Bizimle İletişime Geçin

Genel

Hektor’un Mezarı Nerede?

Yayınlandı

-

Dokuz gün odun taşıdılar yığın yığın.

Ölümlülere parlayan şafak sökünce onuncu günü,

göz yaşı içinde götürdüler Hektor’un ölüsünü,

Tanıtım

koydular yığınların tepesine, verdiler ateşe.

Gül parmaklı şafak sabah erken parlayınca,

ünlü Hektor’un ölüsü çevresinde toplandı bütün halk.

Tanıtım

Sonra bir mezar tümseği yapmaya başladılar,

gözcüler diktiler çepeçevre, dört bir yana,

mezar bitmeden Akhalar saldırmasın diye.

Bir mezar tümseği olunca toprak, kabara kabara,

Tanıtım

geri geri döndü hepsi kente,

toplanıp bir güzel kutladılar çok ünlü şöleni

Zeus oğlu kral Priamos’un sarayında.

İşte böyle yapıldı atları iyi süren Hektor’un cenaze töreni.“

Tanıtım

(İlyada, XXIV, 785-804)

İlyada Destanı’nda böyle anlatılır Hektor’un cenaze töreni.

İlios(Troia) kentini feth etmek için yapılan ve on yıl süren Troia Savaşı’nın  en önemli Troialı kahramanı Hektor’un cenaze töreni, aynı zamanda İlyada Destanı’nın da sonudur. Hektor’un ölümü sonrasında, gerçi savaş bitmez ama, kaderi çok daha öncesinden belirlenenen kentin son günlerileri yaklaşmıştır. Savaşın bundan sonraki bölümü ve Troia’nın yakılıp yıkılması, Homeros’un ikinci  eseri Odysseia Destanı’nda anlatılır. Akhalar’ın en kurnaz askeri Odysseus, Tahta At hilesiyle, „geniş yolları“ ve „güzel surları“ olan kenti yerle bir eder.

Homeros’un İlyada ve Odysseia Destanları’ın sonrasında  ve  M.Ö. 8 yüzyılın sonlarına doğru, Son Tunç Çağı kalesinin eski kalıntıları üzerinde İlion kentinin kurulması; bize, o dönem antik dünyası  entellektüellerinin eski Troia’nın bulunduğu yer konusunda hiçbir kuşkuları olmadığını göstermektedir. Bu durumu aynı zamanda, Kserkes’ten, Büyük İskender’e, Augustus’tan, Hadrian’a Constantinus’dan Fatih Sultan Mehmed’e kadar uzanan, kentin ziyaretçilerden anlayabilmekteyiz. Hemen hemen hepsi, Troia’yı ve Troia’nın yakın çevresindeki kahraman mezarlarını ziyaret ederler; onların anılarına kurbanlar kestirirler. Ancak Bizans Dönemi’nde, çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dine geçiş sonrasında, dini merkezlerin yer değiştirmesiyle Troia kalıntılarına olan ilgi giderek azalır ve sonuç olarak kentin tam olarak nerede olduğu unutulur. Unutulmayan tek şey ise, kentin Troas Bölgesi’nde olduğudur. Özellikle Troia’ya duyulan ilginin 16.  yüzyıldan itibaren yeniden doruk noktaya çıkması sonrasında, bölge pekçok gezgin ve araştırmacı tarafından ziyaret edilir.

Tanıtım

Çoğu ziyaretçi ise, Alexandria Troas kalıntılarının Homeros’un Troia’sı olduğu yanılgısına düşer. Ancak zamanla araştırmacılar konuya daha eleştirel yaklaşarak, Troia’nın nerede olduğunu saptamaya çalışırlar.   Nihayet 1785 yılında  Fransız Eski Çağ araştırmacısı Jean Baptiste Le Chevalier, antik kaynaklar ve İlyada’daki anlatımlardan yola çıkarak, Pınarbaşı köyünün, üst tarafındaki Ballı Dağ’ın Troia olduğu tezini ortaya atar. Bu tezini, İlyada’da anlatılan su kaynaklarını Pınarbaşı’ndaki Kırkgözler’de olduğunu; buranın hemen yakınlarında ise, üstünde İlyada Destanı’nda anlatılan kahramanlar ait (Paris, Priamos, Hektor) mezar tepelerinin  olduğu Ballı Dağı harebeliklerine dayandırır. Ancak bir süre sonra Ballı Dağ’ın Troia olamayacağı üzerine yeni görüşler ortaya atılır. İngiliz  Daniel Clark, Asarlık Tepe’de ele geçen İlion sikkeleri ve coğrafi incelemeleri sonucunda 1801 yılında, buranın İlion=Troia olması gerektiğini öne sürer. Daha sonraki yıllarda bu görüş, farklı araştırmacılar tarafından da desteklenir. Frank Calvert’le sonuçlanma yoluna giden lokalizyon sorununa, Heinrich Schliemann geniş çaptaki kazılarıyla son noktayı koyar. Ancak hem Calvert hem de Schleimann, İlyada Destanı’nda anlatılan kahraman mezarlarını tespit etmek için büyük uğraş veririler. Araştırma tarihini ve antik kaynakları çok iyi bilen Calvert, bölgedeki mezar tepelerini (tümülüsleri) araştırmaya başlar. Calvert 1897 yılında yazdığı makelede şu bilgileri vermektedir: Pınarbaşı’ndaki Ballı Dağ harabeliğinde 4 tümülüs vardır ve bunlar  araştırmacılar tarafından Priamos, Hektor ve Paris’e atfedilmiştir. Ancak içinden çıkan buluntular M.Ö. 5. yüzyıl ve sonrasına tarihlenmektedir; yani Troia Savaşı’ndan neredeyse bin yıl sonradır bu. Hektor’a atfedilen tümülüs sırasıyla 1794, 1872 ve daha sonra 1882’de Schliemann da tarafından kazılmıştır. Ancak çıkan buluntular M..Ö. 3. yüzyıla tarihlenmiştir. Bu bölgedeki  tümülüslerden dördüncüsü ise, Araplar köyü (köy zaman içinde tamamiyle yok olmuştur) ile Pınarbaşı köyü arasındaki tepede de ise, köylülerin Çoban Tepe olarak adlandırdıkları tümülüs, 1887 yılında Pınarbaşı imamı ve köylüler tarafından gizlice kazılmıştır. İmam daha sonra jandarma tarafından tutuklanır ve eserler ise, İstanbul’a yollanır. Calvert’in verdiği listeden eserlerin, diğer tümülüslerde olduğu gibi M.Ö. 3. yüzyıla ve sonrasına ait oldukları anlaşılıyor. Ancak Troia çevresindeki tümülüs araştırmacıları Schliemann tarafından devam ettirilir. Troas’in en büyük tümülü olana Üvecik Tepe (Caracalla’a atfedilmiştir) tümülüsü de Roma Dönemi’ne tarihlenmektedir. Ayrıca rahmetli Prof.Dr. M.Osman Korfmann’nın 90’lı yıllarda yeninden kazdığı ve içinde mezarı olmadığı anlaşılan Akhilleion (Beşik-Sivritepe-Yeniköy civarı) tümülüsü de M.Ö. 5.yüzyıla tarihlenmektedir. Yani hiçbirisinin Troia Savaşı dönemiyle ilişkisi yoktur.

Calvert ailesinin 20. yüzyılın başlarına kadar bir konağının olduğu,  bugünkü İntepe / Erenköy‘ün heme bitişiğindeki Ophryneion antik yerleşmesi, Frank Calvert tarafından yoğun bir şekilde araştırılmıştır. Calvert, coğrafyacı Strabon’nun M. S. 10’lu yıllarda yazıldığına inanılan eserindeki Troas kentlerini tespit etmeye çalışmıştır. Bu kentlerden bir de Ophryneion’dur. Strabon diğer mezar tepeleri ilgili şu bilgileri vermektedir:

Bu kıyının uzunluğu, Rhoeteion’dan Sigeion’a, Akhilleus anıtını kastediyorum, düz bir hat olarak altmış stadiadır. Bu yolun tümü, sadece Akhaialıların limanından on iki stadia uzaklıkta olan şimdiki Ilion’un değil, aynı zamandıda dağı yönünde, otuz stadia içeride olan eski İlion’un da yukarı kısmına uzanır. Halen Sigeion çevresinde bir tapınak, Akhilleus’un Patroklos’un ve Antilokhos’un anıtları vardır ve İlionlular, Aias da dahil brt kahramana kurbanlar sunarlar, fakat kenti yağmalamış olan Herakles’i onurlandırmazlar.“ (Strabon XIII, 595)

Ozanın genişliğinden ötürü, bir çok mücadelenin geçtiği alan olarak gösterdiği yer ve gene onun tarafından işaret ediken Erineos (incir ağacı, yazarın notu), Aisyetes’in mezarı, Batieia ve İlosu’un anıtı da buradadır. „ Strabon XIII, 598)

Tanıtım

Yanında (Dardanos’un yanında. Yazarın notu) Ophrynion vardır, onun da yanında seçkin bir yerde Hektor’un etrafı çevrili kutsal arazisi bulunur, Sonra Pteleos gölü gelir“  (Strabon XIII, 29).

Strabon’nun verdiği bilgiler daha sonraki araştırmacılara kaynak oluşturmuştur. İsimlendirilen tümülüslerin coğu Strabon’un bilgilerine göre yapılmıştır. Calvert, bulduğu sikkelerden, tam kesin olmasa da Ophryneion’nun yerini İntepe’nin hemen yanındaki antik yerleşmede lokalize etmiştir. Böylece de burada seçtiği bir yere Hektor Koruluğu adını vermiştir. Ancak buradan çıkan buluntuların tümü M. Ö. 600’ler civarındadır. Yani Troia Savaşı’ndan yaklaşık 600 yıl sonraya tarihlenmektedir. Bu lokalizsayonu kabul etsek bile, söz konusu bu durum Hektor’a atfen yapılmış bir olaydır.

Sonuç olarak şunları söyleyebliiriz. Özellikle antik dönemde, İlion’un Troia ile aynı yer olduğu kabul edildikten sonra,  İlyada Destanı’ndaki kahramanlara atfedilen mezarlar yapılmıştır. Şimdiye kadar yapılan bütün araştırmalar, bölgedeki tümülüslerin Hellenistik ve Roma Dönmi’ne ait olduğunu bize göstermektedir. Troia Savaşı dönemine tarihlenen mezarlar ve mezar tepelerinin olup olmadığını bize bundan sonraki çalışmalar gösterebilecektir.  Ancak bu bölgede şimdilik, Troia Savaşları dönemine tarihlenen bir Hektor mezarından söz etmek doğru değildir. Bu mezar tepeleri anıtsal işleve sahiptirler. Pınarbaşı’ndaki Ballı Dağ’da Hektor’a atfedilen tümülüs ile, Ophryenion’daki Hektor Koruluğu arasında işlevsel olarak bir fark yoktur. İkisi de tarihi ve mitolojiyi coğrafyaya bağlamayı amaçlamaktadır. Ama aynı zamanda Troia Tarihi Milli Parkı’ndaki Antik Dönem’deki anıt mezarlarla, Boğazın öteki tarafındaki Gelibolu Milli Parkı’da yapılan anıt mezarlar arasında, içerik ve işlev açısından da çok büyük farklı yoktur. İkisi de, haklı bir şekilde,  tarihe sahip çıkmayı ve onu yüceltmeyi amaçlamaktadır.

Yani; coğrafik anlamda anıtsal mezarlar;Troia Savaşları ile Çanakkale Savaşları sonrasında, savaşın ve savaş kahramanlarının ‚toplumsal bellekte‘ yer ettiğien  önemli ‚tarihsel‘  referanslardır.

Tanıtım

Okumaya Devam Et
Yorumlar

3 Yorum

  1. Uğraşma bu kadar Rüstem hoca

    13 Mayıs 2012 at 03:17

    Hektorun mezarı nerede bilmiyorum, ama kendisi nerede söyleyebilirim

    • Paris

      14 Mayıs 2012 at 10:05

      Teşekkürler Rüstem Hoca güzel bir yazı.Özkurnaz Kızcak sana şimdi.:)

  2. Ersoy ÖNGÜN

    05 Kasım 2019 at 14:15

    İlyada’ da ve Strabon’ un anlattıklarına mevcut Truva uymuyor maalesef. Defineci Schliemann burası demiş bütün dünya buna inanmış.
    Nerede?
    Anaforlu akan ve kayalık nehirler,
    Truva’ dan sonra km’ lerce yürünerek ulaşılan ova, savaş suyun içinde mi yapıldı bugünkü bölge o zaman bataklıktı.
    10 yılda fethedilemeyen şehir bu mu?
    Mevcut Truva denilen yer bir garnizon ve köy
    Homeros’ ta anlatılan geniş caddeler, diğer yapılar nerede?
    Arkeologların İlyada destanının değil de definecinin peşinden gitmesi inanılmaz bir durum.

    Gerçek Truva 6 km daha doğuda ve yerini tespit ettim. Benimle mailimden temas kurulursa yardımcı olurum.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Genel

comuhaber.com MYO Programları WhatsApp Grupları (2024)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

Tanıtım

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2024 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Tanıtım

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Tanıtım

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Ayvacık Meslek Yüksekokulu

Bayramiç Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Biga Meslek Yüksekokulu

Çan Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Gökçeada Meslek Yüksekokulu

Lapseki Meslek Yüksekokulu

Yenice Meslek Yüksekokulu

 

Tanıtım

 

 

 

 

Tanıtım

Okumaya Devam Et

Genel

comuhaber.com Fakülte Programları WhatsApp Grupları (2024)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

Tanıtım

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2024 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Tanıtım

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Tanıtım

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  
  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  Ekonometri
  İktisat
  İşletme
  Kamu Yönetimi
  Maliye
  Uluslararası İlişkiler
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  Finans ve Bankacılık
  Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  İş Sağlığı ve Güvenliği
  Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  Enerji Yönetimi
  Gıda Teknolojisi
  Sağlık Yönetimi
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi  
  Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
  Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği
  Su Ürünleri Mühendisliği
Diş Hekimliği Fakültesi  
  Diş Hekimliği
Eğitim Fakültesi  
  Coğrafya Öğretmenliği
  Fen Bilgisi Öğretmenliği
  İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  İngilizce Öğretmenliği
  Japonca Öğretmenliği
  Kimya Öğretmenliği
  Okul Öncesi Öğretmenliği
  Özel Eğitim Öğretmenliği
  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  Sınıf Öğretmenliği
  Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  Türkçe Öğretmenliği
Fen Fakültesi  
  Biyoloji
  Fizik
  İstatistik
  Kimya
  Matematik
  Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)
  Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu  
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İlahiyat Fakültesi  
  İlahiyat
  İlahiyat (M.T.O.K.)
İletişim Fakültesi  
  Gazetecilik
  Radyo, Televizyon ve Sinema
  Yeni Medya ve İletişim
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi  
  Arkeoloji
  Coğrafya
  Felsefe
  İngiliz Dili ve Edebiyatı
  Psikoloji
  Sanat Tarihi
  Sosyoloji
  Tarih
  Türk Dili ve Edebiyatı
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi  
  Peyzaj Mimarlığı
  Şehir ve Bölge Planlama
Mühendislik Fakültesi  
  Bilgisayar Mühendisliği
  Biyomühendislik
  Çevre Mühendisliği (İngilizce)
  Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  Gıda Mühendisliği
  Harita Mühendisliği
  İnşaat Mühendisliği
  Kimya Mühendisliği
Sağlık Bilimleri Fakültesi  
  Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  Ebelik
  Hemşirelik
Siyasal Bilgiler Fakültesi  
  İktisat (İngilizce)
  İşletme (İngilizce)
  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Tıp Fakültesi  
  Tıp
Turizm Fakültesi  
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  Turizm İşletmeciliği
Ziraat Fakültesi  
  Bahçe Bitkileri
  Bitki Koruma
  Tarım Ekonomisi
  Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
  Tarımsal Biyoteknoloji
  Tarımsal Yapılar ve Sulama
  Tarla Bitkileri
  Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
  Zootekni

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Genel

Üniversitemiz NTV’de Tanıtıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Tanıtım
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR