BİRİM HABERLERİ
ÇOMÜ, Uluslararası Bilimsel Yayınlarda Rekor Kırdı
2010’da 299 bilimsel yayın yapmış olan ÇOMÜ, son 4 yıl içinde % 40’ı bulan bir artışa imza atmış oldu.
Bilinen adıyla “Web of Science”, güncel adıyla da “Web of Knowledge” platformundaki 5 farklı veritabanının derlenmesiyle bulunan rakamlara göre ÇOMÜ 2011 yılında 351, 2012’de 325, 2013’de ise 415 bilimsel makaleye ulaştı. Yetkililer 2013 rakamlarının henüz kapanmadığını, geç giren veriler de eklendiğinde bu rakamın daha da yükselebileceğini ifade ediyorlar.
Konu ile ilgili açıklama yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise artışın kendileri için sürpriz olmadığını belirtti. Laçiner sözlerini şöyle sürdürdü:
“Herşey planladığımız şekilde ilerliyor. Bizden önceki hocalarımızın çalışmalarını devam ettirdik, ayrıca yeni alanlarda bilimsel yayın artış planlamaları yaptık. Özellikle Tıp ve diğer sağlık branşlarında potansiyel yüksekti. Tıp’a yaptığımız yatırımlar yeni yeni sonuçlarını veriyor. Ancak asıl başarıyı bundan sonraki yıllarda göreceğiz ve uluslararası indeksli dergilerdeki makale sayımız 2015-2020 yılları arasında önce 500’e, ardından ise 1000’li rakamlara ulaşacaktır. Mühendislik, Deniz Bilimleri ve diğer bazı branşlarda yaptığımız yatırımların da sonuç vermesiyle bu rakamları yakalamak hayal olmaktan çıkacaktır. Kanaatimce 5 yıllık bir program dahilinde ÇOMÜ’nün yayın sayısını 1.500’ün üzerine çıkarması mümkündür.”
2011-2014 yılları arasında en çok bilimsel çalışma ve eğitim faaliyetlerinin kalitesinin artmasına önem verildiğini hatırlatan Rektör Laçiner, planlı çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını, bundan sonra bu başarının katlanarak büyüyeceğini ifade etti:
“Bilimde en önemli göstergeler alınan bilimsel projeler ve uluslararası indeksli, saygın dergilerde yayınlanan makaleler ve diğer bilimsel yayınlardır. ÇOMÜ olarak her iki alanda da geometrik artışlar gerçekleşiyor. En çok sevindiğimiz husus ise geçmişte proje yapmayan öğretim üyelerimizin de artık proje yapmayı alışkanlık haline getirmiş olmasıdır. Artan laboratuvar imkanları, iyileşen altyapı ve cesaretlendiren, huzuru tesis eden bir yönetim anlayışı bilim insanlarımızın önünü açıyor. Bunun sonuçlarını rakamlar net bir şekilde önümüze koyuyor. Bilimsel yayınlarda 400 duvarını aşmamız müthiş bir başarı. Değerli ÇOMÜ bilim insanlarını tebrik ediyorum. Eğer ortaya konulan strateji ve gerekleri yerine getirilmeye devam edilebilirse ÇOMÜ birkaç yıl içinde bilimsel yayınlarda Türkiye listesinin zirvesini zorlayacak bir noktaya ulaşacaktır. 2014 rakamlarına baktığımızda 2013’deki başarının yakalanacağı, hatta geçileceği anlaşılıyor. Bu da bize sistemin oturduğunu, yükseliş ivmesinin hızlandığını gösteriyor.”
Yetkililer 2014 yılında ÇOMÜ çıkışlı uluslararası indeksli bilimsel makale sayısının 210’u aştığını, 2014’de ÇOMÜ’nün bilimsel yayınlarda yeni bir rekor kıracağını belirtiyorlar. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in 2014 rakamı en az 450, en yüksek ise 500.
Rıfat
05 Ağustos 2014 at 09:20
Hala bilimsel çalışmları överek anlatırken bile ayrımcılık yapıyor..! Denzcilik fakültesi tam bir karolaşma fakültesidir. ÇOMÜ’de en fazla yayın yapan Nurret’ine profesörlük kadrosu dahi açmazken, ne olduğu tuhaf insanları doldurdu Çomü’ye… En fazla yayın yapan yer bilimlerine tek övücü kelime yok?
Mahmut
07 Ağustos 2014 at 12:20
Nurettin Bey’in kadrosu YÖK’te bekliyor. rektör Hoca kaç kez telefon açmış, bizzat istemiş. Ama YÖK’ten ses yok. 100’^den fazla kişinin kadrosu YÖK’te bekliyor. yer bİlimlerine gelince, Rektör hoca konuşmasında Mühendislik fakültesi, Tıp Fakültesi, FEF ve Deniz Bilimlerini özellikle belirtmiş, bölümden bahsetmiyor. Ne yapsın bir de tek tek bölümleri mi saysın. Fitneye gerek yok
rifat
08 Ağustos 2014 at 11:02
Mahmut sen nerden biliyorsun? Kişiye özgü kadro aşmak kanunlara aykırı ve suçtur, cezası da hapisliktir…Demek siz biliyorsunuz, o zaman Devlet hiyarşisinden değil de başka bir Paralel hiyerarşi yapıdan mı emir alıyorsunuz? 3 yıldır kadro verilmeyen hocalar var diyorum, sen bizim zekamızla alay mı ediyorsun? YÖK’e telefon etmiş:-)) İnsanları aptal yerine koymak hoşunuza mı gidiyor. Umudum sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması ve siz gibilerine karşı gereken tedbiri almasıdır..!
turizm
08 Ağustos 2014 at 14:12
Paşalı Mahmut, nereye ve kime kadro çıkacağını bildiğine göre Turizme getirdiğiniz paralel dekanınız ilana çıkmadan iki elemana yönelik deniz gören tarafta ofis ayarlattı. Gelecek bu iki kadro kime ait Allahını seviyorsan söyliyever gali. Birde kadrosu seyahat bölümünde olan “ordinaryus” yrd.doç. T.Bucaka ofis verdi. hemde yıllardır turizme emeği geçenlere kör odalar verilirken. Böylelikle etti 3 kadro. Bu işleri bildiğine göre nasıl olacak bu işler.
kadir k
09 Ağustos 2014 at 23:21
Aferin turist Ekrem, devam böyle. Paralı yurtdışı yayınlar olduğu iddia ediliyor. Birileri ortalığa serpmesin, iğne çuvaldız yap istersen.
toplama
10 Ağustos 2014 at 12:33
Merak ettim T.Bucakın yuk.lis. tezini okudum. tezinde yöntemleri yanlış olduğu gibi tabloların tamamı yanlış. Hemde toplama cıkarma yanlışlığı. Bence İLk okula gitsin yeniden matematik öğrensin
Ankaralı
09 Ağustos 2014 at 10:32
Bu tür haberler asparagas haberlerdir. Çünkü Çanakkale Bürokrasisi ve buna üniversite de dahil, neredeyse tamamı Fetullahçı, Süleymancı ya da BBP ve MHP’li kadrolardan oluşuyor. Çünkü Laçiner’i üniversitenin başına getiren de Mv. Daniş’in bizzat kendisidir (onu rektör yapmak için 1.5 yıl uğraştığını söylüyordu..). Yada AK Parti il yönetimi bir açıklama yaptı mı? HAYIR, geçiniz bunları… Bu yapıları Çanakkale’nin başına bela edenlerden öz eleştiri beklemek safdillik olur…! Sayın Başbakanın korkusunda karınlarından konuşuyorlar…!
sema taflan
09 Ağustos 2014 at 23:25
Haber tamamen gerçek, istersen thomson Reuters indeksli yayınlardan tarama yapabilirsin. İndksli yayınların sayısındaki ivme yukarıyı gösteriyor. Bu saatten sonra bu sayı yükselir ama düşmez.
kadir k
05 Ağustos 2014 at 19:47
Yorum yapan arkadaş senin aklın başında mı? Nurettin hoca ile beraber Ankaraya kadar gitti Rektör hoca ödülünü alırken. Ayrıca bilimsel çalışmalarını her daim desteklemiş ve taktir etmiştir. Ayrıca Nurettin hocanın profesörlüğü yeni geldi ve kadrolar açılır açılmaz ilk alacak kişilerden birisidir Nurettin Hoca. Kadroların Rektörlük seçimine yaklaşıldığı için henüz Yök tarafından açık olmadığını cümle alem biliyor. İnsaf ya hu!
K nokta Kadire
08 Ağustos 2014 at 23:49
K nokta Kadir doğruyu söylüyor arkadaş. Nurettin hocayı her daim rektör destekledi. Örneğin Rektör kimya+tıp+mühendislik karması bir bölüm açtırttı. Tüm yazışmaları Nurettin hoca yaptı bölüme başkan kim oldu dersiniz? Mühendislikten paralel demeyeyim ama yamuğun biri oldu. Akademik olarak rektör öyle destekledi ki hocaya bir tane asistan verilmedi. Doğru mudur K nokta Kadir?
kamil hasıl
10 Ağustos 2014 at 00:46
verilen asistanlarda arkasına bakmadan kaçıp gitti. benim bildiğim 3 tane
ww
06 Ağustos 2014 at 16:02
Bu yayınlar neden Comü cv sayfasına yansımaz. Laçiner döneminde gelen neredeyse tüm akademisyenlerin cv sinde yayınları görünmüyor. yayınlarımı yok yoksa yayınlarına mı güvenemiyorlar? Güvensinler ve yayınlarını cv lerine koysunlar ve o engin bilgilerinden araştırmacılar ve akademisyenler yararlansın.
Rifat
06 Ağustos 2014 at 21:47
26 Temmuz Zaman gazetesinde 2 adet Doçentlik ilanı vardı?? Peki Nurettin de dahil 110 kişi şuanda kadro beklerken neden kadro ilanı çıkmıyor? 3 yıldır kadro bekleyen hocalar varken ki bunların hepsi kendini kanıtlamış bilimsel SCI makalesi olan hocalarken, SIFIR SCI makaleli tuhaflara nasıl oluyor da kadro açılıyor? Benim bildiğim YÖK kadrolara izin vermiyor çünkü ÇOMÜ’ye dışarıdan tamamı malum yapıdan 400 kadro atandı, YÖK bu kadrolaşmaya el koyduğu için kadrolar açılmıyor. Rektörlük seçimi ile ilgisi yok!. İnşallah, bu tuhaf kadrolaşma bitecek…
endeksli yayın
08 Ağustos 2014 at 23:56
Biga idari bilimlerdeki hocaların yayınlarını üşenmedim cv sisteminden inceledim. 2013- 2014 (8. aya kadar) yılı endeksli dergilerde yayın yapan yok. sosyal bilimlerde kim yaptı la bu yayınları? Dilki Selim mi? yok! Pala Remzi mi? yok! Kim yaptı bu yayınları yahu? yoksa strateji uzmanı mı?