Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

İşte Dindar Üniversite Gençliğinin Profili

Yayınlandı

-

Uşak Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Özlem Avcı, dindar üniversite gençliğini araştırıp profilini çıkardı..

Flörte “evlenmek için birlikteyiz” diyor, rahat dolaşabilmek için ailelerinden habersiz imam nikahı kıyıyorlar. Özellikle kız öğrenciler modayı yakından takip ediyor. Bu nedenle hem kendilerini hem de İslami gençliği eleştiriyor yine de, “Harama bakmaktan kendimizi alamıyoruz” itirafında bulunuyorlar. Müzik zevkleri değişti. İlahilerin yerini İslami rap ve rock aldı. İslami gençliğin kültürel alanlara ilgisi arttı. Onlar artık “Biz de varız”diyor…

İletişim Yayınları’ndan “İstanbul’da Dindar Üniversite Gençliği / İki Dünya Arasında” adıyla çıkan kitapta Avcı, dinî bir cemaat veya tarikatla doğrudan ya da dolaylı biçimde bağlantısı olmuş; büyük kısmı söz konusu ilişkiyi devam ettiren 15-18 yaş arası 60 üniversite öğrencisiyle yaptığı görüşmelerle, Türkiye’de dindar üniversite gençliğinin portresini çizdi.

* En yaygın cemaat “Gülen” – Üniversite öğrencileri arasında en yaygın alan cemaat Nur cemaati temeline dayanan Fethullah Gülen Cemaati. İleriki dönemlerde bu tarikat içinden “tövbe” almayı düşündüklerini ifade eden öğrenciler var.

* Kim daha dindar – Kadınlar mı erkekler mi daha dindar sorusuna, öğrenciler dindarlık sıfatını karşı cinse atfediyor. Erkek öğrenciler kadınları, kız öğrenciler de erkekleri daha dindar buluyor.

* Kadın çalışmasın, çocuğuna din eğitimi versin – Dindar erkeklerde kadının birinci vazifesinin annelik olduğu düşüncesi hakim. Asıl neden çocukların daha iyi yetişmesi.

* Flörte nasıl bakıyorlar? – Öğrencilerin birçoğu evlilik öncesi arkadaşlık ilişkilerinin eşlerin birbirlerini tanımaları açısından mutlaka gerekli olduğunu söylüyor. Bazıları, “Biz çıkmıyoruz, evlenmek niyetindeyiz’ diyerek dini açıdan kendilerini rahatlatmaya çalışıyorlar. Daha rahat dolaşabilmek için kendi aralarında, ailelerinden habersiz imam nikahı yapan arkadaşlar bile var” diyorlar.

* Dindar kesim ve moda – Bir genç, tüketim alışkanlıkları noktasında eleştirilerini önce kendisine yöneltiyor: “Bazen alışverişteyken ezan okunduğunu ve namaz vaktinin bile geçmekte olduğunu bile bile namazımı kılmak yerine alışverişime devam ediyorum. Ya da dinimizin sadeliği, tevazuyu emretmesine karşın en pahalı ve gösterişli kıyafetleri, ayakkabıları, çantaları, takıları almayı tercih ediyoruz. Harama bakmaktan kendimizi alamıyoruz.”

* Örtü kabinindeki türban markaları – Bir başka öğrenci de şunları söylüyor: “Bir gün üşenmedim ve okulun örtü kabinlerinde asılı başortü markalarını tek tek saydım. Hep yabancı marka vardı.”

* Lüks tüketime eleştiri – Dini kesim arasında hızla artan tüketim anlayışına ve lüks yaşam tarzına İslami kesim içinden de eleştiriler yöneltiliyor.

* İlahi out, İslami rock in – İslami gençlerin müzik zevkleri de değişiyor. İlahiler ve ezgi türü çalışmaların yerini İslami rap ve rock müzik aldı.

* Kendi kültür alanlarını yaratıyorlar – İslami gençlik sadece ilahi (tasavvuf müziği) dinleyip sadece muhafazakar kesimin yayınlarını takip etmiyor. Daha evrensel bakış açısıyla kendi kültürel alanlarını yeniden yaratıyor.

* Sadece Kuran okuyoruz sanıyorlar – Bir öğrenci, “Bizim sadece namaz kılıp, Kuran okuduğumuzu, bunların dışında hiçbir sosyal yanımızın olmadığını düşünüyorlar. Aynı filmi izliyor, aynı sahnede ağlıyor, aynı sözlere gülüyoruz.”

* Sinema tercihleri – Gençler arasında Kieslowski, Aronofsky, Lars von Trier, Tarkovsky, Angelpoulos gibi yönetmenlerin filmlerini çok iyi bilip yorumluyorlar.

* Birbirlerini sembollerden tanıyorlar – Aynı cemaat, tarikat ya da dini grubun gençleri, semboller aracılığıyla birbirlerini tanıyabiliyorlar. Bir öğrenci, “Sınıfa girdiğinizde giyimlerinden, duruşlarından, konuşmalarından hatta simalarından bile belli olur cemaatten kişiler. Düzgün traşlı, kumaş pantolonlu biri gördüğünüzde ‘Bu cemaatten ya da muhafazakar biri’ diyorsunuz”

* Sosyalleşme mekanları camiler ve evler – Caminin yanısıra özellikle kız öğrenciler için en önemli sosyalleşme mekanları evler.

* Kızların farklılaşan türbanları – Erkek öğrencilerin sohbetlerinde en çok tartışılan, eleştirilen konuların başında, dini yaşam biçimlerinde görülen farklılıklar, kız öğrencilerin örtünme biçimleri ve dini grupların dini yaşam biçimlerine olan etkileri, müdahaleleri geliyor.

Habertürk

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR