BİRİM HABERLERİ
Afet Yönetimi Eğitimi Paneli Gerçekleşti
Acil Durum ve Afet Yönetimi Derneği (ADAYDER) ile ÇOMÜ Afet Eğitim Topluluğu işbirliği ile düzenlenen panel Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erman Coşkun, Bursa Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Eğitmeni Tülay Akgün’ün konuşmacı olduğu panele üniversite yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı, lisans eğitimi olarak ilk kez ÇOMÜ’de başlayan Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü’nün ÇOMÜ için gurur kaynağı olduğunu söyleyerek yetiştirdikleri öğrencilerin öncü konumunda olduğunun, atılan her adıma dikkat etmeleri gerektiğinin bilincinde olduklarını ve öğrencileri bu doğrultuda yetiştirme gayretinde olduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, afet yönetiminde yerel yönetimlerin, kamu ve özel kurumların ve sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı katılımcı bir anlayışla konuyu ele almak gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin tüm illerinde her ilin kendi afet tipinin analizlerini yapmanın ve bu tiplere uygun yönetim planlaması yapılması gerekliliğinin önemine değindi. Yerel yönetimler mevzuatında yapılan değişiklikle de gönüllü katılımcılarla işbirliğinin idare ve kamu arasında güven unsurunu sağladığını belirtti. Prof. Dr. Karaman, afet sonrası çalışmalara öncelik verilirken artık afet öncesine de önem verildiğini söyleyerek yerel yönetimlerde kent konseyleriyle ve konunun uzmanı olan mesleki kuruluşlarla disiplinler arası işbirliğinin öneminin de üzerinde durdu.
Prof. Dr. Erman Coşkun Türkiye’de afet eğitiminde üniversitelerin rolü üzerine yaptığı konuşmada dünyada ve Türkiye’de afet çeşitlerinin ve sayılarının arttığını buna rağmen ülkemizin afet yönetimi konusunda yeterli olmadığını söyledi. Afet yönetimi konusunda üniversitelerde yeterli eğitimin verilemediğine buna uygun programların olmadığına değinerek kültürel etkilerin, ekonomik etkilerin, siyasal etkilerin ve bilişimden yeterince yararlanılamamasının da afet yönetimindeki eksikliklerimizin temel nedenlerinden olduğunu belirtti. ‘’Afet Yönetimi Eğitimi’’nin genellikle sağlık odaklı, deprem odaklı ve afet sonrası odaklı olduğunu belirterek afet yönetimi için işletme, mühendislik, yönetim organizasyon, bilişim, sağlık gibi alanların birlikte çalışarak çok disiplinli çalışmaların önemli olduğunun altını çizdi. Dünyada afet eğitimi veren üniversitelerin afet bilişimi, afet lojistiği, afet tıbbı, afet ekonomisi, sosyal medyanın afet yönetiminde kullanılması, afet iletişimi, afet sosyolojisi ve afet psikolojisi üzerinde durduklarını ve Türk üniversitelerinin de müfredatlarına bu konuları eklemeleri gerektiğini söyledi.
UMKE Eğitmeni Tülay Akgün 112 eğitimleri ve UMKE eğitimleri konusunda bilgi vererek acil sağlık hizmeti alacak herkesin standart bir hizmetle ve eşit bir dağılımla hak edilen sağlık hizmetini alabilmesi için acil sağlık hizmeti verecek kişilerin bu tür hizmet içi eğitim programlarına ihtiyacı olduğunu söyledi. Acil sağlık hizmetlerinin 1995 yılında kurulduğunu ancak 1999 yılında yaşanılan depremin ülke olarak nerede olduğumuzu gösterdiğini ve 1999 Marmara Depreminin milat olduğunu ifade etti. Medikal kurtarma ekiplerinin temel eğitiminin ve yapılan tatbikatların önemli olduğunu söyleyerek UMKE eğitiminin temel özellikleri hakkında bilgi vererek afet yönetiminin temel esasının disiplinli olmak olduğuna dikkat çekti. Akgün, kurumlar arası eşgüdümünün önemine de vurgu yaptı.
Panel, soru cevap kısmından sonra katılımcılara verilen hediyelerin takdimiyle sona erdi.