışılmıştı.

Daha iyi ödül için girdim

2007 yılında ÖSS’nin şampiyonları Çağrı Berk Onuk, Murat Ahıskalı, Çağrı Sert adlı öğrenciler, Boğaziçi ve Princeton gibi dünyanın sayılı üniversitelerine kayıt yaptırmalarına karşın eski dersanelerinin ÖSS şampiyonlukları için vaat ettikleri otomobil ve para ödülünü az buldukları için yeni dershanelerle “anlaşmalar” yapıp 2008 yılında ÖSS’de şampiyonluk yaşamışlardı. Bu başarılı öğrencilerin tekrar sınava girmelerini dersane yöneticileri “Bir kez daha tatmin yaşamak istediler” diye açıklamaya çalışırken, asıl itiraf ise yeni dersanelerine transfer olup şampiyonluk yaşayan öğrencilerden gelmişti. Çağrı Sert, 2007 yılında Uğur Dersanesi öğrencisiydi ve Sözel – 2 ile Fransızca bölümünde 1. olmuştu. 2008 yılında ise bu kez FEM dershanesi öğrencisi olarak sınava girdi ve ÖSS 2. oldu. Sert, ‘Boğaziçi’nde okurken neden tekrar sınava girdiniz’ sorusuna şu yanıtı vermişti: “Okulumdan memnunum. Uğur Dershanesi, vereceğini söylediği ödüllerin onda birini bile vermedi.Boğaziçi Üniversitesi’nden oda arkadaşım geçtiğimiz yıl 2. olmuştu. Daha büyük ödül aldı. Bu yıl yeniden sınava girdi ve 3. oldu. O başka bir dershaneye kayıt yaptırdığı için benden yine daha fazla ödül alacak. Ben de başka bir dershaneye kayıt yaptırıp sınava girdim.”

OTOMATİK VİTES İSTEDİM

ÖSS’de 2007 yılının Eşit Ağırlık2 ve Sözel2 bölümünün 1. olan ABD’deki Princeton’ın öğrencisi Çağrı Berk Onuk, 2007’deki dershanesinin laptop teklifini rededip 2008’de şampiyonluk durumunda otomobil vaat eden Berk Dersanesi ile anlaşarak sınava girip şampiyon olmuştu. Onuk, tekrar sınava girişini, “Geçen sene gittiğim dersane sözünü tutmadı, istediklerimi alamadım. Birinci oldum. Dersanemden bana Citroen C-4 marka otomobil alacakları bildirildi. Ben de otomatik vitesli olmasını istedim” demişti. 2007’nin EA ikincisi Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Murat Ahıskalı ise 2008’deki Fem Dershanesindeki öğrenciliğiyle Sözel2’deki 3’üncülüğünü soranlara “Geçen sene bir otomobile eş değer bir para ödülü verdiler. Bu sene de verirler herhalde” demişti.

ON5YİRMİ5

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR