Bilim Teknoloji
Kök Hücre Bir Çok Hastalığa Çare Olabilir

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu, Tıp Fakültesi ve Onkim Kök Hücre Teknolojileri İşbirliği ile Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı tarafından sunulan “21. Yüzyılda Tıpta Kök Hücrenin Yeri” konulu konferans Süleyman Demirel Konferans Salonunda gerçekleşti.
Konferansa, Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Özdemir, Salık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı, çok sayıda mülki amir ve sağlık çalışanı katıldı.
Açılış konuşmalarını sırasıyla Sağlık Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Özdemir gerçekleştirdiler.
Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı, öncelikle hemşirelik ve ebelik kavramları üzerinde durarak, hemşireliğin ve ebeliğin toplumun refahına katkıda bulunan önemli meslek gruplarından olduğunu vurguladı. Hemşirelikte modern eğitim hakkında bilgi veren Doç. Dr. Meriçli Yapıcı, hemşirelerin değişim ve dönüşüme ayak uydurması gerektiğine vurgu yaparak bunun ise güçlü bir hemşirelik eğitiminden geçtiğini ifade etti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Özdemir ise kök hücre yapısının 2011 yılında yapılan bir çalışmada yılın en iyi 50 araştırma içerisinde yer aldığını, konunun günümüz dünyasında ve gelecek için çok büyük önem taşıdığını ifade ederek ÇOMÜ’deki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’de kök hücre çalışmalarının öncüsü Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, “21. Yüzyılda Tıpta Kök Hücrenin Yeri” konulu bir konferans verdi.
Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, nano teknoloji, kök hücre ve gen çalışmalarının 21. yy.’ın önemli konuları olduğunun altını çizerek, teknolojideki ve bilimdeki gelişmenin çok hızlı olduğunu belirtti.
Kök hücrelerin hayatımızı tehdit eden pek çok hastalığın tedavisinde kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Kadayıfçı, en çok kök hücrenin kemik iliğinde olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Kadayıfçı kordon kanından elde edilen kanın farklı olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Kordon kanından elde edilen kök hücre ile diğer erişkinlerden alınan kök hücreler arasında farklar var. Kordon kanından elde edilen kök hücre basit ve ağrısız bir şekilde elde edilebiliyor. Kişiye zarar vermiyor. Biyolojik olarak genç olması önemli. Çevresel faktörlerden etkilenmediği için dezenformasyona uğramamış olması da çok önemli. Tüm bu faktörlerden dolayı kök hücreyi kordon kanından elde etmek de fayda var.”
80 HASTALIKTA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ ARAŞTIRILIYOR
Çok yakın bir tarihe kadar “2015-2016” kök hücre tedavisinin otizm, tip 1 diyabet, işitme kaybı olan çocukların tedavisinde kullanılacağını vurgulayan Kadayıfçı, 80 hastalıkta kök hücre tedavisinin araştırıldığını şeker, kalp rahatsızlıkları, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklılarının tedavisinde de kullanılacağının altını çizdi.
Konferans soru ve cevapların ardından sonra erdi.
Bilim Teknoloji
Prof. Dr. Nurettin Şahiner, Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyeliğine Seçildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nurettin Şahiner, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 21 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen 61 sayılı Genel Kurul toplantısında Asli Üyeliğe seçildi.
Bilim Teknoloji
TÜBA-GEBİP Ödülü ÇOMÜ’ye Gurur Yaşattı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) Ödülü ve TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu.
Bu prestijli ödüller kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversitemiz Araştırma Dekanı Doç. Dr. Sercan Karav, “Doğa Bilimleri” alanında gerçekleştirdiği üstün nitelikli bilimsel çalışmaları ve Türkiye’de bilime yaptığı katkılar ile TÜBA-GEBİP Ödülü’ne layık görüldü.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödülünü alan Doç. Dr. Sercan Karav, sadece ÇOMÜ ailesi için değil, aynı zamanda ülkemizin bilim dünyası için de önemli bir başarıya imza atmıştır. Bilimsel çalışmalarındaki yenilikçi yaklaşımları ve azmi, özellikle genç araştırmacılar için ilham kaynağı olmuştur.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Araştırma Dekanlığı ekibi ile birlikte törende yer alarak bu anlamlı başarıyı yerinde kutladı. Törende bir konuşma yapan Rektörümüz, “Üniversitemizin ulusal ve uluslararası alandaki başarısını bu tür ödüllerle taçlandırmak bizler için gurur kaynağıdır. Bu başarı, genç araştırmacılarımızın bilime ve teknolojiye olan ilgisini artırarak yeni projeler için cesaretlendirecektir” dedi.
Bilim Teknoloji
Denizcilik Meslek Yüksekokulu Akredite Oldu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü, Sualtı Teknolojisi programı akredite oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurulu, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Çanakkale Bölge Liman Başkanlığından temsilcilerinin katıldığı denetlemede birinci sınıf dalgıç yeterlilik belgesinin alınabilmesi için de gerekli olan dalış takımları ve teçhizatlar yerinde görüldü.
Denetleme sonucunda akredite olan Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü, Sualtı Teknolojisi programı ile ilgili Denizcilik MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku; “Bu süreçte emeği geçen Rektörümüz Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, kurumsal akreditasyondan sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Dinçay Köksal ve tüm üniversite yönetim kadrolarımıza teşekkür ederim. Kurumsal aidiyetimizi güçlendirerek üniversitemizi daha yüksek bir çıtaya çıkartacağız. Eğitim ve öğretim kalitemiz buna bağlı olarak artacak. Hedefimiz Denizcilik MYO’yu ülkemizin alanında en iyi okullarından biri haline getirmek” dedi.
-
Genel4 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Kura Sonuçları ve Başvuru Şartları
-
Kariyer5 ay önce
İŞKUR Gençlik Programı Başvuru Tarihi Açıklandı
-
Kariyer5 ay önce
ÇOMÜ’de 1406 Öğrenci İŞKUR Programından Faydalanacak!
-
Üniversiteler5 ay önce
ÇOMÜ’nün 17 Programı Daha Mezuniyet Belgelerinde “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” Logosu Kullanacak