Bizimle İletişime Geçin

Genel

Çanakkale Savaşları mı, Troia Savaşları mı?

Yayınlandı

-

Çanakkale çok şanslı bir kent. Asya’yı Avrupa’ya bağlayan coğrafik konumu, buradan Ege adalarına ve Kazdağları’na uzanan kıyı şeridi ve dağlık bölgesiyle,  doğa ile tarihin, tarih ile mitolojinin, mitoloji ile savaşın, savaş ile barışın içiçe geçtiği bir kent.

Cumhuriyet ruhunun doğduğu Gelibolu Barış Parkı, dünya tarihinin en önemli kültür akslarından olan Troia Tarihi Milli Parkı ve doğa mirasının modern insanı utandıracak zenginlikteki Kazdağları Doğal Milli Parkı, birbirlerini tamalayan, bir bütünün ayrılmaz parçalarıdır.

Çanakkale’nin geleceği bu milli parklar ve bu parklar içinde geliştirilecek kültürel, turistik projelere bağlı. İşte bütün bu avantajların yanında bir de genç bir üniversitesi var. Üniversitenin Türkiye’nin pekçok yerinden gelen öğrencisi, öğretim elamanı var. Yani Çanakkale bir kentin sahip olabileceği her şeye sahip. Ancak sorun, bizlerin bu zengin mirası  yeteri kadar değerlendirip değerlendiremediğimizdir.

Son birkaç yıldır Geliolu Barış Parkı hak ettiği ve layık olduğu ilgiyi her alanda görüyor.

Ama Troia Tarihi Milli Parkı için bunu söyleyebilir miyiz?

Hiç sanmıyorum!

Ben bunun nedenlerinin kültürel ve tinsel olduğuna inanıyorum. Yani, Gelibolu ve Troia’yı bir bütün olarak algıla(a)mamaktan kaynaklanmaktadır bu yanılsama.

Bu konuda pek çok kez yazdım, ancak yine yazmak gereksinimi duyuyorum:

Çanakkale Savaşları’nı bilmeden Troia Savaşlarını anlayamazsınız, Troia Savaşlarını anlayamadan Çanakkale Savaşları’nı tam olarak kavrayamazsınız.

İki Savaş arasındaki benzerlikleri 2005 yılında düzenlenen   “90. Yıl Dönümünde Çanakkale Savaşlarını Düşünürken” isimli sempozyumda sunduğum bildiri ve daha sonraki yayında detaylı olarak yazmıştım.

Bu konuyla ilgili bazı noktaları yeniden ele almak istiyorum.

Eski Çağlardan günümüze kadar, Troia ve Troas, iki kıtayı birbirinden ayıran ve iki denizi birleştiren Boğazlar üzerinde bulunduğu için, ciddi bir jeopolitik öneme sahiptir. Bu bölge–antik dönemlerden bu yana- Ege Denizi’nden gelen gemilerin Çanakkale Boğazı önlerinde Beşik Koyu’nda günlerce, haftalarca ve hatta aylarca beklemesine neden olan sert  rüzgarlar ve akıntılarıyla ün kazanmıştır.  Bu durum özellikle yaz aylarında, Mayıs’tan Eylül’e kadar, belirginlik kazanmaktadır. Çanakkale Boğazı’nda seyrüsefer yapmanın zorlukları, Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyesi’ de dahil olmak üzere pek çok gezgin ve denizcinin anılarında yer alan ve hatta yirminci yüzyılın sonuna değin vurgulanan bir gerçektir. Bu konuyla ilgili olarak Avrupalı denizciler için hazırlanmış deniz kılavuzu Black Sea Pilot’ta söyle ilginç bir bilgi geçmektedir; “Kuzey rüzgarı bazen o kadar uzun sürer ki Bozcaada kanalında veya diğer limanlarda uygun bir rüzgar bekleyen 200 veya 300 gemi görmek olağan bir hadise haline gelir. Gemiler güneyden gelen rüzgarı yakalasalar bile, bununla ancak bir limandan diğerine geçebilirler ve bu nedenle Marmara Denizi’ne ancak rotalarını kısa mesafeler katederek tamamladıktan sonra ulaşabilirler…”. Bu durum bir taraftan Troia’ya zenginlik ve güç getirirken diğer taraftan da savunma açısından bir güvensizlik oluşturmuştur. Bu nedenle Troa her zaman kendisini koruma gereksinimi duymuştur. Gerçekten de bu sebebe bağlı olarak tarihte pek çok Troia Savaşı olmuştur; bunlardan sonucusu ise 1915 tarihindeki Çanakkale Savaşları’dır.

Troia üzerindeki çekişmeler, Doğu-Batı arasındaki – Avrupa ve Asya arasındaki- siyasal çekişmelerle de benzerlik göstermektedir. Tarihte bu tip çatışmalardan daha çok epik model çerçevesinde bahsedilmektedir. Pers egemenliği dönemindeki Anadolu’da Doğu baskın durumdadır. Bu nedenle, Pers Kralı Kserkes M.Ö. 480’de güçlü ordusuyla Çanakkale Boğazı’nı geçmeden önce, Priamos’un kentinde İlion’un Tanrıçası Athena’ya bin adet kurban kestirmiştir. Bu durumun tam tersi, Büyük İskender’in M.Ö. 334’te Asya seferi sırasında da gerçekleşmiştir. İskender, Homeros’un destanında övülen Akhilleus’un kahramanlıklarından etkilenerek, Akhillues’un mezarında bir kurban töreni düzenlemiştir. Büyük İskender’in yandaşları daha sonra kendisinin onuruna yıkılmış olan İlion’u yeniden kurmuşlar ve tanrıça Athena için de, şu an sadece kalıntılarına rastlayabildiğimiz, Athena Tapınağını inşa etmişlerdir.

Ünlü denemeci Montaigne ise, “Makaleler” adlı eserinde;  Fatih Sultan Mehmet’in , Papa II. Pius’a göndermiş olduğu mektubunda, Türklerin, Troialılar soyundan geldiklerini ve Hektor’un öcünü almanın Türklerin sorumluluğunu olduğunu yazmıştır, diyerek bu konuya yeni bir boyut kazandırmıştır. Gökçeadalı (Imbroz) tarihçilerden Kritovoulus ise Sultanın Troia’yı ziyartet ettiğini ve Troialı kahramanlardan Akhilleus ve Ajax’ı andığını vurgulamaktadır. Kritovoulus ayrıca, Sultan’ın “Tanrı, uzun yıllar sonrasında bu şehrin ve bu şehrin sakinlerinin öcünü alma görevini bana verdi. Bunun için şehirlerini yakıp yıkan düşmanlarını boyunduruğum altına alacağım. Bu düşmanlar o dönemde, Yunanalılar, Makedonyalılar, Teselyalılar ve Peloponesyalılardı, onlar bu şehri yağmaladılar, ancak onların torunları, uzun yıllar sonrasında Asyalılara yapılan bu adaletsizliğin cezasını benimle şimdi ödediler.” Böylece İstanbul’un fethiyle Fatih sultan Mehmet ‘Troia’nın öcünü’ almıştır.! Fatih Sultan Mehmet bunu söylerken Doğu-Batı savaşında ibrenin artık Doğu’ya döndüğünü göstermiştir.  Melih Cevdet Anday’a da,  Çanakkale Savaşları’nın kahramanı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Dumlupınar zaferi sonrasında, nihayet Türklerin Yunanlıları mağlup etmeleriyle Troialıların öçlerini alındığının söylediğini, yazar.

Bütün bunlardan, Troia Savaşları ruhunun yüzyıllar boyunca canlı yaşamaya devam ettiğini görebilmekteyiz.

Fakat neden?

Türk askeri, Troia örenerinde harabelerin arasından Çanakkale Boğazı’ndaki düşman gemilerini gözetliyor.

Troia Savaşları’ndan, Çanakkale Savaşları’na kadar devam eden sürecin değişmeyen belli başlı unsurlarını şöylece sıralayabiliriz:

1-Her İki Savaşın Nedenler:

a) Tunç Çağı’nda, 2. bin olduğu gibi 3. binde de, bakır ve altın gibi, ana metaller, Balkanlardan ve Karadeniz bölgesinin kuzey ve güneyinden ve Kafkaslardan gelmekteydi ve özellikle kalay çok ciddi mesafeler kat edildikten sonra temin edilebiliyordu ve bu deniz veya kara ulaşımı sırasında da mutlaka Troas’tan geçmek gerekiyordu. Troia, stratejik olarak Akdeniz ile Marmara Denizi arasındaki su yolu olan Çanakkale Boğazı’nın, girişinde yerleşik olmasıyla ve Asya ile Orta Avrupa arasındaki deniz yolunu kontrol etmesiyle, önemli bir ticaret merkeziydi. Bir başka deyişle, Troa Savaşları para ve güç için yapıldı, Helen isimli kadın için değil.

b) Çanakkale Savaşları: Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Boğazı’nın zorlanması fikri ilk kez, İmparatorluk Savunma Komitesi sekreteri Albay Hankey tarafından ortaya konulmuştur. Kendisi bu durumu Memorandum’unda  şu şekilde belirtmiştir; “Seddülbahir Bölgesi tarihin akışında her zaman kilit bir role sahip olmuştur. İşte bu durum Troia’yı savaşların en moderni, İlyada’yı da modern stratejinin en iyi el kitabı yapmaktadır.”

Çanakkale Harekatının esas hedefi İstanbul’u ele geçirmek ve bu şekilde Almanya’nın müttefiki olan Osmanlı Devleti’ni yenilgiye uğratmaktı. Böyle bir harekat ile umulan, Mısır’ı muhtemel bir Osmanlı saldırısından korumak, Rusya’ya yardım etmek ve Balkan uluslarını, İtilaf Devletleri yanında savaşa sokabilmekti. Bu strateji, dönemin Birinci Deniz Lordu Winston Churchill tarafından ortaya atılmıştı. Söz konusu strateji, bir taraftan Churchill’in kuvvetli hırsı ve diğer taraftan Dışişleri Bakanı Kitchener ve Başbakan Asquith’in pasifliği sonucunda İngiliz Savaş Konseyi tarafından kabul edildi. Başlangıçta, bu saldırı sadece, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve İstanbul’a çıkış sağlayan Çanakkale Boğazı yoluyla, denizden yapılacaktı. 12 Mart 1915’te Amiral von Tirpitz, konuyla ilgili olarak, şunları yazmaktadır: “Çanakkale Harekatı sorunsalı Balkanları heyecanlandırmıştı. Bu tehlikeli bir durumdu: küçükü bir devletin ele geçirilmesi belki de savaşın tüm gidişatını etkileyecekti”. Yine 21 Mart’ta şunları eklemektedir: “Çanakkale Boğazı’nı zorlamak bizim için çok ciddi bir yenilgi olabilir… Hiçbir kozumuz kalmayabilir”. General Lundendorff ise Savaş Anılarında şunları açıklamaktadır: “Eğer düşman filoları Boğazları işgal ederek, Kara Deniz’i kumandaları altına alırlarsa, Rusya ihtiyacı olduğu savaş malzemeleriyle desteklenebilir. Doğu cephesinde savaş bundan böyle çok ciddi bir nitelik kazanır. İtilaf Devletleri bu şekilde, Güney Rusya ve Romanya’nın zengin mısır erzaklarına kavuşur ve Krallık bu şekilde eninde sonunda isteklerine kavuşur… Bu detaylar açıkça, Doğu Cephesi ve bizim topyekün durumumuz için Türk boğazlarının ve Osmanlı’nın önemini göstermektedir.

Açıkçası temel amaç bellidir: Çanakkale ve İstanbul Boğazlarının kontrolünü elde etmek, ve bu şekilde Karadeniz’in komuta altına almak.

Her iki savaş için de Çanakkale Boğazı’nın stratejik konumu son derece önemlidir. Ve bu esas sebeptir.

2-Savaşların Tarafları:

a)Siyasal olarak Troia Savaşı –veya Çanakkale Boğazı’ndaki diğer bir savaş- Batı’nın Doğu’ya, Avrupa’nın Asya’ya karşı savaşıdır. Savaşın öyküsü, Homeros’un İlyada’sına ve diğer antik kaynaklara göre, iki temel düşmanı içermektedir.: Kral Agamemnon’un yanında yer alan Miken anakarasının birleşik kentleri karşısında Troia ve müttefikleri (Bunlar arasında  Lykialılar da vardır).

İlyada, Akhaların, Troia’ya çıkarma yaparken çok sayıda geminin varlığından ve bu gemilerdeki mürettebatların anayurtlarından bahseder. Ozan bu listeyi, daha Akhalar’ın ilk muharebelerinde ilerlemeleri öncesinde, Akhilleus’in öyküsünün içinde verir. Bu çerçevede 29 ayrı bölgeden gelen istilacıdan söz edilir ve her bir bölge ayrı bir coğrafi ve siyasal birim olarak verilir.  Agamemnon tüm seferin baş komutanlığını almıştır. Filo Boğaz bölgesine , Gökçeada (Imroz) ve Bozcaada (Tenedos) ve Troas kıyılarına doğru hareket etmiştir. Öncelikle ilk ani ve kuvvetli saldırıyla şehir düşürülmeye çalışılacak, ilk görüşmeler yapılacak, kuşatma başlayacak, ancak tüm beklentilere rağmen Troia’nın Anadolu’daki komşu bölgelerden gelen müttefiklerinin de yardımıyla yapılan inatçı direniş sonucunda uzun yıllar sürecektir. 10 yıl boyunca süren muharebeler sonrasında, Greklerin kent girmelerini sağlayan tahta at  ile, şehir yakılıp yıkılır.

Troia’nın düşüşünden bir süre sonrasında, Miken medeniyeti de çöküşe uğrar. 13. yüzyılın sonunda toplum geriler ve şaşalı saraylar sanki bir daha hiç inşa edilmeyeceklermiş gibi ortadan kalkar.

b )Çanakkale Savaşları:

Bu savaşlar da Doğu ile Batı arasındaki mücadelenin sonucudur. Binlerce yıl sonra hemen hemen aynı kader tekrarlanmıştır: Çanakkale Savaşları pek çok çelişkiyi içinde barındırır: dünyanın geniş yelpazesine karşı, savaş alanlarının boyutu, sınırlı muharebe zamanına karşı verilen çok büyük kayıplar; kolay görünen hedefe karşılık beklenmeyen sonuçlar. Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları kendine özgüdürler. Bu muharebelerin siyasal beklentileri ve stratejik hedefleri de kendilerine özgüdür. Asırlık rüya olan İstanbul’u ele geçirmek, Rusya’ya bir yardım kanalı açacak ve Çanakkale’de yeni bir cephe Osmanlı’nın dikkatini dağıtarak, enerjisini Süveyş Kanalı ve İran Körfezi’ne yoğunlaştırmasına engel olacaktır. Bir diğer deyişle Çanakkale Harekatı, “Yeni Haçlılar”ın 20. yüzyıl versiyonu ile gerçekten yüksek çıkarı hedefleyen parlak bir stratejik girişimin kesişimidir.

12 Şubat 1915 tarihinden itibaren , İngilizler ve Fransızlar, Çanakkale Boğazı girişindeki kalelere saldırmışlardır. Saldırı uzun mesafeden bombardıman ile başlamış daha sonra kısa mesafeden ağır top ateşiyle devam etmiştir. Bombardımanın sonucunda, Çanakkale Boğazı’nın çıkışındaki kaleler Türklerce terk edilmiştir. Mayın tarayıcılar Boğazın daha iç bölgelerine girmiş ve 6 millik bir Alana kadar ilerleyerek, bu bölgeleri mayından temizlemişlerdir.

18 Mart günü 18 savaş gemisi Çanakkale Boğazı’na girmiştir. Filoda, İngiltere’den Queen, Elizabeth, Lord Nelson, Agamemnon (bu isim benzerliğinin oldukça ilginç), Inflexible, Ocean, Irresistible, Prince, George ve Majestic, Fransa’dan Gaulois, Bouvet and Suffren katılmıştır. Irresistable ve Ocean batar. Bu iki gemideki pek çok kişi kurtarılmış, İtilaf filosu Boğazda geri çekilirken, 700’ün üzerinde mürettebat hayatını kaybetmiştir. Saldırının sonunda, toplam 3 gemi batmış ve 3 gemi de ciddi biçimde hasar görmüştür.

Yunan ordusunun komutanları Kitchener’i bilgilendirerek Gelibolu Yarımadası’nı ele geçirmek için 150,000 askere ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. Lord Kitchener bu talebe karşılık bu sayının sadece yarsının gerekli olduğunu iletmiştir. Kitchener, tecrübeli İngiliz 29. Tümenini, Avustralya, Yeni Zelanda ve Fransız kolonilerinden gelen birlikler birlikte Limni adasına sevk ettirmiştir.

Saldırı 25 Nisan 1915 tarihinde Seddülbahir ve Kaba Tepe olmak üzere iki kumsalı hedeflemiştir. Diğer bir ana çıkarma 6 Ağustos’ta Saroz körfezi’ne düzenlenmiştir. Ancak, Gelibolu Yarımadasını Türklerden temizleme çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Ağustos’un sonunda  İtilaf Güçleri 40,0002in üzerinde asker kaybettiler. General Ian Hamilton 95,000 kişi daha talep etmiş, ancak, Winston Churchill de kendisini desteklemesine rağmen, Kitchener bölgeye daha fazla birlik göndermeye yanaşmamıştır.

14 Ekim’de Hamilton’ın yerine General Munro getirilir. 3 Cephenin incelemesini tamamladıktan sonra Munro Yarımadadan çekilmeyi önerir. 2 hafta sonra yarımadaya gelen Lord Kitchener de 105,000 askerin adadan çekilmesi gerektiğini belirtir. Boşaltma operasyonu Saroz Körfezi’nde 7 Aralık’ta başlar. Son asker Sedüülbahir’i 9 Ocak 1916’da terk eder. [1]

Saroz’daki Türk zaferinden sonra,  Mustafa Kemal artık bir kahramandır. Anadolu’nun her köşesinde savaşan Türkler için Çanakkale Savaşları’ndaki mücadelesi ve adı moral ve cesaret demekti. İtilaf askerleri adını bilmemelerine rağmen, Mustafa Kemal’i takdir etmişlerdir. Hatta Ian Hamilton bile günlüğünde, kendisini şaşkınlığa uğratan Türk komutanının yeteneklerinden bahsetmektedir.

Savaşın sonuçları ise gerçekten üzücüdür: savaşta hayatlarını kaybedenler yüz binlerle ölçülmektedir, Dünya Savaşı iki yıl daha uzamıştır, İmparatorluklar sona ermiş (Osmanlı ve Rus) ve yeni ulus devletler kurulmuştur.

3- Muharebelerin İçinden :

-Çanakkale savaşları’ndaki başarısızlık Londra’da siyasal bir krize neden olmuştur; yeni bir koalisyon hükümeti kurulmuş ve Churchill Birinci Deniz Lord’luğundan alınmıştır. Yeni kabine konu ile ilgili bir komite oluşturmuştur. Komite, Gelibolu Yarımadası’ndaki kilitlenmeyi çözmek için, İtilaf Güçlerinin arttırmasına karar vermiştir. 19 Mayıs’ta Türkler Anzak Cephesi’ne çok büyük bir karşı saldırı düzenlerler. Anzaklar siperlerinde kalırken, akşam olduğunda binlerce Türk askerlerinin cansız bedenleri siperler arasında kalır. İki tarafa ait ölü bedenler sıcaktan dolayı çabucak çürümeye başlarlar ve 24 Mayıs’ta ölüler gömülmesi amacıyla kısa bir ateşkes yapılır. İşte bu 9 saat boyunca iki taraf ilk kez hepsinin insan olduklarını fark ederler ve aralarında bir yakınlaşma doğar. İngiliz subayı Herbet günlüğünde bu nadir olayı şöyle detaylandırıyor:

“ Bizimkiler Türklere sigara verdi ve Kraliçe Posta merkezinin ötesindeki durum yerindeydi… Cenazelerin gömülmesi nerdeyse bitirilmişti. İki tarafta oldukça marifetliydi…

Daha sonra ise yamacın sonuna geldim. Bir düzüne Türk çıktı ortaya. Onlara selam verip, beni yarın vurabileceklerini söyledim. Bir koro gibi yüksek bir sesle: Allah göstermesin! Dediler. Arnavutlar gülerek, şaka yaptılar ve dediler ki: Sizi hiçbir zaman vurmayacağız. Daha sonra Avusturalyalılar gelmeye başladılar ve dediler ki: Uğurlar olsun, güle güle gidin, güle güle gidin”. Sonra ise hepsine siperlerine gitmelerini söyledim ve hiç düşünmeden Türk siperlerine gidip, onlardan ıcten bir selam aldım…” (Colonel A. Herbert)

-Troia kenti kendi yaşlılar konseyini toplar,  Helen  ve Grek hazinelerinin geri verilmesi gerektiğini, çünkü anlamsız bir savaş yaptıklarını bleirtirler. Fakat Paris bunların hiçbirini kabul etmez- hazineleri geri vermeyi kabul etmesine rağmen Helen’i geri vermeyecektir. Priamos, ölülerini gömmeyi sağlayacak bir ateşkes önerisi ile birlikte, bu fikri Yunanlılara iletmeyi kabul eder.

“Gün yeniden vurdu tarlalar

ağır akan derin Okeanos’tan

göğe doğru yüksele yüksele.

Hepsi geldi gene karşı karşıya,

Her yiğidi bir bir tanımak çok zordu.

Yıkadılar suda kanlı bedenleri,

Sıcak göz yaşları döke döke yıkadılar,

Sonra yükledirler arabalar.

Ulu Priamos, Troyalılar ağlasın istemedi.

Sessiz soluksuz yığdılar ölüleri odunların üstüne,

Acıyla doluydu yürekleri.

Ateş yakıp döndüler kutsal İlyon’a” (İlyada. VII. 422-429)

İki savaş arasındaki bu ve benzeri özellikler bir kitaba konu olacak kadar fazladır.

Savaşların sona ermesinden uzun zaman sonra insanlar savaşın coğrafyasını ziyaret etmeye başlarlar. Tarih artık turistik bir nitelik kazanmaya başlamıştır. Şu anda bu coğrafyada iki milliparkımız var: Troia ve Gelibolu Milli Parkları.Troia Savaşları’nın kahramanlarının mezarları özellikle Grek ve Roma dönemi anlamında çok önemli bir turistik çekiciliğe sahip olmuştur. Troia Milli Parkı içinde, Helenist dönemden kalma ve Troia Savaşları’nın kahramanlarına adanan 30 den fazla tümülüs vardır.

Gelibolu Yarımadası Milli Parkı  içinde ise 47 Türk ve 34 İtilaf mezarlığı ve anıtı vardır. Resmi kutlama törenleri haricinde, Çanakkale ve Troia Milli Parklarına, çok sayıda resmi ve özel, gruplar ve kişiler kutlama ziyaretleri düzenlemektedirler.

Bölge üzerinde kişisel tecrübeye sahip olmasıyla savaş muhabiri olarak görev yapan, John Buchan, İtilaf Güçlerinin yarımadayı boşaltmalarıyla ilgili olarak daha ciddi bir değerlendirme yapmaktadır, ancak O da Homeros’un değerlendirmeleri paraleline karşı da çıkmamaktadır: “Çanakkale Boğazı boyunca, Troia’nın yeşil ovasında, antik dünya savaşlarının en ünlüsü yapıldı. Eğer Karamedners kıyıları mücadele eden ümitsiz kaderiyle mücadele eden erkekler gördüyse, Hacı Baba tepeleri ve Helles kıyılarıda gördü. İnsanların geçimsizliğini tanrılarlarla ilişkilendiren gelenek devam etmiş ise, İngiliz askerlerini kurtarılmasıyla ortaya çıkan mitolojiler nasıl bir mitolojiydiler? Troia’da olduğu gibi, Poseidon kendi çocukları için çarpıştığı anlatılagelmektedir.”

Troia’yı bugün ziyaret edenler, bu fikirleri, Çanakkale Boğazı’ndan  Seddülbahir’deki İngiliz, Fransız ve Türk Savaş Anıtlarına baktıklarında görebilmektedir.

İki savaşın benzerliklerini daha çoğaltabiliriz. Ama buna gerek olduğunu hiç sanmıyorum.

Şimdi yazının başında sorduğumuz soruya geri dönelim:

Çanakkale Savaşları mı –  Troia Savaşları mı?

İkisi de, geniş anlamda Dünya Tarihi, dar anlamda Çanakkale Tarihi’ni bütünleştiren, birbirini daha da anlamlandıran olaylar, çoğrafyalardır.

İkisine de hakettiği ve layık olduğu ilgiyi göstermek boynumuzun borcudur!!!



 

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kariyer

İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların ne zaman başlayacağını duyurdu. İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti. Üniversite öğrencilerine 15162 TL destek başvuru şartları ve tarihi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile gündeme geldi. İŞKUR gençlik programı detayları özellikle üniversite öğrencileri tarafından merak ediliyor. Üniversite öğrencilerine ayda 5 gün katılana 5 bin 415 lira, 14 gün katılana 15 bin 162 lira destek verilecek yeni destek paketi duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında milyonlarca genci sevindirecek müjdelere yer verdi. İŞKUR gençlik programı kapsamında üniversite öğrencileri bir yandan eğitimini sürdürürken kendilerini geliştirecek birçok alanda bu programa dahil olabilecek. Erdoğan konuşmasında “Programda toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesini hedefliyoruz.” dedi. Peki, İŞKUR gençlik programı nedir, kimler başvurabilir?

İşte İŞKUR gençlik programı detayları!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların başlama tarihini açıkladı. İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti. İŞKUR gençlik programı kapsamında üniversite öğrencilerine ayda 5 gün katılana 5 bin 415 lira, 14 gün katılana 15 bin 162 lira destek verilecek. Peki, İŞKUR gençlik programı nedir, ne zaman başlayacak, kimler başvurabilir?

İŞKUR GENÇLİK PROGRAMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na başvuruların 1 hafta sonra başlayacağını bildirdi.

Bakan Işıkhan, “nöbetçi bakan” uygulaması kapsamında geldiği Meclis’te, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilere müjde verdiğini, İŞKUR Gençlik Programı ile İŞKUR’un gençlere sunduğu hizmetlerin tek bir platform altında birleştirildiğini belirtti.

İŞKUR GENÇLİK PROGRAMI NEDİR, KİMLER BAŞVURABİLİR?

Gençlere üniversitede okudukları dönemde deneyim kazanmalarına katkı vereceklerini anlatan Işıkhan, “Cep harçlıklarına kısmen de olsa destek vereceğiz. Gençlerin istihdam piyasalarına girdiklerinde daha hazırlıkları olmaları için dersler vereceğiz. Mülakat teknikleri, CV hazırlama, iş arama motivasyonuyla ilgili dersler, halkla ilişkiler, finansal okuryazarlığı gibi temel dersleri bu eğitim döneminde vereceğiz.” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, “tecrübe eksikliğinin” gençlerin çalışma hayatına katılmalarındaki en büyük bariyerlerden biri olduğuna dikkati çekerek, “Biz İŞKUR Gençlik Programı’yla bu bariyeri kaldırıyoruz. Üniversitede öğrencilerimiz okurken aynı zamanda üniversitelerde ve istedikleri alanlarda çalışabilecekler.” dedi.

İŞKUR Gençlik Platformu ya da İŞKUR Mobil Uygulaması üzerinden gençlerin programdan faydalanabileceğini vurgulayan Işıkhan, “Her üniversitenin kendi öğrencileri haftalık azami olarak 3 gün çalışabilecek. Programa katılan gençlerimize günlük 1083 lira ödeme yapacağız. Öğrencilerin programa ayda 5 gün katılmaları halinde yaklaşık 5 bin 415 lira, 14 gün çalışmaları halinde ise yaklaşık 15 bin 162 lira gelir desteği vereceğiz. Program süresince öğrencilerimize kısa vadeli sigorta primlerini işveren olarak biz yatıracağız. Programımıza ilişkin tüm ayrıntılara gençlerimiz, ‘genclik.iskur.gov.tr’ adresinden ulaşabilirler.” ifadelerini kullandı.

Programın gençler için hayırlı olmasını dileyen Işıkhan, kontenjanların gençlerin taleplerine göre artırılabileceğini söyledi.

Bakan Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı’na hane geliri 3 asgari ücretin altında olan öğrencilerin başvurabileceğini belirterek, “Gençlerimiz 1 hafta sonra da programa başvuruda bulunabilecek.” diye konuştu.

Program ile gençlere önemli bir fırsat sunacaklarının altını çizen Işıkhan, rektörlerin programa yoğun ilgisinin olduğunu kaydetti.

Kaynak: hürriyet.com.tr

Okumaya Devam Et

Genel

Çanakkale’de 2025 Trakya Kariyer Fuarı Hazırlık Çalıştayı Düzenlendi

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin (ÇOMÜ) ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda ve Çanakkale Valiliği himayelerinde, 17-18 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “2025 Trakya Kariyer Fuarı’nın” hazırlık çalıştayı yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştaya; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Edirne Valisi Yunus Sezer, Tekirdağ Valisi Recep Soyutürk, Kırklareli Valisi Uğur Turan, Balıkesir Vali Yardımcısı  Mustafa İlhan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Çanakkale Baro Başkanı Av. Ardahan Dikme, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Orhan Öğrenci, Çanakkale İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Alper Selvi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Mustafa Hatipler, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meryem Çamur Demir, 2025 Trakya Kariyer Fuar Koordinatörü Doç. Dr. Ünzüle Kurt, Kurum ve Kuruluş Müdürleri, STK Temsilcileri ile ÇOMÜ’nün akademik ve idari yöneticileri katıldı.

2025 Trakya Kariyer Fuar Koordinatörü Doç. Dr. Ünzüle Kurt, 17-18 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan”2025 Trakya Kariyer Fuarı ile ilgili yapılan çalışmaları anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

2025 Trakya Kariyer Fuarı’na Ev Sahipliği Yapmanın Heyecanını Yaşıyoruz

“Üniversite olarak bölgesel iş birliklerini güçlendirerek öğrencilerimizi ve mezunlarımızı iş dünyasıyla buluşturma fırsatını sağlamak amacıyla bu fuara ev sahipliği yapmaktan heyecan duyuyoruz” diyerek başladığı konuşmasında ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:  “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Koordinatörlüğü’nde ‘Yetenek Her Yerde’ temasıyla hayata geçirilen bölgesel kariyer fuarları; üniversite, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları iş birliklerini güçlendiren, özellikle gençlerimize kariyer fırsatı sunan ve bölgemizin kalkınmasına katkı sağlayan çok değerli organizasyonlardır. Bugün burada Çanakkale Valiliğimizin, Trakya, Tekirdağ, Namık Kemal, Kırklareli ve Bandırma Onyedi Eylül gibi paydaş üniversitelerimizin desteği ayrıca Çanakkale Belediyesi ve diğer belediyelerimizin de katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz fikir alışverişleriyle, şüphesiz ki Trakya Kariyer Fuarı 2025 başarılı ve verimli geçecek.”

Gençlerimizin Kariyer Yolculuklarına Rehberlik Edecek

Öğrenci ve mezunların sektör buluşması için çok önemli bir fuar olduğunu söyleyen Rektör Erenoğlu, “Öğrenci ve mezunlarımızın sektör temsilcileriyle doğrudan temas kuracağı, iş ve staj olanaklarını değerlendirebileceği, girişimcilik fırsatlarını keşfedebileceği bu fuarımız, geleceğin yetkin bireylerini yetiştirebilmek adına hepimizin ortak sorumluluğunun doğal birer parçası olacaktır. Aynı zamanda bölgesel kalkınma ve istihdam politikalarına yol göstermek açısından da büyük bir önem arz etmektedir. Bugün burada bulunan kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin değerli katkılarıyla gençlerimizin kariyer yolculuklarına, rehberlik edilecek; Trakya ve Güney Marmara Bölgesinin ekonomik ve akademik dinamiklerinin daha da güçlendirilmesi sağlanmış olacaktır. Çalıştayımızın üniversite-sanayi iş birliği alanında somut çıktılar ve 2025 Trakya Kariyer Fuarı’na güçlü bir vizyon kazandırmasını temenni ediyorum” dedi.

Çanakkale Belediyesi Başkanı Muharrem Erkek, yerel yönetimler olarak fuara ellerinden gelen katkıyı sunacaklarını ve gençler için bu tür organizasyonların bir fırsat olduğunu söyleyerek “Fuarın bölgesel kalkınmaya ciddi katkılar sunacağına yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinin 20 yılı aşkın bir süredir istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü belirten Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ise şunları söyledi:

“Ekonomideki büyüme nüfus artış hızıyla mukayese edildiğinde net bir büyümeye tekabül ediyor. Bu Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında son derece önemli bir gelişme. Ekonominin büyümesi yatırım demektir. İstihdam demek üretim demektir. Burada iki temel problemle karşılaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi iş gücü piyasasına girmek isteyen gençlerin kaygıları; özellikle üniversitede okuyan gençlerin mezuniyet sonrası işe girme konusundaki stresi. İkincisi ise büyüyen ekonomide özel sektörün arzu ettiği nitelikte eleman temini.

“İş Gücü Piyasasına Katılmak İsteyen Gençler İçin Son Derece Verimli Bir Etkinlik”

Türkiye bu iki stres kaynağını başarılı bir şekilde yönetmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin başarılı bir şekilde başlatmış olduğu bu kariyer fuarını ben bu cepheden okuyorum. Ülkemizde iş gücü piyasasına katılmak isteyen gençler için son derece verimli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, staj konusunda da Türkiye’de gençlerin önünü açıyor. Bütün bunlar toparlandığında gençlerimizin kendilerini iyi yetiştirmeleri, geleceğe hazırlamaları ve mezuniyetlerinden sonra da bu yeteneklerinin ve bilgilerinin karşılığı olarak bir istihdam imkanına kavuşacakları güvencesini, ümidini vermektir.

“Gençlerimiz, Hangi Kapıların Onlar İçin Açılabileceğini Daha Somut Şekilde Gözlemleyecek” 

Bu fuar vesilesiyle gençlerimiz kamu ve özel sektör ayrıca sivil toplum dünyasıyla alanlarında bir araya geldiklerinde önlerinde hangi fırsatların olduğunu, hangi kapıların onlar için açılabileceğini daha somut olarak gözlemlemiş ve bilgi edinmiş olacaklar. Bu fuarın en önemli çıktısının bu olduğunu düşünüyorum. Üniversiteler; sadece bilgi aktaran yerler değil, malumunuz, onlar gençlerimizi geleceğe hazırlayan, birçok alanda yeteneklerini geliştirmeleri için fırsatlar sunan yerler. Bu çerçevede ÇOMÜ’de bölgemizdeki diğer üniversitelerle beraber gençlerimize bu manada önemli destekler veriyor.”

Her bir gence iş fırsatı sunmaları gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, “Devlet olarak, ‘Yetenek yönetimi yapacağız’ dediğimiz de sadece İstanbul’da, Ankara’da, ismi çok bilinen üniversitelerden mezun olanları kastetmedik. ‘Madem memleketin 81 ili var’ dedik, buralarda üniversite açtık, o zaman her bir gence fırsat sunmamız lazım. Devlet olmak bunu gerektiriyor. Aslında devletin hayat boyu vatandaşına hizmet sunarken fırsat eşitliliğine dikkat etmesi gerekiyor. Kimin hangi şartlarda üniversite sınavına girdiğini bilmiyoruz. Aynı ekonomik düzeyden gelseler bile sosyolojik yapıları farklı ailelerden geliyorlar. Dolayısıyla devlet olarak biz herkese imkânlarımızı fırsat eşitliği çerçevesinde sunmak zorundayız. Yetenek yönetiminin birinci kuralı budur” şeklinde konuştu.

“İllerin Gördüğü En Büyük Organizasyon Bölgesel Kariyer Fuarı”

Bölgesel Kariyer Fuarları’nın yapıldığı illerin istihdama katkı verdiğine, işsizlik başvurusu oranının düştüğüne, iş kurma potansiyelinin artırdığına ve ihracata katkı sağladığına dikkat çeken Doç. Dr. Atay, Bölgesel Kariyer Fuarları’nın, o şehrin gördüğü en büyük organizasyon olduğunun altını çizdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bu organizasyonların merak edilen tarafı “Bu ne işe yarıyor?”, “Bir işe yarıyor mu?” sorusu. Burada Yetenek Kapısı diye bir sistem işliyor ve yaptığımız her türlü faaliyeti bu sistem üzerinden görebiliyoruz. Onu da analiz ettiğimiz zaman ortaya şöyle bir gerçek çıkıyor; Bölgesel Kariyer Fuarları yapıldığı illerde istihdama katkı veriyor. İşsizlik başvurusu oranı düşüyor. İş kurma potansiyeli artıyor. İhracata katkı verdiğini görüyoruz. Bu dört parametrede Bölgesel Kariyer Fuarları’nın yapıldığı illerimizde bir artış oluyor. Bu bizim için çok sevindirici. Ayrıca çocukların farkındalıklarının gelişmesine, o bölgedeki KOBİ’lerin ya da yeni girişimlerin nitelikli insana ulaşmasına katkı sağlıyor. Hatta o ilin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına katkı veriyor.”

Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Kariyer Planlama Daire Başkanı Dr. Savaş Ceylan “Erken Dönem Kariyer Ekosistemi (EDKE)” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Program, makam ziyaretlerinin ardından fuar alanının incelenmesi ile son buldu.

 

Okumaya Devam Et

Üniversiteler

ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, (ÇOMÜ) eğitim öğretim süreçlerinde kalitesini her geçen gün geliştirerek öğrencilerine daha iyi hizmet vermeye devam ediyor.

20 Aralık 2024 tarihinde yapılan 48’inci Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi  (TYÇ)  Kurulu toplantısında alınan kararlar doğrultusunda kalite güvence ölçütlerini sağlayan ÇOMÜ’nün program akreditasyonuna sahip 17 lisans programı daha yükseköğretim mezuniyet belgelerinde TYÇ Logosu kullanamaya hak kazandı.

17 lisans programının daha TYÇ Logosu kullanım hakkı elde etmesiyle birlikte ÇOMÜ’de 2025 yılı itibariyle mezuniyet belgelerinde TYÇ Logosu kullanacak olan akademik birim sayısı 6’ya, akredite program sayısı ise 21’e yükseldi.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ), Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile uyumlu tasarlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yürütülen, tüm kademelerdeki mesleki, genel ve akademik eğitim programları ile diğer öğrenme yollarıyla kazanılan tüm yeterliliklerin esaslarını sekiz seviyede sınıflandıran ulusal yeterlilik çerçevesidir.

TYÇ Kurulu tarafından TYÇ’ye uygun bulunan kalite güvencesini sağlamış yükseköğretim programlarına; mezunlarının diploma eklerinde, transkript ve mezun belgelerinde TYÇ logosu kullanma hakkı tanınır. Mezuniyet Belgelerinde TYÇ logosunun bulunması, ilgili programın kalite güvence süreçlerinin etkin bir şekilde işletildiğini göstermekte birlikte, mezunlarının yurtiçinde ve yurtdışında eğitim ve istihdam piyasasında yüksek nitelikleri ile öne çıkmasına katkı sağlamaktadır.1

Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR