Üniversiteler
Burs/Kredi Ödemelerinin Yapılacağı Tarih Belli Oldu!
2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında KYK burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları 13 Kasım tarihinde açıklanmıştı. Geçmiş senelerde aralık başvuru sonuçları aralık ayında açıklanmış ve ilk kez ödeme alacak öğrencilere aralık ayı sonunda 3 aylık toplu ödeme yapılmıştı. Ancak bu yıl sonuçlar erken açıklandığı için ödemelerde erkene çekildi.
KYK burs/kredi ödemeleri ne zaman yapılacak?
e-Devlet üzerinden öğrencilerin hesaplarına 28 Kasım 2023 tarihinde 2 aylık ödeme yapılacağı görülüyor. Bu da aralık ayı ve sonraki aylara ait ödemelerin T.C. kimlik numarasının son hanesine göre yapılacağı anlamına geliyor. Buna göre ilk kez ödeme alacak öğrencilere ödemeler şu şekilde yapılacak;
- 28 Kasım 2023 tarihinde 2 aylık zamsız ücret yatacak. Önlisans ve lisans öğrencileri 2.500 TL, Yüksek Lisans öğrencileri 5.000 TL ve Doktora öğrencilerine 7.500 TL ödeme yatacak.
- Aralık ayında ise ödemeler T.C. kimlik numaranızın son hanesine göre yine zamsız ücretten 1 aylık yatacak.
- 2024 Ocak ayından itibarense 2.000 TL üzerinden aylık olarak ödeme alacaksınız.
KYK burs ödemeleri neye göre yapılıyor?
Burs ve öğrenim kredileri öğrencilerin T.C. kimlik numaralarının son hanesine göre yatmaktadır. Buna göre T.C. kimlik numarasının son hanesi;
- 0 olanlar için ödeme günü her ayın 6’sı,
- 2 olanlar için ödeme günü her ayın 7’si,
- 4 olanlar için ödeme günü her ayın 8’i,
- 6 olanlar için ödeme günü her ayın 9’u,
- 8 olanlar için ödeme günü her ayın 10’udur.
Bir örnekle durumu açıklayalım!
T.C. kimlik numarasının son hanesi 8 olan ve ilk kez ödeme alacak bir lisans öğrencisi;
- 28 Kasım 2023 tarihinde 2.500 TL,
- 10 Aralık 2023 tarihinde 1.250 TL,
- 10 Ocak 2023 tarihinde 2.000 TL ödeme alacak!
Kaynak: unibilgi.net
Kariyer
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların ne zaman başlayacağını duyurdu. İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti. Üniversite öğrencilerine 15162 TL destek başvuru şartları ve tarihi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile gündeme geldi. İŞKUR gençlik programı detayları özellikle üniversite öğrencileri tarafından merak ediliyor. Üniversite öğrencilerine ayda 5 gün katılana 5 bin 415 lira, 14 gün katılana 15 bin 162 lira destek verilecek yeni destek paketi duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında milyonlarca genci sevindirecek müjdelere yer verdi. İŞKUR gençlik programı kapsamında üniversite öğrencileri bir yandan eğitimini sürdürürken kendilerini geliştirecek birçok alanda bu programa dahil olabilecek. Erdoğan konuşmasında “Programda toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesini hedefliyoruz.” dedi. Peki, İŞKUR gençlik programı nedir, kimler başvurabilir?
İşte İŞKUR gençlik programı detayları!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların başlama tarihini açıkladı. İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti. İŞKUR gençlik programı kapsamında üniversite öğrencilerine ayda 5 gün katılana 5 bin 415 lira, 14 gün katılana 15 bin 162 lira destek verilecek. Peki, İŞKUR gençlik programı nedir, ne zaman başlayacak, kimler başvurabilir?
İŞKUR GENÇLİK PROGRAMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların 1 hafta sonra başlayacağını bildirdi.
Bakan Işıkhan, “nöbetçi bakan” uygulaması kapsamında geldiği Meclis’te, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti.
İŞKUR GENÇLİK PROGRAMI NEDİR, KİMLER BAŞVURABİLİR?
Gençlere üniversitede okudukları dönemde deneyim kazanmalarına katkı vereceklerini anlatan Işıkhan, “Cep harçlıklarına kısmen de olsa destek vereceğiz. Gençlerin istihdam piyasalarına girdiklerinde daha hazırlıkları olmaları için dersler vereceğiz. Mülakat teknikleri, CV hazırlama, iş arama motivasyonuyla ilgili dersler, halkla ilişkiler, finansal okuryazarlığı gibi temel dersleri bu eğitim döneminde vereceğiz.” diye konuştu.
Bakan Işıkhan, “tecrübe eksikliğinin” gençlerin çalışma hayatına katılmalarındaki en büyük bariyerlerden biri olduğuna dikkati çekerek, “Biz İŞKUR Gençlik Programı’yla bu bariyeri kaldırıyoruz. Üniversitede öğrencilerimiz okurken aynı zamanda üniversitelerde ve istedikleri alanlarda çalışabilecekler.” dedi.
İŞKUR Gençlik Platformu ya da İŞKUR Mobil Uygulaması üzerinden gençlerin programdan faydalanabileceğini vurgulayan Işıkhan, “Her üniversitenin kendi öğrencileri haftalık azami olarak 3 gün çalışabilecek. Programa katılan gençlerimize günlük 1083 lira ödeme yapacağız. Öğrencilerin programa ayda 5 gün katılmaları halinde yaklaşık 5 bin 415 lira, 14 gün çalışmaları halinde ise yaklaşık 15 bin 162 lira gelir desteği vereceğiz. Program süresince öğrencilerimize kısa vadeli sigorta primlerini işveren olarak biz yatıracağız. Programımıza ilişkin tüm ayrıntılara gençlerimiz, ‘genclik.iskur.gov.tr’ adresinden ulaşabilirler.” ifadelerini kullandı.
Programın gençler için hayırlı olmasını dileyen Işıkhan, kontenjanların gençlerin taleplerine göre artırılabileceğini söyledi.
Bakan Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na hane geliri 3 asgari ücretin altında olan öğrencilerin başvurabileceğini belirterek, “Gençlerimiz 1 hafta sonra da programa başvuruda bulunabilecek.” diye konuştu.
Program ile gençlere önemli bir fırsat sunacaklarının altını çizen Işıkhan, rektörlerin programa yoğun ilgisinin olduğunu kaydetti.
Kaynak: hürriyet.com.tr
Üniversiteler
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, (ÇOMÜ) eğitim öğretim süreçlerinde kalitesini her geçen gün geliştirerek öğrencilerine daha iyi hizmet vermeye devam ediyor.
20 Aralık 2024 tarihinde yapılan 48’inci Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Kurulu toplantısında alınan kararlar doğrultusunda kalite güvence ölçütlerini sağlayan ÇOMÜ’nün program akreditasyonuna sahip 17 lisans programı daha yükseköğretim mezuniyet belgelerinde TYÇ Logosu kullanamaya hak kazandı.
17 lisans programının daha TYÇ Logosu kullanım hakkı elde etmesiyle birlikte ÇOMÜ’de 2025 yılı itibariyle mezuniyet belgelerinde TYÇ Logosu kullanacak olan akademik birim sayısı 6’ya, akredite program sayısı ise 21’e yükseldi.
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ), Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile uyumlu tasarlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yürütülen, tüm kademelerdeki mesleki, genel ve akademik eğitim programları ile diğer öğrenme yollarıyla kazanılan tüm yeterliliklerin esaslarını sekiz seviyede sınıflandıran ulusal yeterlilik çerçevesidir.
TYÇ Kurulu tarafından TYÇ’ye uygun bulunan kalite güvencesini sağlamış yükseköğretim programlarına; mezunlarının diploma eklerinde, transkript ve mezun belgelerinde TYÇ logosu kullanma hakkı tanınır. Mezuniyet Belgelerinde TYÇ logosunun bulunması, ilgili programın kalite güvence süreçlerinin etkin bir şekilde işletildiğini göstermekte birlikte, mezunlarının yurtiçinde ve yurtdışında eğitim ve istihdam piyasasında yüksek nitelikleri ile öne çıkmasına katkı sağlamaktadır.1
BİRİM HABERLERİ
2024-2025 Bahar Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş
2024-2025 Bahar Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş Takvimi açıklandı. Başvurular 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında yapılacak. Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:
YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ | Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi |
Başvuru | 20.01.2025 | 24.01.2025 (17:00) |
Değerlendirme | 27.01.2025 | 30.01.2025 |
Sonuçların Açıklanması | 31.01.2025 | |
Kesin Kayıt | 03.02.2025 | 05.02.2025 (17:00) |
Yedek Kayıt | 06.02.2025 | 07.02.2025 (17:00) |
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi son 10 yıla ait program taban puanları için TIKLAYINIZ
Başvurular https://ubys.comu.edu.tr/adresinden belirtilen tarihler arasında online (internet) olarak yapılacaktır.
(Posta ile başvuru alınmayacaktır)
1- Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş Online (İnternet) Başvurusunda Bulunan Öğrencilerden İstenen Belgeler
- Onaylı Not belgesi (transkript); başvuruda bulunan öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belge.( E-Devlet, Elektronik imza ya da Islak İmzalı)
- Öğrencinin yerleştiği yıldaki LYS ve ÖSYS Sonuç Belgesi (İnternet çıktısı)
- ÖSYM Yerleştirme Belgesi. (İnternet çıktısı)
- DGS ile yerleşen öğrencilerin DGS Sonuç belgesi ve DGS Yerleştirme belgesi.(internet çıktısı
- Kayıtlı olduğu Üniversiteye ait öğrenci belgesi (son 6 ay içerisinde alınmış olması ve öğrenci belgesinde Kayıt Türü bilgisi yok ise eğitim görmekte olduğu üniversiteden Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş Yapmadığına dair belge.)
- Öğrencinin kayıtlı olduğu Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası almadığını gösterir belge. .(Transkript belgesininde disiplin cezası bilgisi bulunan öğrenciler transkrip belgesini yükleyebilir.)
- Kayıt Donduranlar için Kayıt Dondurma yazısı.(Elektronik imza ya da ıslak imzalı)
- **** DGS ve 35 Yaş üstü kontenjanından başvuruda bulunacak öğrencilerin https://destek.comu.edu.tr/talepout/yeni adresinden “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı- Yatay Geçiş Birimi” seçilerek ÖYSM yerleştirme belgelerini yüklemeleri ve başvuru yapacakları Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu ve bölüm/program bilgilerini girmeleri gerekmektedir.
2- Kesin Kayıtta İstenen Evraklar
Kesin kayıtlar başvuru yaptığınız Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokul öğrenci işleri bürosunda yüz yüze veya noter onaylı vekaletname ile yapılacaktır.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi.
- 3 adet fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır).
- Üniversitelerinden alınan yatay geçiş yapmasında sakınca olmadığına dair belge
- Online başvuruda istenen belgelerin asıl suretleri (imzalı) ve online başvuru formu çıktısı.
- Ders İçerikleri: Öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu derslerin tanımlarını (ders içeriklerini) gösterir belge.
Online başvuruda yanlış beyanda bulunanların, sahte evrak yükleyenlerin kesin kayıtları yapılmayacaktır.
3-Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Usul ve Esasları
EK MADDE 1 – (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988)
( 1) Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslar ile yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından tespit edilir. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.
EK MADDE 1’İN UYGULAMA, USUL VE ESASLARI İÇİN tıklayınız…