BİRİM HABERLERİ
Dücane Cündioğlu ÇOMÜ’deydi
Konuşmasında inanç, insan ve toplumsal hayat üzerine değerlendirmelerde bulunan Cündioğlu, Spinoza’dan İmam Gazali’ye pek çok düşünürden de bahsederek gündelik hayatta aşina olunan kavramları mercek altına aldı, insanın özüne dair değerlendirmelerde ve çıkarımlarda bulundu.
İnsanın sosyal bir varlık oluşu, toplumsallaşma ihtiyacı ve uyum sağlama yetisi gibi varoluşsal güdüler üzerinden günümüz toplum hayatına, insan ihtiyaçlarına ve manevi dünyasına ışık tutan Cündioğlu’na ÇOMÜ’lü öğrencilerin de ilgisi yoğun oldu.
“Eşitlik ve Özgürlük Birbirinin Zıttı Kavramlardır”
Taşra ve şehir hayatlarını karşılaştıran ve kendine özgü bakış açısıyla yorumlayan Cündioğlu, “Taşrada ağalık da olsa özgürlük vardır. Şehre gelen herkes eşit olmak ister. Oysaki eşitlik doğada olmayan bir şeydir. Eşitliği doğaya insan sokar; toplumsal olan doğal olanın karşıtıdır. Şehirden sıkılan insan, köyüne özgürlüğüne kaçar. Köyü olmayanlar da kendine kaçar. İşte bu noktada da bireysellik başlar” şeklinde konuştu.
“Toplum Olarak Kitap Okumayı Değil; Sohbet Etmeyi Severiz”
Türk toplumunun karakteristik özelliklerine de değinen Cündioğlu, “Biz şehirleşemedik. Bireysellik bilincimiz yok. Toplum olarak kitap okumayı değil; sohbet etmeyi severiz. Çünkü kitap okumak bireysel bir iştir. Biz toplu yapılanı tercih ederiz” dedi.
Etkinliğe Vali Yardımcıları Hüseyin Kulözü ve Cemal Yıldızer başta olmak üzere, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Gülendam ile çok sayıda kurum, kuruluş temsilcisi, üniversite yöneticileri, akademik personel ve öğrenci katıldı.