Bizimle İletişime Geçin

Kariyer

Her Üç Üniversite Mezunundan Birisi İşsiz!

Yayınlandı

-

11-1 copyTürkiye’de 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 18.7’si işsiz iken yükseköğretim mezunu olan gençlerde bu oran yüzde 29.3’e çıkıyor. Yani üniversite okuyan gençlerin üçte biri işsizlikle boğuşuyor. Lise mezunu gençlerin ise 5’te 1’i işsiz.

Türkiye’de 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 18.7’si işsiz iken, yükseköğretim mezunu olan gençlerde bu oran yüzde 29.3’e çıkıyor. Yani üniversite okuyan gençlerin üçte biri işsizlikle boğuşuyor. Lise mezunu gençlerin ise 5’te 1’i işsiz.

Genç işsizlik oranı 2013 verilerine göre erkeklerde yüzde 17, kadınlarda yüzde 21.9. Yükseköğretim mezunu gençler dikkate alındığında genç erkeklerde işsizlik oranı yüzde 23.4’e çıkarken genç kadınlarda işsizlik yüzde 34.4’e ulaşıyor.

Ekonomi Servisi – Türkiye genelinde işsizlik oranı 2013’te yüzde 9.7 olurken 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 2012’deki yüzde 17.5 seviyesinden 2013’te yüzde 18.7’ye çıktı. Yükseköğretim mezunu gençlerin işsizlik oranı 2013’te yüzde 29.3 olurken bu oran lise ve dengi meslek okul mezunu gençlerde yüzde 20.2 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı Dünya Nüfus Günü 2014 haber bültenine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 41.1’ini çocuklar ve gençler oluşturuyor. Bültende yer alan bilgilere göre;

* Erkeklerde genç işsizlik oranı yüzde 17. Tarım dışı genç işsizlik oranı yüzde 19.

* Yükseköğretim mezunu genç erkeklerin işsizlik oranı yüzde 23.4.

* Yükseköğretim kurumlarından herhangi birine kayıt yaptıran öğrencilerin yüzde 51.1’i genç erkek nüfus.

* Türkiye genelinde genç erkeklerin yüzde 83.4’ü gelecekten umutlu.

* Genç nüfusun en çok olduğu ilk üç il İstanbul, Ankara ve İzmir.

* Mutlu olduğunu belirten genç erkeklerin oranı yüzde 60.9.

* Genç erkeklerde internet kullanımı yüzde 80.1, bilgisayar kullanımı yüzde 82.

* Hayatı boyunca hiç alkollü içecek kullanmamış olan genç erkeklerin oranı yüzde 81.6.

* Hayatı boyunca hiç tütün mamulü kullanmamış olan genç erkek oranı yüzde 65.1.

* Kadınlarda genç işsizlik yüzde 21.9’a çıkarken tarım dışı işsizlik yüzde 28.4 oldu.

* Yükseköğretim mezunu genç kadınlarda işsizlik oranı yüzde 34.4’e ulaştı.

* Genç kadınların yüzde 84.4’ü gelecekten umutlu.

* Umutlu olduğunu beyan eden 18-24 yaş grubu gençlerin en yüksek oranda olduğu il yüzde 93.9 ile Kırıkkale iken en düşük oranda olduğu il yüzde 65.5 ile Yalova oldu.

* Mutlu olduğunu belirten genç kadınların oranı yüzde 69.2. Gençlerin yüzde 50.3’ü sağlıklı olmanın mutlu ettiğini belirtti.

* Genç kadınların yüzde 48.9’u geçen yıl herhangi bir üniversiteye kayıt yaptırdı.

* Ortaöğretimde net okullaşma oranı 2012/2013 öğretim yılında yüzde 70.1 iken, 2013/2014 öğretim yılında 6.6 puan artarak yüzde 76.7’e ulaştı.

* İnternet kullanan genç kadınların oranı yüzde 57.5, bilgisayar kullananların oranı ise yüzde 59.5.

* Hiç alkollu içecek kullanmamış genç kadınların oranı yüzde 92.8.

* Hayatı boyunca hiç tütün mamulü kullanmamış olan genç kadınların oranı yüzde 88.9.

* AB ülkeleriyle kıyaslandığında, Türkiye yüzde 16.6 ile en fazla genç nüfusa sahip iken, İspanya ve İtalya yüzde 9.9 ile en az genç nüfusa sahip bulunuyor.

Gençlerin yarısı hizmet sektöründe

Geçen yıl hizmet sektöründe istihdam edilenlerin oranı yüzde 50, sanayi sektöründe istihdam edilenlerin oranı yüzde 26.4, tarım sektöründe istihdam edilenlerin oranı ise yüzde 23.6 oldu. Gençlerin yüzde 47.8’i hizmet sektöründe, yüzde 31.5’i sanayi sektöründe, yüzde 20.7’si ise tarım sektöründe iş buldu.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kariyer

ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile İŞKUR İl Müdürlüğü arasında, “İŞKUR Gençlik Programı” protokolü imzalandı.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve ülke genelinde uygulanacak olan “İŞKUR Gençlik Programı” çerçevesinde ÇOMÜ ile İŞKUR Çanakkale İl Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü Rektörlük Senato Salonu’nda imzalandı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ve İŞKUR Çanakkale İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz’un imzaladığı iş birliği protokol törenine, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya ve Prof. Dr. H. Levent Dalyancı katıldı.

İŞKUR Gençlik Programı Kapsamında 1406 Öğrencimiz Programdan Faydalanacak 

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu protokol kapsamında 1406 ÇOMÜ’lü öğrencinin 10 ay süreyle program kapsamında kendi alanlarında çalışarak tecrübe kazanma şansı yakalayacaklarını ve sektöre hazır hale geleceklerini belirterek şunları söyledi:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından hazırlanan İŞKUR Gençlik Programı; yaklaşık bir senedir ilgili Rektör Yardımcılığımız ve Koordinatörlüğümüz tarafından yürütülen İşbaşı Eğitim Protokolü kapsamındaki 7+1 ve 3+1 işbaşı eğitim modellerinin uygulama kısmını daha da güçlendirecek bir çalışma oldu. Üniversite olarak amacımız kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ihtiyacı olan nitelikli eleman istihdamını sektörlerin ihtiyaç duyduğu şekilde gerçekleştirmek. Bu eğitim programı sayesinde öğrencilerimiz teorik ve uygulamalı alanlarda gelişimlerini sağlayacak ve sektöre hazır hale gelecek.”

Tüm ÇOMÜ’lü öğrencileri, İŞKUR Gençlik Programını tanımaya ve katılmaya davet eden ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, program kapsamında kontenjan olarak en yüksek istihdam sayısına sahip üniversiteler arasında olduğumuzun altını çizdi ve destek veren tüm iç ve dış paydaşlara teşekkür etti.

İŞKUR Çanakkale İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, üniversitelerdeki öğrencilerin iş gücüne alışabilmesi ve kariyerleri açısından onlara bir fırsat sağlanabilmesi için yeni bir programın hayata geçirildiğini belirterek program hakkında bilgiler verdi:

“Gençlerimizi Kariyer Fırsatlarına Bir Adım Daha Yaklaştırmayı Planlıyoruz”

“Üniversite öğrencilerinin istihdam edilebilirliğini artırarak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacında olan programa;  uzaktan eğitim dışında, örgün eğitimin tüm kademelerinde eğitim gören, 18 yaşını doldurmuş ve Türk vatandaşı olan bütün öğrencilerimiz başvurabilecek. Her öğrenci kendi üniversitesi ile düzenlenen programa başvurabilir. Öğrenciler akademik takvimin sonuna kadar olan dönemlerde, 140 günlük çalışma hakkı olmak suretiyle bu programdan yararlanabilecekler. Programımızdan öğrencilerimiz haftada 3 gün yararlanabilecekler. Bu çalışma mesaisi dolduran öğrencilerimiz aylık 15.000 e yakın gelir elde etme fırsatı yakalayacak.

“Başvurular 17-21 Şubat Tarihleri Arasında Gerçekleşecek”

Programa katılmak isteyen öğrenciler, 17-21 Şubat tarihleri arasında İŞKUR Gençlik Platformu https://genclik.iskur.gov.tr/ internet adresi üzerinden veya İŞKUR aplikasyonunu telefonlarına indirerek, İŞKUR Gençlik Programı’na müracaat edebilecekler. Aynı zamanda Çanakkale’nin çeşitli noktalarında bulunan hizmet noktalarımızdan da programa müracaat sağlayabilecekler.”

“17-18 Şubat Trakya Kariyer Fuarı’nda Öğrencilerimiz İŞKUR Standında Başvuru Yapabilirler”

17-18 Şubat tarihlerinde ÇOMÜ ev sahipliğinde düzenlenecek olan Trakya Kariyer Fuarı’nda İŞKUR standının hazır bulunacağını ve bu programa başvurmak isteyen öğrencilerin stantta kayıt yaptırabileceklerini belirten Yavuz, bu programın gerçekleştirilmesindeki emeği geçen tüm iç ve dış paydaşlara teşekkür etti.

Okumaya Devam Et

Kariyer

İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların ne zaman başlayacağını duyurdu. İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti. Üniversite öğrencilerine 15162 TL destek başvuru şartları ve tarihi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile gündeme geldi. İŞKUR gençlik programı detayları özellikle üniversite öğrencileri tarafından merak ediliyor. Üniversite öğrencilerine ayda 5 gün katılana 5 bin 415 lira, 14 gün katılana 15 bin 162 lira destek verilecek yeni destek paketi duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında milyonlarca genci sevindirecek müjdelere yer verdi. İŞKUR gençlik programı kapsamında üniversite öğrencileri bir yandan eğitimini sürdürürken kendilerini geliştirecek birçok alanda bu programa dahil olabilecek. Erdoğan konuşmasında “Programda toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesini hedefliyoruz.” dedi. Peki, İŞKUR gençlik programı nedir, kimler başvurabilir?

İşte İŞKUR gençlik programı detayları!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların başlama tarihini açıkladı. İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti. İŞKUR gençlik programı kapsamında üniversite öğrencilerine ayda 5 gün katılana 5 bin 415 lira, 14 gün katılana 15 bin 162 lira destek verilecek. Peki, İŞKUR gençlik programı nedir, ne zaman başlayacak, kimler başvurabilir?

İŞKUR GENÇLİK PROGRAMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların 1 hafta sonra başlayacağını bildirdi.

Bakan Işıkhan, “nöbetçi bakan” uygulaması kapsamında geldiği Meclis’te, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti.

İŞKUR GENÇLİK PROGRAMI NEDİR, KİMLER BAŞVURABİLİR?

Gençlere üniversitede okudukları dönemde deneyim kazanmalarına katkı vereceklerini anlatan Işıkhan, “Cep harçlıklarına kısmen de olsa destek vereceğiz. Gençlerin istihdam piyasalarına girdiklerinde daha hazırlıkları olmaları için dersler vereceğiz. Mülakat teknikleri, CV hazırlama, iş arama motivasyonuyla ilgili dersler, halkla ilişkiler, finansal okuryazarlığı gibi temel dersleri bu eğitim döneminde vereceğiz.” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, “tecrübe eksikliğinin” gençlerin çalışma hayatına katılmalarındaki en büyük bariyerlerden biri olduğuna dikkati çekerek, “Biz İŞKUR Gençlik Programı’yla bu bariyeri kaldırıyoruz. Üniversitede öğrencilerimiz okurken aynı zamanda üniversitelerde ve istedikleri alanlarda çalışabilecekler.” dedi.

İŞKUR Gençlik Platformu ya da İŞKUR Mobil Uygulaması üzerinden gençlerin programdan faydalanabileceğini vurgulayan Işıkhan, “Her üniversitenin kendi öğrencileri haftalık azami olarak 3 gün çalışabilecek. Programa katılan gençlerimize günlük 1083 lira ödeme yapacağız. Öğrencilerin programa ayda 5 gün katılmaları halinde yaklaşık 5 bin 415 lira, 14 gün çalışmaları halinde ise yaklaşık 15 bin 162 lira gelir desteği vereceğiz. Program süresince öğrencilerimize kısa vadeli sigorta primlerini işveren olarak biz yatıracağız. Programımıza ilişkin tüm ayrıntılara gençlerimiz, ‘genclik.iskur.gov.tr’ adresinden ulaşabilirler.” ifadelerini kullandı.

Programın gençler için hayırlı olmasını dileyen Işıkhan, kontenjanların gençlerin taleplerine göre artırılabileceğini söyledi.

Bakan Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na hane geliri 3 asgari ücretin altında olan öğrencilerin başvurabileceğini belirterek, “Gençlerimiz 1 hafta sonra da programa başvuruda bulunabilecek.” diye konuştu.

Program ile gençlere önemli bir fırsat sunacaklarının altını çizen Işıkhan, rektörlerin programa yoğun ilgisinin olduğunu kaydetti.

Kaynak: hürriyet.com.tr

Okumaya Devam Et

Kariyer

Atamalarda KPSS şartı kalktı, yeni dönem tarihi verildi

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Öğretmen atamalarında artık KPSS puanı aranmayacak. Atamalar, Akademik Giriş Sınavı (AGS) ve diğer kriterlere göre yapılacak. Yeni düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. KPSS puanı şartının kaldırılması 1 Eylül’den itibaren geçerli olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğine göre, öğretmen atamalarında KPSS şartı kaldırıldı. 1 Eylül 2025’te yürürlüğe girecek düzenleme, Akademik Giriş Sınavı (AGS) ve diğer değerlendirme kriterlerini esas alacak. Bu tarihe kadar eski sistem geçerli olacak.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce yaptığı açıklamada, öğretmen alımlarında KPSS’nin yerine farklı bir değerlendirme yöntemi kullanılacağını belirtmişti.

AGS nedir ve nasıl uygulanacak?

AGS, öğretmen adaylarının sınav sonuçlarının yanı sıra eğitim ve uygulama süreçlerini değerlendirmeyi amaçlayan yeni bir sınav sistemi. ÖSYM tarafından düzenlenecek olan sınav, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış programları temel alacak.
2025 yılında iki oturum şeklinde yapılacak:

Akademi Giriş Sınavı (AGS): Sözel ve sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası, eğitim mevzuatı gibi genel konuları içerecek. 80 sorudan oluşacak.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Alan bilgisine yönelik 50 soru içerecek.

Öğretmen atamalarında puanlama nasıl yapılacak?

Yeni sistemde öğretmen adaylarının AGS puanı yüzde 50, ÖABT puanı yüzde 50 oranında hesaplanacak. Yabancı dil öğretmenlikleri için ise AGS puanı yüzde 50, YDS veya e-YDS puanı yüzde 50 oranında dikkate alınacak. Adayların YDS puanı, aynı yıl ve AGS’den önceki sınav sonuçlarına göre en yüksek olanı seçilerek değerlendirilecek.
Yeni sistem şu branşları kapsayacak:
Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri, fizik, matematik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı diller (Almanca, İngilizce, Arapça vb.).
ret
Haber kaynağı: sputnik
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR