İngiltere’de QS (Quacquarelli Symonds)firması tarafından 29 farklı bilim alanında yapılan sıralamada ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent ve İstanbul üniversiteleri,çeşitli bilim alanlarında ilk 200 listelerine girme başarısını gösterdi.
Türk üniversiteleri, 29 bilim alanı için yapılan listelerin 15’inde yer aldı.
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance (URAP) laboratuvarları, İngiltere’de QS tarafından açıklanan ”Bilim Alanı Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması”na ilişkin bir rapor hazırladı.
URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, AA muhabirine raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, QS tarafından 29 farklı bilim alanında yapılan sıralamada ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent ve İstanbul üniversitelerinin çeşitli bilim alanlarında ilk 200 listelerine girme başarısını gösterdiğini bildirdi.
Türk üniversitelerinin, 29 bilim alanı için yapılan listelerin 15’inde yer aldığını ifade eden Akbulut, ”Ancak aralarında hukuk, tıp ve eczacılık gibi alanların da olduğu 14 farklı bilim alanında listeye giren Türk üniversitesi yok. Alan listelerinde, ODTÜ, inşaat mühendisliği alanında 51-100 arasına girerek büyük başarı gösterdi” dedi.
Akbulut, ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinin 6, Bilkent Üniversitesi’nin 4, İstanbul Üniversitesi’nin de 2 bilim alanı listesinde yer aldığını söyledi.
Akbulut, Türk üniversitelerinin son yıllarda dünya sıralamalarında yükseldiğini belirterek, üniversite tercih aşamasında, diğer faktörler yanında dünya sıralamalarının da öğrencilereyardımcı olabileceğine dikkati çekti.
-QS sıralaması-
İngiltere merkezli QS firması, 2004-2009 yılları arasında TIMES Dergisi ile birlikte ”dünyanın en iyi 700 üniversitesini” sıraladı. Ancak, 2010 yılında iki grubun işbirliğinin sona ermesi ile QS aynı metotla sıralama yayınlamaya devam etti.
Son iki yılda çalışmalarını genişleten firma, bilim alanları bazında da sıralamalar yayımladı.
QS, Haziran 2012’de yayımladığı ”Bilim Alanı Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması”nda üniversiteleri 5 temel alanda gruplanan 29 farklı bilim alanında değerlendirdi.
Her bir alan için en iyi 200 üniversitenin ilan edildiği bu sıralamada QS, değerlendirmeyi akademik saygınlık (Bilim adamlarının görüşlerine dayalı anket), işveren görüşü (işverenlerin görüşlerine dayalı anket) ve yayın başına düşen atıf sayısına göre yapıyor.