Bilim Teknoloji
İkinci yüz nakli tıp dünyasını ikiye böldü!
Türkiye’nin ilk yüz naklini yapan Prof. Ömer Özkan, Hacettepe’de yapılan ikinci yüz nakli için sitemkar konuştu: Eğer göründüğü gibiyse devlet imkanı boşa harcanmış!
Akdeniz Üniversitesi’nden sonra HacettepeÜniversitesi Tıp Fakültesi’nde de yüz, iki kol ve iki bacak nakli yapıldı. Cengiz Gül’e, N.A.’dan alınan yüzün nakledilmesi “ikinci zafer” olarak nitelendirildi.
Ama bu nakil, tıp uzmanları ve vatandaşların kafasında bir soru işareti yarattı. Çünkü basına yansıyan fotoğraflarında, Cengiz Gül’ün yüzünde ağır bir deformasyon görünmüyordu.
Türkiye’nin ilk yüz naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan da, “O fotoğrafabakınca bu yüz naklinin yapıldığına inanmak istemiyorum” diyerek eleştirisini dile getirdi. İkinci yüz naklini gerçekleştiren Doç. Dr. Serdar Nasır ile ABD’denokul arkadaşı olan Prof. Dr. Ömer Özkan, “Nakli yapan doktor, arkadaşım. Bu konuda polemik yaratmak istemiyorum, ama hastanın bu fotoğrafa bakınca ben de herkes gibi ‘Bu kişiye bu nakil neden yapıldı?’ diyorum. Eğer hasta o fotoğraflarda göründüğü gibiyse, bu nakilde sıkıntı var demektir. Bilimsel kurulun toplanıp, bunu değerlendirmesi gerekir” diye konuştu.
‘AĞIR DEFORMASYON YOK’
Prof. Dr. Özkan, Sağlık Bakanlığı’nın “yüz ve saçlı deri transplantasyonu içingüncel endikasyonlar rehberi”ni hazırlayan bilimsel kurulun içinde yer aldığını söyleyerek şöyle dedi: “Bir hastanın yüz nakline kabul edilmesi için ağır, yüz ve saçlı deri bozukluğunun olması gerekir. Yüzünün orta bölümünde yani burnunda, gözlerinde, göz kapaklarında ağır bir deformasyon olması gerekir. Ve yapılacak nakille en az ağız, burun ve göz kapağı bölgelerinden birinde fonksiyonel bir kazanım sağlanması gerekir. Cengiz Gül’ün fotoğrafına baktığım zaman ağır bir sosyal uzaklaşmaya yol açacak bir deformasyon görmüyorum. Bu yüz naklini bekleyen eminim ki çok kişi vardı. Eğer bu fotoğrafa göre hasta seçilmiş ise devletin imkânları boşuna kullanılmış demektir.” Prof. Dr. Özkan’ın ve Doç. Dr. Serdar Nasır’ın hocası olan Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Tunç Şafak ise “Nakil bizim bölümde yapıldı. Ama ben hastayı görmedim. Bu nedenle yorum yapmam doğru olmaz” dedi. Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. M. Emin Mavili de, “Hastayı nakilden önce görmedim. Bu nedenle yorum yapmam doğru olmaz. Hangi hastanın nakil için uygun olacağına hastanenin organ transplantasyon etik kurulu karar verir ve UKM’ye bildirir” yorumunu yaptı.
Renk tutsun diye burnu değiştirildi
Türkiye’de 2’nci tüm yüz nakli gerçekleşen hasta 25 yaşındaki Cengiz Gül için kritik karar burun nakli sırasında verildi. Yanaklar, alın, çene ve tek kulak nakli gerçekleşti son olarak burun kaldı. Doç. Serdar Nasır, burun hasarlı olmadığı için dokunmak istemedi. Bunun üzerine donörün ve Gül’ün ten rengi uyum skalası çıkartıldı. Renk farklılığının fazla olacağı görülünce ise burun değiştirildi.
SABAH
Bilim Teknoloji
Prof. Dr. Nurettin Şahiner, Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyeliğine Seçildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nurettin Şahiner, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 21 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen 61 sayılı Genel Kurul toplantısında Asli Üyeliğe seçildi.
Bilim Teknoloji
TÜBA-GEBİP Ödülü ÇOMÜ’ye Gurur Yaşattı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) Ödülü ve TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu.
Bu prestijli ödüller kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversitemiz Araştırma Dekanı Doç. Dr. Sercan Karav, “Doğa Bilimleri” alanında gerçekleştirdiği üstün nitelikli bilimsel çalışmaları ve Türkiye’de bilime yaptığı katkılar ile TÜBA-GEBİP Ödülü’ne layık görüldü.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödülünü alan Doç. Dr. Sercan Karav, sadece ÇOMÜ ailesi için değil, aynı zamanda ülkemizin bilim dünyası için de önemli bir başarıya imza atmıştır. Bilimsel çalışmalarındaki yenilikçi yaklaşımları ve azmi, özellikle genç araştırmacılar için ilham kaynağı olmuştur.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Araştırma Dekanlığı ekibi ile birlikte törende yer alarak bu anlamlı başarıyı yerinde kutladı. Törende bir konuşma yapan Rektörümüz, “Üniversitemizin ulusal ve uluslararası alandaki başarısını bu tür ödüllerle taçlandırmak bizler için gurur kaynağıdır. Bu başarı, genç araştırmacılarımızın bilime ve teknolojiye olan ilgisini artırarak yeni projeler için cesaretlendirecektir” dedi.
Bilim Teknoloji
Denizcilik Meslek Yüksekokulu Akredite Oldu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü, Sualtı Teknolojisi programı akredite oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurulu, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Çanakkale Bölge Liman Başkanlığından temsilcilerinin katıldığı denetlemede birinci sınıf dalgıç yeterlilik belgesinin alınabilmesi için de gerekli olan dalış takımları ve teçhizatlar yerinde görüldü.
Denetleme sonucunda akredite olan Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü, Sualtı Teknolojisi programı ile ilgili Denizcilik MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku; “Bu süreçte emeği geçen Rektörümüz Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, kurumsal akreditasyondan sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Dinçay Köksal ve tüm üniversite yönetim kadrolarımıza teşekkür ederim. Kurumsal aidiyetimizi güçlendirerek üniversitemizi daha yüksek bir çıtaya çıkartacağız. Eğitim ve öğretim kalitemiz buna bağlı olarak artacak. Hedefimiz Denizcilik MYO’yu ülkemizin alanında en iyi okullarından biri haline getirmek” dedi.
-
Genel2 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer3 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer3 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler3 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak