Genel
Troia Savaşı’nda Taktik ve Strateji
Strateji ve taktik kelimeleri günlük hayatta oldukça sık kullanılır; ancak bu iki kavram çoğu kez birbiriyle karıştırılır. Aslında iki kavramın kökeni antik dönem savaşlarına kadar geri gider. Şöyle bir örnekle konuyu daha basit bir şekilde anlatabiliriz: ‘Stratejimiz bu kez savaşı kazanmaktı; taktiğimiz ise, daha güneş doğmadan tüm güçlerimizle düşman cephesinin tam ortasına saldırmaktı.’ Bu örnekten de anlaşılacağı gibi strateji uzun vadeli bir planı; taktik ise bu amaca ulaşmak için geliştirilen kısa vadeli haraketleri kapsamaktadır. Yani, taktik duruma göre geliştirilen ani reaksiyonlardır. Antik dönemde Grekçede savaş birliklerinin yönetimini ‘taktike’ olarak adlandırmıştır. Yani aslında ‘taktike’ savaştaki birliklerin konuşlandırılması sanatı anlamına gelmektedir. Savaş birlikleri komutanı ise Grekçede ‘strategós’; komutanlık sanatı ise ‘strategía’ olarak adlandırılmıştır. Bu nedenle de stratejiyi; taktik gibi kesinleştiremezsiniz; çünkü strateji bir anlamda politik kararlarla belirlenir. Daha doğrusu, politika stratejileri; stratejiler taktikleri belirler. Bu nedenle de tarihte de görüldüğü gibi; politik kararlardan bağımsız belirlenen strateji ve taktikler eninde sonunda başarız olurlar.
Bu iki kavramı çıkış noktası olan mitolojiyle, daha doğrusu Troia mitolojisiyle yorumlamaya kalkdığımızda karşımıza pekçok ilginç sonuç çıkmaktadır. Aslında şu sorular sorduğumzda bile konu kendiliğinden daha anlaşılabilir bir hal almaktadır:
Troia Atı hilesi; strateji mi taktik mi?
Agamemnon’nun Troia’ya saldırmak için tüm Akhalı güçleri bir araya toplaması, bir taktik mi, strateji mi ?
Troia Savaşı’nın ilk aşamalarındaki Patroklos’un Akhilleus’un savaş aletlerini kuşanıp Hektor’un karşısına çıkması bir taktik hatası mı; yoksa stratejinin bir parçası mı?
Bu soruları daha da çoğaltabiliriz; ama en başa, savaşın çıkış öyküsüne geri dönelim:
Dünyanın en güzel kadını Helena, Aleksandors (Paris) tarafından Troia’ya kaçırılır. Helena’nın kocası Spartalı Menelaos ve kayınbiraderi Miken kralı Agamemnon; Grek yurdu ve adaların biraraya gelen hükümdarları, bin kara gemiyle Troia‘ya sefere çıkarlar. Mitolojiye göre on yıl boyunca Troia ile savaşılır ve çok çetin mücadeleler sonrasında Akhalar, Troia Atı hilesiyle, Priamos’un kenti Troia’yı feth eder, güzel kenti yakıp yıkarlar. Sonunda da suçlu Helena’yı da alıp kocasına geri verirler. Homeros’un M.Ö. 730’larda yazıya geçirdiği bu destanda olayları genel olarak değerlendiriğimizde, ana stratejinin Troia kentini feth etmek olduğunu anlarız. Yani amaç Anadolu kıyılarındaki zengin kenti hazinleriyle almaktır.
Akhaların Troia’ya saldırılarının tek bir sefer yerine, çok sayıda saldırıyı gerçekleştirilmiş olduğu araştırmacılar tarafından kabul edilmektedir. Bu saldırılar sonradan antik Grek tarihinde, çok önemli bir olgu olarak yer almaya başlamıştır. Hatta, Grek yönetici sınıfı bu bölgeyi vaat edilmiş ülke olarak dahi değerlendirmeye ve burada bir takım çıkarlar gütmeye başlamışlardır. Tunç Çağı’nda, M.Ö. 2. binde olduğu gibi, daha önceleri M.Ö. 3. binde de, bakır ve altın gibi ana metaller, Balkanlardan, Karadeniz bölgesinin kuzey ile güneyinden ve Kafkaslardan gelmekteydi. Özellikle kalay çok ciddi mesafeler kat edildikten sonra temin edilebiliyordu ve bu deniz veya kara ulaşımı sırasında da mutlaka Troas’tan geçmek gerekiyordu. Troia, stratejik olarak Akdeniz ile Marmara Denizi arasındaki suyolu olan Çanakkale Boğazı’nın, girişinde yerleşik olması, Asya ile Orta Avrupa arasındaki deniz yolunu kontrol etmesiyle, önemli bir ticaret merkeziydi. Bir başka deyişle, Troa Savaşları’nın Helen isimli kadın için değil, para ve güç için yapıldığı ortadadır. Troia Savaşı’nın Sparta prensesi Helena’nın, Troia prensi Paris tarafından kaçırılmasından çıktığın kabul etsek bile, bu kaçırılmanın ardında da zenginlik yatmaktadır; çünkü destan göre Helena, kaçarken hazinelerini de birlikte Troia’ya götürür. Homeros’a göre Akhalar hem Helena’yı hem de hazineleri geri almak için sefere çıkarlar.
Aslında Troia Savaşı, iki stratejinin çatısmasıdır. Savaş sırasındaki gelişmeler ise bu startejinin kazanılması için geliştirilmiş taktiklerdir.
Destanın ilerleyen bölümlerinde iki tarafın taktikleri, savaşta ibrenin bir o yana, bir bu yana dönmesine neden olur.
Akhilleus, kölesini elinden alan Agamemnon’a kızar ve savaştan çekilir. Bunun üzerine Akhilleus’un en yakın dostu bir taktik geliştirir ve Akhilleus’un silahlarını kuşanarak Hektor’la savaşır. Başarısız bir taktitir bu. Patroklos ölür. Akhilleus savaşa döner; bir taktikle Hektor’u teke tek döğüşe ikna eder; Hektor ölür, ama Troia feth edilemez. Savaşın en korkak askeri Paris, Akhilleus’u ne zayıf yerinden, topuğundan okla vurur ve öldürür; bu da çok iyi bir taktiktir ama, Akhaları mağlup etmeye yetmez. Ve sonunda savaşı Akhalar, o zamana kadar ortalıklarda pek görülmeyen Odysseus’un Troia Atı taktiğiyle feth ederler. Böylelikle Akhaların komutanı Agamemnon’un stratejisi işler.
Ancak tüm olanlar başından beri bellidir:
Hektor ölecektir; karısı köle olacaktır; Paris, Akhilleus’u topuğundan vuracaktır; güzel Troia yerle bir olacaktır. Aslında tüm bunlar Olympos’un zirvesinde oturan ve herşeyi izleyen tanrılar tarafından belirlenmiş bir planın; yani o zaman dünyasındaki çoğalan nüfusun azalması için geliştirilmiş bir üst stratejinin parçalarıdır. Destana göre kahramanlar, savaşlar ve tüm diğer olaylar, büyük bir stratejinin küçük taktikleridir.
Genel
ÇOMÜ İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Sonuçları Açıklandı
Üniversiteden yağılan açıklama şöyle:
İŞKUR Gençlik Programı kapsamında Üniversitemiz birimlerinde görevlendirilecek 1580 kişilik kontenjan için kura çekimi işlemleri Çanakkale 8. Noteri huzurunda İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezinde 22 Ekim 2025 saat 10.00’da gerçekleştirilmiştir. Kayıt için gerekli belgeler ve kura sonucu kazanan asil öğrencilerin listesi Ek’te yer almaktadır.
Belgelerin Teslim Tarihi: 24.10.2025 / 30.10.2025 – Saat: 17.00’ye kadar. Belirtilen sürede teslim edilmeyen belgeler kabul edilmeyecektir.
Belgelerin Teslim Yerleri: Enstitü /Fakülte/ Yüksekokul/ Meslek Yüksekokulların/ İSG Merkezi
Asil Olarak Hak Kazanan Öğrencilerimizden İstenen Belgeler:
1- Kimlik Fotokopisi
2– Adli Sicil Belgesi (E-Devlet)
3- Kendisi ve aynı hanede yaşayan bireylerin SGK Hizmet Dökümü ve SGK Kayıt Sorgulama evrağı (E-Devlet)
4- Yurtta kalanlar için “Yurtta Barınma Belgesi” (E-Devlet) / Diğer toplu alanlar için “Kanıtlayıcı Belge” (Yurt ve benzeri toplu yaşam alanlarında olanlar için hane gelir şartı aranmaz.)
5- Aynı Hanede İkamet Eden Kişi Belgesi (E-Devlet) (Yurt ve benzeri toplu yaşam alanları haricinde yaşayanlar için istenmektedir.)
6- İkametinin bulunduğu hane halkına ait (18 yaşını doldurmuş Aynı hanede ikamet edenlerin) çalıştıkları yerden barkodlu veya kaşe imzalı Maaş Bordroları ve SGK Hizmet Dökümü (Yurt ve benzeri toplu yaşam alanları haricinde yaşayanlar için istenmektedir.)
7- Ticari ve zirai geliri olanların vergi levhaları (E-Devlet)
8- Öğrencinin kendisine ait Ziraat Bankası 18 Mart Şubesi İban No Belge (Ziraat Bankasının başka şubelerinde hesapları olan öğrenciler hesaplarını 18 Mart Şubesine taşımak zorundadırlar)
9- Sağlık Bilgisi Taahhütnamesi
10- Hane Geliri Taahhütnamesi (Yurtta kalan öğrenciler hariç)
***E-Devletten alınacak belgeler barkotlu belge oluştur seçeneği ile alınacaktır.
ÖNEMLİ
NOT 1: Yurt ve benzeri toplu yaşam alanları dışında Gelir şartının sağlanması için hanenin aylık net geliri 3 ASGARİ ÜCRET tutarını geçmemelidir.(66.314,01TL.) İkametgâh adresleri yurtlar ve sığınma evleri ve benzeri toplu yaşam alanları olanlar ile 8/03/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında kimlik bilgileri gizlenenler gelir tespitinden muaftır.
NOT 2: Başvuru evraklarının teslimi sonrası öğrencilerin gerekli şartları taşıyıp taşımadığı kontrol edilecektir. Gerekli şartları taşımadığı tespit edilen öğrenciler bilgilendirilecek olup yerine yedek listedeki öğrencilerden belge talep edilecektir.
NOT 3: Asil olarak hak kazananların kesin kayıtları yapıldıktan sonra, Rektörlük birimlerinde görevlendirileceklerin çalışma yerleri 03.11.2025 – 07.11.2025 tarihleri arasında ilan edilecektir.
NOT 4: Başvuru tarihinden sonra 18 yaşını doldurmuş olan öğrencilerin, asil olarak hak kazansalar dahi (15.10.2007 tarihinden sonra doğanlar) başvurusu kabul edilmeyecektir.
Genel
ÇOMÜ’de “İŞKUR Gençlik Programı” Başvuruları Başladı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile İŞKUR İl Müdürlüğü arasında “İŞKUR Gençlik Programı” protokolü imzalandı. Rektörlük Senato Salonunda gerçekleşen imza törenine, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ve İŞKUR İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz’un yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Prof. Dr. H. Levent Dalyancı, Prof. Dr. Arda Aydın, Genel Sekreter Vekili Sinan Karabulgu, Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanı Tuğçe Altuntaş ve öğrenciler katıldı.
Öğrencilerin Mesleki Gelişimini Destekleyen İş Birliği
Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkı sağlayan uygulamalı eğitim modellerine büyük önem verdiklerini belirterek “İŞKUR Gençlik Programı” kapsamda 2024 yılında 1.440 kontenjan ayrılmış ve 1.046 öğrencimiz bu programdan yararlanmıştı. Kura yöntemiyle belirlenen öğrencilerimizin hem birimlerimizde hem de genel anlamda memnuniyet düzeyi yüksekti. Bu yıl kontenjan sayısı 1.580’e çıkarıldı. Umuyorum ki öğrencilerimiz kısa sürede program kapsamında görevlerine başlayacak” dedi.
Rektör Erenoğlu, sürecin yürütülmesinde katkı sunan İŞKUR İl Müdürlüğüne, Rektör Yardımcılarına, Genel Sekreterliğe ve Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanlığına teşekkür ederek, “Bu program titizlikle takip edilmesi gereken bir süreç. Hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“Başvurular Bugün Başlıyor”
İŞKUR İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, geçen yıl edinilen deneyimlerle bu yıl daha verimli bir uygulama süreci hedeflediklerini belirtti.
Yavuz, “Geçen sene yaklaşık 6 bin öğrenci başvuru yaptı. Bu yıl kontenjan artışıyla birlikte başvuru sayısının daha da yükselmesini bekliyoruz. Başvurular bugün itibarıyla başlayacak ve cumartesi gününe kadar devam edecek. 22 Ekim’de noter kurası gerçekleştirilecek. Evrakların tamamlanmasının ardından öğrencilerimiz 10 Kasım itibarıyla görevlerine başlayacak” dedi.
Öğrencilerin süreci doğru takip etmeleri için İŞKUR’un sosyal medya hesaplarını izlemelerinin önemine değinen Yavuz, “Başvurularda sık yapılan hatalar, doğru başvuru yöntemleri ve hangi birimlerde görev alınacağı gibi bilgiler düzenli olarak paylaşılacak. Planlandığı şekilde ilerlemesi halinde program 10 Kasım 2025 – 26 Haziran 2026 tarihleri arasında kesintisiz olarak sürdürülecek” ifadelerini kullandı.
“Hedef: 1580 Öğrencinin Programa Katılımı”
Yavuz, bu yıl belirlenen 1.580 kontenjanın tamamının dolmasını hedeflediklerini belirterek, “İstiyoruz ki 10 Kasım itibarıyla tüm öğrenciler görevlerine başlasın. Bu süreçte Üniversitemizin Sağlık Kültür Spor Dairesi ile koordinasyon çok önemli. Evrakların eksiksiz tamamlanmasıyla süreci aksamadan yürütmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Öğrencilerden gelen soruların cevaplandırılmasının ardından toplu fotoğraf çekiminin ardından protokol töreni sona erdi.
Genel
comuhaber.com, FAKÜLTE PROGRAMLARI SINIF WHATSAPP GRUPLARI (2025)
2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.
“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!
BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR.
GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2025 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.
Topluluk Kurallarımız
Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.
1: Saygılı Olun
Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.
2: Nazik Olun
Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.
3: İçeriklerinizi Tartın
Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.
Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.
-
Genel9 ay önceİŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer10 ay önceÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Genel10 ay önceÇOMÜ İŞKUR Gençlik Programı Başvuruları Devam Ediyor
-
Üniversiteler10 ay önceÇOMÜ Spor Kulübü, Sualtı Hokeyi Türkiye Şampiyonasında Şampiyon Oldu!

