Connect with us

Bilim Teknoloji

“DÜNYAYI BBG EVİ GİBİ İZLEYECEĞİZ”

Published

on

"DÜNYAYI BBG EVİ GİBİ İZLEYECEĞİZ"Göktürk-2 ekibinden Prof. Dr. Rahmi Güçlü, uydu yapımı ve onun ülkeye sağladığı stratejik faydaları anlattı.

Prof. Dr. Rahmi Güçlü, Göktürk-2 sayesinde dünyayı BBG evi gibi izleyeceğimizi söyledi. Bu nedenle bazı ülkelerin rahatsızlık duyduğunu belirtenGüçlü, “Bundan sonra yapılacak uydudaçözünürlüğü 1 metrenin altına düşürüyoruz. Projeye 2 buçuk ay önce başladık” dedi.

BAZI ÜLKELER RAHATSIZ OLDU

Türkiye’nin geçen hafta uzaya gönderdiği Göktürk-2 uydusunun yapımını başından sonuna kadar denetleyen 4 kişiden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Güçlü, Çin’den fırlatılan Göktürk-2’nin çevremizdeki bazı ülkeleri rahatsız ettiğini söyledi. Güçlü, Göktürk-2 etrafında kulislerde konuşulanları anlattı.

Advertisement

YÜZ TAHLİLİ BİLE YAPABİLİR

Göktürk 2’nin savunma sanayi yönünün ön planda olduğunu söyleyen Güçlü, “Etrafımızda ne oluyor ne bitiyor, komşularımızda durum ne, askeri hareketlilik var mı?” bunların hepsine cevap verebilecek kapasitede. Başkaları bizi nasıl bu zamana kadar görüntülediyse artık biz de benzer şekilde o ülkelerin mevcut hareketlerini görebileceğiz. İşte bu nedenle birçok ülke rahatsızlık duymaya başladı. Bunların hangi ülkeler olduğunu herkes biliyor” dedi.

Bugün’in haberine göre; Prof. Dr. Güçlü, çözünürlüğü 15 metre olan RASAT Uydusu’ndaki görüntülerde kişiyi, elbise rengine kadar görüntüleyebildiklerine vurgu yaparak “Dolayısıyla Göktürk 2’nin yüz tahlili bile yapabileceğini söylemek mümkün” açıklamasında bulundu.

GÖKTÜRK-1’E NE OLDU?

Advertisement

Uydu yapımına önce Göktürk 1’i yapmakla başlanıldığını ifade eden Güçlü şöyle devam etti: “Bundan kazanacağımız tecrübeyle de Göktürk-2’ye başlayacaktık. Ancak Fransız-İtalya ve Türk ortaklığıyla yapılması planlanan Göktürk 1’de bir takım sıkıntılar ortaya çıktı. Detayları bizimle paylaşılmadı. Yapacağımız uydu BBG evi gibi dünyayı gözetleyecekti. Bundan sonra Göktürk-1’de tamamlanacak. Nitekim artık bu teknolojiye sahip olduk. Dolayısıyla aynı engellemeleri yaşamamız söz konusu değil.  Çünkü yaptığımız Göktürk-2 uydusu istisnasız her ülkeden fotoğraf alabiliyor. Eğer biz bu uyduyu başka ülkeye yaptırmış olsaydık o ülkeyazılım üzerine kısıtlama koyacak ve kendi ülkesinden görüntü alamayacaktık.”

YENİ UYDUYA BAŞLANDI BİLE

“Bundan sonraki uyduda hedef, çözünürlüğü 1 metrenin altına düşürmek” diyen Güçlü, bunun da yapımına 2 buçuk ay önce başlandığını kaydetti. Güçlü, “Bu uyduda görüntü bir metrenin altında olacak. Böylece daha ikinci uydumuzda dünyadaki en gelişmiş uydularla başa baş yarışır hale geleceğiz. Bu uydunun da tamamı Türkiye’de yapılacak” diye konuştu.

UYDUDA YÜZDE YÜZ YERLİ DÖNEMİ

Advertisement

‘Göktürk-2, yüzde yüz yerli mi’ sorusuna Prof. Güçlü şu cevabı verdi: “Dünyada 25 ülke uydu sahibi. Buna rağmen 9 ülke kendi uydusunu yapabildi. Biz de yirmi beşinci değil 9’uncuyuz. Yapılan uydunun tasarımı yüzde 100 Türk mühendislerine ait.

YENİ UYDUYA BAŞLANDI BİLE TÜBİTAK

Uzay ve TUSAŞ. Aynı şekilde uydunun yazılımları ve bütün elektronik sistemleri yine yüzde 100 Türk mühendisleri tarafından tasarlandı. Sadece mekanik aksanda 3-4 parça dışarıdan alındı. 3-4 aksam dışarıdan alındı diye yerli değil demek, bilmeden konuşmak anlamına geliyor.”

“Bundan sonraki uyduda hedef, çözünürlüğü 1 metrenin altına düşürmek” diyen Güçlü, bunun da yapımına 2 buçuk ay önce başlandığını kaydetti.

Advertisement

Güçlü, “Bu uyduda görüntü bir metrenin altında olacak. Böylece daha ikinci uydumuzda dünyadaki en gelişmiş uydularla başa baş yarışır hale geleceğiz. Bu uydunun da tamamı Türkiye’de yapılacak” diye konuştu.

aktifhaber

Advertisement
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Adınız...

    29 Aralık 2012 at 23:07

    işiniz gücünüz BBG evi…
    Dervişin fikri neyse zikri de oymuş:))

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bilim Teknoloji

Denizcilik Meslek Yüksekokulu Akredite Oldu

Published

on

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü, Sualtı Teknolojisi programı akredite oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurulu, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Çanakkale Bölge Liman Başkanlığından temsilcilerinin katıldığı denetlemede birinci sınıf dalgıç yeterlilik belgesinin alınabilmesi için de gerekli olan dalış takımları ve teçhizatlar yerinde görüldü.

Denetleme sonucunda akredite olan Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü, Sualtı Teknolojisi programı ile ilgili Denizcilik MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku; “Bu süreçte emeği geçen Rektörümüz Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, kurumsal akreditasyondan sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Dinçay Köksal ve tüm üniversite yönetim kadrolarımıza teşekkür ederim. Kurumsal aidiyetimizi güçlendirerek üniversitemizi daha yüksek bir çıtaya çıkartacağız. Eğitim ve öğretim kalitemiz buna bağlı olarak artacak. Hedefimiz Denizcilik MYO’yu ülkemizin alanında en iyi okullarından biri haline getirmek” dedi.

Advertisement

Continue Reading

Bilim Teknoloji

ÇOMÜ Deprem Çalıştayı Gerçekleştirildi

Published

on

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen “Depremle Yaşamak: Riskleri Azaltmak, Farkındalığı Artırmak” Çalıştayı, Double Tree by Hilton Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Çalıştaya; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu,  Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen,  İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz,  Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Genel Sekreteri Oğuz Ünal, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Bekler, Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Gülenay Pınarbaşı’nın yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve akademik personel katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen “Bu çalıştayın anlam ve önemi, deprem riskine karşı toplum bilincini artırmak ve düzenli bir gelecek inşa etmek için bir adım atmış olmamızdır. Deprem riski en büyük doğal afet tehditlerinden biridir. Tarihimiz boyunca birçok deprem yaşadık ve ne yazık ki bu depremler binlerce can kaybına yol açtı. Bu olaylar depreme karşı hazırlıklı ve dayanıklı yapılar inşa etmenin hayati önem taşıdığını göstermektedir. Çanakkale’miz deprem kuşağında yer almanın getirdiği risklere maruz bir ilimizdir. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığımız olarak bu konuya büyük önem vermekte ve birçok paydaşımız ile bir araya gelmeyi hedeflemekteyiz. Bu çalıştay, deprem riskine karşı farkındalığı artırmak ve güçlü bir dayanıklılık kültürü oluşturmak amacıyla önemli bir platform sunmaktadır” dedi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, konuşmasında “Bugün burada, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin 24. yıl dönümünde, deprem gerçeğiyle yüzleşmek, depreme hazırlıklı olmak ve deprem risklerini azaltmak için neler yapabileceğimizi tartışmak üzere bir araya geldik. Deprem Çalıştayı’nın teması “Depremi biliyoruz. Hedefimiz Riskleri Azaltmak, Farkındalığı Artırmak”  temasından oluşmaktadır. Bu tema, ülkemizin deprem kuşağı üzerinde yer aldığı ve her an büyük bir depremle karşı karşıya kalabileceğimiz gerçeğini kabul ettiğimizi, ancak bunun karşısında çaresiz kalmadığımızı, bilimsel ve teknolojik imkanlarla depremin etkilerini en aza indirmeye çalıştığımızı ifade etmektedir” ifadelerini kullandı. Afet farkındalığına dikkat çeken Rektör Erenoğlu “fet farkındalığı konusu ise toplumun depreme hazır olmasını sağlayacak en önemli unsurdur. Deprem bilincinin artırılması, afet eğitimlerinin verilmesi, afet yönetimi planlarının oluşturulması ve tatbikatların yapılması bu konunun içeriğini oluşturmaktadır. Deprem Çalıştayı’nın amacı, bu konularda uzman olan akademisyenlerin, kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin ve yerel yönetimlerin görüş ve önerilerini almak, ortak bir akıl ve iş birliği oluşturmak ve depreme hazır bir Türkiye için somut adımlar atılmasına katkı sağlamaktır.” dedi.

Advertisement

Açılış konuşmalarının ardından yedi farklı konuda gerçekleşen odak grup toplantılarına geçildi. Çalıştay, sunumların tamamlanmasının ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak: comu.edu.tr

Advertisement
Continue Reading

Bilim Teknoloji

ÇAAM ve Ulupınar Gözlemevi 21. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinliği Gerçekleştirildi

Published

on

Temelleri 2001 yılında Ulupınar Köyü’nde atılan ve 19 Mayıs 2002 tarihinde resmi açılışı gerçekleştirilen ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi’nin 21. kuruluş yıl dönümü etkinliği, Ulupınar Gözlemevi’nde gerçekleştirildi.

 ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Merkez Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan, öğretim üyeleri, öğrenciler ve farklı kurumlardan misafirlerin katılımlarıyla gerçekleştirilen etkinlik, Gözlemevinin tanıtımıyla başladı. Merkez ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan, araştırma merkezinin ve gözlemevinin güncel durumu, araştırma konuları ve ulaşılan bilimsel çıktılar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 Gözlemevi ve Merkez bünyesinde araştırmalar yapan Prof. Dr. Faruk Soydugan, Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Caner Çiçek, Prof. Dr. Esin Soydugan, Prof. Dr. İbrahim Bulut, Doç. Dr. Derya Sürgit, Doç. Dr. Ahmet Bulut, Dr. Mehmet Tüysüz ve Dr. Afşar Kabaş’a teşekkür belgeleri sunuldu. Kuruluş sırasında Gözlemevi arazisinin bir bölümünü bağışlayan merhum Yusuf Kemerli’nin kızı Dr. Yonca Yiğit ve eşi Prof. Dr. Murat Yiğit’e de teşekkür plaketi takdim edildi.

Advertisement

 Gözlemevi ve Araştırma Merkezi’nin Kurucu Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, çevrimiçi bağlantıyla etkinliğe katılarak Gözlemevi’nin kuruluş hikâyesini ve düşüncelerini aktardı. Ayrıca, Gözlemevi’nin kuruluş döneminde katkı sunan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknik Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Volkan Bakış ve Prof. Dr. Hicran Bakış da çevrimiçi bağlantıyla kuruluş aşamasındaki deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.

 Etkinlik kapsamında çeşitli seminerler de düzenlendi. Dr. Mehmet Tüysüz tarafından “Ötegezegen Keşifleri”  başlıklı bir seminer ve Dr. Afşar Kabaş tarafından da “Gökyüzü ve Gökyüzünde Hareket” konulu bir seminer verildi.

Etkinlik sırasında, Güneş teleskobu ile Güneş gözlemi gerçekleştirildi. Etkinlikte ayrıca, bilimsel araştırma yapılan teleskoplar da tanıtıldı.

Advertisement
Continue Reading

ÇOK OKUNANLAR