Editörün seçtikleri
YÖK’te akademik deprem

Yüksek Öğretim Denetleme Kurulu (YDK), “Yeterli öğretim üyesi bulunmasına rağmen aynı alandan doçentlik başvurusunda bulunan adaylar arasında ayrımcılık yapılarak bazı adaylar için 5, bazı adaylar için 3 kişilik jüriler oluşturuldu” iddiası üzerine incelemelerini tamamladı ve bu konudaki raporunu hazırladı.
YDK raporunda, 2009 öncesi ve sonrası doçentlik komisyonu üyelerinin ifadelerine yer verilerek, “Doçentlik sınav komisyonu üyelerinin ifadeleri birlikte değerlendirildiğinde, Komisyon üyelerinin bazı doçent adayları ile ilgili jüri değişiklikleri yaptıkları, kararlarını yeterli sayıda üyenin katılımı ile almaları gerekirken bazen tek imza ile değişikliğe gittikleri, doçentlik sınav yönetmeliği, doçentlik sınav komisyonunun yapacağı görevleri bireyselleştirmediği ve komisyon olarak yapılmasını öngördüğü halde, komisyon üyelerinin genel olarak sadece kendi bilim alanları ile ilgilendiği, diğer alanlarla ve o alanlarda oluşturulan jürilerle ilgilenmediği tespit edildi” denildi. Raporun sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı: “Doçentlik sınav komisyonu açık ve kabul edilebilir gerekçeler ortaya koymaksızın aynı durumdaki adaylar arasında ayrımcılık yapmakta, doçent olması istenen ya da istenmeyen aday için 3 kişilik jüri oluşturarak adayın geçmesini ya da kalmasını kolaylaştırmaktadır. Hatta bazı durumlarda tespit edilen 3 asıl 2 yedek üyeden oluşan jüride 2 asıl 1 yedek ya da 1 asıl 2 yedek üye aynı üniversiteden olmakta, bazı durumlarda jüri üyeleri içerisinde adayla aynı üniversiteden olan bile olabilmekte, böylece sonucu önceden belli olan (olumlu ya da olumsuz) bir sınav yapılmış olmaktadır.”
‘Yargılanma’ talebi
YDK, çeşitli üniversitelerin rektörlerinin de aralarında bulunduğu doçentlik sınav komisyonu üyeleri hakkında, TCK’ya göre, ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçundan Lüzum-u Muhakeme (Yargılanma) kararı verilmesini istedi. İşte yargılanması istenen öğretim üyeleri: Prof. Dr. Mustafa İlhan, Prof. Dr. İsmail Çakmak, Prof. Dr. Hamit Fişek, Prof. Dr. Emin Kansu, Prof. Dr. Ayşe Ayata, Prof. Dr. İsmail Tosun, Prof. Dr. Öktem Vardar, Prof. Dr. Ersin Yurtsever, Prof. Dr. Ahmet Acar, Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Prof. Dr. Şevket Pamuk, Prof. Dr. Buket Akkoyunlu, Prof. Dr. Mustafa Çıkrıkçı, Prof. Dr. Metin Heper, Prof. Dr. Kazım Sarıkavak, Prof. Dr. Ramazan Arslan, Prof. Dr. Namık Kemal Pak, Prof. Dr. İsmail Çakmak, Prof. Dr. Duran Altıparmak, Prof. Dr. Abdullah Atalar, Prof. Dr. Ayşe Sağsöz, Prof. Dr. Haluk Baylas, Prof. Dr. İrfan Erol, Prof. Dr. Yusuf Öztürk, Prof. Dr. Şevket Ruacan, Prof. Dr. Nurdan Tözün, Prof. Dr. Ayla Ersoy, Prof. Dr. Süleyman Aydan Belen, Prof. Dr. Zehra Çobanlı, Prof. Dr. Turan Sağer.
Sabah
Editörün seçtikleri
TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.
Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.
Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.
“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak: trthaber.com4
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com
Editörün seçtikleri
ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:
-
Genel4 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer5 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler5 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak
merak etmeyin bir şey çıkmaz
31 Ocak 2013 at 20:55
El ve gönül birliğiyle örtbas ederler? Bugüne kadar 28 şubatçı, darbe şakşakçısı kaç tane rektöre, profesöre YÖK hesap sordu bugüne kadar? Cevap:SIFIR. (Yargılananları kastedmiyorum).