Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

A’dan Z’ye 4+4+4 eğitim sistemi

Yayınlandı

-

AK Parti’nin 8 yıllık zorunlu eğitimin yerine önerdiği, ortaöğretimin de dahil olduğu 12 yıllık kademeli eğitimle ilgili çalışmalarda sona gelindi.

4+4+4 kademeli zorunlu eğitim sisteminin çocuk evliliklere neden olacağı eleştirilerinin yersiz olduğu da sisteme ilişkin detaylarda yer aldı. Buna göre, yeni sistemde diploma 12 yıllık eğitimin tümünün tamamlanmasının ardından verilecek. Böylelikle ilk 4 yılın sonunda okuldan uzaklaşmanın önüne geçilecek.

2010 yılı sonunda gerçekleştirilen 18. Milli Eğitim Şûrası’nda kesintisiz eğitimin 4+4+4 olarak yeniden düzenlenmesi kararı alınmış, zorunlu temel eğitimin 1 yıl da okul öncesi olmak üzere 13 yıl olması benimsenmişti. Öneriyi yerinde bulan AK Parti ise ‘kesintisiz’ eğitimi ‘kesintili ve kademeli’ hale getirerek zorunlu temel eğitim süresini 12 yıla çıkarmak üzere Meclis’e kanun teklifi vermişti. Ancak 1 yıllık zorunlu okul öncesi eğitim şimdilik devre dışı bırakılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise yeni sistemin ayrıntıları üzerinde yürüttüğü çalışmalarda sona geldiği öğrenildi. Buna göre, yeni sistemin getireceği yenilikler şöyle:

Uygulama gelecek yıl başlıyor

– Yeni sistemin gelecek yıl hayata geçirilmesi planlanıyor.

– 1997’de hayata geçirilen 8 yıllık ‘kesintisiz’ eğitim tarihe karışıyor. Uygulama, her biri 4 yıldan oluşan 3 kademe halinde 12 yıllık kesintili eğitime dönüştürülecek.

– 1997 öncesindeki ‘ortaokul’ sistemine geri dönülüyor.

– İlköğretimin ilk dört yılı olan ‘birinci kademesi’ ile ikinci dört yılı olan ‘ikinci kademesi’ binalarının ayrı olması ‘esas’ olacak.

– İlk 4 yıllık zorunlu eğitimden sonraki kademelerde evde eğitim (açık öğretim) mümkün hale getirilecek. Evde eğitimle okuldan mezun olunabilecek. 4. sınıftan itibaren, öğrenciler hem açıköğretime hem de Kur’an kurslarına aynı anda devam edebilecek. Derslere baş örtüsüyle girmek isteyenlere yeni alternatifler sunulacak.

– Değişiklik yürürlüğe konulduğu zaman sadece okula yeni başlayanları değil, ilköğretimin ilk 4 sınıfında okuyanları da kapsayacak ve

4. sınıftan 5. sınıfa geçecek olan öğrenciler de yeni sistem içerisinde olacak.

– Kanun değişikliği sonrasında ilk 4 yıl ilköğretimin ‘birinci kademesi’, ikinci 4 yıl ise ilköğretimin ‘ikincisi kademesi’ olacak. İlk 4 yılın sonunda öğrenci mevcut ilköğretim okuluna devam edebileceği gibi başka bir ilköğretim okulunun ‘ikinci kademesine’ de kaydolabilecek.

– İlk kademe derslerine sınıf öğretmenleri, ikinci kademeye ise branş öğretmenleri girecek. Milli Eğitim Bakanlığı ‘ikinci kademe’ müfredatını yeniden düzenleyerek bu kademedeki ‘alan’ derslerinin ağırlığını artıracak.

– Öğrenci liseye devam ederken özellikle mesleki eğitimle ilgili ‘yönlendirme’ derslerini de alacak.

– Her kademenin sonunda diploma yerine, yeni sisteme göre öğrenciler, 12 yıllık eğitimin sonunda diplomalarını alacak. Böylelikle her vatandaş en az lise diploması sahibi olacak.

– 4. sınıftan sonra mesleki eğitime yönlendirilecek olan öğrenciler için alt yapısı hazır olmayan okullarda fiziki donanım ve materyal kullanımlarını MEB yeni düzenlemeye göre uyarlayacak.

– Teklifte, sistemin sorunsuz şekilde hayata geçirilmesi için teknik düzenlemeler de yer alacak.

STAR

 

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR