Bizimle İletişime Geçin

Genel

İslam Geleneği ve HOMEROS

Yayınlandı

-

14. yüzyıl İslam dünyasının ilk ve en büyük tarih felsefecisi İbn Haldun, Mukaddime (1377) isimli eserinde Arap kültürü dışındaki ozanlar için şunları yazar: „ Sadece Arap ozanları yoktur; yabancı halkların da ozanları vardır. Çünkü Pers ve Grek ozanları vardır. Örneğin Aristoteles, „Mantık“ isimli eserinde,  ozan Umatirash’ı (Homeros) yüceltmektedir“.

Bizans geleneğinde,  Grek tarihi ve kültürünü inceleme büyük oranda antik dönem kişileriyle sınırlanmış olsa da; yukardaki alıntıdan da anlaşılacağı gibi İslam sonrası Arap kültürünün merkezindeki Grek edebiyatına olan yaklaşım, önce Bağdat, daha sonra ise Kahire, Şam, Korduba ve Toledo’da dönemin entellektüelleri arasında bir tür diyalog gibi algılanmıştır. İslam dönemi Arap kültüründeki bu yaklaşımda,  Aristoteles ve Platon (Eflatun) gibi kişiler, bilinmez eski dönemlerin karekterleri gibi değil de; eserlerinin çevirileri ve yorumlarıyla, okurlar karşında aktif düşünürler  olarak kabul görmüşleridir. Daha 9. yüzyılda dönemin büyük bilimadamı Abu Uthman’ Amr ibn Bahr al-Jahiz (kısaca al-Jahiz olarak tanınmaktadır); derslerinde öğrencilerine Kuran’la birlikte Aristoteles’i de  öğretmiştir. Kendi sserlerinin büyük bir kısmı da Aristoteles’den yola çıkılarak yazılmıştır.

İslam dışındaki yabancı edebiyatın Arapça’ya çevrilmesi, ünlü Abassi hükümdarı Halife al-Mansur döneminde, yani  8. yüzyılın ortalarında gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde Hintçedeki „Kalila ve Dimna“  fabılları (hayvan masalları); „Ptolemaus’un Almagesti“ Euklid’in „Geometri“si Arapçaya çevrilmiştir. Eski Grek eserlerinin çevrilmesi geleneği ise yaklaşık bir yüzyıl sonra gerçekleşmiştir. Bu önemli çeviri geleneği ise bir rüya ile başlamıştır:

Tanıtım

Ünlü hükümdar Harun al-Raşid’in oğlu Halife al-Ma’mun („Bilgeliğin Dostu“ olarak da isimlendirilir) rüyasında beyaz tenli, mavi gözlü, geniş alınlı birisini görür. Halife al-Ma’mun, rüyasına giren bu adamın Aristoteles olduğunu anlar. Halife al-Ma’mun ve Aristoteles rüyada sabaha kadar sohbet ederler.  Bu rüyanın sonunda, Halife al-Ma’mun aynı sabah Bağdat’ta içinde, öncelikle filozofların eserlerin Arapçaya çevrileceği, bir çeviri merkezinin olduğu, büyük bir kütüphanenin kurulması emrini verir. Söz konusu bu kütüphane hemen kurulur ve çeviri merkezinin başına ünlü bilimadamı Hunain ibn Ishak al-Ibadi getirilir. Hunain, öğrencilerinden oluşan bir grupla nerdeyse tüm Grek ve Helenistik dönem filozoflarının eserlerini Aramice ve Arapçaya çevirir.

Hunain, çeviriler sırasında Grekçe metinlerdeki bazı soyut resimleri, bilinmeyen isimleri ve zor analojileri (karşılaştırmaları) anlaşılır kılmak için Homeros konusundaki bilgilerini kullanır. Homeros’u çok iyi bilen Hunain, örneğin Homeros destanlarında adı geçen Zyklop’un „ Kyklop isimli bir dev“ olduğunu; canavar Skylla’nın diğer isminin „denizin köpeği“ olarak adlandırıldığını bilmektedir; çünkü Homeros canavarın gürlemelerini bir kurt yavrusunun havlamalarıyla karşılaştırmaktadır. Hunain’la aynı dönemde yaşamış bilge Yusuf ibn İbrahim’e göre,  Hunain’nın olağanüstü bilimsel kariyeri Bağdat’ta meraklı bir öğrenci olarak başlamıştır. Hunain derslere öylesi bir istek ve merakla girmektedir ki, ardı arkası gelmeyen soruları nedeniyle, hocaları tarafından derslerden atılır. Bu durum genç Hunain’ı çok üzer ve kalbi kırık bir şekilde nereye gideceğini bilmeden Bağdat’ı terk eder. Bu olaydan iki yıl sonra,  bilge Yusuf ibn İbrahim, teyzesi Harun al-Raşid’in kölesi olan, Grek kökenli bir hastayı ziyarete gittiğinde; hastanın başında Byzans modasına uygun saç ve elbiseleri olan, Homeros’u orjinalinden okuyan yabancı birisi dikkatini çeker. Bu yabancı iki yıl önce Bağdat’ı terk eden Hunain’dir.

Hunain ibn İshak al-Ibadi’nin sorumluğundaki çeviri merkezinin ünü kısa sürede Bağdat’ın sınırlarını aşar. Çeviri eserlerdeki yüksek kalite, Bağdat’daki aristokrat tabakaya o dönem dünyasında çok önemli sosyal bir prestij de kazandırır. Destanlar, çeviri merkezinin asıl amacı dışında kalıyor olsa da, Homeros’un eserleri parçalar halinde Arapçaya çevrilmiştir. Antik dönem metinlerine olan ilgi öylesine büyüktür ki, bazı antik dönem yazarlarına ait olduğu ileri sürülen „uydurma“ metinler bile yazılır. Bu arada Homeros, hazırlanan tüm sözlük ve ansiklopedilerde „gezgin ozan“ olarak yerini almıştır bile.

Hristiyanlık Avrupa’sının İsa dinin diğer dinlerden üstün olduğunu ispatlamak için yaptığı karşılaştırmaların bir benzeri de İslam dininde yapılmaktadır. Dönemin bilginleri Kuran’nın üstünlüğü ve gerçekliğini ispat için Grekçe ve Latince metinlerden alıntılar yapmışlardır. Özellikle 10. yüzyılda yaşamış olan döneminin en büyük filozofları arasında sayılan al-Farabi’nin yapmış olduğu yorumları bu konuda çok etkili olmuştur. Eğitimini Bağdat’ta tamalayan al-Farabi, daha sonra  İskenderiye’deki Hristiyan bilginlerden ders almış ve sonunda Şam’a yerleşerek hayatını burada sürdürmüştür.  Al-Farabi’nin Aristoteles ve Platon konusundaki yorumları felsefi olarak İslam düşüncesinde önemli bir çığır açmıştır. Özellikle Platon’un „ideal devleti“ ile Hz. Muhammed’in umma’sın aynı fikrin iki farklı biçimlenmesi olarak yorumlaması,  dönemin entellektüelleri arasında büyük destek görmüştür. Al-Farabi’nin bu yoruma yaparken Homeros’un destanlarını; Aristoteles ve Platon üzeriden okuduğu kabul edilmektedir.

Tanıtım

Al-Farabi düşüncesinin etkisiyle gelişen Arap çeviri geleneğindeki  İlyada ve Odysseia destanlarını bir sonraki yazıda ele alacağım.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Genel

comuhaber.com MYO Programları WhatsApp Grupları (2024)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

Tanıtım

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2024 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Tanıtım

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Tanıtım

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Ayvacık Meslek Yüksekokulu

Bayramiç Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Biga Meslek Yüksekokulu

Çan Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Gökçeada Meslek Yüksekokulu

Lapseki Meslek Yüksekokulu

Yenice Meslek Yüksekokulu

 

Tanıtım

 

 

 

 

Tanıtım

Okumaya Devam Et

Genel

comuhaber.com Fakülte Programları WhatsApp Grupları (2024)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

Tanıtım

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2024 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Tanıtım

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Tanıtım

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  
  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  Ekonometri
  İktisat
  İşletme
  Kamu Yönetimi
  Maliye
  Uluslararası İlişkiler
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  Finans ve Bankacılık
  Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  İş Sağlığı ve Güvenliği
  Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  Enerji Yönetimi
  Gıda Teknolojisi
  Sağlık Yönetimi
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi  
  Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
  Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği
  Su Ürünleri Mühendisliği
Diş Hekimliği Fakültesi  
  Diş Hekimliği
Eğitim Fakültesi  
  Coğrafya Öğretmenliği
  Fen Bilgisi Öğretmenliği
  İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  İngilizce Öğretmenliği
  Japonca Öğretmenliği
  Kimya Öğretmenliği
  Okul Öncesi Öğretmenliği
  Özel Eğitim Öğretmenliği
  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  Sınıf Öğretmenliği
  Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  Türkçe Öğretmenliği
Fen Fakültesi  
  Biyoloji
  Fizik
  İstatistik
  Kimya
  Matematik
  Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)
  Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu  
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İlahiyat Fakültesi  
  İlahiyat
  İlahiyat (M.T.O.K.)
İletişim Fakültesi  
  Gazetecilik
  Radyo, Televizyon ve Sinema
  Yeni Medya ve İletişim
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi  
  Arkeoloji
  Coğrafya
  Felsefe
  İngiliz Dili ve Edebiyatı
  Psikoloji
  Sanat Tarihi
  Sosyoloji
  Tarih
  Türk Dili ve Edebiyatı
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi  
  Peyzaj Mimarlığı
  Şehir ve Bölge Planlama
Mühendislik Fakültesi  
  Bilgisayar Mühendisliği
  Biyomühendislik
  Çevre Mühendisliği (İngilizce)
  Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  Gıda Mühendisliği
  Harita Mühendisliği
  İnşaat Mühendisliği
  Kimya Mühendisliği
Sağlık Bilimleri Fakültesi  
  Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  Ebelik
  Hemşirelik
Siyasal Bilgiler Fakültesi  
  İktisat (İngilizce)
  İşletme (İngilizce)
  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Tıp Fakültesi  
  Tıp
Turizm Fakültesi  
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  Turizm İşletmeciliği
Ziraat Fakültesi  
  Bahçe Bitkileri
  Bitki Koruma
  Tarım Ekonomisi
  Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
  Tarımsal Biyoteknoloji
  Tarımsal Yapılar ve Sulama
  Tarla Bitkileri
  Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
  Zootekni

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Genel

Üniversitemiz NTV’de Tanıtıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Tanıtım
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR