Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Yumurta Yerine Twitt Attılar

Yayınlandı

-

Yurt dışında öğrenim gören Türk öğrencilerin yıllardır çözüm beklediği “denklik” meselesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından resmen tartışmaya açıldı.

“YÖK Başkanına yurt dışından twit yağmuru” başlığı ile duyurulan haber, yükseköğretim camiasında ve kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın üniversite öğrencilerine verdiği, “Bana yumurta atmayın, twit atın” mesajı karşılığını bulmuş, yurt dışında eğitim gören yüzlerce öğrenci, “Denklik istiyoruz” diye twit atmıştı.
Mesajlara twitter sayfasından cevap veren Çetinsaya, bu meseleyle ilgileneceği sözünü vermişti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya, öğrencilere verdiği sözünü tuttu ve “denklik” konusunu resmen tartışmaya açtı.
Bulgaristan’da okuyan Balıkesirli bir öğrencinin arkadaşlarıyla birlikte yaptığı girişimde YÖK Başkanı Çetinsaya, “direkdenklikistiyoruz” etiketi ile mention edilmişti. Bu şekilde twitter üzerinden YÖK Başkanına sıkıntılarını iletmeyi başaran öğrenciler, aldıkları cevapla umutlanmıştı.

Gökhan Çetinsaya bu umudu boşa çıkarmadı. YÖK’ün internet sitesinde yer alan Yükseköğretim Kurulu Bilgi Paylaşım Forumu’nda, ”denklik” konusunun tartışmaya açıldığı duyuruldu. İnternet sayfasında YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın bir de mesajı yayınlandı.

“Denklik” konusunu da yükseköğretim bünyesinde akademisyenlerin ve öğrencilerin bizzat düşünce ve fikirlerinden faydalanıp ortak bir akıl ile çözmek istediklerini ifade eden Çetinsaya’nın bu şeffaf yaklaşımı, umut ve heyacan içindeki öğrenciler tarafından samimi bulundu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, YÖK’ün resmi internet sitesindeki Bilgi Paylaşım Forumu’nda yayımladığı mesajında şunları kaydetti:
”Kıymetli meslektaşlarım, sevgili öğrenciler ve forum sayfamıza değerli görüşleriyle katkı sunan üyeler. Bilgi Paylaşım Forumumuza ilk günden itibaren gösterdiğiniz yoğun ilgiyi büyük bir memnuniyetle karşıladım. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. ‘ÖYP ile ilgili görüş ve önerilerinizi forum uygulaması sayesinde düzenli olarak takip etme şansını yakaladım. Her bir görüş ÖYP ile ilgili yapacağımız yenilik ve değişiklikler için önemli bir çıkış noktası olacak. Yakın bir zamanda gerçekleştireceğimiz çalıştaylarla da mevcut sıkıntıları daha derinlemesine tahlil edip, çözüm yollarını sizlerin de önerileri ışığında belirleme arzusundayız. Şu ana kadar forumda tartıştığımız ÖYP’ye sizin seçiminiz doğrultusunda ‘denklik’ kategorisini de ekliyoruz. 15 Şubat 2012 tarihi itibariyle denklikle ilgili tüm öneri, fikir ve değerlendirmelerinizi bekliyoruz. Her biri kendi içinde önemli olan ve forumda öne çıkan diğer tüm konuları sizin tercihleriniz doğrultusunda tartışmaya devam edeceğiz”
Bulgaristan’daki Plovdiv Gıda Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde İngilizce eğitim gören Balıkesirli Oğuz Uslu, “Yurt dışında üniversite okuyan gençler olarak denklik konusunda bazı sıkıntılarımız var. Bu konu hakkında başkana direkt ulaşamayacağımız için bir etiket kullanarak ‘direkdenklikistiyoruz’ etiketi ile başkanı mention ettik. Böylece başkana twitter üzerinden sorunumuzu dile getirmiş olduk. Kendisi de bu konuyla ilgilendi sağ olsun. İnşallah olumlu bir sonuç almayı umuyoruz” dedi.
Yurt dışında eğitimlerine devam eden çok sayıda öğrenci, bu meselenin çözümünü büyük bir heyecanla bekliyor. YÖK’ün bünyesinde ilk defa oluşturulduğu bildirilen Yükseköğretim Bilgi Paylaşım Forumu, ”http://forum.yok.gov.tr” adresinden hizmet veriyor.

Tanıtım
Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Tanıtım

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Tanıtım

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

Tanıtım

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Tanıtım

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Tanıtım

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Tanıtım
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR