BİRİM HABERLERİ

İngiliz Yazar ve Tarihçi Andrew Mango’ya Fahri Doktora Unvanı Verildi

Yayınlandı

-

[vsw id=”b54v_KhyyyE” source=”youtube” width=”550″ height=”344″ autoplay=”no”]

İngiliz yazar ve tarihçi Andrew Mango’ya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

İstanbul doğumlu olan ve Türk tarihi ile Mustafa Kemal Atatürk hakkında önemli yayınları bulunan Mango’ya fahri doktora payesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Handan Özışık Karaman tarafından Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen resepsiyonla verildi.

Tanıtım

Büyükelçi Ünal Çeviköz ve eşi Emel Çeviköz’ün ev sahipliğinde düzenlenen takdim törenine, Dr. Andrew Mango’nun eşi Mary Mango, Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Noroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Handan Özışık Karaman, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan, Kuveyt Büyükelçisi Khaled Al Duwaisan, Büyükelçilik yetkilileri, Müzik Tarihçisi ve Orkestra Şefi Dr. Emre Aracı ile Truva belgeselinin yapımcısı Bettany Hughes ve çok sayıda İngiliz ile Türk akademisyen katıldı.

Dr. Mango, Türk Tarihinin Bilinmesini Sağlayarak Türkiye’nin Tanıtımına Katkı Sundu

Prof. Dr. Handan Özışık Karaman törende yaptığı konuşmada Dr. Mango’nun Türkiye’yi anlatmak ve anlamak için hemen her yerini gezdiğini söyleyerek şunları ifade etti:

“Dr. Mango, Türkiye ve Türklerle ilgili sayısız kitap ve makale yayınlamış ve bu çalışmaları ile yurt içinde ve dışında Türk tarihinin bilinmesini sağlayarak Türkiye’nin tanıtımına katkı sunmuştur. Dr. Mango, Türkçe ve İngilizce olarak yayınlamış olduğu eserlerinde, Atatürk döneminin ardından İnönü ve Menderes’le başlayıp askeri müdahaleler sürecinden geçerek günümüze uzanan siyasal gelişmeleri modernleşme çabası açısından yorumlamakta ve Türkiye’nin kısa vadede muasır medeniyetleri yakalayacağını ifade etmektedir. Dr. Mango’nun bir konuşmasında Ziya Paşa’ya atıfta bulunarak ifade ettikleri gibi Anadolu’da şimdi ‘beldeler, kâşâneler’ yükseliyor.  Dr. Mango’nun keşke fırsatı olsa ve tekrar Anadolu’yu dolaşsa da eserlerini okuyan talebelerin olduğu üniversitelerin Anadolu’nun her yerinde yükseldiğini bizzat görse.”

Tanıtım

Dr. Mango’nun diğer bir eserinin ise Turkey and the War on Terrorism adlı kitap olduğunu belirten Prof. Dr. Özışık Kahraman, Dr. Mango Türkiye’nin Ermeni meselesindeki tezleri ile örtüşen mahiyette konuşmalar yaptığını ve eserler kaleme aldığını vurguladı.

Dr. Mango, Türkleri ve Türkiye’yi İçerden Tanıyan Bir Kişi

Konuşmasının sonunda Özışık Kahraman, fahri doktora payesi ile ilgili gerekçeyi şu sözlerle açıkladı:

“Türkiye’ye ve tarihine önyargılı bakan bir yabancıdan farklı olarak, Türkleri ve Türkiye’yi içerden tanıyan bir kişi olarak Türk tarihine yaklaşmış ve bu nedenle birçok haksız eleştiriye de maruz kalmıştır. Bu nedenlerle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu 30 Mayıs 2012 tarihinde İngiliz araştırmacı yazar Sayın Andrew Mango’ya 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14/b-5 maddesi uyarınca ‘Fahri Doktora Unvanı’ verilmesine oy birliği ile karar verdi. Dr. Mango, halen gençlere taş çıkartacak şekilde eserler üreterek bizleri aydınlatmaya devam etmektedir.  Üstada daha uzun, sağlıklı ve üretken bir ömür dileriz.”

Tanıtım

“Fakir Bir Ülkeden Dünyadaki İlk 20 Büyük Ekonomiye Sahip Ülkeye”

Törende konuşma yapan Dr. Mango, Türkiye’nin çok hızlı gelişip büyüdüğüne vurgu yaparak şunları söyledi: “Ben Türkiye’nin küçük bir aydınlanmış eliti olan fakir bir ülkeden, okuma-yazma oranı artmış, G-20 üyesi olan, girişimci bir topluma ve dünyadaki ilk 20 ekonomi içerisine girdiğini gören nesildenim. Modern bilginin yayılması Türkiye’nin başarısındaki temel faktör. 1933’te İstanbul’da bir tane üniversite varken şu anda 154 üniversitede yaklaşık 4 milyon öğrenci eğitim alıyor ve bunların çoğu kadın”.

Çanakkale’nin ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi”nin önemini belirttiği konuşmasında Dr. Mango, M. Kemal Atatürk’ün Çanakkale’de ön plana çıktığını ifade ederek Onsekiz Mart’ın Türk tarihinde çok önemli bir rolünün olduğunu belirtti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin kuruluşunun 20. Yılında 36.000 öğrencisiyle bu sürecin bir kanıtı olduğunu kaydeden Dr. Mango, ÇOMÜ’nün ileriki dönemde önemli başarılara imza atacağını ifade etti. Dr. Mango konuşmasının sonunda Türkiye’deki seyahatleri ile BBC’deki çalışmalarından söz etti.

Tanıtım

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

ÇOK OKUNANLAR

Exit mobile version