Editörün seçtikleri
Tarihi şampiyonluk Galatasaray’ın
Galatasaray 2011-2012 sezonunu şampiyon olarak tamamladı ve ezeli rakibi Fenerbahçe ile şampiyonluk sayılarını eşitledi.
Spor Toto Süper Final’in son haftasında iki ezeli rakip Fenerbahçe ile Galatasaray şampiyonluk için karşı karşıya geldi.
Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanan maçta Fenerbahçe’yi galibiyet, Galatasaray’ı ise beraberlik şampiyon yapacaktı. Tüm Türkiye’nin nefesi kesen derbide gol sesi çıkmadı ve Galatasaray 0-0’lık seşitlikle 2011-2012 sezonunu şampiyon olarak tamamladı.
Fenerbahçe maç boyunca topu daha fazla ayağında tutup atak geliştirmeye çalışmasına rağmen aradığı golü bulamadı. Kalesini iyi savunan ve risk almayan Galatasaray ise Saracoğlu’nda istediğini aldı. Ligin normal sezonunu lider olarak tamamlayan Galatasaray, Süper Final’de de zirveyi bırakmayınca mutlu sona ulaşmayı başardı.
Galatasaray 2011-2012 sezonunu 48 puanla, 46 puanlı ezeli rakibi Fenerbahçe’nin önünde tamamlayarak Fatih Terim yönetiminde ipi göğüsledi ve 18. daşampiyonluğuna ulaştı. Böylece Feenerbahçe ve Galatasaray’ın şampiyonluk sayıları eşitlenmiş oldu.
Öte yandan tarihi derbide Fenerbahçe’de 65. dakikada Issiar Dia, Galatasaray’da ise Tomas Ujfalusi 80. dakikada ikinci sarı karttan atılarak takımlarını 10’a kişi bıraktı.
KOCAMAN’IN ZORUNLU DEĞİŞİKLİKLERİ
Fenerbahçe’nin Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu’nda Galatasaray ile yaptığı şampiyonluk maçında Alex ve Gökhan Gönül, 11 kişilik kadroda yer almadı. Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, sakatlığı nedeniyle haftayı takımdan ayrı geçiren, son antrenmanın bir bölümünde takımla çalışan kaptan Alex ile sol arka üst adalesindeki ağrı nedeniyle düne kadar çalışmalarını takımdan ayrı sürdüren Gökhan Gönül’ü yedekler arasında tuttu.
Teknik direktör Kocaman, Şampiyonluk Grubu’nun 5. haftasında deplasmanda Trabzonspor’u 3-1 mağlup eden kadroda iki değişiklik yaptı. Gökhan Gönül’ün yokluğunda savunmanın sağında Orhan Şam forma şansı bulurken, forvette Bienvenu’nun yerine Semih Şentürk ilk 11’de sahaya çıktı.
Mehmet Topuz, Trabzonspor maçında olduğu gibi yine yedekler arasında bulunurken, teknik direktör Kocaman orta alanın sağında bir önceki maçta olduğu gibi Dia’yı görevlendirdi.
TERİM’DEN İKİ DEĞİŞİKLİK
Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu’nda, ligin şampiyonunun belirleneceği son maçta Fenerbahçe ile Galatasaray karşı karşıya gelirken, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, kadroda iki değişiklik yaptı.
Sarı-kırmızılı ekibin son oynadığı maçta forma giyen isimlerden Emre Çolak ile Milan Baros, Fenerbahçe maçına yedekler arasında başladı. Terim; Emre ile Baros’un yerine İspanyol oyuncu Albert Riera ve Necati Ateş’i ilk 11’de görevlendirdi.
Fenerbahçe karşısında Fatih Terim’in ilk 11’de tercih ettiği isimlerden Necati Ateş, bir maç aradan sona tekrar formasına kavuştu. Galatasaray’ın Süper Final’de Trabzonspor’la yaptığı maçta etkisiz kalan ve son oynanan Beşiktaş maçının yedekleri arasında kendisine yer bulan Necati, sezonu şampiyon olarak tamamlayacak ekibin belli olacağı bu maçta yeniden ilk 11’de görev aldı.
Emre Çolak’ın cezalı olması nedeniyle Süper Final’deki ilk maçta Beşiktaş’a karşı ilk 11’de görev alan Albert Riera ise, organizasyonun son maçı olan Fenerbahçe mücadelesine de ilk 11’de başlamış oldu.
ŞAMPİYONLUK BASKISI…
Kadıköy’de şampiyonluk maçına Fenerbahçe ve Galatasaray sakin ve kontrollü bir tempoda başladı. İki ezeli rakip ilk dakikalarda orta sahayı kalabalık tutarak kalesini korumaya çalıştı. Fenerbahçe dakikalar ilerledikçe daha çok topla oynamaya başladı.
SEMİH ŞENTÜRK GOLÜ ATTI AMA…
Karşılaşmada gelişen ilk tehlikeli atakta Dia’nın ortasında Semih Kaya, kale sahasının hemen önünde Semih Şentürk’ten önce davranarak topu kornere yolladı. Köşe vuruşu sonrasında meşin yuvarlak kaleci Muslera’nın ellerinde kaldı. Uruguaylı file bekçisi degaj yapmak isterken topu elinden çıkardı ve bu sırada Semih Şentürk araya girerek, yere düşen topu ağlara gönderdi. Ancak Cüneyt Çakır, Semih’in Muslera’ya faul yaptığını belirtti.
ELMANDER ÇOK UĞRAŞTI ANCAK DEVAM EDEMEDİ
Pozisyon anlamında kısır geçen maçta orta sahada iki takım futbolcularının yoğun presi ve müdahaleleri nedeniyle çok sık faul düdükleri çaldı. İlk yarıda Galatasaray adına talihsiz de bir an yaşandı. Elmander, Selçuk Şahin ile girdiği ikili mücadele sonrasında sakatlandı ve yerdde kaldı. Kenara gelerek tedavi gören; daha sonra yeniden oyuna giren İsveçli golcü, 27. dakikada takımı adına geliştirdiği ciddi bir tehlikenin ardından yerini Baros’a bıraktı.
ELMANDER ÇIKTI, FENERBAHÇE RAHATLADI
Galatasaray’da, Elmander’in çıkmasının ardından rakip yarı sahada top tutmakta oldukça zorlandı. Necati Ateş ve Milan Baros, atağa çıkınca top tutmakta güçlük çekince; sarı-kırmızılılar, yarı sahasını pek fazla geçemedi. Fenerbahçe ise sağ kanattan Dia’yı etkili kullanmaya çalışarak, atak geliştirmeye çalıştı. Senegalli zaman zaman Hakan Balta’ya zor anlar yaşatsada, Galatasaray savunması hata yapmadı. Fenerbahçe rakip ceza sahasına zaman zaman tehlikeli gelsede, gole ulaşamadı. İlk yarıda gol sesi çıkmayınca; şampiyonluk maçınının devre arasına eşitlikle gidildi.
MUSLERA, FENERBAHÇE’YE ‘DUR’ DEDİ!
İkinci yarıya çıkarken taraftarının da desteğini alan Fenerbahçe, Galatasaray’ı yarı sahasına çok adamla gitmeye başladı. Sarı-kırmızılılar ise oyunu tam anlamıyla kontratağa döndürerek, ezeli rakibine boş alan bırakmamaya çalıştı. Sarı-kırmızılılar geliştirdi ataklarda etkili olamazken; Fenerbahçe 62. dakikada inanılmaz bir gol kaçırdı. Stoch’un ortasında Yobo kafayla topu kale sahasıan indirdi. Semih Şentürk’ün kafa vuruşunda ise Muslera çizgi üzerinde gol izin vermedi.
TARİHİ DERBİDE FENERBAHÇE 10 KİŞİ KALDI
Karşılaşmanın 65. dakikasında sol kanattan ceza sahasına gelen ortada Issiar Dia ile Hakan Balta topu kapabilmek adına büyük bir mücadele verdi. Cüneyt Çakır bu mücadelede Dia’nın rakibine faul yaptığını belirtti. Faul kararının ardından sarı-lacivertli futbolcu Dia topa vurarak tepkisini gösterdi. İlk sarı kartını 19. dakikada Necati Ateş’e yaptığı müdahale sonrasında gören Dia, 65. dakikada topa vurduğu için ikinci sarı kartı gördü ve oyun dışında kaldı.
ŞAMPİYON STRESİ! GERGİN ANLAR
Kırmızı kartın ardından iki takım futbolcuları daha da gerildi ve kısa bir süre sonra ciddi gerginlik yaşandı. Fenerbahçeli ve Galatasaraylı futbolcular arasında yaşanan kısa süreli gerginlik ve itişmeler Cüneyt Çakır’ın da araya girmesiyle son buldu.
GALATASARAY ZAMANA OYNADI
Beraberliğin Galatasaray’ı şampiyon yapacak olması nedeniyle sarı-kırmızılılar, Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanan derbinin ikinci yarısının sonlarına roğu yarı sahasında paslar yaparak oyunu soğutmaya çalıştı. Fenerbahçeli futbolcular baskı yapmasına rağmen Galatasaray top kaybı yapmadı.
KOCAMAN’DAN ALEX VE BIENVENU HAMLESİ
Fenerbahçe’nin galibiyetten başka sanşı olmadığı için, sarı-lacıvertli takımın teknik direktörü Aykut Kocaman, iki oyuncu değişikliği yaparak oyuna müdahalede bulunduç. Son 15 dakikaya girilirken; Aykut Kocaman, Cristian ve Semih’i kenara aldı. Bu iki ismin yerine ise Alex ve Bienvenu oyuna dahil oldu.
GALATASARAY DA 10 KİŞİ KALDI!
Son 10 dakikaya girilirken, şampiyonluk derbisinde sinirler iyice gerildi. Maçta dakikalar 80’i gösterdiğinde Selçuk İnan, Emre Belözoğlu’na yaptığı müdahele sonrasında faul düdüğü çaldı. Pozisyonun ardından Galatasaraylı Tomas Ujfalusi topa vurduğu için ikinci sarı kartını gördü ve sarı-kırmızılılar da derbide 10 kişi kaldı.
RİSK ALMADI VE ŞAMPİYONLUĞA ULAŞTI
Karşılaşmanın geri kalan bölümünde Galatasaray yarı sahasından çıkmayarak şampiyonluk için beraberliği korumaya çalıştı. Fenerbahçe atak geliştirmeye çalışsada ciddi bir tehlike yaratamadı Derbide çalan son düdükle birlikte ise Galatasaray 2011-2012 sezonunu şampiyon olarak tamamladı.
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
-
Genel6 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer7 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer6 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler7 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak