BİRİM HABERLERİ
ÇOMÜ’ye Müjde!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Çanakkale’de akşam yemeğinde şehrin önde gelenleri, sanayiciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve hayırseverlerle bir araya geldi.
Yemeğin açılış konuşmasını Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna yaparken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “2B yasası çıktıktan sonra artık kamu üniversitelerine orman arazilerinde yer verebileceğiz. Bu bağlamda 18 Mart üniversitesini de güçlendirmek ve genişletmek için bu yasadan faydalandıracağız” dedi.
Çanakkale’de akşam yemeğinde şehrin önde gelenleri, sanayiciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve hayırseverlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, “Bu ülkenin vatandaşları olarak hepimiz eşitiz. Noksanlıklarımız olabilir, eksikliklerimiz olabilir, şikâyetlerimiz olabilir. Bunların hepsi de normaldir. Ama bunların hepsini el birliği içinde çalışarak gerçekleştireceğiz ki gelecek nesillere çok daha güzel bir ülke bırakalım” dedi.
“TÜRKİYE İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE YOLUNA DEVAM EDİYOR”
Hayırseverlere plaket töreninden sonra yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin her tarafından güzellikler bulunduğunu, bunları her gittikleri yerde gördüklerini söyledi. Başka ülkelerde büyük ekonomik sıkıntılar, kargaşalar çekilirken, hatta Türkiye’nin güneyindeki komşularında büyük istikrarsızlıklar, iç mücadeleler görülürken, Türkiye’nin gayet istikrarlı bir şekilde yoluna devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Avrupa ülkelerinin büyük ekonomik bunalımlarının yanında Türkiye ekonomik büyümesine devam ediyor. Gayet dinamik bir demokrasimiz var. Her şey gayet açık seçik, insanlar tarafından tartışılıyor ve konuşulabiliyor. Bütün bunlar aslında Türkiye’nin güzellikleri ve Türkiye’nin gücünü gösteriyor. İnsanlar düşündüklerini gizli konuşsalar, düşündüklerini paylaşamasalar bu hiç iyi olmaz. Ama bugün herkes paylaşıyor, herkes konuşuyor. Kimini beğeniyoruz, kimini beğenmiyoruz. Günü geldiğinde de tabii ki hepimiz buna göre hareket ediyoruz” dedi.
“ÜLKENİN HER TARAFINDA HEPİMİZİN HAKKI VARDIR”
Konuşmasında, “Memleketimizin kıymetini bilmemiz gerekir” diyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülke doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar hepsi hepimizindir. Çanakkalelinin ne kadar Van’da oturma hakkı varsa, Van’da doğanın da Çanakkale’de oturma hakkı var. Dolayısıyla bu ülkenin her tarafında hepimizin hakkı vardır. Bu ülkenin vatandaşları olarak hepimiz eşitiz. Noksanlıklarımız olabilir, eksikliklerimiz olabilir, şikâyetlerimiz olabilir. Bunların hepsi de normaldir. Ama bunların hepsini biz el birliği içinde çalışarak gerçekleştireceğiz ki gelecek nesillere çok daha güzel bir ülke bırakalım. Bu ülkenin geçmişi ne kadar zenginse, geleceğinin de o kadar parlak ve zengin olacağına gerçekten samimi olarak inanıyorum. Cumhurbaşkanınız olarak dünyayı takip ediyorum. Birçok ülkeyi ziyaret ediyorum. Birçok ülkenin cumhurbaşkanı koşarak Türkiye’ye geliyor. Eğer herkesin talebine ‘evet’ desek inanın ben neredeyse her hafta bir cumhurbaşkanı ağırlamak durumunda kalacağım. Türkiye bu kadar cazip. Herkes Türkiye ile beraber olmak için, ziyaret için, herkes Türk iş adamları ile iş yapmak için adeta yarış halinde. Ya da davetlerin hepsine gidecek olsam inanın her ay bir ülkeye gitmem gerekir. Her 15 günde bir, bir ülkeye gitmem gerekir. Bunlar her ülkeye nasip olmaz.”
“VATANDAŞLARIMIZIN GÖSTERDİĞİ SEVGİDEN BÜYÜK BİR MUTLULUK VE HEYECAN DUYDUK”
Cumhurbaşkanı Gül, hem ülke, hem şehir, hem de kazalar olarak tüm eksikleri gidermek için el birliği içinde çalışılması gerekliliğini vurgulayarak, “Bu şehirde böyle bir uyumu ve heyecanı gördüm. Bugün Çanakkale’nin sokaklarında vatandaşlarımızın gösterdiği sevgi ve muhabbetten ben, eşim, tüm arkadaşlarım büyük bir mutluluk ve heyecan duyduk” dedi.
“ÇANAKKALE DEYİNCE TÜRKLERİN ÇOK BÜYÜK BİR SINAVI AKLA GELİYOR”
Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale deyince neredeyse 100 yıl önce burada Türklerin çok büyük bir sınavının akla geldiğini belirterek, “Dünyaya, tarihe verdikleri çok büyük hatıralar gelir ve dünyaya verdikleri ders gelir. 18 Mart 1915’te o mücadele şahikasına ulaştı ve nihayet buraların geçilemeyeceğini bütün dünya gördü. Öyle ki bu mücadeleyi en iyi tabii ki Mehmet Akif uzun uzun anlatmıştır Çanakkale destanında. ‘Şu boğaz harbi nedir- Var mı ki dünyada eşi-‘ diye başladığı, ondan sonra da tüm şehitlerimize hürmeten ‘Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber/Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber’ diyerek artık sıfatların yapacağı övgülerin, doruk noktasına çıkıp söylenecek her şeyi söylemiş. Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Tabii Türk milleti en değerli varlığı canını yeri geldiğinde vatanı için, milleti için, değerleri için, inançları için, dini için hiç gözünü kırpmadan vermiştir. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerde büyük bir özenle yetiştirdiği en eğitimli gençlik ise Çanakkale Savaşları’nda feda olmuşlardır bu vatan için” dedi.
“ÇANAKKALE SAVAŞLARI DÜNYA SİYASİ TARİHİNİN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRDİ”
Çanakkale Savaşları’nın dünya siyasi tarihinin yönünü değiştirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belki dünya siyasi tarihi şahit olduğumuz gibi gelişmeyecekti, başka şekilde gelişecekti. Rusya’daki devrimler, Kafkasya’daki, başka yerlerdeki gelişmeler, bütün bunlar belki başka türlü olacaktı. Dolayısıyla 100 yıl önce atalarımız gerçekten canlarını dişlerine takarak bu toprakları savundular ve savunurken de unutulmayacak izler bıraktılar. Ve o büyük mücadeleden aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu yeni devletin doğmasının da temeli atıldı. Yine hepinizin bildiği gibi birçok kahramanlar, isimli isimsiz birçok kahramanlar, Çanakkale’de görev aldılar ve kendilerini gösterdiler, onlardan biri de Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk idi. İlk dikkat çektiği ve ilk öne çıktığı noktalardan birisi oldu. Bugün de milletimiz yine değerleri için, vatanı için, milleti için gözünü kırpmadan şehitler vermektedir. Bugün de yine vatanı için şehit olan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum ve onların tüm ailelerine hepimiz şükran duygularımızı ifade ediyorum. Gazilerimize de şifalar diliyorum.”
“İNSANIN İÇİNDEN KOŞARAK BURALARA GELİP YERLEŞMESİ GELİYOR”
Çanakkale’nin başka özelliklerinin de bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Biraz önce gördüğünüz gibi çok değerli sanayicilere, iş adamlarına, müteşebbislerimize -ki onların bir kısmını, onlara verdiğim plaketlerle hayırseverlik özelliğini hatırlıyoruz- kendi kazançlarının bir kısmını gönüllü olarak halk için, bu topraklar için, kazandıkları bölge için ayıran insanlar. Onların hepsine bir kez daha teşekkür ediyorum. Hepsi birbirinden değerli kişiler. İnanıyorum ki onların sayıları her zaman giderek daha da artacak. Çanakkale deyince tabii ki Türkiye’nin büyük firmaları hemen akla geliyor. Tarım akla geliyor, turizm akla geliyor. Eski tarihlerden kalan Truva’nın bugünlerde daha çok fark edildiğini, Çanakkale olarak öne çıkıldığını hep beraber görüyoruz. Birçok vasıfları var Çanakkale’nin. Bugünkü ziyaretlerimde hep şunu söyledim, buralar o kadar çok zengin, bu kadar çok cazip yerler ki gerçekten insanın içinden buralara koşarak gelip yerleşmesi geliyor. Dolayısıyla burada yaşayan sizler, Çanakkale’nin kıymetini çok iyi bilin. Anadolu’nun öyle parçaları vardır ki manevi değeri hepsi birbirine eşit de olsa ama maddi zenginlikleri açısından, iklim açısından, deniz açısından, ormanlık açısından baktığımızda memleketimizin bu bölgelerinin daha ayrı farklılığı vardır. Dolayısıyla bunların hepsinin değerini bilmemiz gerekir. Bugün ilinize yaptığımız ziyaretten ziyadesiyle memnun oldum” dedi.
HAYIRSEVER İŞ ADAMLARINA PLAKET
Cumhurbaşkanı Gül, konuşması öncesinde Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfı Genel Sekreteri Köksal Ustabaş, hayırseverler İbrahim Bodur, Bülend Engin, Fernur Sözen, Fikret Öztürk, Hüseyin Özcan, İsmail Veral adına Barbaros Ceylan, İsmail Bayraktar, Tevfik Başarı ile Salman Tahsildaroğlu’na plaketlerini verdi.
video burasıcanakkale.tv’ye aittir. ÇOMÜ Haber tarafından upload edilmiştir.
Haber-foto: burasıcanakkale.com-tccb.gov.tr
[vsw id=”rE2rY3lVmEk” source=”youtube” width=”550″ height=”344″ autoplay=”no”]
BİRİM HABERLERİ
2024-2025 Bahar Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş

2024-2025 Bahar Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş Takvimi açıklandı. Başvurular 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında yapılacak. Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:
YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ | Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi |
Başvuru | 20.01.2025 | 24.01.2025 (17:00) |
Değerlendirme | 27.01.2025 | 30.01.2025 |
Sonuçların Açıklanması | 31.01.2025 | |
Kesin Kayıt | 03.02.2025 | 05.02.2025 (17:00) |
Yedek Kayıt | 06.02.2025 | 07.02.2025 (17:00) |
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi son 10 yıla ait program taban puanları için TIKLAYINIZ
Başvurular https://ubys.comu.edu.tr/adresinden belirtilen tarihler arasında online (internet) olarak yapılacaktır.
(Posta ile başvuru alınmayacaktır)
1- Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş Online (İnternet) Başvurusunda Bulunan Öğrencilerden İstenen Belgeler
- Onaylı Not belgesi (transkript); başvuruda bulunan öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belge.( E-Devlet, Elektronik imza ya da Islak İmzalı)
- Öğrencinin yerleştiği yıldaki LYS ve ÖSYS Sonuç Belgesi (İnternet çıktısı)
- ÖSYM Yerleştirme Belgesi. (İnternet çıktısı)
- DGS ile yerleşen öğrencilerin DGS Sonuç belgesi ve DGS Yerleştirme belgesi.(internet çıktısı
- Kayıtlı olduğu Üniversiteye ait öğrenci belgesi (son 6 ay içerisinde alınmış olması ve öğrenci belgesinde Kayıt Türü bilgisi yok ise eğitim görmekte olduğu üniversiteden Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş Yapmadığına dair belge.)
- Öğrencinin kayıtlı olduğu Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası almadığını gösterir belge. .(Transkript belgesininde disiplin cezası bilgisi bulunan öğrenciler transkrip belgesini yükleyebilir.)
- Kayıt Donduranlar için Kayıt Dondurma yazısı.(Elektronik imza ya da ıslak imzalı)
- **** DGS ve 35 Yaş üstü kontenjanından başvuruda bulunacak öğrencilerin https://destek.comu.edu.tr/talepout/yeni adresinden “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı- Yatay Geçiş Birimi” seçilerek ÖYSM yerleştirme belgelerini yüklemeleri ve başvuru yapacakları Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu ve bölüm/program bilgilerini girmeleri gerekmektedir.
2- Kesin Kayıtta İstenen Evraklar
Kesin kayıtlar başvuru yaptığınız Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokul öğrenci işleri bürosunda yüz yüze veya noter onaylı vekaletname ile yapılacaktır.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi.
- 3 adet fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır).
- Üniversitelerinden alınan yatay geçiş yapmasında sakınca olmadığına dair belge
- Online başvuruda istenen belgelerin asıl suretleri (imzalı) ve online başvuru formu çıktısı.
- Ders İçerikleri: Öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu derslerin tanımlarını (ders içeriklerini) gösterir belge.
Online başvuruda yanlış beyanda bulunanların, sahte evrak yükleyenlerin kesin kayıtları yapılmayacaktır.
3-Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Usul ve Esasları
EK MADDE 1 – (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988)
( 1) Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslar ile yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından tespit edilir. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.
EK MADDE 1’İN UYGULAMA, USUL VE ESASLARI İÇİN tıklayınız…
BİRİM HABERLERİ
2024-2025 Bahar Yarıyılı Kurumlararası Başarı Durumuna Göre Yatay Geçiş

Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
2024-2025 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KURUMLARARASI BAŞARI
DURUMUNA GÖRE YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ VE BAŞVURU KOŞULLARI
YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ | Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi |
Başvuru | 20.01.2025 | 24.01.2025 (17:00) |
Değerlendirme | 27.01.2025 | 30.01.2025 |
Sonuçların Açıklanması | 31.01.2025 | |
Kesin Kayıt | 03.02.2025 | 05.02.2025 (17:00) |
Yedek Kayıt | 06.02.2025 | 07.02.2025 (17:00) |
- Başvuru ve Değerlendirme İşlemleri
- Kayıtlı bulunduğu diploma programında, tamamlamış olduğu dönemlere ait tüm dersleri almış ve başarmış olması zorunludur.
- Gireceği sınıftan veya yarıyıldan önceki öğretim süresinde sağladığı genel not ortalamasının (gireceği sınıfa veya yarıyıla geçiş notu dahil) en az 100 üzerinden 60 veya eşdeğeri, 4 tam not üzerinden 2.00 olması gereklidir.
- Kurumlararası başarı durumuna göre yatay geçiş, Genel Not Ortalamasının %50 si ve ÖSYS /YKS puanın % 50 si hesaplamaya dahil edilerek bulunan başarı sıralamasına göre değerlendirilir.
- İkinci öğretimden örgün öğretime yatay geçiş yapacak öğrencilerin öğretim yılı sonu itibariyle ilk %10’a girmeleri gerekir.
- Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir
2- Kurumlararası Yurt İçi ve Yurt Dışı Yatay Geçiş Online (internet) Başvurusunda İstenen Belgeler
- Kayıtlı olduğu Üniversiteye ait öğrenci belgesi (son 6 ay içerisinde alınmış olması, E-Devlet, Elektronik imza ya da Islak İmzalı)
- Onaylı Not belgesi (transkript); başvuruda bulunan öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belgenin aslı. ( E-Devlet, Elektronik imza ya da Islak İmzalı )
- İkinci öğretim programlarından örgün öğretim programlarına yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencilerin bulundukları dönem itibariyle ilk %10’a girdiklerine dair resmi belge.
- Öğrencinin kayıtlı olduğu Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası almadığını gösterir belge. (Transkript belgesinde disiplin cezası bilgisi bulunan öğrenciler transkript belgesini yükleyebilir.)
- Yurt dışından yapılacak başvurularda, kayıtlı bulunduğu programın ÖSYM kılavuzunda yer almış olması, transkript (not belgesi), ders planları ve içeriklerinin Türkçe ’ye çevrilmiş ve onaylanmış olması.
- Yurt dışından yapılacak başvurularda Yükseköğretim Kurumundan alınacak denklik belgesi.
- Öğretim Planı: Öğrencinin ayrılacağı Yükseköğretim kurumunda okuduğu dersleri gösterir öğretim (ders) planı
- ÖSYM Sonuç Belgesi (İnternet çıktısı)
- ÖSYM Yerleştirme Belgesi (internet çıktısı)
Başvurular https://ubys.comu.edu.tr/adresinden belirtilen tarihler arasında online (internet) olarak
(Posta ile başvuru alınmayacaktır)
3- Kesin Kayıtta İstenen Belgeler
- Fotoğraflı Nüfus Cüzdan Fotokopisi.
- 3 adet 4.5×6,0 ebadında çekilmiş vesikalık fotoğraf
- Üniversitelerinden alınan yatay geçiş yapmasında sakınca olmadığına dair belge.
- Online başvuruda istenen belgelerin asıl suretleri (E-Devlet, Elektronik imza ya da Islak İmzalı) ve online başvuru formu çıktısı.
- Ders İçerikleri: Öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu derslerin tanımlarını (ders içeriklerini) gösterir belge.
Online başvuruda yanlış beyanda bulunanların, sahte evrak yükleyenlerin kesin kayıtları yapılmayacaktır.
4- Kurumlararası Yurt İçi ve Yurt Dışı Yatay Geçiş Başvuru Koşulları
- Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
- Yabancı öğrenci statüsünde bir diploma programına yerleşen öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.
- İlgili bölüm veya programda kontenjan belirlenmiş olması gerekir.
- Yabancı ülkelerdeki Yükseköğretim kurumlarından yurdumuzdaki Yükseköğretim kurumlarına geçiş için öğrencinin yabancı ülke Yükseköğretim kurumunda yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir yıl (iki yarıyıl) okumuş, yıl sonu sınavlarını başarı ile vermiş ve yönetmeliğin 5., 8. ve 11.nci maddelerindeki diğer hususları yerine getirmiş olma şartı aranır.
- Öğrenci Seçme Kılavuzunda yer alan ülkelerdeki Yükseköğretim Kurumlarından yatay geçiş yapmak üzere başvuranlardan YKS sonucuna göre yerleştirildiklerini gösterir kazandı belgesi istenir. ÖSYM tarafından yerleştirilmeyen öğrencilerin yatay geçiş başvuruları kabul edilmez.
- Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Özel Yetenek Programlarına yatay geçiş başvurularında; öğrencinin kayıtlandığı yılın YKS özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanını sağlaması gerekmektedir.
- Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan program ya da bölümlere yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerin “Özel Yetenek Sınavına katılmak ve başarılı olmak” kriteri bulunmaktadır.
- Bir Yükseköğretim Kurumundan, çıkarma, uzaklaştırma vb. disiplin cezası almış olanlar yatay geçiş için başvuruda bulunamazlar.
- Vakıf Yükseköğretim Kurumları veya yabancı ülkelerdeki Yükseköğretim Kurumlarından örgün öğretime geçiş yapanlar ilgili programın katkı payı, ikinci öğretime geçiş yapan öğrenciler ise ilgili programın öğrenim ücreti esaslarına tabi olur.
- Yükseköğretim Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Eğitim Fakültesi Öğretmenlik Programlarına ve Diş Hekimliği Fakültesine Başvurabilmek İçin İlgili yılındaki ÖSYS kılavuzlarında yer alan Başarı Sıralamasına sahip olmak.
- Spor Bilimleri Fakültesine Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan program ya da bölümlere yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerin, kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması, Özel Yetenek Sınavına katılmak ve başarılı olmak. (04.07.2019 tarih ve 07 sayılı Senato Kararı.)
- Öğrencilerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yılda ÖSYS/YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yayımlanan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş işlemlerine ilişkin duyurudaki asgari ÖSYS/YKS Puanına veya muadil belgelere sahip olmasına; ancak Yükseköğretim Kurulunca belirlenmiş olan sıralama kuruluşları (AcademicRanking of World University, QS World UniversityRankings, Times HigherEducation World UniversityRankings) tarafından yapılan dünya üniversitesi sıralamalarının herhangi birinde ilk 400’de yer alan üniversitelerde kayıtlı olan öğrenciler için bu şartın aranmamasına, ancak yurt dışı kontenjanından daha fazla başvuru olma durumunda öğrencilerin yurtdışındaki üniversitesine kabulde kullanılan belgesinin veya ÖSYS, YKS veya muadil belgelerin sıralama ölçütü olarak kullanabilmesine
- Yabancı Dil Hazırlık Programı uygulanan bölümlere yatay geçiş yapan öğrenciler için, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademik takviminde ilan edilen tarihlerde Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde muafiyet sınavı yapılır. Yüksekokul Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda farklı programlar için farklı yeterlik ve seviye tespit sınavları uygulayabilir.
- Yeterlik sınavında başarı notu 100 üzerinden en az 70 puandır. (%30 Yabancı Dille öğretim yapan programlar için 60). Yüksekokul Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda programlar için farklı bir Yeterlik Sınavı başarı notu belirleyebilir.
- Yeterlik sınavında başarılı olan veya Yükseköğretim Kurulu Tarafından tanınan ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenen başarı düzeyinde puanı olup muaf tutulan öğrenciler kaydoldukları esas programlarda eğitime başlama hakkı elde eder.
- Herhangi bir nedenle yeterlik sınavına girmeyen öğrencilere telafi sınavı verilmez.
2024-2025 ByatrenciAHAR DÖNEMİ PROGRAM KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYINIZ.
BİRİM HABERLERİ
ÇOMÜ 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Lisansüstü Öğrenci Alım Kontenjanları ve Başvuru Şartları

Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı lisansüstü programlarına öğrenci alımı ve Tezsiz Yüksek Lisans programından Tezli Yüksek Lisans programına geçiş işlemlerine ilişkin detaylı bilgilere aşağıdaki tabloda yer alan kılavuzlardan ulaşabilirsiniz.
ÖNEMLİ HATIRLATMALAR:
- Başvuru Tarihleri 13-22 Ocak 2025’tir.
- Başvuru işlemleri yalnızca online olarak yapılacaktır.
- Online başvuru ekranı 13 Ocak 2025 Pazartesi saat 00:00’da açılacak, 22 Ocak 2025 Çarşamba saat 17:00’de kapanacaktır. 13 Ocak 2025 tarihinden önce başvuru yapılamayacaktır.
- Başvuru Formu eksiksiz doldurularak çıktısı alınıp imzalandıktan sonra, taranıp sisteme pdf formatında yüklenmelidir.
BAŞVURU FORMLARI | |
1. | Lisansüstü Başvuru Formu için lütfen tıklayınız. |
2. | Tezsiz Yüksek Lisans Beyan Formu için lütfen tıklayınız.
(Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvuru yapacak adayların Lisansüstü Başvuru Formu ile birlikte Tezsiz Yüksek Lisans Beyan Formunu da doldurup sisteme yüklemeleri gerekmektedir.) |
3. | Tezsiz Yüksek Lisans Programından Tezli Yüksek Lisans Programına Geçiş Başvuru Formu için lütfen tıklayınız. |
FORMLAR HAKKINDA AÇIKLAMALAR:
|
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI
(Kılavuzlar) |
|
1. | Doktora-Sanatta Yeterlik Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız. |
2. | Tezli Yüksek Lisans Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız. |
3. | Tezsiz Yüksek Lisans (örgün-ikinci öğretim) Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız. |
4. | Yabancı Uyruklu Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.üniverst |
-
Genel4 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer5 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler5 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak